Reklam
SağlıkUçucu Yağlar

Ateş Düşüren Uçucu Yağlar Nelerdir?

Reklam

Ateş düşüren uçucu yağlar nelerdir? Canlıların hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmeleri için vücut ısılarının belirli bir aralıkta olması gerekir. Bu aralığın altında ya da üzerinde seyreden vücut ısısı hayati derecede önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak bazen bağışıklık sisteminin harekete geçmesine neden olan enfeksiyon hastalıkları gibi hastalıklar neticesinde vücut ısısında artış ortaya çıkabilir. Aslında yüksek ateş vücudun karşılaştığı yabancı ajanlarla savaşma şeklidir. Bazen ateş düşürücü ilaçlar içerek vücut ısısını düşürmeye çalışmak bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmasını engelleyebilir. Bu nedenle yüksek ateş durumunda ateşi düşüren uçucu yağlar kullanmak daha faydalıdır.

Lavanta Yağı Faydaları ve Kürleri❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Yüksek Ateş Neden Olur?

Vücut ısısının normal değerlerin üzerine çıkmasına çeşitli faktörler sebep olabilir. Yüksek ateşe sebep olan faktörlerin başında enfeksiyon hastalıkları gelir. Enfeksiyon hastalıkları başta bakteri ve virüsler olmak üzere parazit, mantar gibi mikropların neden olduğu hastalıklardır. Bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıkları genellikle hasta birisi ile yakın temas sonucunda bulaşır. Hasta kişinin öksürüğü, hapşırığı ya da nefes alışverişi sırasında ortama yayılan damlacıkların solunması hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Ayrıca mikroplarla kirlenmiş olan yüzeylere ve eşyalara dokunduktan sonra elleri yıkamamak, yiyecekleri yıkamadan tüketmek gibi faktörler de enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasına neden olabilir. Bazı enfeksiyon hastalıklarında ise hastalığın kaynağı hayvanlarla temas etmek olabilir.

Reklam

Bakteri ve virüslerin bulaşma yolları benzerlik gösterse de her iki mikroorganizmanın arasında büyük farklılıklar bulunur. Bakterilerin büyük çoğunluğu zararsızdır, bazı bakterilerin vücut için yararlı olduğu da söylenebilir. Bakterilerin küçük bir kısmı ise zararlıdır ve bunlar genellikle antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilirler. Bu bakteriler ile enfekte olan kişilerde yüksek ateş görülebilir. Bakterilerden kaynaklı yüksek ateşin görüldüğü enfeksiyon hastalıklarından bazıları; boğaz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, su çiçeği, zatürre, besin zehirlenmesi olarak sayılabilir.

Virüsler ise bakterilerden oldukça farklıdır. Bakterilerin büyük çoğunluğu vücuda zarar vermezken virüslerin hastalığa neden olma ihtimali oldukça yüksektir. Virüsler vücuda girdikten sonra çoğalmaya başlarlar ve zamanla çoğalarak hastalık yapma özelliğine sahip olurlar. Virüslerin büyük kısmında mutasyon geçirme özelliği oldukça gelişmiştir. Bu nedenle virüslere etki eden bir ilaç bulmak oldukça zordur. Virüslerle mücadele etmenin tek yolu virüse karşı geliştirilen aşılardır. Virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıkları yüksek ateşe neden olabilir. Yüksek ateşe neden olan viral enfeksiyonlardan bazıları; koronavirüs ailesine ait olan Covid-19, MERS, SARS gibi enfeksiyon hastalıkları, kuduz, Hepatit B, norovirüs olarak sayılabilir.

Virüs veya bakterilerle enfekte olunduğunda bağışıklık sistemi yabancı ajana saldırmaya başlar ve vücut ısısını artırarak kişiyi hastalığa karşı uyarır.

Yüksek Ateşin Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateşin akla gelen ilk belirtisi arasında vücut ısısında yaşanan artış bulunur. Ancak ateşin belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Normal şartlarda insanlarda vücut ısısı yaklaşık olarak 37 °C civarındadır. Vücut ısısının 37 °C’nin 1 birim üzerine çıkması düşük değerli yüksek ateş olarak kabul edilirken 38 °C üzerine çıktığında ise yüksek ateş olarak değerlendirilir. Ancak yüksek ateşin kendisi tek başına bir hastalık değildir. Yüksek ateş çeşitli hastalıkların neticesinde ortaya çıkan semptomlardan bir tanesidir. Bu nedenle tek başına ateşin tedavi edilmesi mümkün değildir.

Reklam

Ateş; vücudun savunma mekanizmasının hastalıklara karşı verdiği bir tepkidir. Özellikle virüs ya da bakteri kaynaklı hastalıklarda ateşin yükselmesinin en önemli sebebi vücudun mikropları öldürmeye çalışmasıdır. Çünkü virüs ya da bakterilerin büyük çoğunluğu sıcaklık değeri belli bir seviyenin üzerine çıktığında yaşayamazlar.

Yüksek ateş düşünüldüğü kadar zararsız değildir. Çünkü yüksek ateş durumunda beyin ve vücut arasındaki koordinasyon bozulmaya başlar. Beyin yüksek ateşe adapte olurken vücut bu duruma cevap vermekte zorlanabilir. Kendisini daha soğuk hisseden vücut ısıyı dengeleyebilmek için kasılıp gevşemeye başlar. Bunun neticesinde yüksek ateş belirtileri yani titreme, kasılma, vücut yorgunluğu, kas ve eklem ağrıları ortaya çıkabilir. Bu süreçte ateşi düşürmeye çalışmak vücudun mikroplarla savaşmasını zora sokabilir. Bu nedenle yüksek ateşe neden olan hastalık tedavi edilene kadar beklemek daha doğru olacaktır.

Genellikle ateşe neden olan hastalığa bağlı olarak yüksek ateş 1-3 gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Bu dönemde vücudun bağışıklık sisteminin çalışmasına izin verilmeli ve uçucu yağlar gibi doğal ürünler kullanılarak ateşin sebep olduğu semptomlar hafifletilmelidir.

Ateş Düşüren Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

Uçucu yağlar yüksek ateşin neden olduğu baş ağrısı, kas ağrısı gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Aynı zamanda vücut ısısını dengelemeye yardımcı olarak titreme gibi semptomların azalmasını da sağlar.

Uçucu yağlardan bazıları enfeksiyon hastalığının kaynağıyla da savaşır. Bu süreçte birkaç uçucu yağı birlikte kullanmak hem hastalıkla mücadeleye hem de yüksek ateşin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Uçucu yağlar solunduğunda, cilde sürüldüğünde ya da difüzör yardımıyla kullanıldığında ateşe bağlı belirtilerin azaltılmasına yardımcı olurlar.

Reklam

Baş Ağrısı ve Migrende Etkili 5 Uçucu Yağ

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı ateşi düşürmeye yardımcı olan uçucu yağların başında gelir. Okaliptüs yağı vücut ısısını düşürmeye yardımcı olurken kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı gibi yüksek ateşe bağlı semptomların da hafiflemesine yardımcı olur. Halk arasında ateş yağı olarak da bilinen okaliptüs aynı zamanda damarların genişlemesine yardımcı olarak dolaşım sistemini rahatlatır. Bu sayede yüksek ateşin neden olduğu semptomlar hafifler. Aynı zamanda okaliptüs yağı burun tıkanıklığını gidermeye ve öksürüğü yumuşatmaya da yardımcı olur.

Okaliptüs Yağı Nasıl Kullanılır?

Yüksek ateşi düşürmek için okaliptüs yağı kullanılacağı zaman küçük bir kâse su içerisine 3 damla okaliptüs yağı ve 2 damla lavanta yağı konularak bir karışım hazırlanır. Hazırlanan bu karışıma bir bez batırılarak alın, kasık, koltuk altı gibi bölgelere soğuk kompres uygulanır.

Yapılan araştırmalar birkaç damla lavanta yağı ve okaliptüs yağının kaynar suyun içerisine damlatılması ve çıkan buharın odaya yayılması sonucu, ateş düşürülür ve ateşe bağlı semptomlar yüzünden uyumakta güçlük çekenlerin de rahat uyuması sağlanır.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı ateşi düşürmeye yardımcı olan uçucu yağların arasında ilk sıralarda yer alır. Çay ağacı yağı beyaz kan hücrelerinin (akyuvarlar) çalışmasına katkıda bulunarak vücudun bağışıklık sisteminin virüs, bakteri gibi mikroorganizmalarla savaşmasına yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde ateşi düşürmeye yardımcı olurken ateşe bağlı semptomların hafiflemesini sağlar. Yapılan bir çalışma 5-10 dakika boyunca çay ağacı yağı kullanan kişilerde yüksek ateşin kısa sürede düştüğünü göstermiştir. {1*} Aynı zamanda çay ağacı yağının güçlü anti-enflamatuar etkisi yüksek ateşin neden olduğu kızarıklık, iltihap ve ödem gibi semptomların da hafiflemesini sağlar.

Çay Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?

Çay ağacı yağı badem yağı ile karıştırıldığında yüksek ateşi düşürmekte oldukça etkilidir. Yüksek ateşi düşürmek için 3-4 damla çay ağacı yağı 1 tatlı kaşığı badem yağı ile karıştırılır. Hazırlanan bu karışım alın, kasık ve koltuk altı bölgelerine soğuk kompres yaparak uygulanır. Çay ağacı yağı aynı zamanda iyi bir dezenfektandır. Bulunulan ortamdaki virüs ve bakterileri yok etmek için bir sprey şişesinin içerisinde çay ağacı yağı, limon yağı, nane yağı ve okaliptüs yağı ile karıştırılarak kullanılır.

Hint Fesleğeni (Tulsi) Yağı

Halk arasında otların kraliçesi olarak da bilinen Hint fesleğeni içeriğinde bulunan flavonoidler sayesinde antibakteriyel, anti-enflamatuar ve antiviral etki göstererek yüksek ateşi düşürmeye, ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Hint Fesleğeni Yağı Nasıl Kullanılır?

Yüksek ateşi düşürmek için 5 damla hint fesleğeni yağı, 1 yemek kaşığı jojoba yağı ile karıştırılır. Hazırlanan karışım alın, koltuk altı ve enseye sürülür. Hint fesleğeni yağının okaliptüs, limon ve biberiye yağı ile karıştırılarak kullanılması da ateşi düşürmeye yardımcı olur.

Karanfil Yağı

Karanfil yağının içerisinde Eugenol adı verilen bir madde bulunur. Bu maddenin ateşi düşürmeye yardımcı olduğuna yönelik pek çok çalışma mevcuttur. Uzun yıllardır halk arasında diş ağrısını azaltma özelliği ile bilinen karanfil yağı anti-enflamatuar özelliği sayesinde ateş düşürücü olarak da kullanılır. Karanfil yağı içeriğindeki güçlü antioksidanların etkisiyle vücuttaki serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

Karanfil Yağı Nasıl Kullanılır?

Ateşi düşürmek için 5 damla karanfil yağı ve 5 damla nane yağı bir kâse suya eklenir. Hazırlanan karışım soğuk kompres yardımıyla vücudun farklı bölgelerine uygulanır. Karanfil yağı antimikrobiyal özelliğe de sahiptir. Bir sprey şişesinin içerisinde alkol, limon yağı, okaliptüs yağı, 15 damla karanfil yağı, 30 damla çay ağacı yağı ekleyerek bulunulan ortamın havası dezenfekte edilebilir.

Diş Ağrısı İçin Karanfil Yağı Kullanımı

Ravintsara (Kafur) Yağı

Ravintsara yağı antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde bakteri ve mikroplarla savaşmaya ve sinüslerin temizlenmesine yardımcı olur. Ravintsara yağının yetişkinlerin ve çocukların kullanımına uygun geliştirilen farklı formları vardır.

Ravintsara Yağı Nasıl Kullanılır?

3-4 damla ravintsara yağı günde üç defa alın, boyun, ense bölgesine uygulandığında ateşi düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda havayı dezenfekte etmeye de yardımcı olur.

Tarçın Yağı

Tarçın yağı vücut ısısını dengeleyerek titremeyi azaltır. Dolaşım sistemini destekleyici özellikleri ile bilinen tarçın yağı, nane yağı ve zencefil yağı gibi yağlarla birlikte kullanıldığında kan akışını hızlandırarak vücudun ısısını artırır. Bu durum yüksek ateşin neticesinde ortaya çıkan titreme gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olur.

Tarçın Yağı Nasıl Kullanılır?

Üşüme hissini azaltmak ve titremeyi engellemek için bir kâse sıcak su içerisine tarçın yağı ve nane yağı eklenir. Hazırlanan karışım vücudun farklı bölgelerine sıcak kompres yaparak uygulanır.

Vücuttaki enfeksiyonu azaltmak için 1’er damla tarçın yağı, nane yağı, limon yağı, okaliptüs yağı, karanfil yağı ve çay ağacı yağı karıştırılır. Hazırlanan karışım ayak tabanına uygulanır. Yapılan bir araştırmaya göre ketencik yağı ile seyreltilmiş tarçın yağı, havuç yağı, biberiye yağı ve okaliptüs yağları da virüs ve bakterilere karşı oldukça etkilidir. {2*}

Çocuklarda Ateşi Düşürmeye Yardımcı Olan Yağlar

Uçucu yağlar çok güçlü özelliklere sahiptir. Bu nedenle çocuklarda kullanmadan önce vücudun ufak bir bölümünde yağı denemek ve alerjik reaksiyon gelişip gelişmediğini takip etmek gerekir. Çocuklarda uçucu yağ kullanılacağı zaman taşıyıcı bir yağ ile seyreltilmesi gerekmektedir.

Alerji Tedavisi İçin Kullanılacak Uçucu Yağlar Hangileridir? Uçucu Yağlar Alerjiyi Önlemek İçin Nasıl Kullanılır?

Lavanta Yağı

Lavanta yağı uyumaya yardımcı olan, sakinleştirici etkileri ile bilinir ve küçük çocuklarda da kullanılabilir. Lavanta yağı, antimikrobiyal özelliği sayesinde enfeksiyonla savaşmaya ve ateşi düşürmeye yardımcı olur.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Ateşi düşürmek ve inflamasyonu azaltmak için 3 damla lavanta yağı, 1 kaşık taşıyıcı yağ (Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı) ile karıştırılır ve çocuğun ayak tabanlarına veya ensesine uygulanır. 6 aydan küçük bebeklerde 1 damla lavanta yağı kullanımı yeterlidir. Yetişkinler 5 damla lavanta yağını taşıyıcı bir yağ ile karıştırarak kullanabilir.

Papatya Yağı

Papatya yağı da sakinleştirici etkisi ile bilinen uçucu yağlardandır. Papatya yağının içerisinde bisabolol adı verilen etken bir madde bulunur. Bu madde ateşi düşürmeye, inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Papatya yağının, Roma papatyası ve Alman papatyası yağı olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Roma papatyası yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olurken Alman papatyası vücut ısısını artırmaya yardımcı olur.

Papatya Yağı Nasıl Kullanılır?

Roma papatyasının etkisinin artması için 2 damla lavanta yağı ile 2 damla papatya yağı karıştırılmalıdır. Hazırlanan karışım bir bez ya da sünger yardımıyla çocuğun tüm vücuduna uygulanır. Aynı karışım ile ıslatılmış bez çocuğun alın bölgesine yerleştirilerek bir süre bekletilir.

Uyarılar

Uçucu yağlar herhangi bir hastalığın tedavisine destek olması amacıyla kullanılacaksa doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Özellikle çocuklarda yüksek ateş tehlikeli olabilir. Bu nedenle çocuğun ateşi yükseldiğinde bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Yağ kullanılmadan önce vücudun küçük bir alanında test edilmesi gerekir. Alerjik reaksiyon görülme riski olduğu için test edilmeden kullanılması tehlikelidir. Bir yağın üzerinde uçucu yağ olduğuna dair bir ibare yer almıyorsa o yağ muhtemelen saf yağ değildir.

Kaynaklar

  1. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02786826.2012.708948
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5552930/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu