Saç, ölü hücrelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla saç folikülünü besleyebilmek için kullanılacak olan ürünlerin etkileri de sınırlıdır. Saçın gelişimi üç evreden oluşmaktadır. Büyüme, gerileme ve dinlenme evreleri. {1*} Saç yılda yaklaşık olarak 12 cm uzama göstermektedir. A, E, C ve D vitaminleri, biotin (ve diğer B vitaminleri), protein, doymamış yağ asitleri, demir, selenyum ve çinko eksiklikleri saç büyümesini yavaşlatabilmekte ve hatta saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Vitaminler ve mineraller saç gelişimi döngüsünde çok önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle beslenmenizde yer alan besinlerin saçlarınızın uzamasında ve saç sağlığınızda önemli etkisi bulunmaktadır. Yetersiz beslenme sonucunda oluşan eksikliklerinin yanı sıra saç sağlığını etkileyen diğer faktörler arasında stres, kullanılan saç ürünleri, hastalıklar, hormonlar, iltihaplanma ve yaşlanma sayılabilmektedir.
Sağlıklı Saçlar İçin Beslenme
Parlak, sağlıklı saçlar elde edebilmek için saçınızın ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerle dolu olan aşağıdaki gıdaları tüketebilirsiniz.
- Somon: Somon, iyi bir omega-3 yağ asitleri ve D vitamini kaynağıdır. Omega-3’ler, tüm hücre zarlarının önemli bir bileşeni olan anti-inflamatuar çoklu doymamış yağ asitleridir. Omega-3’ten eksik bir beslenme saç ve kaş kaybına neden olabilmektedir. {2*} D vitamini bilinenin aksine sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda cilt homeostazından da sorumludur. Dolayısıyla D vitamini eksikliği saç dökülmesine etki etmektedir. {3*} Sadece bir porsiyon somon balığı günlük D vitamini değerinin %70’ine sahiptir.
- Yumurta: Saç folikülü esas olarak proteinden oluşmaktadır. Önemli bir protein ve biotin kaynağı olan yumurta, saç sağlığı için önemli bir rol oynar.
- Tatlı Patates: Tatlı patatesin içeriğinde bulunan A vitamini, saç ve cilt sağlığına katkı sağlamaktadır.
- Badem ve Ayçiçeği Çekirdeği: E vitamini, antioksidan görevi gören ve yağda çözünen bir vitamindir. Cilt ve saç sağlığı için de oldukça önemlidir. 28 gram badem veya ayçiçeği çekirdeği, günlük E vitamini değerinin %45’inden fazlasına sahiptir. {4*}
- Brokoli: Brokoli A ve C vitaminleri, folat ve selenyum bakımından yüksek değer taşımaktadır. Dolayısıyla brokoli, saçınız için oldukça değerli bir sebzedir.
- Kinoa: Kinoa, protein, demir, B vitaminleri ve E vitamini deposu olması sebebiyle diğer tahıllardan daha yüksek besin değerine sahip bir tam tahıldır. Ayrıca önemli bir anti-inflamatuar olan kinoa saç sağlığı için çok faydalıdır.
- Barbunya: Saç dökülmesinin en yaygın sebebi demir eksikliğidir. Barbunyanın içeriğinde önemli miktarda demir bulunmaktadır. Bu sebeple barbunya saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Yarım fincan barbunya, günlük demir değerinin %11’ine sahiptir. {5*}
- Süzme Peynir: Süzme peynirler, saç folikülünün sağlığı için düşük yağlı protein kaynağıdır. Ayrıca süzme peynir de yüksek miktarda saç sağlığına katkı sağlayan mineral ve selenyum bulunmaktadır.
- Kabak Çekirdeği: Önemli bir çinko kaynağı olması sebebiyle kabak çekirdeği, saçın gelişiminde önemli bir rol oynar.
- Mango: C vitamini, hücreleri serbest radikal hasarından koruyan bir antioksidandır. C vitamini, vücudunuzun demir emilimindeki rolü ve saç sağlığınızı koruması açısından oldukça önemlidir. Bir mango günlük C vitamini değerinin %76’sına sahiptir. {6*}
Kaçınılması Gereken Enflamatuar Gıdalar
Enflamasyon sadece kalp hastalığı, diyabet ve insülin direnci ile ilişkili değildir. Aynı zamanda saç derisinin sağlığını etkiler ve saç dökülmesinde rol oynar. {7*}
Bazı gıdalar, enflamasyonu ve oksidatif stresi artırarak vücutta düşük dereceli enflamasyona neden olmaktadır. Bu nedenle, sağlıklı saçlar için beslenme programınızı oluştururken besin değerleri açısından yoğun gıdaları eklemenin yanı sıra, iltihaplanmaya sebep olacak gıdaları azaltmayı hedeflemelisiniz.. Enflamatuar gıdalardan bazıları ise şunlardır:
- Yapay trans yağlar ve trans yağ içeren gıdalar: Paketlenmiş ve dondurulmuş gıdalar, endüstriyel katı yağlar, kırmızı et, peynir.
- Glisemik indeksi yüksek gıdalar: Rafine tahıllar, işlenmiş kahvaltılık gevrek, kek ve kurabiye gibi tahıl ürünleri, hazır meyve suları gibi şekerli içecekler, kızartmalar, bazı baharat ve soslar.
Kaynaklar
{1*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4803037/
{2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/
{3*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751255/
{4*} https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
{5*} https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
{6*} https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1952/2
{7*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6369642/