Reklam
BeslenmeTarifler

Patlamış Mısır Sağlıklı Mı?

Reklam

Patlamış mısır sağlıklı mı? Paketlenmiş gıdaların güvenli olup olmadığı her zaman merak konusudur. Patlamış mısır da çoğu insanı şüpheye düşüren gıdalardan biridir. Çeşitli kaynaklar patlamış mısırı düşük kalorili, sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul etse de birçok kişi patlamış mısırın oldukça zararlı olduğunu iddia eder. Patlamış mısır, özellikle yüksek lif ve manganez içeriği nedeniyle birçok fayda sağlayabilir. Ayrıca, patlamış mısır yapmak için kullanılan mısır türü GDO’lu değildir ancak genellikle bol miktarda böcek ilacına maruz kalır.

Reklam
Beyninizi Güçlendirecek İçecekler Nelerdir❓Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Patlamış Mısır Sağlıklı mıdır?

Patlamış mısırın sağlıklı olup olmadığı ne tür bir mısırdan elde edildiğine bağlıdır. 2009 yılında, Washington’da bulunan Kamu Yararına Bilim Merkezi, sinema salonlarında patlamış mısırın gerçek kalori ve yağ içeriğine ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre, sinema salonlarında satılan orta boy bir patlamış mısır yaklaşık olarak 1.200 kalori ve 60 gram yağ içerir. Belirtilen miktar birçok insanın bir günde tüketmesi gereken kalori ve yağ miktarıyla aynıdır. {1*}

Yayınlanan raporun ardından pek çok uzman, sinema salonlarında satılan patlamış mısırlara alternatif olarak mikrodalgada hazırlanmış patlamış mısırları önermeye başladı. Bununla birlikte, mikrodalga patlamış mısırlar, yağ ve kalori içeriği açısından daha iyi bir seçim gibi görünse de sağlık için oldukça tehlikeli olabilecek bazı kimyasallar içerir.

Çevre Koruma Ajansı (EPA), mikrodalgada patlamış mısır hazırlamak için kullanılan torbaların, kanserojen bir madde olan perflorooktanoik asitle (PFOA) kaplandığını belirtmiştir. Yapışmaz pişirme kaplarında da bulunan PFOA, ısıtıldığında birçok toksini serbest bırakır ve yiyeceğe bulaşmasına sebep olur. Amerikalıların yaklaşık %95’inin vücudunda PFOA bulunur. PFOA, karaciğer, prostat ve böbrekte toksisite ile ilişkilendirilmiş bir maddedir. Ayrıca, kanser hücrelerinin büyümesi ile bağlantılıdır, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi etkiler ve üreme sistemine zarar verir. {2*}, {3*}

Patlamış mısır hazırlanırken kullanılan sahte tereyağı aromasının da sağlık açısından zararlı olduğu bulunmuştur. Aroma, diasetil adı verilen bir kimyasal içerir. Diasetil kriptojenik organize pnömoni (COP) hastalığına neden olur. Genel olarak, diasetilin yalnızca büyük miktarlarda solunduğunda zararlı olacağı düşünülür ancak uzmanlar tüketicilerin bundan etkilenip etkilenmeyeceği konusunda hala fikir birliği sağlayamamıştır.

Reklam

COP teşhisi konan birkaç tüketici vakası olmuştur ancak bu insanların tümü genellikle günlük olarak çok fazla patlamış mısır tüketen veya soluyan kişilerdir. Büyüyen endişeler nedeniyle geçtiğimiz yıllarda birçok patlamış mısır üreticisi ürünlerinden diasetili kaldırmıştır.

Sağlıklı tencereler hakkında bilgi almak için En Sağlıklı Tencereler ve En Sağlıksız Tencereler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Sağlıklı Patlamış Mısır Nasıl Yapılır?

Paketlenmiş ürünlerin aksine evde daha sağlıklı bir patlamış mısır yapmak mümkündür.

Sağlıklı Patlamış Mısır Tarifi:

  1. Yerel bir doğal gıda mağazasından sade, organik patlamış mısır taneleri satın alın.
  2. 3 yemek kaşığı sağlıklı bir yağı (Hindistan cevizi yağı veya organik tereyağı)paslanmaz çelikten yapılmış bir tava veya tencereye dökün.
  3. İlk etapta tavaya yalnızca iki tane mısır koyun ve biri patlayana kadar bekleyin, ardından tavaya 1/3 bardak patlamış mısırı dökün ve kapağını kapatın.
  4. Mısırlar patlamaya başladığında, buharın dışarı çıkmasına izin vermek ve patlamış mısırın yanmasını önlemek için tavayı sallayın.
  5. Tüm mısırların patladığından emin olduktan sonra tavadan çıkarın ve istediğiniz gibi baharatlayın.

Patlamış Mısır Faydaları Nelerdir? 

Sağlıklı bir şekilde hazırlandığında patlamış mısırın birçok faydası vardır.

Reklam

Antioksidan Kaynağıdır

Scranton Üniversitesi’nde Profesör olan Joe Vinson, 2012 yılında patlamış mısırın besleyici değeri üzerine bir çalışma yayınlamıştır. Çalışma, gezegendeki hemen hemen tüm haber ajansları ve beslenme web siteleri tarafından “Patlamış mısır meyveden daha fazla antioksidan içeriyor” başlığıyla dünyanın dört bir yanında yayınlanmıştır. {4*}

Çalışmaya göre, bir porsiyon patlamış mısır polifenoller olarak bilinen 300 miligram antioksidan içerir. Bu oran çoğu meyvenin bir porsiyonunda bulunan 160 gram antioksidanın neredeyse iki katıdır. Antioksidanların patlamış mısırda daha fazla olmasının sebebi, mısırın yalnızca %4 oranında su içermesinden kaynaklanır. Meyvelerde bulunan antioksidanlar meyvedeki suda daha geniş bir şekilde dağıldığı için gram başına düşen antioksidan miktarı çok daha azdır.

Bununla birlikte, çalışma, patlamış mısırın hiçbir şekilde meyve ve sebzelerin yerini alamayacağını özellikle vurgulamıştır. Patlamış mısır, yüksek miktarda antioksidan içerir ancak meyve ve sebzede bulunan hayati minerallerin çoğunu içermez.

Çalışma ayrıca patlamış mısırda bulunan antioksidanların vücutta ne şekilde çalıştığını araştırmamıştır. Yani, insan vücudunda sindirim sırasında gıdaları parçalamaktan ve faydalı maddeleri özümsemekten sorumlu olan enzimlerin, patlamış mısırda bulunan tüm antioksidanları kullanabildiği kesin değildir. {5*}

Lif Açısından Zengindir

Bir porsiyon patlamış mısır, günlük önerilen lif alımının yaklaşık %16’sını karşılar. Bir porsiyon mısırın yalnızca 93 kalori olduğu düşünüldüğünde bu oran oldukça etkileyicidir. Lif, kalp sağlığını korur, sindirim sistemini destekler, ve diyabetin önlenmesine yardımcı olur. Patlamış mısırın karbonhidrat içeriği düşüktür, bu nedenle ketojenik diyet uygulayanlar için tercih edilebilecek bir atıştırmalıktır.

Keto diyeti hakkında bilgi almak için Ketojenik Diyet Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Birçok insan, atıştırmalık söz konusu olduğunda yüksek kalorili ve aşırı işlenmiş gıdalara yönelir. Ancak bu yiyecekler genellikle tokluk hissi sağlamaz ve atıştırmaya ihtiyacına sebep olan aşermeyi tam olarak tatmin etmez. 2012’de Florida’da yapılan bir araştırmaya göre patlamış mısır, patates cipsinden çok daha doyurucu bir atıştırmalıktır. Araştırmacılar, kilo vermek isteyen insanların iştahlarını bastırmak için patlamış mısır tercih edebileceğini belirtmiştir. {6*}

Ayrıca, patlamış mısırın zengin lif içeriği de kilo vermeye destek olur. Yüksek lifli yiyecekler, yalnızca kendinizi tok hissetmenize değil, aynı zamanda sağlıklı bir kiloyu korumanıza da yardımcı olur. Yüksek lifli diyetler, daha düşük bir vücut ağırlığı ile ilişkilidir. {7*}

GDO’lu Değildir

Şimdiye kadar muhtemelen genetiği değiştirilmiş mısırla ilgili istatistikleri duymuşsunuzdur. Yalnızca ABD’deki mısırın bile neredeyse %90’ının genetiği değiştirilmiştir. GDO’lu gıdalar, alerjiler, tümörler ve hatta erken ölümle bağlantılıdır. Patlamış mısır için kullanılan mısırlar %90’ın bir parçası değildir. Sorumlu Teknoloji Enstitüsü’nden Jeffery Smith’e göre patlamış mısır tohumunun genetiği asla değiştirilmez. Bununla birlikte, bazı kaynaklar, patlamış mısırın birçok böcek ilacı içerdiğini iddia etmiştir, bu nedenle her zaman organik sertifikalı mısır satın almaya çalışmalısınız.

Kemik Sağlığını Destekler

Patlamış mısır önemli miktarda manganez içerdiği için, yoğun, sağlıklı kemikler oluşturmaya ve korumaya yardımcı olur. Manganez, kemik yapısını desteklemeye (özellikle menopoz döneminde olan kadınlar gibi zayıf kemiklere eğilimli olan kişilerde) ve osteoporoz, artrit ve osteoartrite karşı korumaya yardımcı olduğu bilinen tamamlayıcı bir besindir.

Kemik sağlığı hakkında daha fazla bilgi almak için Kemik İyileşmesine Yardımcı Doğal Yollar Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Patlamış Mısır Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm yiyeceklerde olduğu gibi, patlamış mısır da bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Patlamış mısır tükettikten hemen sonra ağız şişmesi veya nefes almada zorluk gibi alerji semptomlarına dikkat etmek gerekir.

Patlamış mısır, enflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerin semptomlarını kötüleştiren yiyecekler arasında bulunur. Sindirim sisteminizde iltihaplı bir hastalığınız varsa, patlamış mısır tüketmekten uzak durun. {8*}

Kaynaklar

  1. https://www.cspinet.org/new/200911182.html
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16227186/
  3. https://www.cdc.gov/biomonitoring/PFOA_FactSheet.html
  4. https://news.scranton.edu/articles/2012/03/popcorn-study.shtml
  5. http://foodidentitytheft.com/the-point-that-didnt-quite-pop-in-the-good-news-on-popcorn/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22978828
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15797686/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22923336/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu