Reklam
Beslenme

Malik Asit Nedir? Malik Asit Faydaları Nelerdir?

Reklam

Malik asit nedir? Malik asit faydaları nelerdir? Malik asit ilk olarak İsveçli eczacılar tarafından 1785 yılında elmalarda keşfedilmiştir. Malik asidin ismi elmanın latince ismi olan ‘malum’ isminden gelir. Elma en çok malik asit içeren gıdadır ve içerisindeki asit oranının %90’ı malik asitten oluşur.  Malik asit olgunlaşmamış meyvelerde ve elmalarda bulunan kristallenmiş asittir. Malik asidin kimyasal formülü  C₄H₆O₅’dir. Malik asit yapı olarak karbon, oksijen ve hidrojenden oluşur.

Elmanın Faydaları Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Malik asit doğal bir asittir ve genel olarak meyvelerde bulunur. Ayrıca, yapay olarak üretilen malik asit takviyeleri de vardır. Alfa-hidroksit asit grubuna (AHA) dahildir ve genel olarak cilt bakım ürünlerinde kullanılır.  Alfa-hidroksit asitler ciltte kuruluğu, akneyi ve kırışıklığı önler. Malik asit aynı zamanda vücudun enerji üretiminde rol oynar. Bu yüzden kronik yorgunluk ve fibromiyalji problemi yaşayan kişiler malik asit takviyesi kullanabilir.

Reklam

Malik asit gıdalara ekşi tat verir. Bu özelliği sayesinde gıda sektöründe oldukça fazla kullanılır. Gıdalara ilave edilen en yaygın sitrik asittir. Sitrik asitten sonra gelen malik asit pH olarak sitrik aside göre daha asidik özellikler gösterir.

Malik Asit Faydaları Nelerdir?

Malik asit faydalarından en önemlisi enerji üretimine katılmasıdır. Bunun gibi daha birçok faydası bulunur:

Enerjiyi Artırır

Malik asit insan vücudunda üretilebilir ve krebs döngüsünde önemli bir rol oynar. [1] Krebs döngüsü ATP olarak bilinen adenosin trifosfat’ın üretildiği döngüdür. ATP bütün canlı vücutlarına enerjiyi sağlayan yapı taşıdır.

Fibromiyaljiyi Tedavi Eder

Magnezyum ve malik asit fibromiyalji hastalığı için tedavi edici bileşenler olarak kabul edilmiştir. Malat, malik asidin bir formudur. Yapılan bazı araştırmalar, magnezyum malat takviyesinin fibromiyalji semptomlarında iyileşme sağladığını ortaya koymuştur. Magnezyum malat aynı zamanda kronik yorgunluk probleminde de takviye olarak kullanılabilir. {2*}

Reklam

Magnezyumun faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için Magnezyumun Kullanım Alanları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kas Ağrılarını Azaltır

Malik asit, egzersiz performansının artmasına ve egzersizden sonra ortaya çıkan kas ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Yağsız ve kaslı bir vücut kütlesi için kreatin ile birlikte kullanılabilir.

Uzun mesafe koşucuları üzerinde yapılan araştırmalar, malik asit ve kreatin takviyesinin büyüme hormonunda olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda malik asitin koşucularda performansı artırdığı kanıtlanmıştır. {3*}

Cilt Problemlerini İyileştirir

Malik asit faydalarından biri de antioksidan özellikleri sayesinde kırışıklık, akne ve gözeneklerinde meydana gelen cilt problemlerini iyileştirmesidir. Bu sebeple kozmetik ürünlerinde sık sık kullanılır. Malik asit doğal bir asittir. Aynı zamanda yapay olarak da elde edilebilir. Kozmetik ürünlerinde genellikle glikolik ve laktik asitle kombine edilerek kullanılır. Malik asit cilt hücrelerinin dış tabakasını yeniler. Bu sayede arındırıcı özelliğe de sahiptir ve yaşlanma karşıtı etkisi de bulunur.

Ağız Sağlığını İyileştirir

Yapılan araştırmalar, malik asidin ağızda tükürük üretimini uyararak kserostomi (ağız kuruluğu) semptomlarını iyileştirdiğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda ağız içerisindeki bakterilerin büyümesini engeller. {4*}

Reklam

Ağız sağlığı hakkında daha fazla bilgi almak için Oral Mikrobiyom Nedir? Oral Mikrobiyom Nasıl Dengelenir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Demir Emilimini Artırır

Malik asit faydalarından bir diğeri demir emilimine olan katkısıdır. İnsan vücudunun bol miktarda demire ihtiyacı vardır. Hamileler ve kansızlık sorunu olan kişiler için demir oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar, C vitamini ve malik asit açısından zengin besinlerin demir emilimini artırdığını ortaya koymuştur. {5*}

Malik Asit Zararları Nelerdir?

Gıdaların içinde bulunan doğal malik asit genellikle yan etkiye sebep olmaz ancak katkı maddesi ve takviye olarak kullanılan malik asit bazı yan etkilere neden olabilir. Aşırı malik asit tüketimi ağız, boğaz ve midede tahrişe, bulantıya, baş ağrısına veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Cilde uygulandığında ciltte veya gözde tahrişe neden olabilir. İstenmeyen yan etkilerle karşılaşırsanız, malik asit içeren ürünleri kullanmayı bırakın. Aynı zamanda hamile, emziren kadınların ve tansiyon problemi olan kişilerin kullanması önerilmez. Tansiyon düşürücü etkilere sahiptir.

Malik Asit Safra Kesesine İyi Gelir Mi?

Malik asit faydaları hakkında yapılan bilimsel araştırmalar arasında safra kesesini kapsayacak bir bilgi yoktur. Ancak malik asit içeren meyve ve sebzeler bol miktarda lif içerdiğinden safra kesesi için faydalı olabilir.

Malik Asit Kan Şekerini Yükseltir Mi?

Malik asit faydaları hakkında yapılan bilimsel araştırmalar arasında kan şekerine olan etkisini kapsayacak bir bilgi yoktur. Ancak bu asidi içeren meyveler kan şekerini yükseltebilir. Narda bulunan sitrik ve malik asit ise kan şekerinin düşmesine neden olabilir.

Malik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Malik asit faydalarından yararlanmak için limon ve narenciye ürünlerini kullanabilirsiniz. Malik asit bakımından zengin olan diğer besinler;

  • Meyvelerin birçoğu malik asit içerir ancak en çok malik asit içeren meyve elmadır. Bunun yanında kiraz, üzüm, böğürtlen, mango, nektarin, çilek, portakal ve domates gibi meyveler de malik asit bakımından zengindir.
  • Brokoli, havuç, bezelye, patates ve gibi sebzeler malik asit bakımından zengindir.

Malik asit aynı zamanda meyve aromalı içeceklerde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca sakız ve şekerlemelerde de bulunur.

Portakalın faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için Portakalın Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Malik Asit Çeşitleri Nelerdir?

Malik asit, DL-malik asit ve L-malik asi olmak üzere iki türe ayrılır. L-malik asit daha sağlıklı bir malik asit formudur.

L-Malik Asit ve DL-Malik Asit Arasındaki Fark Nedir?

L-malik asit doğal olarak oluşan malik asit formudur. DL-malik asit ise yapay olarak üretilir. Malik asit takviyesinin bir örneği, suya veya başka bir içeceğe eklenebilen malik asit tozudur. Bir diğeri, bu asidi magnezyum ile birleştiren bir takviye olan magnezyum malattır. Magnezyum malat formu fibromiyalji ve kronik yorgunluk tedavisi için kullanılabilir. {6*}

Kaynaklar

  1. http://www.ghrnet.org/index.php/joghr/article/view/1646/1860
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/13590849208997961
  3. https://akjournals.com/view/journals/036/102/1/article-p114.xml
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312700/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775236/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8587088/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu