Reklam
Beslenme

Süt İçmeli Miyiz?

Reklam

Süt içmeli miyiz? Süt, bebeklikten itibaren canlıların temel yaşam gıdalarından bir tanesidir. Ancak bazı insanlar süt içtiklerinde bazı rahatsızlıklar hissettiklerini söylerler. İnsanların süt içtikten sonra rahatsızlık hissetmeleri; sütün içerisindeki süt şekeri yani laktoz, kazein veya peynir altı suyu gibi proteinlerden kaynaklanabilir. Düzenli süt tüketiminin egzama, eklem ağrısı gibi şikayetlere neden olabileceği de yaygın inanışlar arasındadır.

Normal şartlarda inek sütünün içerisinde A1 ve A2 beta-kazein bulunur. Ancak bazı inek sütleri sadece A2 beta-kazeini içerirler. Günümüzde A2 süt tüketildiğinde diğer süt ürünlerindeki gibi herhangi bir olumsuz etkiye neden olmayacağını ileri süren görüşler vardır.

Reklam
Romatoid Artrit Nedir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

İnflamasyon: Süt Tükettikten Sonra Görülebilen Olumsuz Etkilerin Temel Sebebi

İnflamasyon; yaralanma, polen, bakteri, virüs gibi çevresel faktörler karşısında bağışıklık sisteminin vücudu koruyabilmek için verdiği savunma tepkisidir. İnflamasyon yanıtı genellikle hastalığa sebep olan bakteriler gibi bir tehditle karşılaştığında vücudu korumak için ortaya çıkan bir reaksiyondur. {1*} İnflamasyon aynı zamanda hastalık, yaralanma gibi durumlarda iyileşme sürecinin daha hızlı ilerlemesini sağlar.

İnflamasyon; kronik ve akut olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Akut inflamasyon birkaç gün içerisinde düzelirken kronik inflamasyon haftalarca, aylarca devam edebilir. Ancak kronik inflamasyonun sağlıklı ve doğal bir yanıt olduğunu söylemek doğru değildir. İnsan vücudu uzun süre boyunca sadece kendisini korumaya odaklanırsa vücudun diğer sistemleri arka planda kalabilir. Bunun neticesinde kanser, kalp hastalığı, anksiyete ve depresyon gibi çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. {2*} {3*}

A2 Süt Nedir?

Süt tüm dünyada yaygın olarak tüketilen besin maddelerinden bir tanesidir. Süt denildiğinde çoğunlukla akla inek sütü geliyor olsa dünyada azımsanmayacak sayıda insanın keçi, koyun ve deve sütü içtiğini söylemek de mümkündür. {4*}

Reklam

Pek çok insanda görülebilen laktoz intoleransı, yani süt şekeri olan laktozun olması gerektiği gibi emilememesi ve sindirilememesi esasında sütün içerisinde bulunan proteinlerle ilgilidir. A1 ve A2 süt arasındaki ayrımın da bu proteinlerle ilgili olduğunu söylemek mümkündür.

Sütün içerisinde iki ana protein çeşidi bulunur. Bunlardan ilki sütün içerisinde yaklaşık %80 oranında bulunan kazein proteini diğeri de yaklaşık olarak %20 oranında bulunan peynir altı suyudur. İneklerden çoğu A1 ve A2 kazeini eşit oranda içeren süt üretirler. {5*} Ancak sadece A2 içeren süt üretmeleri için yetiştirilen inekler de vardır. Keçi ve koyun sütlerine bakıldığında ise çoğunlukla A2 kazein içerdikleri görülür. {6*}

Sütün İçindeki Şeytan – A1 ve A2 Süt Nedir?

Süt Nasıl Sindirilir?

İnsan vücudundaki en önemli sistemlerden bir tanesi olan sindirim sisteminin en önemli görevi besinleri parçalamak, sindirmek ve sindirim sonucunda vücuda ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktır. Besinlerin sorunsuz bir şekilde sindirilebilmesi için vücutta pek çok enzim bulunur. Enzimlerin eksikliği ya da görevini tam olarak yerine getirememesi neticesinde sindirim problemleri görülebilir. Sütün içerisinde bulunan süt şekerini yani laktozu sindirmeyi sağlayan enzimlerin yeterli miktarda olmaması halinde laktoz sindirilmeden kalın bağırsağa geçer. Bunun sonucunda kalın bağırsakta bulunan bakteriler laktozu tüketir ve normalde olduğundan çok daha fazla gaz üretmeye başlarlar.

Sütün içerisinde bulunan diğer proteinler de istenmeyen etkilere neden olabilir. Örneğin histamin intoleransı gibi bir sağlık problemi bulunan kişilerin vücudunda fermente süt gibi fermente edilmiş ürünlere karşı çeşitli reaksiyonlar görülebilir. {7*} Bu reaksiyonlara sebep olan proteinlerden bir tanesi de kazein proteinidir. Kazein proteini A1 ve A2 sütün sindirim süreçlerinin farklı olmasının en önemli nedenidir.

Reklam

İnsan vücudunda kazein molekülleri oldukça küçük parçalara ayrılırken A1 proteininden salınan küçük bir parçanın süt ürünlerine karşı görülen intoleransın asıl nedeni olduğu düşünülür. Bu durum çoğunlukla laktoz intoleransı ile karıştırılır. {8*} A2 sütünde ise A1 sütünden salınan proteinden farklı bir protein bulunur. Bu nedenle A1 süt tüketildiğinde görülebilen reaksiyonlar görülmez. {9*}

Bağışıklık Sistemi için Bağırsakların Önemi

Bağırsakların sağlıklı olması başta bağışıklık sistemi olmak üzere pek çok sistemin düzgün çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Bağırsak sağlığında bir sorun olduğunda başta iltihaplanma olmak üzere pek çok sağlık sorunu görülebilir. Bağırsaklarda iltihap olması halinde geçirgen ya da sızdıran bağırsak sendromu olarak bilinen sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Geçirgen bağırsak sendromunda tüketilen besinlerin sindirimi tamamlanmadığından büyük parçalar halinde bağırsaklardan sızar. Bu durum neticesinde iltihap ve bağırsaklarda tahriş görülme olasılığı daha yüksektir.

Geçirgen Bağırsak Neden Olur? Tetikleyen Gıda Katkı Maddeleri

Süt İle İlgili Araştırmalar Ne Diyor? Süt İçmeli Miyiz?

Dünya genelinde pek çok insanda süt iltihaba neden olabilir. Gıdalarda bulunan katkı maddeleri, stres, sağlıksız beslenme ve genetik faktörler gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle bağırsakların sağlığı ve buna bağlı olarak besinleri sindirimi bozulabilir. {10*} {11*}

Günümüzde A2 süt ile yapılan çalışmaların sayısında artış olduğu görülmektedir. Bu araştırmalardan bazılarına bakıldığında A1 sütünün A2 sütünden daha fazla inflamasyona neden olduğu görülür. {12*} Son yıllarda yapılan bir çalışmada A1 sütünün A2 sütünden daha fazla mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olduğu görülmektedir. Bir başka ifadeyle A1 sütü ile kıyaslandığında A2 sütünün laktoz intoleransına neden olma ihtimali daha düşüktür. {13*} Ancak bu araştırmaların fermente edilmiş süt ürünlerini içermemesi, bu konuda kesin konuşabilmek için daha fazla araştırma yapılması ihtiyacını ortaya çıkarır. {5*} Çünkü sofralarda tüketilen sütün hangi işlemlerden geçtiği, nasıl işlendiği, sütün sindirimi aşamasında oldukça önemlidir. {14*}

Süt ve akciğer iltihaplanması arasındaki ilişki anlamak üzere hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, A2 sütü verilen hayvanlarda A1 sütü verilenlere göre akciğer iltihaplanmasında artış olduğunu göstermektedir. {15*} Bu durum insanlar için de geçerli olabilir. Bazı insanlar süt içtiklerinde daha fazla mukus üretirler. Bu da vücutta daha fazla iltihaplanma olduğu anlamına gelir. {16*} Bunlara ek olarak, bazı çalışmalar laktoz intoleransı gibi sağlık sorunlarında daha önceki neslin beslenme alışkanlıklarının da etkili olabileceğini göstermektedir. {17*}

Kemik Sağlığını Korumanın Tek Yolu Süt İçmek mi?

Hemen hemen herkes hayatında en az bir kez süt içmenin kemikler için oldukça önemli olduğunu duymuştur. Süt iyi bir kalsiyum kaynağıdır, bu nedenle bu inanış kısmen doğrudur ancak, kemiklerin sağlıklı olması için kalsiyumdan başka vitamin ve minerallere de ihtiyaç vardır. {18*} Bu vitamin ve minerallerin başında magnezyum, D vitamini ve K vitamini, bor gibi vitamin ve mineraller gelir. Yapılan bazı araştırmalar sütün kemik sağlığı için oldukça önemli olduğunu gösterir. Ancak başka çalışmalara bakıldığında sütün kemikler üzerindeki etkinliği o kadar da net değildir. Bu durum süt ile birlikte tüketilen vitamin ve mineraller ile ilgili olabilir.

Vitamin ve Mineral Takviyeleri Kullanım Rehberi

A2 Sütü İltihaba Neden Olur mu?

Yapılan araştırmalara göre A2 sütü A1 sütüne kıyasla daha az iltihaplanmaya neden olur. Ancak günümüzde bu konuda yapılan çalışmaların sayısında gözle görülür bir artış olmuştur. Vücudun gıdalara verdiği tepki yaşam boyunca çeşitli faktörlerin etkisiyle değişiklik gösterebilir. A1 sütü tüketiminden kaynaklı kızarıklık, kaşıntı, eklem ağrısı, nefes darlığı gibi semptomlar gösteren kişiler A2 sütü tüketerek aynı semptomların olup olmayacağını test edebilirler. Eğer A2 sütünden sonra da aynı semptomlar görülürse bu durumda kişinin bütün süt ürünlerine alerjisi olduğu düşünülmeli ve süt ürünleri beslenme listesinden çıkarılmalıdır.

A2 Sütü ve Otoimmün Hastalıklar Arasındaki İlişki

Yapılan bazı araştırmalara göre düzenli olarak süt tüketen kişilerde diyabet riski diğerlerine kıyasla daha yüksektir. {18*} Bu durum çölyak, haşimato gibi vücutta inflamasyon ile ortaya çıkan otoimmün hastalıklar için de geçerli olabilir. Bu nedenle çoğu otoimmün hastalıklarda hastalara süt ürünleri tüketmemeleri önerilir.

Bilimsel çalışmalar A2 sütünün daha güvenilir olduğunu gösterse de A2 sütünün uzun süreli tüketiminin, bağışıklık sistemi hastalıkları üzerinde nasıl bir etki gösterdiği ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4701915/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5488800/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286319306990
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31156082/
  5. https://academic.oup.com/advances/article/8/5/739/4772179
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5932946/
  7. https://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/the-food-list/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404362/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4487594/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20598198/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31084433/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24166511/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818854/
  14. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2019.1646703?src=recsys
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7228999/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19932941/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163334/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330619/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu