Reklam
Beslenme

Avokado Çekirdeği Faydaları Nelerdir? Avokado Çekirdeği Ne İşe Yarar?

Reklam

Avokado çekirdeği faydaları nelerdir? Avokado, bol miktarda antioksidan içeren ve diyetlerde sıklıkla tercih edilen bir meyvedir. Avokado çekirdeği ise meyvenin kabuğunun içinde yer almakta ve birkaç farklı şekilde kullanılabilmektedir.

🥑Avokado Çekirdeği Neden Atılmamalı❓🥑 Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Avokado Tohumu Nedir?

Avokado ağacı yaklaşık 7000 yıl önce Güney Amerika’da keşfedilmiştir. Eski zamanlarda mürekkep için kullanılan avokado tohumu, avokadonun yumuşak meyve kısmının altındaki sert kabuğun içinde bulunmaktadır. Avokado çekirdeği, parçalara ayrılıp kavrulduğunda veya toz haline getirildiğinde ishal ve dizanterinin iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda çekirdeğin toz hali kepek sorunlarını gidermeye ve diş boşluğuna koyulduğunda diş ağrısını geçirmeye yardımcı olmaktadır.

Reklam

Avokado çekirdeği sütü, açık ortamda bekletildiğinde kırmızı bir renge dönüşmektedir. Bu kırmızı süt topikal (cilt üzerine uygulama) bir merhem olarak da kullanılabilmektedir. Kan dolaşımının artmasına ve kılcal damarların genişlemesine yardımcı olmaktadır.

Avokado Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Avokado tohumunun henüz kanıtlanmamış olsa da birçok yararı olduğu tahmin edilmektedir. Avokado çekirdeğinin yararları şunlardır;

Anti Tümör Etkilere Sahiptir

Avokado tohumu, yoğunlaştırılmış bir flavanol olan biscatechin içermektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, biscatechin maddesinin antimikrobiyal aktiviteye ve anti tümör etkilere sahip olduğunu ortaya koymuştur. {1*}

Yapılan başka bir araştırma, biscatechinin antihepatit, anti tümör, antioksidasyon ve nöroproteksiyon özellikleri olan bir flavanol olduğunu ortaya koymuştur. {2*} Flavanol, kanserli hücrelerde bulunan iltihabı azaltmaktadır.

Reklam

6 Adımda Anti-Kanser Diyeti, Kansere İyi Gelen Besinler

Antioksidan Kaynağıdır

Yapılan bir araştırma avokado tohumu ekstraktlarının antioksidan bakımından zengin olduğunu ortaya koymuştur. {3*} Ekstraktlar yağ oksidasyonunu geciktirmek için kullanılmakta ve serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı olmaktadır.

Alzheimer Hastalığının Etkilerini Azaltır

Alzheimer hastalığının merkezi beyindir ve en nörodejeneratif hastalık olarak kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalar, avokado çekirdeğinin özünde saponinler, alkaloidler ve terpenoidlerin bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu fitokimyasallar Alzheimer hastalığının etkilerini azaltabilmektedir. {4*}

MIND Diyeti Nedir? Alzheimer’dan Kurtulmaya Gerçekten Yardımcı Olabilir mi?

Kolesterolü Dengede Tutar

Avokado çekirdeği, kolesterolü dengede tutan liflerden bol miktarda içermektedir. Avokado çekirdeğinin kolesterolü düşürücü etkisi olmasının sebebi içinde bulunan liflerdir. Yapılan diğer araştırmalar, avokado tohumlarının hiperkolesterolemi, hipertansiyon, inflamatuar durumlar ve diyabet tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koymuştur. {5*} Avokado tohumunun aynı zamanda böcek öldürücü, mantar öldürücü ve anti-mikrobiyal etkileri de bulunmaktadır.

Reklam

Kolesterol Nedir? Nasıl Düşürülür?

Doğal Gıda Boyası Olarak Kullanılır

Piyasada bulunan gıda boyaları çok fazla kimyasal bileşik içermektedir. Avokado çekirdeği ezilip su ile karıştırıldığında turuncu bir renk elde edilmesini sağlamaktadır. {6*} Yapay gıda boyaları kömür ve petrol kullanılarak yapılmaktadır. Bunun yerine avokado çekirdeği ve pancar gibi ürünler kullanılabilmektedir.

Mikrobiyal Büyümeyi Engeller

Avokado çekirdeği tohumunun posası, güçlü antioksidanlar ve antimikrobiyallerin oluşumunu sağlayan polifenoller bakımından zengin bir üründür.

Polifenoller arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Kateşin
  • Epikateşin
  • Klorojenik ve protokateşik asit

Avokado çekirdeği posası, oksidasyonu ve mikrobiyal büyümeyi azaltmaktadır.

Avokado Çekirdeği Zararları Nelerdir?

Avokado çekirdeği zehirli mi? Avokado çekirdeğinin faydaları kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bu yüzden avokadonun meyve kısmını yemenin daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Avokado çekirdeği hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda sağlıklı sonuçlar verse de insanlar üzerinde yapılan çalışmalar hala yetersizdir. Zehirli olup olmadığı bilinmemesine karşın bu zamana kadar herhangi bir zararı görülmemiştir.

Avokado Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Avokado çoğu markette bulunan bir meyvedir. Olgunlaşmış avokado, henüz olgunlaşmamış avokadoya göre daha yumuşaktır. Avokado çekirdeğini çıkarmak için avokadoyu uzunlamasına kesin. Kestikten sonra çekirdeğe vurun ve içerisinden çıkarın. Avokado çekirdeğini kırmak için çekiç gibi bir alet kullanın. Bunun yerine fırınladıktan sonra toz haline getirerek de tüketebilirsiniz.

Avokado çekirdeği yenir mi? Avokado çekirdeğini 250 derecede ısınan fırına koyun. Daha sonra fırından çıkarın ve dış kabuğunu soyun. Sonrasında avokado çekirdeğini toz haline getirin ve buzdolabında saklamak için kapalı bir kaba koyun. Elde ettiğiniz tozu yemeklerinizin ve salatalarınızın üzerine atarak tüketebilirsiniz. Hamile ve emziren kadınların doktorlarına danışmadan avokado çekirdeği tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.

Avokado çekirdeği ile ne yapılır? Avokado Çekirdeği ile Yapılan Detoks İçeceği Tarifi

Malzemeler;

  • 1–1¼ bardak şekersiz badem sütü
  • ½ olgun avokado
  • 1 avuç ıspanak
  • 1 yemek kaşığı badem yağı
  • 1 yemek kaşığı chia tohumu. (Chia tohumunu yaklaşık 10 dakika 3 yemek kaşığı suda ıslatın)
  • ½ çay kaşığı öğütülmüş avokado tohumu
  • 1 ölçek vanilya veya çikolatalı protein tozu (tercihen kemik suyundan yapılmış)
  • 1 küçük donmuş muz
  • Buz (isteğe bağlı)
  • Daha ince bir kıvam için gerekirse ¼ su bardağı su

 Yapılışı:

Tüm malzemeleri bir karıştırıcıya ekleyin ve yüksek devirde iyice karıştırın. Karıştırma sonrasında içeceğinizi tüketebilirsiniz.

Avokadolu Ispanaklı Krep Tarifi

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31179313/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26227399/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222478/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26812783/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23448442/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22416696/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu