İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz
İlaçsız Yaşıyoruz
No Result
View All Result
REKLAM
İlaçsız Yaşıyoruz Diyetler

Artrit Diyeti Nedir?

Artrit nedir? Artrit neden olur? Artrit nasıl geçer? Artrite iyi gelen yiyecekler nelerdir? Artriti kötüleştiren yiyecekler nelerdir? Artrit tedavisi için hangi takviyeler alınır?

Yazan Ebrar Dikmen
24/02/23
artrit diyeti nedir

artrit diyeti nedir

Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da PaylaşLinkedin'de PaylaşPinterest'te Paylaş

Neler Okuyacaksınız -->

  • Artrit Diyeti Nedir?
    • Omega-3 Yağ Asitleri
    • Kükürt İçeren Gıdalar
    • Kemik Suyu
    • Meyve ve Sebzeler
  • Artrit Diyetinde Kaçınılması Gereken Yiyecekler Nelerdir?
  • Artrit için En İyi Takviyeler Nelerdir?
    • Balık Yağı
    • Zerdeçal
    • Proteolitik Enzimler
    • Glukozamin
    • MSM

Artrit Diyeti Nedir? Artrit günümüzde birçok insanı etkileyen iltihaplı bir sağlık problemidir. Dünya çapında yaklaşık 350 milyon insanın artrit hastası olduğuna inanılır ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin analizlerine göre (CDC), yalnızca ABD’de 54 milyondan fazla kişinin artrit semptomlarından muzdariptir. {1*}

DİYETLER İÇİN TIKLAYINIZ


Artrit Nedir? Tedavisinde Kullanılan Uçucu Yağlar Hangileridir? Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.


Artrit Diyeti Nedir?

Romatoid artrit, bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve genellikle bağırsak florasındaki dengesizlikle başlar. Yani, beslenme şekli bağırsakları bağırsaklar da artrit oluşumunu etkiler. Akıllı bir artrit diyeti, anti-inflamatuar gıdalarla dolu olmalıdır.

Omega-3 Yağ Asitleri

Bilimsel çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterir. Somon da dahil olmak üzere, doğal olarak avlanan balıklar, omega-3 yağ asitlerinden zengin gıda grubunda ilk sırada yer alır. Balıkların ardından ise otla beslenmiş dana eti, keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gelir. {2*}

Omega-3 yağ asitlerinden zengin diğer besinleri öğrenmek için Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kükürt İçeren Gıdalar

Kükürt doğal olarak bir metilsülfonilmetan (MSM) formu içerir. 2017 yılında gerçekleştirilen bilimsel bir incelemeye göre, MSM’nin eklem ağrısını ve eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir. Arthritis Foundation’a göre ise MSM ağrıyı ileten sinir uyarılarını azaltarak vücutta analjezik bir ajan görevi görür. {3*}

Kükürt oranı en yüksek besinler soğan, sarımsak, kuşkonmaz ve lahanadır. Böylece biraz sarımsakla sotelenmiş lahana, otla beslenmiş burgerinizle biraz soğan ve tabii ki garnitür olarak kuşkonmaz veya herhangi bir lahana, lahana salatası veya lahana turşusu yiyebilirsiniz. Bu kükürt açısından zengin gıdalar, artrit semptomlarını azaltmaya gerçekten yardımcı olabilir.

Kemik Suyu

Artrit diyetinize eklemek isteyeceğiniz bir sonraki gıda kemik suyudur. Kemik suyu iyileştirici özelliğini prolin ve glisin amino asitlerini içeren bir kollajen formundan alır. Prolin ve glisin dokuların yenilenmesine yardımcı olur.

Weston A. Price Vakfı’ndan beslenme araştırmacıları, kemik suyunun iltihabı, artriti ve eklem ağrısını azaltmak için takviye olarak satılan kondroitin sülfat ve glukozamin içerdiğini vurgular. {4*}

Meyve ve Sebzeler

Artrit diyetine eklenen meyve ve sebzeler, sindirim enzimleri ve anti-inflamatuar bileşiklerle doludur. Özellikle papain içeren papaya ve bromelain içeren ananas artrit tedavisinde oldukça etkilidir.

Molecular Nutrition and Food Research’te yayınlanan ve 2011 yılında gerçekleştirilen bir araştırma, iltihaptan muzdarip hastaların papaya tüketerek iltihap semptomlarını hafifletebileceğini buldu. {5*}

2015’te yayınlanan daha yakın tarihli bir araştırma ise papayada bulunan kimyasal maddelerin anti-enflamatuar ve immünomodülatör (bağışıklık sistemini destekleyen maddeler) özelliklere sahip olduğunu buldu. {6*}

Ananasta bulunan Bromelain, hem romatoid artrit hem de osteoartrit hastalarında kullanılmak üzere ilk kez 1964 yılında anti-enflamatuar ve ağrı giderici bir madde olarak rapor edilmiştir. Günümüzde bromelain romatoid artrit tedavisinde takviye olarak kullanılır. Bromelain eklem şişliğini azaltarak eklem hareketliliğini artırır. {7*}

REKLAM

İltihaplanmayı azaltan sebzeler hakkında bilgi almak için İltihaba İyi Gelen Bitkiler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Artrit Diyetinde Kaçınılması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Artrit semptomlarını hafifleten gıdaların yanı sıra, iltihaplanmayı ve artriti kötüleştirebilen ve bu sebeple artrit diyetine eklenmemesi gereken birçok gıda vardır.

  • Fazla şeker: Diyetteki fazla şeker iltihaplanma ile ilişkilendirilmiştir. Arthritis Foundation araştırmaları işlenmiş şekerlerin vücutta sitokin (inflamasyona sebep olan bir protein) salınımını tetiklediğini ve şeker tüketiminin bu sebeple kısıtlanması gerektiğini vurgular.
  • Hidrojenize yağlar ve trans yağlar: Trans yağlar ve hidrojenize yağlardan kaçınmak için kızartmalardan, fast foodlardan, margarinden, işlenmiş atıştırmalıklardan, sağlıksız kahve kremalarından ve geleneksel unlu mamullerden uzak durmaya çalışın.
  • Yüksek omega-6 yağ asitleri: Hidrojenize yağlara ek olarak, hem omega-6 hem de omega-3’ün sağlıklı bir dengesine sahip olmak yerine omega-6 yoğunluğu fazla olan bir diyet iltihaplanmayı artırır.
  • Geleneksel tahıllar: Aşırı işlenmiş ve glüten ağırlıklı geleneksel tahıllar iltihabı artırır ve artrit semptomlarını daha da kötüleştirir. Simit ve ekmek gibi rafine beyaz un ürünleri artrit diyetinden çıkarılması gereken gıdalardan bazılarıdır.
  • Yapay tatlandırıcılar: Yapay tatlandırıcılardan, özellikle de aspartam tüketimden kaçının. Kaçınılması gereken yaygın kullanılan diğer tatlandırıcılar arasında sukraloz, asesülfam K, sakarin ve sorbitol vardır.
  • MSG: Arthritis Foundation, artritiniz varsa mono-sodyum glutamattan (MSG) kaçınmanızı özellikle tavsiye eder. MSG hem kronik inflamasyonu tetikler hem de karaciğer sağlığını bozar. MSG, fast food, hazır çorba ve sosların yanı sıra şarküteri etlerinde de yaygın olarak bulunur.

Artrit diyeti uygulayacaksanız ve semptomlarınızı en kısa sürede iyileştirmek için sıralanan yiyeceklerden uzak durmaya çalışın veya tüketimlerini mümkün olduğunca kısıtlayın. Sıralanan besinlere ek olarak, ciddi bir otoimmün hastalığınız varsa domates, beyaz patates, biber ve tütünü içeren patlıcangiller ailesi de artrit semptomlarını kötüleştirebilir. {8*}

MSG zararları hakkında daha fazla bilgi almak için MSG (Monosodyum glutamat) Nedir? Yan Etkileri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Artrit için En İyi Takviyeler Nelerdir?

Artrit diyetinize ek olarak, doğal takviyelerle tedavi sürecinizi destekleyebilirsiniz.

REKLAM

Balık Yağı

Balık yağı, artrit tedavisi de dahil olmak üzere birçok yönden sağlığa faydalıdır. 18 aylık bir çalışma, romatoid artritli hastaların tedavisinde hodan yağını, balık yağını ve iki yağın birbirine karşı nasıl etki ettiğini değerlendirdi. Her üç grubun da hastalık semptomlarında önemli iyileşmeler sağladığı tespit edildi. Günde 1.000 miligram yüksek kaliteli balık yağı tüketimi idealdir. {9*}

Zerdeçal

Zerdeçal güçlü anti-inflamatuar etkileriyle artrit hastalarına fayda sağlar. Japonya’da yapılan bir araştırma, romatoid artrit sürecinde yer aldığı bilinen inflamatuar bir sitokin olan interlökin (IL)-6 ile ilişkisini değerlendirdi ve zerdeçalın bu inflamatuar belirteçleri “önemli ölçüde azalttığını” keşfetti. Zerdeçalı yemeklerinize ekleyebilirsiniz veya günde yaklaşık 1000 miligram zerdeçal takviyesi tüketebilirsiniz. {10*}

Proteolitik Enzimler

Proteolitik enzimler yüksek oranda bromelain içerir. Balık yağıyla birlikte tüketildiğinde artrit semptomlarının azalması hatta tamamen iyileşmesi için etkili bir tedavi sunar.

Randomize bir çalışma, proteolitik enzimler ve biyoflavonoid kombinasyonunun 12 hafta boyunca alındığında dizdeki kronik osteoartritin tedavisinde romatizma ilacı kadar etkili olabileceğini bulmuştur. {11*}

Glukozamin

Glukozamin kondroitin veya glukozamin sülfat, vücudun sağlıklı eklemleri iyileştirmek veya yenilemek için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar.

MSM

MSM, ek formda alabileceğiniz bir kükürt formudur. Kükürt açısından zengin gıdalar tüketebilir veya msm takviyesi alabilirsiniz.

Kaynaklar
  1. https://www.cdc.gov/arthritis/basics/faqs.htm
  2. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/omega-3-fatty-acid
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372953/
  4. https://www.westonaprice.org/health-topics/why-broth-is-beautiful-essential-roles-for-proline-glycine-and-gelatin/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21520494/
  6. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/1547691X.2016.1149528
  7. https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2817009
  8. https://health.clevelandclinic.org/four-food-tips-to-improve-your-arthritis-symptoms/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24803948/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24513290/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4329848/
Share740Tweet463SendShare130Pin168

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Gizlilik Sözleşmesini kabul ediyorum.

Editörün Seçtikleri

karın şişkinliğine ne i̇yi gelir?
Sağlık

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? 🌼 10 Etkili Yöntem

Yazan Tansu Sungar
29 Haziran 2021 - Updated on 10 Nisan 2023
0

Karın şişkinliği, gastrointestinal (GI) sistem hava veya gazla dolduğunda ortaya...

Read more
lüsid rüya nedir? nasıl ve ne zaman görülür?

Lüsid Rüya Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Görülür?

31 Ağustos 2021 - Updated on 13 Eylül 2021

Daha İyi Enerji Ve Cilt İçin 10 Günlük Böbrek Temizliği

15 Kasım 2023
fonksiyonel tıp akademisi

Fonksiyonel Tıp Akademisi Nedir?

30 Mart 2021 - Updated on 5 Haziran 2021
ihlamurun faydaları nelerdir

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

27 Aralık 2022 - Updated on 6 Ocak 2023
kolesterol düşürücü diyet nasıl yapılır

Kolesterol Düşürücü Diyet

15 Şubat 2021 - Updated on 27 Haziran 2021
mide yanması nedir? neden midemiz yanıyormuş gibi hissederiz?

Mide Yanması Nedir? Neden Midemiz Yanıyormuş Gibi Hissederiz?

16 Ağustos 2021
sağlıklı ev yemekleri i̇çin 10 öneri

Sağlıklı Ev Yemekleri İçin 10 Öneri

24 Ağustos 2021 - Updated on 13 Eylül 2021
düzensiz kalp atışı nedir? nedenleri ve tedavileri nelerdir?

Düzensiz Kalp Atışı Nedir? Nedenleri ve Tedavileri Nelerdir?

12 Aralık 2021
alkali diyeti

Hızlı Kilo Verdiren Alkali Diyeti Listesi📜

22 Haziran 2021 - Updated on 9 Haziran 2022
yanığa ne i̇yi gelir? evde yanık tedavisi nasıl yapılır?

Yanığa Ne İyi Gelir? Evde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

9 Kasım 2021
kekreyemiş nedir? faydaları nelerdir?

Kekreyemiş Nedir? Faydaları Nelerdir?

16 Nisan 2021 - Updated on 2 Ekim 2022
artrit i̇çin faydalı uçucu yağlar hangileridir? artrit tedavisinde uçucu yağlar nasıl kullanılır?

Artrit İçin Faydalı Uçucu Yağlar Hangileridir? Artrit Tedavisinde Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

3 Ekim 2021 - Updated on 25 Nisan 2022
antidepresan i̇laçların yaygın yan etkileri ve depresyon için 7 doğal çözüm

Antidepresan İlaçların Yan Etkileri ve Depresyon için 7 Doğal Çözüm

7 Aralık 2021 - Updated on 9 Haziran 2022
ülseratif kolit nedir? ülseratif kolit belirtileri nelerdir?

Ülseratif Kolit Nedir? Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

9 Aralık 2021 - Updated on 10 Aralık 2021
keten tohumu faydaları

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

6 Nisan 2023
kalsiyum'un faydaları nelerdir?

Kalsiyum’un Faydaları Nelerdir?

9 Temmuz 2021
evde uygulanabilecek 10 kahve peelingi tarifi

Evde Uygulanabilecek 10 Kahve Peelingi Tarifi

12 Ocak 2023
tahin nedir

Tahin Nedir? Tahin Faydaları Nelerdir?

11 Ocak 2023 - Updated on 14 Ocak 2023
karpal tünel sendromuna ne i̇yi gelir?

Karpal Tünel Sendromuna Ne İyi Gelir?

24 Kasım 2022
ev yapımı öksürük şurubu nasıl hazırlanır?

Ev Yapımı Öksürük Şurubu Nasıl Hazırlanır?

14 Aralık 2021 - Updated on 10 Şubat 2022

Diyabetik Diyet Nedir? Diyabetliler Neler Yemeli? Neler Yememeli?

8 Ekim 2023 - Updated on 9 Ekim 2023
ardıç yağı faydaları nelerdir?

Ardıç Yağı Faydaları Nelerdir?

18 Eylül 2021 - Updated on 16 Mart 2023
aynısefa faydaları nelerdir? aynısefa nasıl kullanılır?

Aynısefa Faydaları Nelerdir? Aynısefa Nasıl Kullanılır?

18 Eylül 2021 - Updated on 20 Ekim 2021
sporcu ayağı (atlet ayağı) nedir? sporcu ayağının yaygın belirtileri nelerdir? evde uygulanacak doğal tedavi yolları nelerdir?

Sporcu Ayağı (Atlet Ayağı) Nedir? Sporcu Ayağının Yaygın Belirtileri Nelerdir? Evde Uygulanacak Doğal Tedavi Yolları Nelerdir?

17 Ekim 2021 - Updated on 27 Ekim 2021
akupunktur kulak tohumu (ear seeds) nedir?

Akupunktur Kulak Tohumu (Ear Seeds) Nedir?

3 Ağustos 2021
herpes (uçuk) nedenleri ve tedavisi, herpes nasıl geçer?

Herpes (Uçuk) Nedenleri ve Tedavisi, Herpes Nasıl Geçer?

22 Ağustos 2021
yeşil yapraklı bitkiler nelerdir? sağlığa faydaları nelerdir?

Yeşil Yapraklı Bitkiler Nelerdir? Sağlığa Faydaları Nelerdir?

12 Eylül 2021 - Updated on 6 Aralık 2021
kuru cilt nasıl nemlendirilir?

Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir?

4 Ağustos 2021 - Updated on 10 Ağustos 2021
patlamış mısır sağlıklı mı

Patlamış Mısır Sağlıklı mı?

13 Nisan 2023
REKLAM
REKLAM

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • Aydınlatma Metni
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim

Güncellenen İçerikler

zinobiotic+ ne i̇şe yarar?

Zinobiotic+ Ne İşe Yarar?

4 Aralık 2023
zinzino

Zinzino Nedir? Balance Oil Gerçekten Faydalı Mı?

29 Kasım 2023

Hindistan Cevizi Yağı Kirpiklere Nasıl Sürülür?

15 Kasım 2023

Detoks İçecekleri Ne İşe Yarar?

15 Kasım 2023

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2023 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.

No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışveriş

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - İlaçsız Market.

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.