Reklam
Beslenme

Çilek Gerçekten Faydalı mı?

Reklam

Çilek, kansızlığa karşı tesirli bir ilaçtır, idrar söktürür, ateş düşürür. Çilekte, guatra, eski, iltihaplı ve hiçbir şeyle tedavi edilemeyen egzamalara, alerjilere, mide-bağırsak yaralarına, basura, kabızlığa, ishale, enfeksiyonlu hastalıklara, böbrek, karaciğer, kalp ve damar hastalıklarına şifa vardır.

Metabolizmanın normal çalışması için gerekli maddeler, organik asitler ve bol miktarda vitamin içeren çileğin mucizevi özellikleri olduğu tespit edilmiştir.

Reklam

18. yüzyılda Avrupa’da keşfedilen çilek, güçlü antioksidan (hücrelerin hasar görmesini engelleyen ya da yavaşlatan madde) içeren, parlak, genellikle kırmızı, sulu ve küçük bir meyvedir. Kalorisi düşük olduğu için kilo sorunu olan kişiler tarafından da gönül rahatlığıyla tüketilebilen çileğin zararları, faydalarına oranla yok denecek kadar azdır. Kaynak

Çileğin Faydaları Nelerdir?

Çilek, kronik hastalıkların iyileşmesinde büyük rol oynar. Ayrıca metabolizmanın rutin çalışmalarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu vitamin ve organik asitlere bol miktarda sahiptir. Kaynak

Çileğin faydaları şunlardır:

Kalp Sağlığını Korur

Kalp sağlığı, yaşamsal faaliyetlerin yerine getirilmesi için en başta dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Meyvelerin kalbi koruduğu bilgisinin yanı sıra çileğin kalbe olan faydası da kanıtlanmış bir gerçektir. Kalp sağlığı konusuna yönelik yapılan ve orta yaşlı kişilerin yer aldığı bir araştırmaya göre çilek, iyi kolesterolü ve kan basıncı işlevini dengeler. Kaynak

Reklam

Kan Şekerini Düzenler

Karbonhidrat sindirimi basit şekerlere ayrılarak yapılır ve ardından kan dolaşımına dahil olur. Sonrasında bu şekerler kan dolaşımından ayrılarak vücutta yakıt için kullanılmak üzere insüline dönüşür. Kan şekeri değerlerindeki ve yüksek şekerli diyetlerdeki dengesizlikler; obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riski ile doğrudan bağlantılıdır. Çilek, karbonhidrat ağırlıklı bir öğünün ardından tüketildiğinde glikoz sindirimini yavaşlatır ve hem glikoz hem de insülin artışını azaltır. Kaynak

Kanseri Önler

Kanser, anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu baş gösteren bir hastalıktır. Ayrıca stres ve kronik iltihaplanma ile doğrudan bağlantılıdır. Yapılan araştırmalara göre çilek, bağışıklık güçlendirici etkisi sayesinde kanseri önlemeye yardımcıdır. Kaynak

Çileğin diğer faydaları şöyle sıralanır: (1234)

  • Kandaki antioksidanı dengeler.
  • Oksidatif stresin düşmesine neden olur.
  • İltihabı düşürür.
  • Kötü kolesterolün zararlarını en alt seviyeye indirir.

Çileğin Zararları

Çilek tüketimi belirli durumlarda zararlı sonuçlar doğurabilir. Bünyeye göre değişen bu istisnai durumlara “çileğin zararları” ifadesinden ziyade “çileğin yan etkileri” demek daha doğru olur.

Çileğin yan etkileri şunlardır:

Reklam
  • Çileğin yan etkisi olarak belirli alerjik durumlarda ağızda kaşıntı veya karıncalanma, baş ağrısı, dudaklarda, yüzde, dilde veya boğazda şişme gibi problemler tespit edilmiştir. (5)
  • Tiroit hastalığı olan kişilerde tiroit bezinin işlevine müdahale edebilecek guatrojenler içerir. (6)

Enverimental Working Group isimli çevre grubunun 2019 yılında açıkladığı Kirli 12 ve Temiz 15 isimli listeye göre çilek, tarımsal ilaçlara maruz kaldığı için en kirli besinler listesinde yer alıyor. Rapor niteliği taşıyan bu listeye göre çilek, pestisit oranı en yüksek ürünler arasında bulunuyor.

Tarımsal ilaçlar nedeniyle “Kirli Düzine” olarak adlandırılan listede yer alan en kirli besinlerin başında çilek geliyor. Elma, kiraz, ıspanak, nektarin ve lahananın da dahil edildiği çalışmada bu ürünlerin yüzde 90’ından fazlasının pestisit testleri pozitif çıktı. Kanserojen olduğu belirlenen pestisitler, 2019 yılında bu yana birçok ülkede yasaklanmıştı.

Pestisit Nedir?

Pestisit; sebze ve meyveleri henüz topraktayken haşera, virüs ve bakterilerden korumak için kullanılan kimyasallara denir. Bitkileri sözde koruyan pestisit, içerdiği zehirli kimyasallar nedeniyle insanlara ciddi zararları vardır. (7)

Çileğin İçinde Hangi Vitaminler Var?

Çileğin faydalarını anlamak ve zararlarını ölçmek için içinde hangi vitamin ve minerallerin yer aldığı bilinmelidir. Çilekte en fazla bulunan vitamin ve mineraller şunlardır:

C Vitamini: Çilek, bağışıklığı güçlendirmede ve cilt sağlığını korumada önemli görevi olan bir C vitamini deposudur. (8)

Manganez: Yaraların iyileşmesinden kemik oluşumuna hatta besinlerin emilimine kadar fayda sağlayan bir mineral olan manganez (Mn) çilek içinde büyük yer kaplar. (9)

Folat (B9 vitamini): B vitamini şemsiyesi altında yeri olan folat, normal doku büyümesi ve hücre yenilenmesi için çok önemlidir. Hamile kadınlar ve yaşlılar için önemli olan (Float) B9 vitamini çilekte mevcuttur. (10)

Potasyum: Çilek, mineral, kan basıncını dengelemek başta olmak üzere gibi temel vücut fonksiyonunda görev alan potasyumu da içerir. (11) Bunun yanı sıra çilek; demir, bakır, magnezyum, fosfor ve B6, K ve E vitaminleri içerir.

Çilek Nasıl Tüketilmeli?

Çilek herhangi bir gıdaya karıştırılmadan sade olarak tüketilmelidir. Aromatik tadı sayesinde birçok gıdaya eş olan çileğin en taze haliyle katkısız tüketilmesi tercih edilir.

Çileğin şifasından faydalanmak için mevsiminde sabah ve öğle saatleri arasında yenmesinin doğru olacağı bilinir. Mevsimi geçinceye kadar her gün çilekten faydalanan kişilerin bütün sene hastalıklardan korunduğu söylenir.

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu