Reklam
Beslenme

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir? (HMF’siz)

Reklam

Keçiboynuzu pekmezinin faydaları nelerdir? Anadolu’da Harnup adıyla bilinen keçiboynuzu, ağaçta yetişir ve çekirdekli, uzun ince yapıda bir meyvedir. Akdeniz ikliminde yetişen keçiboynuzu meyvesi, ülkemizde genellikle Antalya ve Mersin’de yetiştirilmektedir. Keçiboynuzu, kurutulduğunda tüketilebilir fakat bu şekilde yemesi kolay değildir. Bu nedenle genellikle pekmez olarak kullanılır.

Harnup pekmezi; çinko, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, C vitamini, D vitamini, B vitaminleri ve birçok mineral bakımından zengindir. Şeker oranı düşüktür. Glüten ve kafein gibi fazla kullanılması rahatsızlıklara neden olabilecek besin maddelerini içermemesi nedeniyle harnup pekmezi son dönemde daha popüler hale gelmiştir.

Reklam

Keçiboynuzu pekmezi, iyi bir enerji kaynağıdır. Sütten 3 kat daha fazla kalsiyum içerir. Bu sayede kemik erimesi ve kansızlığı tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olur.

Süt İçmeli Miyiz?

Tüketilen besinlerin çoğunlukla inorganik olması, sindirim sistemi rahatsızlıklarını beraberinde getirir. Keçiboynuzu pekmezi, içerdiği selüloz ile hem bağırsak sağlığını destekler, hem de gastriti tedavi etmeye yardımcı olur. Kabızlık ve ishalin neden olduğu semptomları ortadan kaldırmaya, sindirim sisteminde gaz oluşumunu azaltmaya ve mide şişkinliğini önlemeye yardımcı olur. Bağırsak parazitlerinin oluşumunu önler. Cinsel gücü artırmaya destek olur. Keçiboynuzu pekmezi, cinsel gücü artırmasıyla birlikte sperm kalitesine de pozitif katkı sağlar. Yaraların, iltihapların ve enfeksiyonların iyileşme süresini azaltır. Bakteriyel enfeksiyonların giderilmesini sağlar.

Keçiboynuzundan keçiboynuzu pekmezi üretilirken atık olarak melas küspesi ortaya çıkar. Bu atık, lif bakımından oldukça zengin olmasına rağmen değerlendirilmemektedir. Bir çalışmada, ham melas unundan saflaştırılan ham keçiboynuzu lifi kurutulup öğütülerek keçiboynuzu lif unu elde edilmiştir. Ham keçiboynuzu lifi, geleneksel sucuk ve sosise eklenmiş ve fermente sucuğun tekstürel ve duyusal özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda; sucuk hamuruna %10’a kadar keçiboynuzu lifi unu ilave edilmesinin tekstürel ve duyusal özelliklerde önemli bir fark oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte daha sağlıklı, lif içeriği yüksek ve duyusal değeri daha iyi olan bir sucuk reçetesi geliştirilebileceği ortaya konmuştur.

Reklam
Sedef Hastalığı: Takviyeler, Gıdalar, Kremler ve Yağlar ❗ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu pekmezi, birçok faydası ile gündeme gelmektedir. Faydaları, içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerden kaynaklanmaktadır.

  • İçerdiği antioksidanlar ve yüksek C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Rahim sağlığını destekler. Rahim ağzı kanseri ve rahim ağzı lezyonlarının oluşumunu önler.
  • Sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlık ve ishal semptomlarını tedavi eder.
  • Akciğer sağlığını destekler. Astım, bronşit ve akciğer kanserinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
  • Kalorisi yüksek olduğu için vücuda enerji verir.
  • Uyku problemleriyle savaşır. Düzenli ve verimli uykuyu destekler.
  • Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iltihapları tedavi etmeye yardımcı olur, oluşabilecek iltihapları engeller.
  • Yüksek kalsiyum içeriğiyle kemik sağlığını destekler. Özellikle çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olurken, yaşlılarda kemik erimesi riskini azaltır. Bu yüksek kalsiyum içeriği, diş sağlığını da korur ve güçlendirir.
  • Grip, soğuk algınlığı gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Antioksidan, vitamin ve mineral içeriğiyle saç sağlığını destekler. Saçların uzamasına yardımcı olur ve saçların daha parlak ve güçlü olmasını sağlar.
  • Balgam sökücü olarak kullanılabilir.
  • Alerjik rahatsızlıkları tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Kolesterol seviyelerini düzenler. Kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • İçeriğinde bulunan demir sayesinde, kansızlığı tedavi etmeye destek olur.
  • Kalp çarpıntısını önler ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Erkeklerdeki iktidarsızlık sorununu çözmeye ve cinsel gücü artırmaya yardımcı olur.

Sandaloz Sakızı Nedir?

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilir?

Kahvaltıda 1-2 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi tüketilmesi önerilmektedir. Sade bir şekilde tüketemeyen kişiler, yoğurda veya süte ekleyerek tatlandırıcı gibi kullanabilir. Özellikle solunum yolu hastalığı olan kişilerin, gece uyumadan önce keçiboynuzu pekmezi tüketmesi, öksürük ve nefes darlığını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Keçiboynuzu pekmezini sabah evden çıkmadan önce tüketmek, tüm gün daha enerjik hissetmeye yardımcı olacaktır.

Keçiboynuzu pekmezi, şeker ve kalori bakımından zengindir. 100 gram keçiboynuzu pekmezi, 300 kalori içerir. Bu nedenle tüketimde aşırıya kaçılmaması önerilir. Harnup pekmezinin, iştah açıcı özelliğe sahiptir. Kilo almak isteyen kişiler için iyi bir alternatiftir.

Keçiboynuzu Pekmezinin Zararları Nelerdir?

Birçok faydası olan harnup pekmezinin, dikkatli tüketilmediğinde bazı zararları bulunabilir. Aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Fazla tüketimi sonucu, mide bulantısı ve ishal gibi semptomlara neden olur. Keçiboynuzu pekmezinde bulunan fruktoz, basit şeker kaynağıdır. Fruktozun tek başına aşırı alımı, kan şekerinin aniden yükselmesine ve ani düşüşüne neden olabilir. Bu da diyabeti olan kişilerde hipoglisemi riski oluşturur. İnsülin direnci olan kişilerde de diyabet gelişme riskini artırabilir.

Reklam

Keçiboynuzu Pekmezi ve Keçiboynuzu Özünün Farkı Nedir?

Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu pekmezinden daha yoğun bir kıvama sahiptir. Öz, şurup olarak da kullanılabilir. Keçiboynuzu özü, su ile seyreltilerek bir içecek olarak tüketilebilir. Keçiboynuzu pekmezi ise daha akışkan kıvamdadır ve su ile seyreltilmesi önerilmez.

Keçiboynuzu özü, pancar şekeri dahil hiçbir ilave şeker içermez. İçeriğinde tatlandırıcı bulunmaz. Buna rağmen, olgun zamanında toplanan keçiboynuzu ile üretildiği için tatlı bir tada sahiptir. Geleneksel yöntemlerle üretilen keçiboynuzu pekmezi ise, az miktarda ilave şeker içerir. Pancar şekeri dışında; glikoz şurubu ve yapay tatlandırıcı içermemelidir.

Keçiboynuzu pekmezi veya özü hazırlanırken mineral ve aminoasit kaybı olmaması için, ısı işleminin 60 dereceden yüksek olmaması gerekir. Isıtma esnasında, sabit ve kontrollü, 60 dereceyi geçmeyen bir ısı kaynağı kullanılması gerekir. Uygun olmayan yollarla üretilen, uzun süre yüksek ısıya maruz kalan pekmezlerde HMF değeri yükselir. HMF değerinin yükselmesi, kanserojen ara bileşiklerin oluşması anlamına gelir. Bu nedenle sakıncalıdır. Özetle, keçiboynuzu pekmezi ve özü hazırlanırken sabit sıcaklıkta, kaynatılmadan hazırlanmalıdır.

Pancar Cipsi Nasıl Yapılır?

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu