Reklam
Sağlık

Uykudan Önce Su İçmek Neden Önemlidir? Yatmadan Önce Su İçmek Kalp Krizini Önler Mi?

Reklam

Su, temel bir yaşam kaynağıdır ve su olmadan sadece birkaç gün yaşanabilmektedir. Vücuttaki suyun %10’unun kaybı bile ciddi yaşamsal problemlere yol açmaktadır. Yeterince su içmek çok önemlidir çünkü su; beyin, kalp ve kaslar da dahil olmak üzere vücuttaki her sistemin korunması ve çalışabilmesi için gereklidir. {1*}

Sizi Gün İçinde Daha Enerjik ve İyi Hissettirecek Doğal Detoks Tarifi. Doğal Detoks Kürü Tarifi Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Çoğu insan susuzluk hissetmeden su içmeye gerek duymasa da susama hissi, su içme zamanının geldiğini değil, çoktan geçtiğini göstermektedir. Bu nedenle susuzluk hissi olmadan düzenli olarak su içmek vücudunuz için yapacağınız en iyi yatırımdır.

Reklam

Çoğu birey, gün içinde su içmeye odaklanmakta ve akşamları yeterince su içmeyi çoğunlukla unutmaktadır. Ancak vücut uyurken bile sıvı kaybetmeye devam ettiği için vücudumuzu sadece gündüz değil, tüm gün boyunca nemli tutmak oldukça önemlidir.

Uyumadan Önce Su İçmek Neden Önemlidir?

Uyurken nefes alma işlemi devam ettiği ve özellikle sıcak havalarda terleme meydana geldiği için vücut sıvı kaybetmekte ve vücudun geceleri susuz kalma riski artmaktadır. Bu nedenle yatmadan önce su içmenin, günlük yaşamınızı iyileştirebilecek birçok sağlık yararı vardır. Yatmadan önce su içmek, ruh halini iyileştirmekte ve baş ağrılarını azaltmaktadır. Ayrıca gece yatmadan önce su içmek, kan dolaşımını iyileştirmektedir. Bu da vücudun hücresel düzeyde temizlik yapacağı anlamına gelmektedir. Su tüketimi, hücrelerin beslenmesini sağlayarak hücrelerdeki toksinleri atacak ve vücudu içeriden tazeleyecektir.

Böbrek Ve Mesane Temizlenmesi İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Bununla birlikte her ne kadar yatmadan önce su içmenin birçok yararı olsa da doğru miktarı ve zamanlamayı ayarlamak da oldukça önemlidir. Çünkü yatmadan hemen önce bir bardak su içmek, sizi gecenin ilerleyen saatlerinde uyandırabilmekte ve bu da uyku döngünüzü bozabilmektedir. Gece tuvalete gitmek için birden fazla kez uyanıyorsanız noktüri denilen bir sağlık problemi ile karşı karşıyasınız demektir. Noktüri’nin ana semptomu, uyku döngüsünü kesintiye uğratarak, gecede birden fazla kez tuvalete gitme ihtiyacı yaşatmasıdır. {2*} Yeterince uyuyamamak veya tekrarlayan uyanmalar nedeniyle derin uykunun yeterince gerçekleşmemesi ertesi gün kendinizi sersemlemiş ve yorgun hissetmenize neden olabilmektedir.

Uzun süreler boyunca kesintiye uğrayan uyku birçok olumsuz sağlık problemine neden olmaktadır:

Reklam
  • Depresyon
  • Kilo alma
  • Kalp hastalığı
  • Şeker hastalığı (diyabet)

Ani tuvalete gitme dürtüsü nedeniyle gece uyanmamak için, yatmadan önce su içmeyi ne zaman bırakmanız gerektiğini bilmek önemlidir. Yatağa geçmeden hemen önce bir bardak su içmek yerine, yatmadan bir veya iki saat önceden içmelisiniz. Ardından uyumadan önce, son bir kez tuvalete gitmelisiniz.

Su Zehirlenmesi İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Uykudan Önce Su İçmek Kilo Verdirir mi?

Suyun direkt olarak kilo verdirici özelliği olmamasına rağmen midede yer kapladığı ve yağların yıkım sürecinde rol oynadığı için kilo verme sürecini etkilemektedir. Ancak su tüketimi sadece kilo verme süreci için değil, genel sağlığımız ve vücuttaki fonksiyonların yerine getirilebilmesi için çok önemli ve gereklidir. Gün boyunca su içmek, yüksek kalorili yiyeceklere duyulan isteği bastırmakta, iştahı kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.

Genel olarak gün içinde su tüketiminin kilo verme sürecine olumlu etkisine dair pek çok araştırma olsa da özellikle uyumadan önce su içmenin kilo vermeye etkisine dair bir araştırma bulunmamaktadır. Ancak yatmadan önce su içmek, gece atıştırmalarını önlemek için faydalı olabilmektedir. Gece atıştırması yapma eğilimindeyseniz, bu isteği azaltmak için yatmadan önce bir veya iki bardak su içmeyi deneyebilirsiniz.

Kilo Vermek İçin Spor Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı? Spor Öncesi Ve Sonrası Beslenme İle İlgili Bilgi Almak İçin Buraya Tıklayın.

Uykudan Önce Su İçmenin Kalbe Faydaları

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), diğer ulusal sağlık kuruluşlarıyla birlikte, kalp krizi veya felç riskini azaltmanın birkaç yolunu önermektedir. Bu öneriler, sağlıklı kilo oranını korumak, fiziksel olarak aktif olmak, sağlıklı beslenmek, stresi yönetmek ve sigaradan kaçınmaktır. Bu listede özellikle gece yatmadan önce su içilmesine dair bir ibare bulunmamaktadır. Aksine, uykudan önce su tüketimi nedeni ile gecenin bir yarısında uyanıp tuvalete gitmeniz gerekiyorsa, bu durum aslında uyku döngüsünü kesintiye uğrattığı için kalp krizi ve felç riskini artırmaktadır. Yeterince uyumamak, stresli olmak, iştah artışı, yüksek yağlı ve şekerli yiyecekler için artan istek ile bağlantılı bulunmaktadır ve bunların hiçbiri kalp sağlığı için faydalı değildir.

Yapılan bir araştırma günde beş veya daha fazla bardak su içen katılımcıların, günde iki bardaktan daha az içenlere kıyasla, ölümcül koroner kalp hastalığına yakalanma riskinin çok daha düşük olduğunu bulmuştur. {3*} Bazı uzmanlar bu tarz araştırmalara dayanarak yatmadan önce su içmenin daha da önemli olduğunu çünkü kalp krizi geçirme riskinin en yüksek olduğu saatlerde dolaşımın iyileşmesine yardımcı olduğunu savunmaktadır. Ancak mevcut araştırmalar, sadece su içmenin kalp sağlığı üzerine etkilerini göstermektedir. Gün içinde içilen su miktarının fazla olması kalp krizi riskini azaltmaktadır ancak bunu özellikle uykudan önce yapmanın kalp sağlığına nasıl bir etki gösterdiğine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Reklam

Bununla birlikte, uyurken bile vücut su rezervlerinin bir kısmını nefes alıp verme ve terleme yoluyla kaybetmektedir. Bu nedenle gece boyunca susuz kalmamanızı sağlamak çok önemlidir. Her öğünde su içerek sabahtan akşama kadar susuz kalmamak, yüksek oranda su içeren daha fazla meyve ve sebze yemek, egzersizden önce ve sonra su içmek ve yatmadan önce makul miktarda su içmek en iyi seçenektir.

Kaynaklar

{1*} https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-staying-hydrated

{2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602727/

{3*} http://aje.oxfordjournals.org/content/155/9/827.full

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu