Guatr doğal yollarla nasıl tedavi edilir? Guatr, tiroid bezinin kronik hastalıklarından bir tanesidir. Genellikle kişinin yaşamını olumsuz etkilemesi ile bilinen guatra bağlı semptomları evde uygulanabilecek bazı yöntemler yardımıyla kontrol altına almak mümkündür.
Tiroid Bezi Nedir?
Tiroid bezi vücutta bulunan iç salgı bezlerinden bir tanesidir. Şekli kelebeği andıran tiroid bezi boynun ön alt kısmında konumlanmış durumdadır. {1*} Tiroid bezi vücutta pek çok önemli işlevi olan tiroid hormonlarının salgılanmasından sorumludur. Tiroid hormonlarının olması gerekenden az veya fazla salgılanması halinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Guatr Nedir?
Guatr; tiroid bezinin normalden hızlı veya yavaş çalışması sonucunda ortaya çıkan tiroid bezinin şişmesi ile kendisini gösteren bir sağlık sorunudur. {2*} Bir başka ifadeyle tiroitten salgılanan hormonların eksikliği veya fazlalığı neticesinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Guatr; vücudun normal çalışma metabolizmasını bozan pek çok semptoma neden olabilir.
Guatr tedavisinde çeşitli ilaçlardan faydalanılır. Bunların yanında evde uygulanabilecek bazı yöntemler de tedaviye destek olabilir. Guatr için evde uygulanabilecek yöntemlerden önce guatr hastalığına neden olan faktörlerin ve guatra bağlı semptomların iyi bilinmesi gerekir.
Guatr hastalığına neden olan bazı faktörler şunlardır:
- Tiroid hormonlarının üretiminde iyot minerali aktif rol oynar. Diyetle yetersiz iyot alımı halinde tiroid bezi fonksiyonunu olması gerektiği gibi yerine getiremez, bu durum guatra neden olabilir. {3*}
- Vücudun bağışıklık sisteminin tiroid hormonunu yabancı olarak algıladığı ve ona karşı antikor ürettiği Hashimoto ve Graves hastalığı gibi otoimmün hastalıklar
- Genetik yatkınlık
- Tiroid bezlerinde yaralanma veya enfeksiyon {3*}
- Kanser tedavisinde kullanılan radyasyon
- Bazı ilaçlar
- İyi huylu tümörler veya tiroid kanseri {3*}
Bu gibi faktörler guatr hastalığına neden olabilir. Guatr olma ihtimali olan kişiler ve yaş grupları şunlardır;
- 40 yaş üstü kadınlar
- Ailede otoimmün hastalık bulunanlar
- İyot bakımından yetersiz beslenenler. {4*}
Hipertiroid Takviyeleri ve Uçucu Yağlar
Guatr Belirtileri Nelerdir?
Guatr belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir ancak, guatr hastalarında görülen başlıca semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
- Gıcık tarzı öksürük
- Boğazda takılma hissi
- Ses kısıklığı
- Yutma güçlüğü {2*}
- Ruh hali değişikliği
- Boyunda şişlik
- Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo alımı
- Nefes almada zorluk {2*}
- Yüzde şişme
Sıralanan tüm bu semptomlar başka rahatsızlıklarda da görülebileceği için doktora danışmadan herhangi bir tedaviye başlanmamalıdır. Guatr tanısı alan hastalar doktorların kendilerine reçete ettiği ilaçlardan ve evde uygulanabilecek bazı yöntemlerden de yararlanabilir.
Guatr Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?
Guatr hastalığı, tiroid hormonunun işlevini doğru şekilde yerine getirememesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Tiroid hormonunun işlev bozukluğu, vücutta olumsuz pek çok değişikliğe de sebep olmaktadır. Kullanılan guatr ilaçları rahatsız edici birçok yan etkiye sebep olur ve ortaya çeşitli sağlık sorunu çıkmaya başlar. Bu semptomları hafifletmek ve sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını önlemek için evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Hipertiroid Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Elma Sirkesi
Asitli bir yapıya sahip olan elma sirkesi vücudun pH dengesinin korunmasına katkıda bulunur. {5*} Aynı zamanda vücudu toksinlerden arındırarak vücutta iyot emilimini artırır. Ayrıca tiroid bezi şişmesini (guatr) azaltmaya da yardımcı olur.
Elma sirkesinin faydalarından yararlanmak için yarım çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı elma sirkesi ile hazırlanan bir bardak ılık su her sabah aç karnına içilmelidir.
Hint Yağı
Hint yağı; anti-enflamatuar özelliklere sahip yağlardan bir tanesidir. Bu sayede her gece yatmadan önce birkaç damla Hint yağı ile boyun bölgesine masaj yapılması boyun bölgesindeki şişliği azaltmaya yardımcı olur. {6*} Aynı zamanda karaciğeri toksinlerden arındırmaya ve tiroid bezinden salgılanan serbest T4 hormonunun serbest T3 hormonuna dönüşmesine yardımcı olur.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, yüksek düzeyde laurik asit içerir. Aynı zamanda güçlü antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede metabolizmanın normal çalışma fonksiyonuna katkıda bulunur. {7*} Hindistan cevizi yağı yemek pişirirken kullanılabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir.
Bentonit Kil
Bentonit kil antimikrobiyal özellikleri sayesinde vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur. {8*}
Boyun bölgesinde guatra bağlı şişliği azaltmak için iki üç günde bir 2-3 yemek kaşığı kil ve bir miktar su ile hazırlanan krem kıvamındaki karışım, boyun bölgesine nazik hareketlerle uygulanır.
Deniz Yosunu
Deniz yosununun sağlığa sayısız faydası vardır. Deniz ürünleri iyot bakımından oldukça zengindir. Deniz yosunu da tiroid hormonlarının üretimi için gerekli olan iyot bakımından oldukça zengindir. {9*} Ayrıca tiroid hormonlarının üretimi için gerekli olan tirozin adı verilen amino asit de deniz yosununun içinde bol miktarda bulunur. Haşlanmış deniz yosunu aşırıya kaçmamak koşuluyla haftada 1-2 kez salataların içerisine eklenerek tüketilebilir. {10*}
Karahindiba
Karahindiba bitkisinin yaprakları güçlü antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. {11*} {12*} Bir miktar karahindiba yaprağı ve tereyağı ile hazırlanan krem kıvamındaki karışım, iki hafta boyunca düzenli olarak boyun bölgesine uygulanır ve 15-20 dakika bekletilir. Bu sayede boyundaki şişliğin ve ödemin azalmasına yardımcı olur.
Meyve Suları
Limon ve ananas gibi meyvelerin suları da guatra bağlı semptomların hafifletilmesine yardımcı olur. 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 diş ezilmiş sarımsak ve 1 çay kaşığı bal karıştırılır. Hazırlanan karışım her gün düzenli olarak içildiğinde, içerisindeki bileşenlerin anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkisi sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. {13*} {14*} Ayrıca ananas da tiroid hormonlarının çalışmasını düzenlemeye yardımcı olan besinlerden bir tanesidir. {15*} 4-5 adet ananas, 1 orta boy havuç ve 2 domates ile hazırlanan meyve suyu her gün düzenli olarak tüketildiğinde guatr semptomlarının hafiflemesine yardımcı olur.
Ashwagandha
Ashwagandha tiroid bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonlarının üretimini destekleyerek tiroid bezinin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Ayrıca ashwagandha bitkisi iç salgı bezlerinin işleyişini olumsuz etkileyen kronik stresle de mücadele eder. {16*} Guatr hastaları 2 yemek kaşığı ashwagandha tozunu yaklaşık 1 bardak su ile kaynattıktan sonra tüm gün tüketecek şekilde öğünlere bölüp her gün düzenli olarak içebilir.
Moringa Çayı
Her gün düzenli olarak içilen bir bardak moringa çayı tiroid bezinin çalışmasını destekler. {17*}
Zerdeçal
Yapılan araştırmalara göre sağlığa olan sayısız faydası ile bilinen zerdeçal, guatr hastalığının tedavisinde de destekleyici rol oynamaktadır. {18*} Guatr için zerdeçal tüketmek isteyenler yarım su bardağı kadar zerdeçal, 1 su bardağı su, yarım çay kaşığı karabiber tozu ve zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı kullanılarak hazırlanan karışımı günde iki kez tüketebilirler. Karışımı hazırlamak için önce su bir kapta ısıtılır ve üzerine toz zerdeçal ilave edilir. Su ve zerdeçal krem kıvamına geldiğinde karabiber ve biraz yağ eklenip karıştırılır, ardından karışım ocaktan alınır.
Keten Tohumu
2-3 yemek kaşığı keten tohumu ve su ile hazırlanan krem kıvamındaki karışım her gün düzenli olarak boyun bölgesine sürüldüğünde şişliği azaltmaya yardımcı olur. Keten tohumu içerisinde bulunan alfa linolenik asit sayesinde güçlü bir anti-enflamatuar görevi görür ve boyun bölgesinde guatra bağlı olarak meydana gelen şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. {19*} Ancak keten tohumu bazı kişilerde ters etki yapabilir. Bu nedenle keten tohumu kullanmadan önce bir uzmana danışılması önerilir.
Sarımsak
Her gün sabahları çiğnenen 3-4 diş sarımsağın içerisinde bulunan selenyum, vücuttaki glutatyon üretimini uyararak guatra bağlı semptomları hafifletmeye yardımcı olur. {20*} Sarımsak tek başına tüketilirken zorluk yaşayanlar bir miktar bal ve karanfille birlikte çiğneyebilir.
Melisa Çayı
Limon balsamı olarak da adlandırılan melisa vücuttaki stresi azaltmada oldukça etkilidir. Bu özelliği sayesinde tiroid bozukluklarına neden olan stresle savaşarak tiroid bezinin fonksiyonuna katkıda bulunur. {21*} Kaynamış suyun üzerine melisa ilave edilir ve kapağı kapalı olacak şekilde birkaç dakika demlendikten sonra bal ilave edilerek tüketilir. Bu çay günde 2-3 fincan içilebilir.
Brezilya Cevizi
Kuruyemişler Omega-3, Omega-6 gibi faydalı yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Ancak ceviz gibi yemişler güçlü anti-enflamatuar etkiler gösterirler. {22*} Ceviz çeşitleri arasında bulunan Brezilya cevizi güçlü bir selenyum deposudur. {23*} Bilindiği gibi selenyum vücuttaki tiroid hormonlarının üretimine yardımcı olan etkili bir mineraldir. {24*} Bu nedenle her gün düzenli olarak 1-2 adet Brezilya cevizi tüketmek guatra bağlı semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.
Balık Yağı
Balık yağı güçlü bir Omega-3 kaynağıdır. Omega-3 yağ asidinin en önemli görevlerinden bir tanesi; karaciğerde tiroid hormonunun metabolize edilmesine yardımcı olmasıdır. {25*} Guatr problemi olan kişiler kapsül veya sıvı formda olan balık yağı çeşitlerinden günde bir kez tüketilebilir.
Ana Otu
Meryem ana otu olarak da isimlendirilen ana otu; hipertiroidin neden olduğu çarpıntı, taşikardi gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olur. {26*} Ana otunun etkilerinden yararlanmak için günde iki kez bir çay kaşığı ana otu, yarım çay kaşığı bal ve bir bardak sıcak su ile çay hazırlanarak tüketilebilir.
Ana otunun faydaları özellikleri guatra bağlı semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Ancak bu tedavi yöntemleri doktor kontrolünde kullanılan ilaçların yanında destekleyici olarak düşünülmelidir.
Boyun Egzersizleri
Boyun egzersizleri de guatra bağlı semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Boyun egzersizlerine örnek verilecek olursa;
- Yukarıya boyun germe: Bu harekette sandalyeye oturulur ve çene tavana doğru kaldırır. Boyun tamamen gerilir ve birkaç saniye bu pozisyonda beklenir. Egzersiz 10-12 kez tekrarlanır.
- Yana doğru boyun germe: Bu harekette baş yavaşça yana doğru eğilir, mümkün olduğunca boyun gerilir ve ardından hareket diğer taraf için tekrarlanır. Hareket her iki taraf için de 10’ar kez tekrarlanabilir.
Bu hareketleri yaparken mümkün olduğunca dikkatli olunmalı ve boyuna zarar vermekten kaçınılmalıdır. Boyunda herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi halinde hareket sonlandırılmalıdır.
Boyun Düzleşmesi Ağrısı Nasıl Anlaşılır? Boyun Ağrısı Tedavisi
Sıkça Sorulan Sorular
Guatr tedavisi zor olan ve üzerinde sıkça araştırma yapılan hastalıklardan biridir. Guatr ile ilgili genellikle merak edilen ve sorulan sorular şunlardır;
Guatr tedavisi nasıl yapılır?
Guatr tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Ayrıca guatr hastalarına yardımcı olabilecek bazı yöntemler de bulunur.
- Günde iki kez soğuk duş almak tiroid bezinin uyarılmasına yardımcı olur.
- Kullanılan bazı ilaçlar guatrı tetikleyebilir. Guatr ilaçları dışında kullanılan bütün ilaçlar hakkında doktora bilgi verilmelidir.
- Boynu zorlamadan boyun egzersizleri yapmak kişinin rahatlamasına yardımcı olur.
- Badem yağı veya zeytinyağı gibi yağlarla boyna masaj yapmak şişliğin azalmasına yardımcı olur.
- Guatr tedavisi için doktorun uygun gördüğü tedaviye ek olarak akupunktur veya aromaterapi uygulamalarından faydalanılabilir.
Guatr hastaları hangi besinleri tüketmeli?
Tiroid bezinin düzgün çalışması için iyot ve selenyum mineralleri oldukça önemlidir. Bu nedenle mümkün olduğunca iyot ve selenyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Yetişkin kişilerin günde 150 mcg iyot tüketmesi önerilir. Bunun için tüketilen besinlerde iyotlu tuz kullanmak önemlidir. Ayrıca deniz ürünleri, morina balığı, ton balığı, yumurta, ev yapımı yoğurt, süt, fasulye, patates ve kızılcık, marul gibi besinler de iyi iyot kaynaklarıdır.
Tiroid bezinin sorunsuz çalışması için gerekli olan bir diğer mineral ise selenyumdur. Brezilya fındığı, ayçiçeği çekirdeği, kabuklu deniz ürünleri, soğan, mantar, buğday tohumu, arpa, kırmızı ve beyaz et, yumurta, muz, ananas ve yağlı balıklar iyi birer selenyum kaynağıdır. Ayrıca böbrek ve ciğer gibi sakatatlar da bol miktarda selenyum içerir.
Guatr hastaları hangi besinleri yememeli?
Bazı besinler tiroid bezinin işlevini etkileyerek guatr semptomlarının alevlenmesine neden olabilir. Örneğin; karnabahar, lahana, şalgam, Brüksel lahanası, hardal yeşilliği, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, fıstık, turp, tatlı patates ve çilek gibi besinler guatr hastalarının ölçülü tüketmesi gereken besinlerdir.
Kaynaklar
- https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/thyroid-disease
- https://www.nhs.uk/conditions/goitre/
- https://www.thyroid.org/iodine-deficiency/
- https://academic.oup.com/jcem/article/98/1/27A/2823239
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418662/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4671521/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5632318/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5632318/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074887/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20673058/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708628/
- https://iicbe.org/upload/4373A0915002.pdf
- http://www.theprofesional.com/index.php/tpmj/article/view/3118
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10675284/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366771/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003098/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15272110/
- https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170569/nutrients
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19793640/