Ayak tırnağı mantarı nasıl geçer? Deride görülen mantar enfeksiyonları insanlarda en sık görülen enfeksiyonlardan biri olarak bilinir. Pek çok insan ayak tırnağı mantarı doğal tedavisini merak etmektedir. Çoğu kişi ayak tırnağı mantarı belirtilerinin aslında kişinin sisteminde bulunabilen candida virüsü veya maya belirtisi olabileceğinin farkında değildir.
“Onychomycosis” veya tinea unguium, mantarların tırnaklarda görünmesine neden olan enfeksiyon tiplerinin adıdır. Bu, dermatofitlerden, dermatofit olmayan küflerden ve mayalardan (esas olarak kandida türleri) kaynaklanan mantarların büyümesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. {1*}
Yıllardır ayak tırnağı mantarı ile mücadele ediyor olunsa bile beslenme düzeninde değişiklikler yapılarak, takviyeler ve bazı uçucu yağlar kullanılarak bu sorunun asıl nedeni tedavi edebilir ve ortadan kaldırabilir.
Ayak Tırnağı Mantarı Belirtileri Nelerdir?
Tırnak mantarı (onikomikoz) çok yaygındır ve tahminler nüfusun yaklaşık yüzde 3 ila yüzde 12’sinin tırnaklarında veya ayak parmaklarında belirli bir seviyede mantar enfeksiyonu olduğu yönündedir. {2*} Yaşlı insanların genç insanlara göre ayak tırnağı mantarına sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu, hatta bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin ise bu duruma karşı daha hassas olduğu bilinmektedir.
Ayak tırnağı mantarı belirtileri şunlardır;
- Kişinin tırnaklarının kırılgan hale gelmesi veya renk değiştirmesi. (Özellikle de enfeksiyon kapma olasılığı en yüksek olan ayak başparmaklarında görülür)
- Tırnakların ön veya yan taraflarında beyaz-sarı veya kahverengi renk değişiklikleri
- Tırnakların yumuşaması, kolay kırılması veya kalınlaşması ve şeklinin bozulması
- Tırnakların etrafında ağrı
- Tırnağın deriden veya tırnak yatağından ayrılması
- Tırnağın yüzeyinde büyük lekeler ya da yayılmış küçük noktalar halinde oluşan beyaz lekeler (Beyaz yüzeysel onikomikoz olarak adlandırılmaktadır)
Kalıcı olan ayak tırnağı mantarı belirtileri yavaş ortaya çıkar ancak yıllarca sürebilir. Ayak tırnağı mantarından kurtulmak biraz sabır gerektirir ve tamamen iyileşmesi zaman alabilir. Enfeksiyonun tekrar ortaya çıkmasını engelleyecek tek şey tedaviyi doğru şekilde yapmak ve ayak tırnağı mantarı oluşumunun altında yatan nedenden kurtulmaktır.
Dört farklı onikomikoz veya ayak tırnağı mantarı olduğu bilinmektedir;
- Distal subungual onikomikoz: Tüm vakaların %58-85’ini kapsayan en yaygın mantar tipidir. Renk değişikliği ve subungual hiperkeratoz (tırnak altında aşırı doku oluşumu) ile birlikte görülür. Tırnakta pul pul dökülmeler görülür ve tırnak plağı ile tırnak yatağı birbirinden ayrılır.
- Proksimal subungual onikomikoz: Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda yaygın olarak görülen bu mantar türü, tırnakların kenarlarında ve tırnak diplerinde beyazlamaya sebep olur.
- Beyaz yüzeysel onikomikoz: Bu mantar türü tırnağın önce beyazlamasına ilerleyen zamanlarda da sarı renge dönmesine sebep olur. Tırnak yapısının yumuşamasından dolayı zamanla tırnak ufalanmaya başlar.
- Candidal onikomikoz: Genellikle ellerde görülebilen bu mantar türü bazı kişilerde ayak tırnağında ortaya çıkabilir. Tırnak yapısının kalınlaşmasına ve tırnak renginin koyu sarı bir renge dönmesine sebep olur. Tırnak plakası zamanla tırnak yatağından ayrılabilir. {3*}
Ayak Tırnağı Mantarı Neden Olur?
Ayak tırnağı mantarı oluşumunun asıl nedeni kişinin vücudundaki kötü bakterilerle iyi bakteriler arasındaki dengesizliktir. Bağırsaklarla ilgili sorunlardan kaynaklanan diğer sağlık problemlerinde de olduğu gibi, kişinin bağırsağındaki iyi bakteri sayısı azaldığında, vücudunda maya ve mantar (kötü bakteri) gelişmeye başlar ve bunlar bir süre sonra cilt problemlerine de sebep olur.
Ayak tırnağı mantarı oluşum nedenleri şunlardır;
- Atlet ayağına (ayak gibi nemli yüzeylerde üreyen bir mantarın neden olduğu bulaşıcı bir hastalık) sahip olmak
- Kirli yüzme havuzlarında yüzmek, spor salonlarında ve saunalarda çıplak ayak gezmek
- Tırnak yatağının zarar görmesi
- Kirli veya dar ayakkabılar giymek
- Sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları
- Bacaklarda dolaşım problemleri
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Genetik eğilim
Özellikle tırnak mantarı enfeksiyonları, tek başlarına veya kombinasyon halinde üç farklı mantar türünden kaynaklanabilmektedir;
- Dermatofitler: Cilt, saç ve tırnaklarda büyüyen ancak vücut dokularına nüfuz etmeyen mantarlar olarak tanımlanabilir. Atlet ayağı veya Trichophyton rubrum en yaygın dermatofit türleridir. Enfeksiyon, tırnak makası, törpü, çorap, ayakkabı, duş zemini vb. gibi üzerlerinde dermatofit bulunan yerlere temas edildiğinde başlayabilir. Dermatofitler, çoğu tırnak mantarı enfeksiyonunun nedeni olarak bilinir.
- Mayalar: Ciltte ve tırnaklarda büyüyen bir mantar türü olarak tanımlanabilir. İnsan vücudunda önceden var olması sebebiyle, hastalık esnasında, antibiyotik veya doğum kontrol hapı kullanımıyla ve bağışıklık sistemi sorunlarının ortaya çıkmasıyla, maya aşırı çoğalır ve bir maya enfeksiyonu oluşmasına neden olabilir.
- Küfler: Dermatofit olmayanlar olarak anılırlar. Genellikle topraktan alınan, deride ve tırnaklarda büyüyebilen bir mantar türüdür. Genellikle insanlar arasında temas yoluyla aktarılır ve yayılırlar. {4*}
Tinea unguium veya ayak tırnağı mantarına neden olan mantar cinsine trikofiton adı verilir. Saçkıran, sakal, cilt ve kafa derisi enfeksiyonlarına hatta kasık bölgesinde de şiddetli kaşıntıya yol açabilir.
Candida Belirtileri Nelerdir? Candida Mantarını Ne Yok Eder?
Ayak Tırnağı Mantarı Tedavisi
Bazı insanlar ayak tırnağı mantarından kurtulmak için bölgesel tedaviler veya ilaçlar kullanmaktadır, ancak bunlar genellikle uzun vadede işe yaramaz veya altta yatan sorunu çözmez. {5*}
Tırnak mantarını öldürmek için üretilmiş bazı ilaçlar arasında itrakonazol veya terbinafin bulunmaktadır. Bu ilaçlar tırnak mantarı enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir, ancak birçok insan bu ilaçlardan sonra mantar enfeksiyonlarının tekrar ettiğini belirtmektedir. {6*}
Tablet formundaki ilaçlar, tırnak mantarıyla mücadelede bölgesel tedavilere göre çok daha etkili olabilmektedir, ancak işe yarayacakları garanti edilmez ve daha fazla yan etkiye, tedavi süresinin uzamasına sebep olabilmektedir. {7*}
Ayak Tırnağı Mantarı Nasıl Geçer? Ayak Tırnağı Mantarına Kesin Çözüm
Ayak tırnağı mantarı toplumda yaygın olarak görülmektedir. Bu hastalık çevresel birçok nedenden ortaya çıktığı gibi kişinin bağışıklık sistemi ile de alakalı olabilir. Bu yüzden tedavi aşamasında sadece mantarın bulunduğu bölge tedavi edilmemeli, altında yatan sebeplerin ne olduğu da araştırılmalıdır. Tırnak mantarının tedavisi birçok kişi için uğraştırıcı olabilir. Tırnak mantarının tedavisi kişinin durumunun ciddiyetine ve buna neden olan mantarın türüne de bağlıdır. Bu hastalığı iyileştirmek ve tekrar etmesini önlemek için sırayla uygulanabilecek adımlar şunlardır;
-
Maya ve Mantar Kaynağının Ortadan Kaldırılması
Ayak tırnağı mantarını tedavi etmenin ilk adımı, Candida ile savaşmanın en etkili ve doğal yollarından birini kullanmaktır. Yani kişiler beslenme düzeninde değişiklikler yapmalı ve Candida diyeti uygulamalıdır. Candida aşırı büyümesini tedavi etmek için en önemli adım, ilk etapta kişinin sindirim sisteminde yaşayan maya ve candida virüsünü besleyen şekerli ve tahıl ürünlerinin kullanımını bırakmasıdır.
Candida albicans, insan vücudunda büyüyen ve yaygın görülen bir maya türüdür. Sağlıklı kişilerde bulunan faydalı bakteriler ve bağışıklık hücreleri, bu mayayı kontrol altında tutarak herhangi bir soruna yol açmamasını sağlar. Ancak bazı kişilerde candida fazla büyüyerek çeşitli bölgelerde enfeksiyonlara neden olabilir. Candida ilk olarak cilt üzedrinde. İlerleyen aşamalarda ise ağız, vajina ve anüste görülebilir.
Candida aşırı maya büyümesi, antibiyotik kullanımı, zayıf sindirim, düşük bağışıklık sistemi işlevi, yüksek şeker ve tahıl tüketimi, stres veya hormonal değişiklikler gibi bir dizi faktörden gelişebilmekte ve ilk etapta Candida’yı bu durumlar tetiklemektedir. Bütün bunlar, maya büyümesini ve Candida varlığını teşvik eden asidik bir ortam yaratmaktadır. Birçok kişi reçetesiz satılan mantar önleyici kremleri ve hatta ilaçları tercih etmektedir, ancak bu ilaçlar Candida’nın gelişmesine izin veren ortamı değil, yalnızca belirtileri tedavi etmektedir.
Bir kez tutulduğunda, bakteri ve maya, kişinin yediği gıdalar yoluyla sindirim sistemine giren şeker moleküllerinden gelişmektedir. İşte bu yüzden, muhtemelen kişinin diyetinden (ve muhtemelen bir dereceye kadar kişinin yaşam tarzından) kaynaklanan altta yatan nedenin ortadan kaldırması gerekmektedir. Bu, nihayetinde kişinin vücudunun pH dengesini düzeltmeye, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye ve bağırsaklarındaki iyi bakterilerin varlığını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Kişinin şeker bağımlılığını bırakmadan neredeyse şekersiz ve aynı zamanda tahılsız olmadan herhangi bir maya enfeksiyonu veya ayak tırnağı mantarının üstesinden gelmek zor olacaktır.
İkinci Adım: Sağlıklı Bakterileri Yenilemek
Soruna neden olan mayanın yaşam kaynağını kestikten sonra, bir sonraki adım, iyi bakterilerin büyümesini destekleyen bir sürü yiyecek tüketmeye başlamaktır.
Kişinin sağlıklı bakteri seviyelerini yenilemeye yardımcı olacak süper gıdalar arasında çeşitli fermente gıdalar, lahana turşusu ve kimchi gibi kültürlenmiş sebzeler gibi şeyler bulunmaktadır. Fermente süt veya kombucha gibi diğer probiyotik gıdalarla birlikte günlük bir porsiyon fermente sebze yemeye başlanması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Örneğin, yoğurt ve kefir faydaları, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeyi ve kişinin vücudunun savunma mekanizmalarını geliştirerek bağırsak sağlığını iyileştirmeyi içermektedir. Ek olarak, iyileşme sürecini hızlandırmak için kaliteli bir probiyotik takviyesi de alınması tavsiye edilmektedir.
Üçüncü Adım: Daha Fazla Lif, Protein ve Kaliteli Yağ Tüketmek
Ardından, daha fazla lifli bir diyet tüketilmeye başlanmalıdır. Lif, yapısı ve vücudun absorbe edememesi nedeniyle midedeki sindirim enzimleri ve asitler tarafından emilmeden sindirim sisteminden geçerek bağırsakta birikebilecek toksinler, atıklar, yağ ve kolesterol partiküllerini de beraberinde götürmektedir.
Kişinin diyetinden şeker ve tahılların çoğu çıkarıldığı için, lifin yanı sıra yediği protein açısından zengin gıdaların miktarını da arttırması önerilmektedir. Yeterli protein alımının aynı zamanda kişinin diyetindeki toksinleri azaltmanın anahtarı olduğu bilinmektedir.
Kaliteli lif ve proteinli gıdaların yanı sıra, bağırsağın da bol miktarda sağlıklı yağa, özellikle hindistan cevizi yağına ihtiyacı vardır. Hindistan cevizi yağı, vücudun Candida’yı öldürmesine yardımcı olan antibakteriyel ve antimikrobiyal yağ asitleri olan kaprilik asit ve laurik asit içermektedir.
Bazı kaliteli liflerin yanı sıra iyi yağlar ve proteinler açısından yüksek bir beslenme tarzı oluşturulmalı, şeker, nişastalar gerçekten azaltılmalıdır. Eğer bu gerçekleştirilebilirse kişinin vücudundaki Candida’yı ve dolayısıyla ayak tırnağı mantarı belirtileri ortadan kaldırılabilir. Maya ve mantarların aşırı büyümesiyle mücadele etmek için hangi tür yiyeceklerin sınırlandırılması veya diyetten çıkarılması gerektiğine dair bazı ayrıntılar aşağıda verilmektedir.
Bol Yenilebilecek Yiyecekler Şunlardır:
- Renkli sebzeler: Bu fayda dolu bütün gıdalar, bağırsakları iyileştirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmak için gerekli vitamin ve mineralleri sağlamaktadır.
- Kültürlü süt ürünleri veya fermente edilmiş gıdalar (ideal olarak organik ve çiğ): Bunlar probiyotik sağladıkları için bağırsaktaki iyi bakterilerin yerini almak için faydalıdır. Probiyotikler, mayayı kontrol etmeye yardımcı olmaktadır ve ayrıca çok sayıda bağışıklık arttırıcı etkiye sahiptir. Diğer probiyotik kaynakları için yoğurt veya kefire ek olarak kimchi, kombucha veya lahana turşusu gibi kültürlü yiyecekler de kullanılmaktadır.
- Sebze suları/yeşil içecekler: Yeşil sebzeler, bağışıklık tepkisini iyileştirmeye ve bağırsaklarıdaki atıkları, toksinleri ve bakterileri temizlemeye yardımcı olmaktadır. Yeşil içeceklere meyve ve şeker eklemekten kaçınılmalı ve bunun yerine taze sebzelere odaklanılmalıdır. Şeker içermediğinden sebze sularını tatlandırmaya yardımcı olması için az miktarda organik stevia özü kullanabilmektedir.
- Hindistan cevizi yağı, öğütülmüş keten ve chia tohumları: Keten ve chia tohumları mantar önleyicidir ve sağlıklı, iyileştirici yağ kaynakları sağlamaktadır. Hindistan cevizi yağı da aynı şeyi yapmakta, ayrıca güçlü bir antimikrobiyal ve antibakteriyel yağ asidi olan laurik asit içermektedir.
- Sarımsak, zerdeçal ve tarçın: Hepsinin bakteriyel enfeksiyonlar, virüs ve zayıf bağırsak sağlığı ile mücadelede etkili olduğu bilinmektedir.
- Şekersiz kızılcık suyu: Kızılcık suyu, maya için hoş olmayan bir ortam yaratmaktadır. Bu yüzden ilave şeker içermeyen yüzde 100 saf kızılcık suyu kullanılması önerilmektedir.
- Otla beslenen, merada yetiştirilen, kafessiz ve vahşi yakalanmış tavuk, sığır eti, yumurta ve balıktan elde edilen yüksek kaliteli proteinlerin tüketimi önerilmektedir.
Kaldırılması veya Büyük ölçüde Sınırlandırılması Gereken Yiyecekler Şunlardır:
- Şeker: Şeker mayayı beslemektedir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar çok şeker kamışı, hindistancevizi şekeri, Manuka balı, akçaağaç şurubu da dahil olmak üzere tüm şeker içeren ürünlerden kaçınılması tavsiye edilmektedir.
- Tahıllar: tahıllar kandida, maya ve kötü bakterileri besleyen şeker moleküllerine parçalanmaktadır. Tam tahıllar (yulaf, pirinç, kinoa gibi) sorunu daha da kötüleştirebilmektedir. Bu yüzden özellikle unlu mamullerde, ekmeklerde, tahıllarda, keklerde ve paketlenmiş gıdalarda kullanıla rafine edilmiş tahılları sınırlandırılması tavsiye edilmektedir.
- Meyve veya meyve suyu: Meyve genellikle sağlıklı olsa da şeker oranı yüksektir ve Candida’yı daha da kötüleştirebilmektedir. Meyve suyu ayrıca lif içermemekte ve bu nedenle aşermeye, düşük enerjiye, iltihaplanmaya ve zayıf bağışıklık fonksiyonuna yol açabilen kan şekeri artışlarına neden olmaktadır.
- Alkol: Daha fazla maya üretir ve bundan kaçınılmalıdır. Birçok alkollü içecek de şeker bakımından yüksek olduğu bilinmektedir.
- Besin duyarlılığı: Bazı maya enfeksiyonları besin alerjilerinden kaynaklanmaktadır. Her türlü olumsuz reaksiyona neden olan gıdalardan kaçınmaya çalışılmalı ve süt ürünleri, yumurta, bazı kuruyemişler, buğday içeren gıdalar ve tahıllar gibi yiyecekleri yerken yaşanılan belirtilere dikkat edilmelidir. Kişide besin alerjisi veya duyarlılığı olduğu düşünülüyorsa, hangi gıdaların duyarlılığa neden olduğunu bulmak için bir eliminasyon diyeti denenmeli ve bu besinler ortadan kaldırılmalıdır.
Bu protokolü birkaç ay boyunca takip etmek, sorunun kökten çözülmesine yardımcı olabilmektedir ve daha sonra ilerleme izlenirken meyve veya tam tahıllar gibi şeker kaynaklarını yavaş yavaş yeniden tüketilebilmektedir.
Bazı insanların altı ay veya daha uzun süre anti-candida diyetine göre yemek yemeleri gerekebilmektedir ve mantarın aşırı büyümesinin geri dönmesini önlemek için tüm rafine karbonhidratları, şekerli yiyecekleri ve alkolü kalıcı olarak ortadan kaldırmak gerekli olabilmektedir.
Dördüncü Adım: Takviyeler ve Uçucu Yağlardan Yararlanmak
Mantar ve maya enfeksiyonlarını ortadan kaldırmanın son adımı, yukarıda bahsedilen probiyotik takviyesi gibi takviyeleri almaktır. Kaliteli bir probiyotik takviyesi, kişinin sisteminde gerçekten ayak tırnağı mantarına neden olan maya ve Candida’dan kurtulmasına yardımcı olabilmektedir.
Ek olarak, zeytin yaprağı özü kullanılması önerilmektedir. Zeytin yaprağının faydaları, kişinin sistemindeki mayayı yok etmeye yardımcı olabilecek güçlü antimikrobiyal etkisini içermektedir. Bu arada, vücuttaki mantarları öldürebilecek selüloz ve hemiselüloz gibi enzimler içeren başka takviyelerin de olduğu bilinmektedir.
Son olarak, doğal ve etkili ayak tırnağı mantar tedavisinin ve ondan kalıcı olarak kurtulmanın sırrı uçucu bitkisel yağlar kullanmaktır. Uzmanlar tarafından önerilen iki önemli uçucu bitkisel yağdan biri kekik yağı diğeri ise çay ağacı yağı olarak da bilinen melaleucadır.
Kekik yağı sadece mantarı öldürmekle kalmamakta, aynı zamanda sistemde bulunan küf ve diğer kandida nedenlerini de öldürebilmektedir.
Çay ağacı yağı ise, doğal bir mantar önleyici madde olarak işlev görmektedir. Bu iki yağ günlük olarak ayak tırnağı mantarına bölgesel olarak kullanılmalıdır.
Kaynaklar
{1*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3040862/
{2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279547/
{3*} https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/distal-subungual-onychomycosis
{4*} https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/fungal-nail-infections
{5*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279547/
{6*} https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19391293/
{7*} https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/fungal-nail-infection-treatment