Reklam
Sağlık

Kronik Yorgunluk Tedavisi

Reklam

Kronik yorgunluk hissetmenizin birçok olası nedeni vardır. Bazı nedenler çok basit ve ele alınması kolaydır, diğerleri ise daha kapsamlı bir yaklaşım gerektiren kronik koşullardan kaynaklanıyor olabilir. Kronik yorgunluk, altta yatan tıbbi durumlardan kaynaklanabilir ve kaliteli uyku ve sağlıklı beslenme gibi yorgunluğu yönetmenin sayısız yolu vardır. Kronik yorgunluk, hayatınızı işinizi, ilişkilerinizi ve diğer yönlerinizi olumsuz etkileyen en büyük sorundur.

Kronik Yorgunluk Nedenleri? (1)

Uykusuzluk – İnsanların kendilerini kronik yorgun hissetmesinin en yaygın nedenlerinden biri kronik uyku yoksunluğudur. İyi bir gece uykusu size enerji verebilir. Hastalık Kontrol ve Önleme (CDC) Merkezleri göre, insanların 1/3 ü düzenli uyumuyor. (2)

Reklam

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi ve Uyku Araştırmaları Derneği’ne göre, 18 ila 60 yaşları arasındaki kişilerin optimal sağlığı geliştirmek için her gün 7 saat veya daha fazla uykuya ihtiyacı var. (3)

Sağlıksız beslenme – Sağlıklı yiyecekler yediğinizde, vücudunuz daha iyi performans gösterir. Sağlıksız yiyecekler enerji kaybı yaşamanıza ve kendinizi bitkin hissetmenize v kronik yorgunluk yaşamanıza neden olur. Örneğin, şeker ve karbonhidrat içeren abur cubur yiyecekler ve şeker açısından zengin diğer yiyecekler kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olabilir ve bu da kronik yorgunluk yapan şeker çökmelerine yol açabilir. (4)

Hareketsiz yaşam tarzı – Hareketsizlik sizi daha yorgun hissettirebilir. Bir araştırmaya göre, 21 ila 40 dakikalık orta yoğunlukta egzersiz yaparak bile enerji seviyenizi artırabilirsiniz. (5)

Yukarıda belirtilenlerin dışında, kronik yorgunluk çok sayıda altta yatan tıbbi durumdan kaynaklanabilir.

Reklam

Kronik Yorgunluk Sebeplerinde En Yaygın Etkenler: (6)

Akut karaciğer yetmezliği – Kronik yorgunluk, karaciğer hastalarında en sık karşılaşılan şikayetdir ve yaşam kaliteleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. (7)

Anemi kansızlık– Anemini, kansızlık sorununuz varsa, vücudunuz yeterince kırmızı kan hücresi üretmez. Yeterince oksijen almazsınız, bu da kendinizi yorgun hissetmenize neden olur ve ayrıca ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. (8)

Travmatik beyin hasarı – Kronik yorgunluk, beyin hasarı olan kişilerin yaşadığı en yaygın semptomdur. Beyin hasarı olan bir kişinin kronik yorgunluk belirtilerini fark ettiğinde hemen durup dinlenmesi önemlidir. Kronik yorgunluk işaretlerini görmezden gelmek, beynin aşırı yüklenmesi nedeniyle birkaç gün süren aşırı yorgunluğa neden olabilir. (9)

Kanser – Tümörler kronik yorgunluk yapan sitokinler üretebilir. Diğer kanserler, kırmızı kan hücrelerinin üretimini yavaşlatabilir ve bu da anemiye neden olabilir. (10)

Kronik yorgunluk sendromu – Bu hastalıkta ortaya çıkan yorgunluk, bağışıklık sistemi problemlerinden, hormonal dengesizliklerden veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. (11)

Reklam

Kronik böbrek hastalığı – Kronik yorgunluk, anemi ve iltihaplanma nedeniyle kronik böbrek hastalığının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. (12)

Beyin sarsıntısı – Bir beyin sarsıntısından acı çekmek size zihinsel yorgunluk verebilir. Tepkilerinizin yavaşladığını veya rutin görevlerin aniden zorlaştığını hissedebilirsiniz. (13)

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı – Kronik yorgunluk, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda sık görülen bir semptomdur. (14)

Depresyon – Üzüntü, umutsuzluk ve çaresizlik gibi olumsuz duygular, kronik yorgunluk şikayetlerine yol açan uyku sorunlarına sebep olur. Depresyon şiddetli yorgunluğa neden olabilir ve yataktan kalkmak gibi en basit aktivitelerin yönetilmesini çok zor hale getirebilir. 2018 raporuna göre kronik yorgunluk, majör depresif bozukluğu olan kişilerin % 90’ından fazlasını etkiliyor. (15)

Diyabet – Tip 2 diyabetle, zayıf kan şekeri kontrolü tipik olarak hiperglisemi veya yüksek kan şekeri ile sonuçlanır ve bu da diğer semptomların yanı sıra kronik yorgunluk sebepi olabilir. Ancak Dr. Zonszein, yüksek kan şekerinin tek neden olmadığına dikkat çekiyor. “Bazı insanlar – özellikle yaşlılar – kan şekerleri çok yüksek olduğu için susuz kalıyorlar [ve bu idrara çıkmanın artmasına neden oluyor]. Kronik yorgunluk kısmen dehidrasyondan kaynaklanıyor ”diyor. “Aynı zamanda böbrek hastalığından da gelebilir.” (16)

Amfizem – Nefes darlığı, kronik yorgunluk sebeplerinin en yaygın şikayetlerinden biridir ve sonunda enerjiniz olmadığı için kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. (17)

Fibromiyalji – Ağrı, anksiyete ve beyin sisine ek olarak, fibromiyalji hastaları ayrıca kronik yorgunluk semptomlarından muzdarip olabilir. (18)

Keder – The Atlantic’in bir raporuna göre yas, sevdiğiniz birinin kaybından dolayı yaşayabileceğiniz stres nedeniyle bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve sizin aşırı yorgun hissetmenize neden olabilir. (19)

Kalp hastalığı – Kalp enfeksiyonu gibi kalbinizin çalışma şeklindeki kusurlar zayıflığa veya kronik yorgunluk şikayetlerine neden olabilir. (20)

Hipertiroidizm – Aşırı aktif bir tiroid, doğrudan kronik yorgunluk semptomlarına yol açan kas güçsüzlüğüne neden olabilir. (21)

Hipotiroidizm – Yetersiz bir tiroid, biyolojik süreçlerinizi birçok yönden etkileyebilir, örneğin sizi her zaman yorgun hissettirebilir. (22)

İnflamatuvar bağırsak hastalığı (IBD) – IBD’yi oluşturan iki hastalık olan Crohn hastalığı ve ülseratif kolit, hastanın yaşadığı ağrı nedeniyle kronik yorgunluk yaşatabilir. Diğer durumlarda, iltihabın veya beslenme yetersizliğinin bir yan etkisidir. (23)

İlaçlar – Birçok ilaç yan etki olarak kronik yorgunluk yapar. Yaygın örnekler arasında antihistaminikler, antidepresanlar, anksiyete ilaçları, beta blokerler ve opioidler bulunur. (24)

Multipl skleroz (MS) – Kronik yorgunluk, insanların yaklaşık yüzde 80’inde ortaya çıkan MS’in en yaygın semptomlarından biridir. Bir kişinin evde ve işte çalışma yeteneğine önemli ölçüde müdahale edebilir ve işgücünden erken ayrılmanın temel nedenlerinden biridir. Aksi takdirde minimum aktivite sınırlaması olan bir kişide kronik yorgunluk en belirgin semptom olabilir. (25)

Obezite – Vücudunuzda aşırı kilo olması normal aktiviteleri yapmayı zorlaştırabilir ve bu da sizi daha çabuk yorabilir. Ayrıca eklem ve kas ağrısına da neden olabilir. (26)

Stres – Duygusal stres, fiziksel sağlığınıza zarar verebilir ve bu da yorgunluğa neden olabilir.

Yemekten Sonra Gelen Uyku

Yemekten sonra gelen uyku, dünya çapında birçok insan için yaygındır. İspanya gibi ülkelerde kültürel uygulamalar yemekten sonra uyku gelmesi durumları için siesta yapmayı uygun görmüşlerdir. İspanyollar genellikle büyük bir öğlen yemekten sonra uykuları geldiğinde siesta olarak bilinen kısa şekerlemeleri yaparlar.

Yemekten sonra uyumak harika gelebilir, fakat Yemekten sonra neden uykum geliyor? Merak ediyorsanız okumaya devam edin.

HuffPost’tan alınan bir rapora göre, insanların yemekten sonra uykularının gelerek yorgun hissetmelerinin ana nedeni, vücudun yiyecekleri sindirmek için makul miktarda enerji kullanmasıdır. Yiyecek mideye girdiğinde, vücudunuz uyku ile sonuçlanabilecek birkaç işlemden geçer. (27)

Yemekten sonra uyku gelmesi ve kendinizi yorgun hissetmenizin bir başka nedeni de karbonhidrat tüketimidir. Karbonhidratlar sindirildikten sonra kan dolaşımınıza giren glikoza dönüşür. Bu, insülin üretiminde triptofanın beyne hareket etmesine neden olan ani artışlara neden olur. Triptofan, beyninizin daha fazla serotonin ve melatonin üretmesine neden olur, bunlar sakinleştirmeden ve sizi uykulu hissettirmekten sorumlu hormonlardır. (28)

Neden Sürekli Üşüyorum? Neden Sürekli Yorgunum?

Bazı durumlarda, yorgunlukla aynı anda sürekli üşüyebilir veya titreme hissedebilirsiniz. Bunun olası nedenlerinden biri, tiroid bezinizin yeterince hormon üretmediği bir durum olan hipotiroidizmdir. Sonuç olarak, her zaman üşüyebilir veya kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Yavaş yavaş kilo aldığınızı fark edebilirsiniz. Sürekli üşümek ve sürekli yorgunluk için, doğru kan testi yaptırmanız, olası bir hastalığınızın olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. (29)

Sürekli Üşümeye ve Yorgunluğa Neden Olabilecek Başka Hastalıklar da vardır

Anemi – Vücudunuzun dokularına oksijen taşımak için sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığınız bir durumdur. Kansızlık, üşümenize, yorgun olmanıza ve halsiz hissetmenize neden olabilir. (30)

Tüberküloz – Göğüs ağrısı, gece terlemeleri, kanlı öksürük, ateş, titreme, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı. (31)

Grip – Grip virüsü ile enfekte olmak, yorgunluğa ve titremeye, ayrıca baş ağrılarına ve kas ağrılarına neden olabilir. (32)

Toksik şok sendromu – Zehirli şok sendromu, bakterilerin vücuda girmesi ve zararlı toksinleri salması nedeniyle oluşan nadir fakat yaşamı tehdit eden bir durumdur. Yorgunluk ve titremenin yanı sıra, uyuşukluğa, ishale, solunum problemlerine ve yüksek ateşe de neden olabilir. (33)

Sabahları Yorgun Uyanmak

Gece uykusu, sizi gelecek gün için zinde hissettirmenin en iyi yollarından biridir. Ancak bazen, yeterince uyusanız bile, yine de yorgun uyanabilirsiniz. Bu sinir bozucu deneyim sizi kötü bir ruh haline sokabilir ve bu durumun birkaç olası nedeni vardır:

Huzursuz bacak sendromu – Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen RLS, karşı konulmaz bir hareket dürtüsü ile bacaklarınızda rahatsızlık hissine neden olur. Genellikle gece geç saatlerde ortaya çıkar ve bu uykunuzu bozabilir. (34)

Düzensiz sirkadiyen ritim – Sirkadiyen ritminiz, ne zaman uyanmanız ve uyumanız gerektiğini belirlemekten büyük ölçüde sorumludur. Çeşitli fiziksel ve çevresel uyarıcılardan etkilenir. Düzensiz bir uyku düzenine sahip olmak, uykusuzluğa veya aşırı uykuya neden olabilir. (35)

Diyabet – Şeker hastaları, gece idrara çıkmak için birkaç kez uyanma eğilimindedir, bu da onların sürekli iyi bir gece uykusu almalarını engeller. (36)

Neden Her Zaman Yorgun ve Uykuluyum?

Gece uykunuzu tam alıyorsanız, ancak yine de her zaman yorgun hissediyorsanız, performansınızı ve birçok biyolojik süreci etkileyen uzun vadeli bir hastalık olan kronik yorgunluk sendromu (Kronik yorgunluk sendromu veya miyaljik ensefalomiyelit) olarak bilinen bir durumunuz olabilir.

Yorgun ve uykulu uyanmanın en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır: (37) (38)

  • Dinlenerek iyileşmeyen şiddetli yorgunluk
  • Uyku sorunları
  • Fiziksel veya zihinsel aktiviteden sonra semptomların kötüleştiği bir durum olan egzersiz sonrası rahatsızlık
  • Bilişsel sorunlar
  • Kas ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Tazelenmeyen uyku
  • Boğaz ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Tekrarlayan sinüs sorunları

Uzmanlar kronik yorgunluk sendromunun sebebinden kesin emin değiller ve doğru bir teşhis koymak bazen sorunlu olabilir çünkü semptomlar genellikle diğer hastalıkları yansıtır. Bununla birlikte, Harvard Health Publishing tarafından yayınlanan bir makale, kronik yorgunluk sendromu‘ndan etkilenen kişilerin tipik olarak beyinde, özellikle hipotalamus ve hipofiz bezinde anormalliklere sahip olduğundan bahsediyor.

Kronik Yorgunluk Sendromu ile karıştırılabilecek diğer hastalıklar şunları içerir:

  • Hipotiroidizm
  • İlaçların yan etkileri
  • Kanser
  • Uyku apnesi
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Adrenal yetmezlik
  • Şizofreni, depresyon veya bipolar bozukluk gibi zihinsel bozukluklar
  • Yeme bozuklukları

Sabahları Neden Yorgunum?

Bazen uyandığınızda, yataktan kalkamazsınız ve çok yorgun hissedersiniz. Ohio Eyalet Üniversitesi’nde profesör olan Gary L. Wenk’e göre, sabah yorgunluğunuzu etkileyen birkaç faktör var: (39)

Nörobiyolojik yön – Hızlı göz hareketi (REM) uykusu sırasında rüya görürken, beyin büyük miktarlarda adenozin trifosfat (ATP) tüketir. ATP beyninizde toplandıkça uyuşukluk derecesi artar.

Uyku zamanı – Gece geç saatlerde uyanmak ve geç kalkmak uyku kalitesini etkileyebilir ve gündüz fonksiyon bozukluğunu etkileyebilir. Gençlerde gece geç saatlerde uyumak, öğrenme ve hafıza işlevini bozduğu bilinen bir etki olan daha küçük bir hipokampal boyutla ilişkilidir.

Partneriniz – Kanıtlar, yanınızda uyuduğunuz kişinin dinlenme kalitenizi etkileyebileceğini gösteriyor. Wenk’e göre, bir erkekle aynı yatağı paylaşan kadınların, cinsel ilişkiden önce olsalar bile, olumsuz uyku kalitesi yaşama olasılığı daha yüksektir. Erkekler ise uyku veriminde azalma yaşamazlar.

Kronik Yorgunluk Nasıl Geçer?

Öğrendiğiniz gibi, her zaman kronik yorgunluk yaşamanızın birçok nedeni vardır ve bu nedenle, kronik yorgunluk sorununu hafifletmeye yardımcı olacak birçok yaklaşım vardır.

Gece Nasıl Rahat Uyurum?

Etkili bir şekilde dinlenmek için uyku hapı içmek kolaydır, fakat buna gerek yoktur. Sadece melatonin üretiminizi optimize etmeye odaklanmanız gerekiyor. Melatonin, epifiz bezinizden salgılanan bir hormondur ve vücudunuzun gece mi gündüz mü olduğunu bilmesini sağlamaktan sorumludur. Aşağıdaki uygulamalar, hiçbir şeye para harcamanıza gerek kalmadan uykunuzu iyileştirmeye yardımcı olabilir:

Yatmadan bir saat önce elektrikli cihazları kullanmaktan kaçının – TV’ler ve cep telefonları gibi cihazlar mavi ışık yayar ve beyninizi hala gündüz olduğunu düşünmeye yönlendirir. Beyninizin melatonin salgılamaya başladığı zaman olduğundan, bu cihaları saat 21:00’den sonra kullanmayın.

Düzenli güneşe maruz kalın – Epifiz beziniz de uyku döngünüzde rol oynar. Düzenli güneş ışığına maruz kaldığınızda, epifiz beziniz kabaca, gündüz parlak güneşe maruz kalmanın ve geceleri tamamen karanlığın kontrastına yaklaşık olarak melatonin üretir. Güneş ışığına maruz kalmanın bir başka yararı da sağlığınıza fayda sağlayan D vitamini üretmektir.

Tamamen karanlıkta uyuyun – Herhangi bir kaynaktan gelen en ufak bir ışık parıltısı bile siz uyurken vücut saatinizi bozabilir. Tüm ışık kaynaklarını yatağınızdan en az 1,5 metre uzağa taşımanız önemlidir. Bunlara cep telefonları ve radyo saatleri dahildir.

Gerekirse geceleri düşük voltajlı bir ampül takın – Düşük güçlü, sarı, turuncu veya kırmızı bir ampul kullanmak melatonin üretimini engellemeyecektir.

Optimum oda sıcaklığını koruyun – Araştırmalar, en iyi uyku için ideal oda sıcaklığının 15-20 derece arasında olduğunu gösteriyor.

Yüksek sesli alarm kullanmayın – Yüksek seslerle uyanık kalmak sabah ilk iş olarak sizi strese sokabilir. Düzenli uyuyorsanız, vücudunuz doğal bir rutin izlediği için çalar saate bile ihtiyacınız olmayabilir.

Uyumadan 90 ila 120 dakika önce sıcak bir banyo yapın – Banyo vücut ısınızı artırır. Banyodan çıktığınızda, sıcaklıktaki düşüş vücudunuza uyumaya hazır olduğunuzu gösterir.

Sabahları güneşe maruz kalın – Uyandığınızda kendinizi güneş ışığına maruz bırakmak, iç saatinize günün başladığına dair güçlü bir mesaj gönderir. Bu, gece geldiğinde vücudunuzun daha zayıf ışık sinyalleri tarafından karıştırılma olasılığını azaltır.

Yatak odanızdaki elektromanyetik alan (EMF) kaynaklarını ortadan kaldırın – EMF’ler melatonin üretimini engelleyebilir ve uzun vadede bir dizi başka sağlık sorununa neden olabilir. İdeal olarak, odanızdaki kablosuz yönlendiriciniz gibi EMF yayan cihazları uyumadan önce kapatmalısınız.

Kronik Yorgunluk Ne İyi Gelir?

Kronik yorgunluk sendromunun nedenini modern tıp çözemediğinden çaresinide bulamamaktadır. O yüzden, belirli bir yaşam kalitesini korumaya yardımcı olmak için çeşitli yaklaşımlar kullanarak semptomları bastırmaya odaklanır.

Kronik Yorgunluk Tedavisi Uygulamaları (40)

Ağrı yönetimi teknikleri – Kronik yorgunluk sendromundan etkilenen hastalar genellikle kaslarında ve eklemlerinde ağrı hissederler ve bu da onların sürekli yorgun hissetmelerine neden olur.

Kronik yorgunluk tedavisinde ağrıyı yönetmeye yardımcı olmak için deneyebileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

  • Kronik yorgunluk tedavisi – Akupunktur – Bu eski sanat günümüzde hala uygulanmaktadır, çünkü kanıtlar ağrı kesiciye yardımcı olabileceğini göstermektedir. (41) Doğru kişiye yaptırdığınızdan emin olun.
  • Diyetinizden tahılları ve şekeri çıkarmak – Kronik iltihaplanmaya yol açabilecek insülin direncini artırabilecekleri için tahıl ve şeker bazlı gıdalardan kaçının.
  • Kronik yorgunluk tedavisi – Omega-3 – Araştırmalar, omega-3 yağlarının ağrıyı yönetmeye yardımcı olabileceği gibi başka sağlık yararları da sağlayabileceğini göstermiştir.
  • Güneşe maruz kalın – Melatonin üretimini optimize etmenin yanı sıra, güneş ışığına maruz kalmak vücudunuzda anti inflamatuar ve ağrı giderici faydaları olan bir besin olan D vitamini üretir.
  • Kronik yorgunluk tedavisi – Duygusal Özgürlük Teknikleri (EFT) – EFT, yaşadığınız acı nedeniyle zihinsel olarak sizi zorlayan olumsuz duyguları ortaya çıkarmaya ve çözmeye yardımcı olabilir.
  • Kronik yorgunluk tedavisi – Bilişsel davranış terapisi – Mevcut sağlık durumunuzla ilgili olarak yaşamınızda hangi davranışsal değişikliklerin yapılması gerektiğini anlamanıza yardımcı olması için deneyimli bir danışmanla görüşün. İşinizi, okulunuzu veya hobilerinizi ayarlamanız ve aynı zamanda hayatınızın kontrolünün sizde olduğunu hissetmenize yardımcı olabilecek bir destek sistemi oluşturmanız gerekebilir.
  • Yeme alışkanlıklarınızı ayarlayın – Sağlıklı, organik yiyecekler yemenin sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olacak bir yöntem olması şaşırtıcı değil. Ancak aynı derecede önemli olan, özellikle kronik yorgunluk sendromu bağlamında, öğünlerinizi nasıl tükettiğinizdir.

Kronik yorgunluk tedavisi için bazı ipuçları: (42)

  • En az üç ila dört saatte bir küçük, sık öğünler yiyin
  • Her gün yaklaşık beş porsiyon meyve ve sebze yiyin
  • Bir şeyler yemek istemeniz ihtimaline karşı sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun
  • Diyetinizi ayarlayarak sağlıklı kilonuzu koruyun; örneğin, ketojenik bir diyet buna yardımcı olabilir

Kademeli egzersiz terapisi (43) – Bu egzersizin amacı, fiziksel bir görevi yerine getirme yeteneğinizi kademeli olarak geliştirmektir. Egzersizler, iyileşene kadar yürümek veya yüzmek gibi kalp atış hızınızı artırmayı içerir. Program mevcut yeteneklerinize bağlı olacak ve deneyimli bir fizyoterapistin yardımı ile yürütülecektir.

Akıl sağlığınıza iyi bakın – Depresyon, stres ve kaygı, kronik yorgunluk sendromu ile birlikte gelen yaygın zihinsel sorunlardır. Bir akıl sağlığı uzmanından rehberlik almak, genel refahınızı da iyileştirmenize yardımcı olabilir. (44)

Ortostatik intolerans – Bazı durumlarda, kronik yorgunluk sendromlu kişiler, sık sık baş dönmesi, görme değişiklikleri, halsizlik ve kalbinizin çok hızlı olduğu hissiyle kendini gösteren ortostatik intolerans yaşayabilir. Bu belirtiler ortaya çıktığında, doktorunuz uygun tedavi sürecini belirlemek için sizi bir kardiyologa veya nöroloğa yönlendirebilir. (45)

Kronik yorgunluk tedavisi için Ketojenik Diyet

Medical Hypotheses’te yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar, kronik yorgunluk sendromunun olası bir nedeninin, mitokondriyi yükleyen immün-inflamatuar yolların aktivasyonu nedeniyle mitokondriyal disfonksiyon olduğunu öne sürüyorlar. Araştırmacılar, ketojenik diyetin kronik yorgunluk tedavisinde yorgunluk semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürdüler. (46)

Ketojenik diyet, kalorilerinizin çoğunun sağlıklı yağlardan ve makul miktarda proteinden geldiği, şeker ve karbonhidrat tüketiminin mümkün olduğunca en aza indirildiği bir beslenme planıdır. Sonuç olarak, vücudunuz beslenme ketozisi olarak bilinen bir duruma girer ve burada ana enerji kaynağı olarak glikoz yerine yağ yakmaya başlar. Bu da kronik yorgunluk tedavisinde inflamatuvarı azaltarak hastalıkla baş etmenizi sağlar.

Çeşitli çalışmalar ketojenik diyetin, Obezite ve Hiperlipidemiyi tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. (47)

İltihabı ve iştahı azaltır, insülin düzeylerini düzenler ve diyabet için büyük katkı sağlar. Bunlarda kronik yorgunluk için en büyük sebepler arasında. (48) (49) (50)

Kronik yorgunluk Ketojenik Diyet Gıdaları?

  • Yağlar – Sızma zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, mera hayvanı sütünden tereyağı, avla yakalanmış deniz somonu, avokado ve serbest gezen tavuk yumurtaları.
  • Protein – Mera hayvanı eti, serbest gezen tavuk yumurtaları, pişmiş fasulye ve çeşitli tohumlar ve kabuklu yemişler.
  • Sebzeler – Brokoli, ıspanak, lahana, roka ve Brüksel lahanası
  • Kuruyemiş – Fındık – Macadamia, ceviz, pekan cevizi.
  • İçecekler – Filtrelenmiş su, organik siyah kahve ve hindistan cevizi sütü

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu