Reklam
Sağlık

Parazit Enfeksiyonu İçin Doğal Tedavi Yolları Nelerdir? Parazit Nasıl Temizlenir?

Reklam

Parazit nasıl temizlenir? Çeşitli parazitler, bağırsaklarda iltihap oluşturur ve kabızlık, ishal, kusma, mide ekşimesi, yorgunluk ve titreme gibi problemlere neden olur. Parazit enfeksiyonları uluslararası seyahatlerin artması ile daha yaygın hale gelmektedir. Bu parazitlerden kurtulmanın yolu ise parazitlerin besin kaynağı olan şekerli gıdalardan uzak durmak ve daha sağlıklı beslenmektir. Ayrıca alınan takviyeler ile hem parazitler uzaklaştırılır hem de gastrointestinal ve bağışıklık sistemi desteklenir.

En İyi 4 Antibakteriyel Uçucu Yağ❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Parazit Nedir?

Parazit, bir konakçı üzerinde veya içinde yaşayan ve yiyeceğini konakçıdan sağlayan bir organizmadır. Başka bir deyişle, parazit hayatta kalmak için içinde yaşadığı kişinin kaynaklarını kullanır. Daha da kötüsü, parazitler hastalığa da neden olabilir. Bu organizmaların neden olduğu bazı hastalık türleri kolaylıkla tedavi edilirken bazıları tedavi edilemez.
İnsanlarda hastalığa neden olabilecek üç ana parazit sınıfı vardır: protozoa, helmintler ve ektoparazitler. Bazı ciddi paraziter hastalıklara örnek olarak filaryaz, sıtma ve babesiosis sayılabilir.

Reklam

Parazit Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Parazit enfeksiyonları çok sık görülmezler. Ancak enfeksiyon oluşumu sonrası hemen fark edilemeyebilirler. Parazit enfeksiyonunda görülen belirtiler farklı problemlerde de görülen genel sindirim sistemi semptomlarıdır. Genel olarak bakıldığında parazit enfeksiyonunun en yaygın belirtileri şunlardır:

Bunlar ve benzeri semptomlar görüldüğünde bir test yapılması için doktora başvurulmalıdır. Doktorlar da parazit enfeksiyonunun varlığını kesinleştirmek için dışkı analizi, endoskopi/kolonoskopi, kan testleri, X-ışın testleri veya bazen MR gibi testler yapabilirler.

C. Difficile Enfeksiyonunun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Parazitler Nasıl Bulaşır?

Parazitler genellikle tüketilen yiyecek ve içecekler yolu ile bulaşır. Parazitlerin en sık bulaşma yolu ise çiğ ya da az pişmiş et ve deniz ürünleridir. Ancak parazitler her bulaştığı kişide hastalığa neden olmaz. Özellikle bağışıklık ve bağırsak sistemi daha zayıf olan kişiler bu parazitlere karşı daha hassastır.

Reklam

Gıdalarla bulaşan parazitlerin dışında bir sivrisinek veya kum sineğinin ısırması yoluyla yayılan parazitler de vardır. Cryptosporidium veya Trichinella gibi parazitlerle enfekte olan inek ve domuz gibi hayvanlar, bu parazitleri insanlara da bulaştırabilir.

Uluslararası yapılan seyahatler de parazitlerin bulaşma yollarından bir diğeridir. Özellikle Çin, Hindistan, Afrika veya Meksika gibi ülkelerde bulunan ve yerel sulardan içen kişilerde parazit görülme ihtimali daha fazladır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre “Küresel olarak kontamine olan su, şiddetli ağrı, sakatlık ve hatta ölüme neden olabilen ciddi bir sorundur.” Burada bahsi geçen kirlenmiş su sadece içme suyu değil, yüzme havuzları, jakuziler, göl, nehir veya okyanustan gelen suları da kapsar. {1*}

Yurt dışı seyahatleri sonrasında dizanteri veya başka bir sindirim sorunu görülmesi parazitlerden kaynaklı bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu yüzden yurt dışı seyahatlerinde tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmelidir. Ayrıca bu hastalıklardan korunmak için uygun sanitasyon ve hijyen kurallarına da mutlaka uyulmalıdır. {2*}

Parazit Enfeksiyonunu Yok Etmek İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Parazitleri vücuttan uzaklaştırmanın en iyi yolu bireyin beslenmesini düzenlemektir. Parazitlerin besin kaynağı olan besinleri azaltıp çeşitli takviyeler ile parazitleri yok etmek mümkündür.

Parazit Temizleyici Takviyeler

Parazitleri öldürmek için kullanılan doğal anti-parazit bileşikler vardır. Parazitleri öldürme amacıyla kullanılan ürünler genellikle kekik, kekik yaprağı, berberin sülfat, greyfurt çekirdeği özü ve uva ursi yaprağı içerirler. Parazit temizleme takviyesi olan bu ürünlere “Paracomplete” adı verilir.

Reklam

Dışarıdan alınan hazır takviyelerin aksine evde doğal olarak kullanılacak bitkisel takviyeler de vardır.

  • Kara ceviz: Tarihte parazit tedavisi için kullanılan ürünlerden biridir. Günde 3 kez 250 miligram kullanılır. {3*}
  • Kekik yağı: Kekik yağının hem antibakteriyel hem de parazit önleyici etkileri vardır. Günde 4 kez 500 mg tüketilebilir. {4*}
  • Greyfurt çekirdeği özü: Çok çeşitli organizmalara karşı antimikrobiyal özelliklere sahiptir. {5*}
  • Karanfil yağı: Karanfil yağı, zararlı organizmaları öldürme etkisi olan öjenol bileşiği bakımından zengindir. Günde 4 kez 500 mg tüketilebilir. {6*}
  • Probiyotikler: Probiyotikler, bağırsakların sindirim sağlığını destekleyen faydalı mikroorganizmalardır. Günde 1 ya da 2 kapsül alınabilir.

Ek olarak anason, berberin ve nane de yararlı etkiler gösterebilir. Bu takviyeler yaklaşık iki hafta kullanılır ve bir hafta ara verilir. Bu şekilde parazitlerin rahatlıkla uzaklaştırılması sağlanır.

Anti-Parazit Diyeti

Parazit temizleme diyeti, bağırsaklarda yaşayan kötü mikroorganizma ve mantarlar ile savaşarak sindirim sistemi sağlığını korur. Paleo diyetine benzer özellikler gösteren bu diyette temel olarak şekerli ve tahıllı gıdalardan uzak durulur. Bu yüzden diyette bir süre meyve alımı da sınırlandırılmalıdır. Öğle ve akşam yemeklerinde ise bol salata ve kaliteli et türleri tercih edilir.

Anti-parazit diyetinde zararlı organizmalar üzerinde ciddi etkileri olan kabak çekirdeği yağı ve kabak çekirdeği de tüketilebilir. Kabak çekirdeği, bağırsak solucanlarını yok eden ve bakterilerin bağırsak duvarında hayatta kalmalarını zorlaştıran bazı antioksidan ve tetrasiklik triterpenler gibi koruyucu bileşikler içerir. Bu etkileri sebebi ile gastrointestinal sağlık için günde bir avuç kabak çekirdeği yenmesi ya da detoks içeceklerine eklenmesi faydalı olur. {7*}

Parazitlerin yok edilmesi ve oluşumunun önlenmesinde etkili olan gıdalar:

  • Sarımsak ve soğan: Bağışıklığı güçlendiren bu sebzelerin her ikisi de patojenik organizmaları yok edebilen kükürt bileşikleri ve antioksidanlar içerir. Bu yüzden parazit önleyici etkilere sahiptir.
  • Kekik ve zencefil: Kekik ve zencefil gibi bazı otlar, parazitleri öldürebilen ve enfeksiyonları önleyebilen mide asidi üretimini artırır. Bu özelliği ile antibakteriyel ve antiparaziter etki gösterirler.
  • Ananas ve ananas suyu: Bu meyve, iltihap önleyici ve anti-paraziter etkiye sahiptir.
  • Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
  • Probiyotik açısından zengin besinler: Kefir, lahana turşusu ve yoğurt gibi yüksek probiyotik içerikli besinlerin tüketilmesi parazitleri kontrol altında tutar ve bağırsak sağlığını iyileştirir.
  • Elma sirkesi: Vücudun pH dengesini sağlamaya yardımcı olur ve sindirimi iyileştirir.
  • Taze sebzeler: Sebzeler bağırsak sağlığını destekleyen koruyucu bileşiklere ve liflere sahiptir. Bu sayede sağlıklı bağırsak hareketliliği desteklenir.

Parazitlerin güçlenmesini sağlayan ve yok edilmesini engelleyen bazı yiyecekler vardır. Bu yüzden bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır. Uzak durulması gereken gıdalar:

  • Şekerli yiyecekler: Bağırsaktaki zararlı organizmaları besler ve iltihaplanmaya katkıda bulunur.
  • İşlenmiş gıdalar: Bağışıklık sağlığını olumsuz etkiler.
  • Alkol: Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını engeller.
  • Buğday: Birçok tahıl özellikle glüten içeren tahıllar, vücutta hızla şekere dönüşebilir ve bağırsak iltihabına neden olabilir.
  • Domuz eti: Parazitlerle potansiyel olarak kontamine olabileceğinden risklidir.

Kolon Temizliği

Parazit temizliği sırasında kabızlık istenmeyen durumlardan biridir. Bu süreçte bağırsak hareketliliği artırılmaya çalışılır. Çünkü bağırsakların sık sık boşalması aslında vücudu parazitlerden arındıran en önemli şeydir. Bazı uzmanlar, mide-bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olması için düzenli olarak kolon temizliği yapılmasını tavsiye etmektedir. Bağırsaklardaki parazitlerden hızla kurtulmak için haftada bir ya da iki kez kolon temizliği yapılabilir.

Bağırsak Sağlığı Nasıl Düzelir? Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler?

Parazit Enfeksiyonunun Zararları Nelerdir?

Parazitlerin neden olduğu semptomlar, organizmanın türüne ve etkilenen kişiye bağlı olarak hafif veya çok ağır olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf veya gastrointestinal hastalığı olan bireyler bu konuda daha çok risk altındadır. Bu yüzden özellikle bu bireyler profesyonel destek almalıdır.

Enfeksiyon görülen bireylerin iyileşme süreçlerinde yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri görülebilir. İştahı azalan ve bitkin düşen bireyler bu süreçte aldıkları sıvı ve enerji miktarına mutlaka dikkat etmelidirler. Enfeksiyonun daha çabuk iyileşmesi için bunlar olmazsa olmazlardandır.

Parazit temizliği sırasında tavsiye edilen ürün ya da gıdaların herkes için aynı olmadığı ve her bireyde faydalı etki göstermeyeceği bilinmelidir. Bu yüzden belirli bir hastalığı olan, ilaç kullanan, yaşı küçük olan ya da özel bir durumu olan bireyler dikkatli bir şekilde kullanmalıdır.

Kaynaklar

  1. https://www.cdc.gov/parasites/transmission/index.html#:~:text=Globally%2C%20contaminated%20water%20is%20a,(Crypto)%2C%20and%20giardiasis
  2. https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/posttravel-evaluation/persistent-diarrhea-in-returned-travelers
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23163769/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10815019/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12165191/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24161990/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22910218/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu