Reklam
Glütensiz

Pancar Cipsi Nasıl Yapılır?

Reklam

Pancar cipsi nasıl yapılır? Pancar cipsi yapmak için organik yetiştirilmiş pancarlar kullanılmalıdır. Bunun için de pancarların evde yetiştirilmesi veya organik pazarlardan alınması gerekir. Pancarın evde yetiştirilmesi de oldukça kolaydır.

Saksıda pancar yetiştirmek için pancar tohumları veya pancar soğanı ilkbahar aylarında ekilir. Uzun süre pancar yetiştirmek için bir sezonda toprak 2-4 kez yeniden tohumlanabilir. Yapılması gereken ilk iş, toprağın nemi daha iyi tutması için saksılara drenaj sistemi kurmaktır. Böylece pancarlar daha verimli su alacaktır. Yetiştirilen bu doğal pancarlardan pancar cipsi yapılabilir. Diğer hazır ve işlenmiş gıdalara göre çok daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır.

Reklam

İlk kez pancar cipsi tarifi deneniyorsa, doğru dokuyu elde etmek biraz zor olabilir. Pancarlar, pişirildikten sonra büzülme ve gevşeme eğilimindedir. Gevrek bir doku elde etmek için daha uzun süre pişirilirse yanabilirler. Düşük ısıda da kuruyabilirler. Bunun çözümü pişirme işleminden önce pancarları terletmektir. Böylelikle pancarlar şekil ve renklerini koruyacak, gevrek kıvama gelecektir. Terletme işlemi düşük ısıda pişirmek anlamına gelir. Ancak bu tarifte pancardaki nemin alınması için ısı değil tuz kullanılacaktır.

Ağır Metal Detoks Kürü Tarifi❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Pancar Cipsi Nasıl Yapılır?

En iyi ve en lezzetli pancar cipsini yapmak için evde yetiştirilen veya çiftçiden alınan organik pancarlar kullanılmalıdır. Fırında pancar cipsi yapmak için gerekli olan malzemeler:

  • 12 adet pancar (Kırmızı, sarı veya karışık çeşitler olabilir)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  1. Fırın önceden 150 C’de ısıtılır ve birkaç fırın tepsisine pişirme kâğıdı yerleştirilir. Pancarlar iyice temizlenir ve üst kısımları kesilir.
  2. Pancarlar kâğıt inceliğinde dilimlenir. Soymaya gerek yoktur.
  3. Pancar dilimleri geniş bir kâseye alınır, üzerine yağ ve tuz dökülür. İyice karıştırılır. (Kırmızı ve sarı pancar kullanılıyorsa ayrı kaplara koyulmalı, yağ ve tuz eşit olarak bölünmelidir.) Pancarlar yağ ve tuzun içinde kendi sularını bırakana kadar yaklaşık 15-20 dakika bekletilir. Bu işlem pancarların daha iyi şekil almasını ve kıtır kıtır olmasını sağlar.
  4. Pancar dilimleri hazırlanan fırın tepsisine tek sıra halinde dizilir. 45-60 dakika gevrek olana kadar pişirilir. 45 dakika sonra kontrol edilir, renk kahverengi olmamalıdır. Gerekirse daha uzun süre pişirilir. Piştikten sonra pancar cipsleri fırından çıkarılır ve hava geçirmez bir kapta saklamadan önce tamamen soğutulur.

Pancarın Faydaları Nelerdir? Pancar Nasıl Tüketilir?

Reklam

Pancar Cipsi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1. Cipsler, 2 hafta boyunca oda sıcaklığında ve hava geçirmez bir kapta saklanabilir.
  2. Daha az cips yapmak için malzemeler yarıya indirilerek yarım porsiyon denenebilir.
  3. Zeytinyağı yerine avokado yağı veya Hindistan cevizi yağı da kullanılabilir.
  4. Cipsler, fırında her zaman orta rafta pişirilmelidir.
  5. Cipslerin düzgün pişmesi için tepsiye tek sıra halinde dizilmiş olması gerekir. Üst üste geldikleri takdirde pancarların kenarları yumuşak kalabilir.
  6. Pancar dilimlerinin üzerinde kalan fazla sıvı dökülmelidir. Pancarlar nemli kalırsa büzüşebilir ve renklerini kaybedebilirler.

“Terletme” İşlemi

İnce dilimlenmiş pancarları geniş bir kaba alıp üzerine sıvı yağ ve tuz serpmek bu tarifin püf noktasıdır. Üzerine dökülen yağ, pancarları pişmeye hazırlarken, tuz pancarı terletir.
Birkaç dakika sonra pancar, fazla nemini atmış ve düşük ısıda pişmeye hazır hale gelmiş olur.

Pancardaki suyun bir kısmının çıkarılması, boyut, renk ve dokunun daha güzel olmasını sağlar. Terletme işleminden sonra pancarlar daha gevrek olur, büzülme ve gevşeme olmaz.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu