Reklam
Sağlık

Fazla Limonlu Su İçmenin Zararları Nelerdir?

Reklam

Fazla limonlu su içmenin zararları nelerdir? Limonlu su, ferahlatıcı tada sahip olmasından dolayı birçok kişi tarafından tüketilmektedir. Ancak asidik olması sebebiyle fazla limon suyu tüketimi diş minesine zarar verebilmektedir. Düzenli olarak limon suyu tüketen veya tüketecek olan kişilerin, limonlu su içmenin yan etkilerini, dozunu ve alınması gereken önlemleri bilmeleri gerekmektedir.

🍋 Limonun Faydaları Nelerdir❓🍋 Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Fazla Limonlu Su İçmenin Yan Etkileri Nelerdir?

Faydalı olması için tüketilen pek çok besinin aşırı miktarda tüketilmesi belirli sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Fazla limonlu su içmek de belirli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Reklam

Diş Minesinin Çürümesine Sebep Olabilir

Yapılan bir çalışmada, çok sık limonlu su tüketen ve sigara içen bir kadının diş minesinin aşındığı ve diş hassasiyetinin oluştuğu gözlemlenmiştir. Aşırı limonlu su tüketimi, diş minesinin asidik demineralizasyonuna sebep olabilmektedir. {1*} Brezilya’da yapılan bir araştırmada da benzer sonuçlar gözlemlenmiştir. Limonlu su tüketiminin, alkolsüz içeceklerle benzer şekilde dişler üzerinde aşındırıcı etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Hepsi eşit derecede asidiktir. {2*} Limonlu su içtikten hemen sonra dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Bu sayede dişlerin üzerinde oluşabilecek erozyon önlenebilir. {3*} Pipet kullanarak limonlu su içmek, diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güneş Yanıklarına Neden Olabilir

Bazı araştırmalar, cilde limon suyu uyguladıktan sonra güneşe çıkmanın kabarcıklara ve koyu lekelere neden olabileceğini göstermektedir. Bu duruma fitofotodermatit denir ve güneş yanığının çok daha kötü ve şiddetli şekillerinden biridir. Burada kötü olmasına etken olan, limon suyundaki psoralen adı verilen ve güneş ışığıyla etkileşime girip yanıklara neden olan kimyasallardır. {4*}

Yapılan başka bir çalışmada, narenciye tüketiminin, psoralenleri içermesi sebebiyle cilt kanseri riskini artırabileceği tespit edilmiştir. Fakat narenciye sularının cilt sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. {5*}

Reklam

Ağız İçinde Yara (Aft) Oluşumunu Tetikleyebilir

Ağız içinde oluşan yaralar bir tür ağız ülseridir. Bunlar ağız içinde veya diş etlerinin tabanında ortaya çıkan küçük ve acı veren yaralardır. Bazı araştırmalar sitrik asidin ağız ülserlerini tetikleyebileceğini belirtmiştir. {6*} Fakat sitrik asidin ağız içi yaralarını nasıl tetikleyebileceği ile ilgili yeteri kadar bilgi mevcut değildir. Limon içeriğindeki sitrik asit, ağız içindeki yaraları daha da kötüleştirebilir ve daha fazla yayılmasına neden olabilir. Bu sebeple, ağzında yara olan kişiler limonu, yara tamamen iyileşene kadar tüketmemelidir.

Mide Yanmasına Sebep Olabilir

Bazı araştırmalarda, narenciye tüketiminin, mide ekşimesine veya reflüye neden olabileceği gözlemlenmiştir. Yine yapılan farklı bir çalışmada, gastrointestinal hastalık belirtilerine sahip kişilerde bu semptomların oluşmasında, narenciye ve meyve sularının fazla tüketiminin etkisi olduğu tespit edilmiştir. {7*}

Anekdot niteliğindeki kanıtlar, limon suyunun fazla tüketiminin hem ağrıları azdırabileceği hem de mide ekşimesi semptomlarına sebebiyet verebileceği şeklindedir. Bu sebeple mide problemi olan kişilerin, limon suyunu veya narenciye sularını tüketmeden önce hekime başvurmaları önerilmektedir. Ayrıca limonun, proteinlerin parçalanmasını sağlayan mide enzimi, pepsini aktif ettiği yönünde araştırmalar mevcuttur.

Midede sindirim sıvısı geri akışının olması durumunda, boğaz ve yemek borusundaki in-aktif olmayan pepsin molekülleri aktif edilerek mide ekşimesine sebep olmaktadır. Bu duruma gastroözofageal reflü denilmektedir. Farklı bir deyişle limon suyunun fazla tüketimi alt özofagus sfinkter kasının etkinliğini azaltır ve buna bağlı olarak mide asidinin yemek borusuna geri akışıyla reflü oluşumunu tetikler. İleriki aşamada peptik ülser oluşumuna da neden olabilir. Bazı uzmanlar limon suyunun özellikle de aç karna içilmesinin, GÖRH semptomlarını da tetikleyebileceğini söylemektedir. Bu sebeple herhangi bir belirti durumunda limonlu su tüketimi bırakılmalıdır.

Migreni Tetikleyebilir

Narenciye meyvelerinin migreni tetikleyebileceğine dair bir takım araştırmalar mevcuttur. Meyveler alerjik reaksiyona sebep olarak migren ataklarının tetiklenmesine neden olabilir. Bunun nedeni turunçgillerde bulunan tiramin adı verilen özel bir maddedir. {8*}

Reklam

İdrara Çıkma Sıklığını Artırabilir

Fazla limon suyu tüketiminin, sık idrara çıkmaya neden olabileceği ile ilgili kesin bir kanıt yoktur. Buradaki durumun limonun tek başına değil su ile beraber tüketiminden kaynaklanabileceği söylenmektedir. Bazı kişiler, bir bardak ılık limonlu su tüketmenin idrar söktürücü görevi gördüğüne inanmaktadırlar.

Limonlu su tüketmek, vücutta bulunan suyun fazla miktarda dışarı atılmasına sebep olmaktadır. Limonlu su tüketmek idrar çıkışını artırabilir ve bu aşırıya kaçtığı takdirde, susuzluk hissi oluşabilmektedir. Bu süreçte, fazla miktarda elektrolit ve sodyum idrar yoluyla dışarı atılır. Vücuttaki suyun dışarıya fazla atılması da dehidrasyona neden olur. Ayrıca limon gibi asidik meyvelerin mesaneyi tahriş edebileceği yönünde söylemler mevcuttur. Bu da sık idrara çıkma dürtüsünü artırabilmektedir. Bunu destekleyecek herhangi bir kanıt yoktur. Bunun için yaklaşık bir hafta boyunca limonlu su ve diğer asitli meyvelerden uzak durularak semptomların düzelip düzelmediği gözlemlenmelidir.

Limon suyunun kanda aşırı demir artışına neden olduğuna inanılmaktadır, ancak bunu destekleyecek herhangi bir araştırma sonucu yoktur. Limon suyundaki C vitamini, demir emilimini artırabilir, ancak bunun yalnızca demir eksikliği anemisine yardımcı olabileceği yönünde araştırmalar mevcuttur. {9*} Ayrıca limon suyunun bulantı veya kusmayı tetikleyebileceğine inanılmaktadır. Bunun sebebinin, limonun içeriğindeki C vitamininden kaynaklandığı düşünülmektedir. Aşırı limon suyu alımı sonucu kusma vakaları gözlemlenmiştir. Ancak bunu destekleyecek herhangi bir kanıt mevcut değildir. Limon suyunun olası yan etkileriyle ilgili yeteri kadar araştırma olmasa da fazla tüketimi, diş minesini aşındırabilir, güneş yanıklarını şiddetlendirebilir ve migreni tetikleyebilir. Diğer bulguları doğrulamak için daha fazla araştırma yapılmalıdır.

Aşırı Aktif Mesane Nedir? Aşırı Aktif Mesane Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günde Ne Kadar Limon Suyu İçilmeli?

Limon suyunun ideal kullanım miktarı kişinin yaşı, sağlığı vb. etkenlere bağlıdır. İdeal limon/limon suyunun miktarını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Ancak anekdot niteliğindeki kanıtlara göre, günde yaklaşık bir veya iki su bardağı limon suyu (yaklaşık 120 ml) tüketimi önerilmektedir.

Limonun İlaçlarla Etkileşimi Var mı?

Limon herhangi bir ilaçla ciddi şekilde etkileşime girmese de, bir takım araştırmalar sonucunda diğer narenciye meyvelerinin, özellikle greyfurt gibi, kalsiyum antagonistler (hipertansiyon tedavisinde kullanılan kalsiyum kanalları yoluyla kalsiyumun hareketini bozan ilaçlar) ile etkileşime girdiği tespit edilmiştir. {10*} Narenciye suyu ilacın biyolojik etkinliğini artırsa da, insan vücudu üzerinde istenmeyen etkilere sebebiyet verebilmektedir.

Japonya’da yapılan bir çalışma sonucunda, hastaların ilaç alırken narenciye suyu alımından kaçınılması önerilmiştir, çünkü ilaçla etkileşime girebileceği ve potansiyel tehlikelere neden olabileceği araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. {11*}

Limon Kabuğunun Cilde ve Saça Faydaları Nelerdir?

Sıkça Sorulan Sorular

Limon suyunun faydaları ve zararları ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Limonlu su içmek ile ilgili en sık sorulan sorular şunlardır;

Limonun saça zararı var mı? Limon saç rengini açar mı?

Limon saça sık kullanıldığında içeriğindeki asidik bileşenler saç derisine zarar verebilir, saçın rengini grileştirebilir ve saç derisini kurutabilir. Olası yan etkileri önlemek için limon suyu kullanılan saç yağı ile birlikte uygulanmalıdır.

Geceleri limonlu su içilir mi?

Evet geceleri limonlu su içilebilir. Gece vakitleri limonlu su içmenin bilinen bir yan etkisi yoktur.

Limonlu su böbreklere zarar verir mi?

Limon suyundaki sitrik asit böbrek taşının tedavisine yardımcı olabilir. Limon suyunun böbreklere zarar verebileceğine dair bir kanıt yoktur.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6235510/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8877092
  3. https://podcasts.ufhealth.org/when-life-gives-you-lemons-make-lemon-water/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2094864/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4979231/
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/002187075690154X
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4223119/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8681169
  9. https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/18/1/18_127/_pdf
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9923580
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16048354

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu