Doğal saç maskesi, saçınızı tedavi eder ve sağlığını artırır. Doğal saç maskesi, ayrıca derin bakım tedavileri veya yoğun saç kremleri olarak da adlandırılabilir. Muz, bal ve hatta yumurta sarısı gibi mutfağınızda zaten bulunan malzemelerden evde birçok türde doğal saç maskesi yapılabilir.
Doğal Saç Maskesi Nedir?
Muhtemelen bir yüz maskesi duymuşsunuzdur ya da denemişsinizdir. Doğal saç maskesi de, yüz maskesinin etkileri gibi çalışır. Saçınızı güçlendirmek, korumak ve saç derinizi nemlendirmek gibi birçok sağlık faydası vardır.
Onları anlık saç kremlerinden farklı kılan, bileşenlerin genellikle daha konsantre olması ve doğal saç maskesinin saçınızda daha uzun süre kalmasıdır. (20 dakika ile birkaç saat arası)
Bu yazıda doğal saç maskesi faydalarına, nasıl kullanılacağına ve saç tipinize en uygun doğal saç maskesi türlerine daha yakından bakacağız.
Doğal Saç Maskesinin Faydaları Nelerdir?
Doğal saç maskesi kullanmanın birçok yararı vardır ve avantajları içeriğe ve saç tipinize göre değişir. Parlak, yumuşak, nemli olarak birçok saç sorunun da doğal saç maskesi kullanabilirsiniz.
Doğal Saç Maskesi Faydaları:
- Daha doğal parlaklık ve daha doğal yumuşak saçlar sağlar.
- Saçı doğal nemlendirir.
- Saç kırılması ve saç hasarını önler
- Saçların kıvrılmasını önler
- Sağlıklı saç ve kafa derisi sağlar
- Saçları güçlendirir
- Saçları dış etkenlere karşı korur
Doğal Saç Maskesi Malzemeleri
Adından da anlaşılacağı gibi, saç maskesinde kullanılan malzemeler de doğaldır. Bu malzemelerin günlük kullanım faydalarını, saç maskesi yaparak hem saçınıza hem de vücudunuza alabilir, doğal yollarla, iki yönlü sağlık gelişimi sağlarsınız. Saç maskesinde sizin için en uygun olan malzemeler, saç tipinize, saçınızın ve saç derinizin durumuna ve sağlık durumunuza bağlı olacaktır. Saç maskesi için kullanılacak en iyi malzemeleri sizler için araştırdık. Peki nedir bu doğal saç maskesi malzemeleri?
Mağazadan satın alınan saç maskesinde veya kendi saç maskenizi hazırlarken kullanılabilecek en popüler malzemelerden bazıları şunlardır:
- Muzlu Doğal Saç Maskesi: Saçlarınızda kabarmayı azaltmak istiyorsanız, muzu saç maskesine dahil etmek iyi seçimdir. Muzdaki silika saçınızın daha yumuşak ve parlak olmasına da yardımcı olabilir. Muz ayrıca antimikrobiyal özellikleri sayesinde, saçlarınızdaki kuruluğu ve kepeği azaltmaya yardımcı olabilir. (1)
- Yumurtalı Doğal Saç Maskesi: Saçınız cansız, güçsüz ve bakımsız görünüyorsa, yumurtalı saç maskesi harika seçimdir. Yumurta sarısında bulunan A ve E vitaminleri, biotin ve folat gibi besinler saç büyümesini desteklerken yumurta beyazındaki protein saçınızı güçlendirmeye, canlandırmaya ve saçınızın bakımlı görünmesine yardımcı olur. Yumurta faydalarını buradan okuyabilirsiniz.
- Avokadolu Doğal Saç Maskesi: Saçlarınız çok çabuk kırılıyor, telleri zayıflamış, tararken elinize geliyorsa, Avokadolu saç maskesi en doğru seçimdir. Avokado yağındaki folik asit, demir ve magnezyum gibi mineraller saç kütikülünü kapatmaya yardımcı olur. Bu, saçınızın hasara ve kırılmaya karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
- Ballı Doğal Saç Maskesi: Balın faydalarını saçınıza uygulayarak da alabilmeniz mümkündür. Ballı saç maskesi hazırlamak, saçınızın daha nemli olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cilt hücrelerinin büyümesine ve daha güçlü saç köklerinin desteklenmesine yardımcı olur. (2) Balın bir çok faydası ve ilaçları bu kaynaktan okuyabilirsiniz.
- Hindistancevizi yağı Doğal Saç Maskesi: Kuru ve elektriklenme sorunu olanlar Hindistancevizi yağı saç maskesini kullanmalılar. Düşük moleküler ağırlığı nedeniyle hindistancevizi yağı, derinlemesine bakım için saç gövdesine nüfuz eder. Bu, saç kuruluğu ve elektriklenmeyi azaltmaya yardımcı olur. 2015 araştırması, hindistan cevizi yağının saçta kullanıldığında protein kaybını azaltabileceğini de göstermiştir. (3)
- Zeytinyağlı Doğal Saç Maskesi: Yoğun nem mi istiyorsunuz? Zeytinyağı, vücut tarafından doğal olarak üretilen ancak yaşlandıkça azalan skualen içerir. Skualen, nemlendirilmiş saç ve cilt için gereklidir. Saçınızı nemlendirmek ve sağlıklı kafa derinizin olmasını istiyorsanız zeytinyağlı saç maskesi tam sizin içindir, ayrıca zeytinyağının birçok sağlık faydalarını bu yazımızdan okuyabilirsiniz. (İlaçsız yaşıyoruz: Zeytinyağının Faydaları)
- Aloe Vera: Saç derinizle ilgili, döküntü, kaşıntı, sivilcelenme ve kepek gibi promlemlerinizde Aloe Vera saç maskesi kullanabilirsiniz. Antiinflamatuar özelliklere sahip aloe vera doğal saç maskesi, ayrıca saçınızı güçlendirmeye ve beslemeye yardımcı olabilecek C, E ve B-12 vitaminleri, folik asit ve kolin içerir. Aloe Vera’nın bilimsel çalışmaları ve faydalarını bu yazımızdan okumanızı tavsiye ederiz.
Doğal Saç Maskesi Çeşitleri Nelerdir?
Kendi doğal saç maskenizi yapmak oldukça kolaydır ve eğlenceli de olabilir. Daha önce bir saç maskesi denemediyseniz, saçınıza en uygun olanı bulana kadar birkaç farklı tarif ve malzeme denemek isteyebilirsiniz.
Saç maskesinin size uygun olanını anlamak için, yukarıda anlattığımız malzemelerden hazırlanan saç maskesi tariflerini deneyebilirsiniz. Örnek olarak, saçınız yağlı veya gevşek görünmeden, yumuşak ve nemlenmişse, bunun uygun olduğunu anlayabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız basit ama etkili doğal saç maskesi tariflerinden birini deneyebilirsiniz. Saç maskenizin malzeme yoğunluğunu, saçınızın uzunluğuna bağlı olarak artırabilirsiniz.
Tüm saç şekillerine ve türlerine göre doğal saç maskesi yapılır.
- Kıvırcık saçlar saç maskesi
- Hasar görmüş saçlar saç maskesi
- Kuru saçlar saç maskesi
- Yıpranmış saçlar doğal saç maskesi
- Kepekli saçlar doğal saç maskesi
- İnce ve seyrek saçlar doğal saç maskesi
Bu çeşitler için tek tek veya ayrı ayrı saç maskesi hazırlayabilirsiniz. Doğal saç maskesi malzemelerini ve hazırlanışını sizler için toparladık. Prof. İbrahim Saraçoğlu tarifi olan sarımsaklı saç maskesi tarifini de yazımızda görebilirsiniz.
Kıvırcık veya Hasar Görmüş Saçlar Saç Maskesi Malzemeleri
- 1 yemek kaşığı organik bal
- 1 yemek kaşığı organik hindistan cevizi yağı
Kıvırcık veya Hasar Görmüş Saçlar Saç Maskesi Nasıl Hazırlanır?
- Bir tencerede bal ve hindistancevizi yağını birlikte ısıtın.
- Karışana kadar karıştırın.
- Karışımı soğumaya bırakın, ardından saçınıza uygulayın.
- 40 dakika bekletin, ardından şampuanlayın ve normal şekilde bakım yapın.
Kuru ve Yıpranmış Saçlar veya Kepek Saç Maskesi Malzemeleri
- 1 adet olgun avokado
- 2 yemek kaşığı aloe vera jeli
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
Kuru ve Yıpranmış Saçlar veya Kepek Saç Maskesi Nasıl Hazırlanır?
- 3 malzemeyi karıştırın.
- Islak veya kuru saça kökten uca uygulayın.
- 30 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın.
Kuru Saçlar İbrahim Saraçoğlu Saç Maskesi
Kuru saçlarınız için İbrahim Saraçoğlu saç maskesi kullanabilirsiniz. Sarımsaklı hazırlanan saç maskelerinde dikkat edilmesi gereken hususlara aşağıda yer alan, kuru saçlar İbrahim Saraçoğlu Saç Maskesi Zararları Nedir? bölümünde anlatılmıştır.
Kuru Saçlar İbrahim Saraçoğlu Saç Maskesi Malzemeleri
- 5-7 diş sarımsak
- Saç ölçünüze göre zeytinyağı
Kuru Saçlar İbrahim Saraçoğlu Saç Maskesi Nasıl Hazırlanır?
- Sarımsakları ezin.
- Zeytinyağı ile krem kıvamına gelecek şekilde blenderdan geçirin.
- Saçınıza sürün, 15 dk. bekletin.
- Ardından durulayın.
Kuru Saçlar İbrahim Saraçoğlu Saç Maskesi Zararları Nedir?
- Sarımsak tariflerini, cildinizde fazla tutmamalısınız.
- Sarımsak derinizde aşırı reaksiyon gösterebilir.
- Saç Maskesini kullanmadan önce, mutlaka derinize 2-3 cm sürün.
- 5-10-15 dakika zaman dilimlerinde kontrol edin.
- Deri üstü reaksiyonuna göre güvenli sürenizi belirleyebilirsiniz.
İnce ve Seyrek Saçlar Saç Maskesi Malzemeleri
- 2 yumurta akı
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
İnce ve Seyrek Saçlar Saç Maskesi Nasıl Hazırlanır?
- Yumurta akını ve yağı karıştırıncaya kadar çırpın.
- Kökten uca nemli saça uygulayın ve 20 dakika bekletin.
- Soğuk suyla şampuanlayın. Bu özellikle yumurta içeren maskeler için önemlidir çünkü sıcak su yumurtanın saçta pişmesine neden olabilir.
Evde Saç Maskesi Nasıl Uygulanır?
- Çoğu saç maskesi, nemli olan temiz, havluyla kurutulmuş saçlara uygulandığında en iyi sonucu verir.
- Hindistancevizi veya zeytinyağı gibi esas olarak yağdan yapılmış bir doğal saç maskesi kullanıyorsanız, maskeyi kuru saça uygulamak en iyisi olabilir.
- Yağ, suyu tutabildiğinden, bazı saç bakımı uzmanları kuru saçın yağı ıslak saçtan daha iyi emebildiğine inanmaktadır.
Evde Saç Maskesi Uygularken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Giysinizi korumak için omuzlarınıza eski bir havlu asın veya eski bir tişört giyin.
- Saçınız uzun veya kalınsa, saç tokası ile bölümlere ayırmanız yardımcı olabilir.
- Maskeyi parmaklarınızla uygulayabilir veya saç maskesi karışımını saçınıza sürmek için küçük bir boya fırçası kullanabilirsiniz.
- Saçınız kuruysa, saç maskesi uygulamasına saç derinize yakın bir yerden başlayın ve uçlara doğru uygulayın. Saç maskesini, saçınızın uçlarına uyguladıktan sonra geri dönüp kafa derinize nazikçe uygulayabilirsiniz.
- Saç maskesini, özellikle kepeği tedavi etmek için uyguluyorsanız, saç derinizden başlamak en iyisidir.
- Saçınız yağlıysa, saç maskesi uygulamasına kafanın ortasından başlayın ve uçlara doğru ilerleyin.
- Saç maskesini uygulamayı bitirdikten sonra, saç maskenin eşit bir şekilde yayılmasını sağlamak için saçınızı geniş dişli bir tarakla tarayın.
- Saçınızı duş bonesi veya plastik bir örtü ile örtün. Ardından başınızın etrafına bir havlu sarın. Bu, saç maskesinin damlamasını önlemeye yardımcı olur, ancak aynı zamanda biraz ısı eklenmesine yardımcı olur, bu da malzemelerin saçınıza emilmesine yardımcı olabilir.
- Saç maskesini en az 20 ila 30 dakika tutabilirsiniz. Malzemelere bağlı olarak, bazı saç maskeleri saatlerce hatta bir gecede bırakılabilir.
- Ilık veya soğuk suyla iyice durulayın.
- Sıcak sudan kaçının.
- Daha soğuk su, saç kütikülünü kapatmaya ve saçınızın daha fazla nem tutmasına yardımcı olabilir.
- Saç maskesini duruladıktan sonra – tamamen çıkarmak için iki veya daha fazla durulama gerekebilir – saçınıza her zamanki gibi ürünler ekleyebilir ve saçınızı havada kurutabilir veya ısı ile şekillendirebilirsiniz.
- Kuru, kıvırcık ya da yıpranmış saçlar için haftada bir kez saç maskesi uygulayabilirsiniz.
- Saçınız daha yağlı görünüyorsa, birkaç haftada bir saç maskesi kullanabilirsiniz.
Son Düşünceler
- Saç maskeleri saçınızı nemlendirmeye ve beslemeye yardımcı olabilir. Kuru, hasarlı veya kıvırcık saçlar için özellikle faydalıdırlar. Bazı saç maskeleri saç derinizin sağlığını bile iyileştirebilir ve saçınızın gücünü artırabilir.
- Sadece birkaç dakika saçınızda kalan anlık saç kremlerinden farklı olarak, saç maskeleri en az 20 dakika saçınızda kalır. Saç tipinize ve içeriğine bağlı olarak bazı maskeler saçınızda birkaç saat kalabilir.
- Hindistan cevizi yağı, yumurta, bal veya muz gibi doğal malzemeler kullanarak evde yapabileceğiniz birçok farklı saç maskesi türü vardır.
- Hazır bir maske alırsanız, saç tipinize çok uygun olan ve mümkün olduğunca az koruyucu ve kimyasal içeren bir maske arayın.