Reklam
Beslenme

Kuşburnu Nasıl Tüketilir? Kuşburnu Yağı Nasıl Kullanılır?

Reklam

Kuşburnu nasıl tüketilir? Kuşburnu pek çok hastalığının tedavi edilmesi amacıyla kullanılabilmektedir. Yapılan araştırmalar kuşburnunun artrit tedavisinde oldukça etkili olduğunu ve anti-inflamatuar özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.  {1*}

Kuşburnu, gül bitkisinin sahte meyvesidir ve yenilebilmektedir. İçerisinde oldukça değerli besin maddeleri bulundurmaktadır. Kuşburnu zengin bir C vitamini kaynağıdır ve fenoller, flavonoidler, ellagik asit ve likopen açısından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde E vitamini ve çok sayıda yağ asidi bulunmaktadır.

Reklam
🍋 Limonun Faydaları Nelerdir❓🍋 Detaylı Bilgi İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Kuşburnu Nedir?

Kuşburnu gül çalısının yenilebilir bir parçasıdır. Güller Kuzey Yarım kürenin ılıman bölgelerine özgüdür. Kuşburnu bitkisi boyut, şekil ve renk bakımından farklılık göstermektedir. Ancak genellikle turuncu veya kırmızı tonlarındadır.

Kuşburnu, çiçeklerin olduğu bölgelerde bulunmakta ve genellikle çiçekler öldükten sonra ortaya çıkmaktadır. Ancak gül bitkilerinin tamamı kuşburnu üretmemekte ve tüm çiçekler bu meyveyi vermemektedir.

Birçok gül türü yenilebilir kuşburnu üretmektedir. Ancak özellikle rugosa gülleri ( Rosa rugosa ) kuşburnu üretme yeteneği ile tanınmaktadır. Hem kuşburnu hem de gül yaprakları tüketilebilmektedir.

Rosaceae (gül) familyasının bazı türleri, bitki enzimleri tarafından parçalandığında toksik hidrojen siyanür oluşturma kabiliyetine sahip siyanojenik glikozitler oluşturmaktadır. Kuşburnu tohumları siyanür içeren maddeler içerebilse de tohumları tıpkı diğer meyvelerde olduğu gibi kolayca çıkartılabilmektedir.

Reklam

Kuşburnu tohumlarının siyanür içermesi gözünüzü korkutmamalı ve sizi endişelendirmemelidir. Çünkü elma tohumu, kayısı çekirdeği, şeftali çekirdeği ve kiraz çekirdeği de siyanür içermektedir. Bu meyvelerin tamamı gül familyasından gelmektedir ve yanlışlıkla bu meyvelerin çekirdeklerini tüketmek ölüme sebebiyet vermemektedir. Ancak çok fazla tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Kuşburnu tohumu da tıpkı bu şekildedir. Yanlışlıkla birkaç tane tüketilmesi ciddi bir soruna neden olmazken çok sayıda tüketilmesi hayati derecede önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Gül Çayının Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Gül Çayı Nasıl Demlenir?

28 gram kuşburnunun besin değerleri:

  • 45 kalori
  • 1 gramdan az protein
  • 7 gram karbonhidrat
  • 7 gram lif
  • 1 gramdan az şeker
  • 0 gram yağ
  • 119 miligram C vitamini (günlük değerin %199’u)
  • Günlük değerin %24’ünü karşılayacak kadar A vitamini
  • 0,3 miligram manganez (günlük değerin %14’ü)
  • 3 mikrogram K vitamini (günlük değerin %9’u)
  • 1,6 miligram E vitamini (günlük değerin %8’i)
  • 3 miligram kalsiyum (günlük değerin %5’i)
  • 3 miligram magnezyum (günlük değerin %5’i)
  • 120 miligram potasyum (günlük değerin %3’ü)

Kuşburnu Faydaları Nelerdir?

Bilimsel araştırmalar kuşburnunun pek çok faydaya sahip olduğunu göstermektedir. Bu faydalardan bazıları şunlardır;

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kuşburnunun içerisinde bulunan C vitamini oldukça önemli bir besin maddesidir. C vitamini bağışıklığı güçlendirmekte ve soğuk algınlığı ve grip tedavisine yardımcı olmaktadır. 2014 yılında yapılan bilimsel bir çalışmada askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamininin, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynadığı gözlemlenmiştir. {2*}

Reklam

Bağışıklık Sistemi Nedir? Hastalıkları Nelerdir? Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Obeziteye Karşı Savaşır

2015 yılında yayınlanan bir çalışmada deneklere 12 hafta boyunca kuşburnu takviyesi verilmiş ve çalışma sonucunda kuşburnu takviyesinin denekler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında obeziteye yakalanma riski oldukça yüksek olan denekler, rastgele 2 farklı gruba ayrılmış ve beslenme düzenlerinde hiçbir değişiklik yapmadan günde 1 kez 100 miligram kuşburnu özü tüketmeleri sağlanmıştır.

Bu çalışma sonucunda araştırmacılar kuşburnu özü tüketmenin, obeziteye yakalanma riski yüksek olan gruptaki deneklerde karın bölgesindeki yağların azalmasını sağladığını, deneklerin vücut ağırlığında azalma olduğunu ve vücut kitle indeksinde düşüş olduğunu gözlemlemişlerdir. Elde edilen bu verilerin plasebo grubuna kıyasla önemli farklılıklara sahip olduğu ve kuşburnu özünün önemli faydaları olduğu rapor edilmiştir. {3*}

Artrit Tedavisine Yardımcı Olur

Kuşburnu çayı günlük olarak alındığında artrit semptomlarını hafifletmek amacıyla kullanılabilmektedir. Kuşburnu özü eklem dokusunda bozulmalara neden olabilecek kıkırdak hücreleri proteinlerinin aktivasyonunu bloke etmektedir. Ayrıca kemotaksi olarak adlandırılan, bağışıklık hücrelerinin dokuya taşınması durumunu azalttığı ve anti-inflamatuar ve bağışıklık güçlendirici etkilere sahip olduğu da bilinmektedir.

Kuşburnunun artrit tedavisindeki öneminin kesinleşmesi amacıyla yıllar boyunca çalışmalar yapılmıştır. Scandinavian Journal of Rheumatology’de yayınlanan bir klinik çalışma kapsamında kalça veya diz osteoartriti olan 94 hasta üzerinde kuşburnunun etkileri incelenmiştir. Hastaların yarısına üç ay boyunca her gün 5 gram kuşburnunun (Rosa canina) alt türünden yapılmış bitkisel bir ilaç verilmiştir. Hastaların diğer yarısı ise plasebo grubu olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda kuşburnu tüketen grubun ağrılarında plasebo grubuna kıyasla önemli ölçüde azalma yaşandığı gözlemlenmiştir. Diğer çalışmalar ise kuşburnu takviyesinin ağrıların tedavi edilmesini sağladığını ve artrit semptomlarının azalmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. {4*}, {5*}

Kuşburnu Yaşlanma Karşıtı Etkiler Gösterir

2015 yılında Yaşlanmada Klinik Müdahaleler Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada kuşburnu tozu ile astaksantinin kırışıklık ve yaşlanma belirtileri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Kuşburnu tozu, Rose canina bitkisinden elde edilen kuşburnu meyvesinin hem tohumlarını hem de kabuklarını içermekteydi. Denekler 35 ile 65 yaşları arasındaydı ve yüzlerinde kırışıklıklar vardı. Sekiz hafta boyunca deneklerin yarısı standart kuşburnu tüketirken diğer yarısı astaksantin tüketti.

Araştırma sonucunda her iki grubun da yaşlanma belirtilerinde olumlu değişimler yaşadığı gözlemlenmiştir. Kuşburnu kullanan grubun kaz ayağı kırışıklıklarının azaldığı ve cildin nem dengesinde ve elastikiyetinde astaksantin grubuna benzer şekilde önemli gelişmeler yaşandığı rapor edilmiştir. {6*}

Yaşlanma Karşıtı Yağ Çeşitleri Nelerdir?

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Bugüne kadar yapılan bazı araştırmalar kuşburnu takviyesinin kanserle savaşmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Üçlü negatif kanser, genç kadınlarda, Afrikalı-Amerikalı ve Hispaniklerde yaygın olarak görülen bir meme kanseri türü olan ve mevcut tedavilerin çoğuna yanıt vermeyen çok agresif bir kanser türüdür. 2015 yılında Cancer Research dergisinde yayınlanan bir klinik çalışmada bilim adamları Afrika kökenli Amerikalılarda üçlü negatif kanser (HCC70, HCC1806) ve lümen (HCC1500) meme kanseri hücre hatlarının doku kültürlerini kuşburnu özü (birkaç konsantrasyonda) ile tedavi etmeyi denemişlerdir.

Çalışma sonucundan elde edilen bulgular oldukça olumludur. Göğüs kanseri hücre dizilerinin her biri kuşburnu özleri ile tedavi edilmiş ve hücre proliferasyonunda önemli azalmalar olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca kanser hücrelerine kuşburnu özü ile ön bir tedavi uygulanması, üçlü negatif meme kanserinde hücre büyümesini desteklediği bilinen iki enzim olan MAPK ve AKT’yi azaltmıştır. {7*}

Meme Kanserini Önleyen En İyi 11 Gıda

Kuşburnu Nasıl Tüketilir?

Kuşburnu nasıl tüketilir? Kuşburnu ne kadar içilmeli? Kuşburnunun gün içerisinde 2 doza bölünerek 5 ila 10 gram arasında tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Genellikle yemekle birlikte tüketilmesi önerilmektedir. 40 grama kadar tüketilmesinin ne tür yan etkilere neden olabileceği araştırılmış ve yüksek dozda tüketilmesinin bağırsak rahatsızlığına neden olduğu tespit edilmiştir.

Kuşburnu nasıl kurutulur? Kuşburnu takviyesi toz şeklinde de kullanılabilmektedir. Kuşburnu tozu, kuşburnunun kurutulması ve ezilmesi sonucunda elde edilmektedir. Araştırmalar kuşburnunun dondurularak kurutulmasının antioksidan seviyesini yüksek düzeyde koruduğunu göstermektedir. Ayrıca kuşburnu kapsül, tablet veya kuşburnu içeren C vitamini formunda da tüketilebilmektedir. Taze ve kurutulmuş kuşburnundan yapılabilen kuşburnu çayı bu faydalı bitkiyi tüketmenin en pratik yollarından biridir.

Kuşburnu ne zaman toplanır? Kuşburnu canlı turuncu rengine veya kırmızı renge döndüğünde kuşburnu toplama aparatı yardımıyla hasat edilmelidir. Çoğu uzman bu meyvenin tatlılığını arttırma eğiliminde olduğundan dolayı sonbaharın ilk don döneminden sonra kuşburnunun hasat edilmesini tavsiye etmektedirler.

Kuşburnunun tariflerde kullanılması için meyve genellikle keskin bir bıçakla ortadan 2’ ye ayrılır ve meyvenin ince tüyleri ve tohumları çıkarılır. Ardından meyve soğuk suda yıkanır. Kuşburnu bitkisi kuşburnu yağı formunda da kullanılabilmekte ve bu sayede cilde doğrudan sürülerek uygulanabilmektedir. {8*}

Taze Kuşburnu ve Kurutulmuş Kuşburnu Nasıl Demlenir?

Taze kuşburnunu demlemek için bir bardak (240 ml) kaynamış suya 4-8 adet kuşburnu ilave edebilirsiniz. Çayın 10-15 dakika demlenmesinin ardından suyu süzülerek tüketilebilir.

Kurutulmuş kuşburnu demlemek için 1-2 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnunu bir demlik içine koyun ve bir bardak (240 ml) su ekleyip kaynatın. 10-15 dakika demledikten sonra içime hazır hale gelecektir.

Kuşburnu Tarihi ve Kullanımı

Kuşburnu, gül bitkisinin meyvesidir ve çiçek öldükten sonra ortaya çıkmaktadır. Yüzlerce yıldır güllerin yabani olarak büyüdüğü Kuzey Amerika’nın yerli halkı için önemli bir besin öğesidir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında narenciye ithalatı sınırlı kalınca kuşburnu İngiltere’de oldukça popüler hale gelmiştir. Tarihin bu döneminde gönüllüler, Sağlık Bakanlığı’na kuşburnu şurubu yapmak için saatlerce kuşburnu toplarlarmış. Bu şurup vatandaşların sağlığını koruma ve iyileştirme amacıyla verilirmiş ve çocuklar öncelikli olanlar listesinin başında yer alırmış.

Şurup dışında reçellerde, jölelerde, bitki çaylarında, çorbalarda, şarap gibi içeceklerde, böreklerde ve ekmeklerde de kuşburnu kullanılırmış. {9*}, {10*}

Ev Yapımı Öksürük Şurubu Nasıl Hazırlanır?

Kuşburnu Çayının Zararları

Kuşburnu alerji yapar mı? Kuşburnunun yan etkileri arasında mide bulantısı, mide krampları, ishal, kusma, kabızlık, mide ekşimesi, baş ağrısı, yorgunluk ve uyku sorunları yer almaktadır. Kuşburnu uygun dozlarda ağız yoluyla tüketildiğinde herhangi bir yan etkiye ve alerjiye neden olmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunundan dolayı tedavi görüyorsanız ve şu anda ilaç kullanıyorsanız kuşburnu tüketmeden önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız.

Kuşburnu hamilelere faydalı mı? Kuşburnu diyabete iyi gelir mi? Genellikle hamile ve emziren kadınların, şeker hastalarının, kanama ile ilgili hastalığı olan veya orak hücre hastalığı olan kişilerin, hemokromatoz, talasemi veya anemi gibi demirle ilgili rahatsızlıkları olan kişilerin ve böbrek taşı olan veya böbrek taşı oluşturma riski olan kişilerin kuşburnu tüketmesi önerilmemektedir.

Alerji Tedavisi İçin Kullanılacak Uçucu Yağlar Hangileridir? Uçucu Yağlar Alerjiyi Önlemek İçin Nasıl Kullanılır?

Glikoz-6-fosfat dehidrojenaz eksikliğiniz (G6PD eksikliği) varsa kuşburnu tüketmek yüksek C vitamini içerdiğinden dolayı çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir. Ayrıca geçmişte kalp krizi, felç veya kan pıhtılaşması yaşayan kişilerin, kuşburnu tüketmeleri durumunda kan pıhtılaşması ile karşı karşıya kalma riskleri oldukça yüksektir. Bunun nedeni kuşburnunun kan pıhtılaşmasına neden olan rugosin E içermesidir.

Kuşburnu aspirin, kolin magnezyum trisalisilat ve salsalat ile etkileşimlere girebilmektedir. Varfarin, alüminyum (çoğu antasitte bulunur), lityum, flufenazin ve östrojenler gibi kan sulandırıcılar daha şiddetli etkileşimlere neden olabilmektedir.

Kuşburnu Yağı Nedir?

Kuşburnu yağı, kuşburnu meyvesinden elde edilen doğal yağdır. Kuşburnu yağı alınırken, ürünün pestisit, zirai ilaç ve kimyasalları içermediğinden emin olmak gerekir.

Kuşburnu Yağının Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu yağı, C ve A vitamini ile yağ asitleri içermektedir. Kuşburnunun içerdiği yağ asitleri şunlardır;

  • Oleik asit
  • Palmitik asit
  • Linoleik asit
  • Gama linolenik asit

Kuşburnu yağı aynı zamanda linoleik asit ve alfa-linoleik asitten oluşan iyi bir F vitamini kaynağıdır.

Kuşburnu Cilde Faydaları

Kuşburnu, C vitaminin yanı sıra cilde oldukça faydalı olan A vitaminini de içermektedir. A vitaminin cilde faydaları ise şunlardır;

  • Güneş ışınlarının oluşturduğu hasarı azaltmak
  • Kırışıklıkları azaltmak
  • Hiperpigmentasyonu azaltmak
  • Hafif ila orta dereceli aknelerin tedavisine yardımcı olmak

Ayrıca kuşburnu çekirdeği yağı lekeleri, ciltteki çatlakları ve yara izlerini de azaltmaktadır.

Hamilelikte Çatlak Önleyici Bitkisel Yağlar Nelerdir?

Eklem Ağrılarını Azaltır

Eklemlerdeki kireçlenmeye bağlı olarak ortaya çıkan ağrının sebebi kemiklerin uçlarındaki kıkırdağın aşınmasıdır. Kuşburnu yağı, içeriğindeki polifenoller ve antosiyanin maddeleri nedeniyle eklemlerdeki iltihap ve ağrıları azaltmaktadır.

Likopen Kaynağıdır

Kuşburnu yağı bol miktarda likopen içermektedir. Likopen, cildi zararlı maddelere ve güneş ışığının neden olduğu sorunlara karşı korumada oldukça etkilidir.

Stresi Azaltmaya Yardımcı Olur

Aromaterapide sıklıkla kullanılan kuşburnu yağı, stresi azaltmaya ve kişinin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, kuşburnu yağının sistolik kan basıncını, kan oksijen doygunluğunu ve solunum hızını düşürdüğü kanıtlanmıştır.

Strese Karşı Kullanılan Doğal İlaçlar: Adaptojenler

Kuşburnu Yağı Nasıl Kullanılır?

Kuşburnu yağı genellikle doğrudan cilde uygulanarak kullanılmaktadır. Ayrıca E vitamini içeren doğal bir ürünle beraber de kullanılabilmektedir. Kuşburnu yağının, ışığa maruz kalmaması için koyu renkli bir cam şişede saklanması gerekmektedir.

Kuşburnu yağı için belirlenmiş bir dozaj önerisi yoktur. Günde iki kez ciltteki çatlaklar, lekeler ve yaralar için kullanılabilmektedir. Yaraları veya egzama gibi cilt rahatsızlıklarını önlemek için kullanılırken doktor onayının alınması gerekmektedir.

Kuşburnu Yağının Zararları

Doğrudan cilde uygulanarak kullanılan kuşburnu yağının bilinen yan etkileri oldukça azdır. Kuşburnu çekirdeği yağı tüylenme yapar mı? Kuşburnu yağı tüylenme yapacak kadar ciddi etkiler gösteren bir yağ değildir. Yapılan araştırmalar sonucunda ciltte alerjik reaksiyonlara ya da tüylenmeye sebep olmadığı gözlemlenmiştir. Ancak belirli ürünlere alerjisi olan ve bünyesi hassas kişilerde sorun yaratabilmektedir. Bu alerjik reaksiyonlar şunlardır;

  • Ciltte döküntü
  • Nefes darlığı
  • Hızlı kalp atışı
  • Baş dönmesi
  • Kaşınan ve sürekli sulanan gözler
  • Hırıltı
  • Göğüs rahatsızlığı
  • Anafilaksi

Yukarıda yer alan semptomları önlemek için kuşburnu yağını uygulamadan önce bileğinize ya da elinize çok az miktarda uygulayarak yan etki gösterip göstermeyeceğini kontrol edebilirsiniz. Kuşburnunu yağını, hamileler, çocuklar ve emziren kadınların kullanması önerilmemektedir.

Ayrıca kuşburnu vücuttaki kanamaları tetikleyebilmektedir. Bu sebeple ameliyatlardan önce ve kan pıhtılaşma durumlarında kullanılmaması gerekmektedir.

Kaynaklar

  1. http://europepmc.org/abstract/MED/11467225/reload=0;jsessionid=jMlOx3kyihWngHUULj6h.6
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24766384/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4358417/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16195164/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15330493/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655903/
  7. https://www.researchgate.net/publication/276476484_Abstract_3213_Rosehip_Rosa_canina_extracts_prevent_MAPK_and_AKT-mediated_cell_proliferation_in_African_American_triple-negative_breast_cancer_cells
  8. https://www.actahort.org/books/690/690_36.htm
  9. https://pss.uvm.edu/ppp/articles/rosehips.html
  10. https://en.wikipedia.org/wiki/Rose_hip

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu