Reklam
Güzellik

Tıraş Kesiğine Ne İyi Gelir?

Reklam

Tıraş kesiğine ne iyi gelir? Vücuttaki tüylerden kurtulmak için tıraş olmak, vücut hijyenini sağlamanın en önemli adımlarından biridir. Vücut tüyleri kadınlarda genellikle bacaklar, koltuk altları, yüz ve bikini bölgesinde oluşurken erkeklerde ise yüz, karın, sırt, göğüs, kasık ve bacaklarda oluşmaktadır. Keskin olmayan tıraş bıçakları kişinin cilt yüzeyine daha fazla basınç uygulamasına neden olarak, cilt üzerinde kesik oluşumuna neden olabilir. Tıraş kesiğini önlemek ve oluşan kesiği iyileştirmek için limon suyu, zeytinyağı, çay ağacı yağı, lavanta yağı ve aloe vera gibi doğal ürünler kullanılabilir.

Tıraş kesiklerinin ilk belirtileri cilt yüzeyinde oluşan kızarıklık ve batma hissidir. Bu kesikler halk arasında kıl dönmesi olarak adlandırılan Psödofollikülitis Barbe durumuna ve kıl batması oluşumuna neden olabilmektedir.

Reklam
Zeytinyağının Mucizevi Faydaları Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.

Tıraş Kesiğini Önlemeye Yardımcı 7 Uygulama

Vücuttaki bazı bölgelerin düz bir yüzeye sahip olmaması nedeniyle tıraş olmak, hem kadınlar hem de erkekler için oldukça zordur. Tıraş kesiği oluşumunu önlemeye yardımcı uygulamalar şunlardır:

Testosteron (Erkeklik Hormonu) Arttıran Gıdalar Nelerdir?

Tıraştan Önce Cildi Islatmak

Jiletle kuru tıraş yapılır mı? Cildi kuru bir şekilde tıraş etmek, tıraş kesiği oluşumuna neden olabilir. Tıraştan önce cildin ıslanması tüylerin yumuşamasını sağlayarak kişinin rahat bir şekilde tıraş olmasını sağlar. Tüylerin yumuşamasını sağlamak için tıraştan önce duşa girilmesi önerilir.

Cildi Tıraşa Hazır Hale Getirmek

İyi bir nemlendirici veya tıraş losyonu kullanmak tıraşı kolaylaştırarak tıraş kesiği oluşumunu engeller. Bunun için ev yapımı tıraş losyonları ya da doğal yağlar (zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı vs.) kullanılabilir.

Reklam

Doğal Cilt Bakımında Etkili 13 Yöntem

Tüylerin Yönüne Göre Tıraş Olmak

Tıraş olurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kişinin hangi yönde tıraş olması gerektiğini bilmesi oldukça önemlidir. Tüylerin çıkış yönünün tersine doğru yapılan tıraş, kesik oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle tıraş olurken tüylerin yönüne son derece dikkat edilmelidir. Çeşitli bölgelerde oluşan tüylerin çıkış yönleri de birbirinden farklıdır;

  • Koltuk altı tüyleri, tüm yönlerden (yukarı, aşağı ve yan yönler) tıraş edilmelidir.
  • Bikini bölgesi tüyleri, tüylerin çıkış yönüne doğru nazikçe tıraş edilmelidir. Bikini bölgesi oldukça hassas bir bölge olduğu için tıraş esnasında oldukça dikkatli olunmalıdır. Dikkatli olunmadığı takdirde tıraş kesiği ve batık oluşumu meydana gelir.
  • Sakallar, tüylerin çıkış yönüne doğru tıraş edilmelidir.
  • Bacaklar, tüylerin çıkış yönünün tersine doğru tıraş edilmelidir.

Yara İzlerine İyi Gelen Uçucu Yağlar Hangileridir?

Cilt Yüzeyindeki Aknelere Dikkat Etmek

Tıraş olurken sivilceyi kesmek cilde zarar verir mi? Sivilceli bir cilt yüzeyini tıraş ederken daha özenli olmak gerekir. Çünkü jilet, akneyi tahriş ederek aknenin daha kötü bir hale gelmesine sebep olabilir. Bu nedenle sivilceli bölgelerin sadece etrafının tıraş edilmesi yeterlidir. Ayrıca sivilceli bölgeler için emniyetli tıraş bıçakları ya da tıraş makinelerinin kullanılması önerilir. {1*}

Dar Kotlar Kötü mü? Sürekli Dar Kot Giymenin Zararları

Reklam

Tıraş Bıçaklarını Düzenli Olarak Değiştirmek ve Temizlemek

Sağlıklı şekilde tıraş olmak için her 5 ya da 7 tıraş işlemi sonrası tıraş bıçakları değiştirilmelidir. Buna ek olarak tıraş esnasında her 1 dakikada bir kullanılan tıraş aleti su ile temizlenmelidir. Bu sayede tahriş ve bakteriyel enfeksiyon riski en aza indirilmiş olur. Oluşan tıraş kesikleri, kullanılan tıraş aleti temiz tutulduğu sürece zararsızdır. Ancak temizlenmemiş tıraş aletlerinin üzerinde bakteriler kolayca üreyebilir ve tıraş kesiği oluşan bölgede enfeksiyon oluşuma neden olabilir. {2*, 3*}

C. Difficile Enfeksiyonunun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Sıcak Kompres Uygulamak

Batık tüyleri yok etmek ve tüylerin doğru yönde uzamalarına yardımcı olmak için sıcak kompres uygulamaları önerilmektedir. Bunun için pamuklu bir bez sıcak suyla ıslatılır ve cilde nazikçe bastırılır. Bu uygulama tüylerin yumuşamasını sağlayarak batık tüy oluşumunu engeller.

Tıraş Esnasında Dikkatli Olmak

İstenmeyen tüylerden kurtulmak için yapılan tıraş uygulamasında genellikle jilet, ustura, tıraş makinesi ve tıraş bıçağı gibi aletler kullanılır. Her insanın vücut yapısı birbirinden farklı olduğundan tıraş aleti, kişinin kendi vücut yapısına göre seçilmelidir. Bununla birlikte tıraş olurken cilde nazik davranılmalı ve kesik oluşmaması için özen gösterilmelidir.

Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir?

Tıraş Kesiğini Önlemek İçin 8 Doğal Çözüm

Tıraş kesiğini önlemeye yardımcı olan 8 doğal çözüm önerisi şunlardır:

Aloe Vera

Jilet kesiği nasıl iyileşir? Aloe vera, tahriş olmuş cildi yatıştıran ve anti-inflamatuar etkileri bulunan faydalı bir bitkidir. Yapılan araştırmalar, aloe vera jelinin cilt üzerine uygulandığında, ciltte tahrişi engellediğini göstermiştir. Cilt yenileyici etkisinden dolayı oluşan kesiklerin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Bunun için aloe vera yaprağı ikiye kesilerek yaprağın üzerinde bulunan jel ayrılır. Ayrılan aloe vera jeli tıraş kesiği olan bölgeye sürülür. Günde 2-3 kez uygulanabilir. {4*}

Cadı Fındığı Yağı

Cadı fındığı, tanen adı verilen kimyasallar içerir. Doğrudan cilde uygulandığında ciltte oluşan şişliğin azalmasına ve kesiklerin onarılmasına yardımcı olur. Tahrişi azaltmak ve iyileşme hızını artırmak için cadı fındığı yağı tıraş kesiği olan bölgeye doğrudan uygulanmalıdır.

Limon Suyu

Limon suyu asidiktir ve bakterilerin üremesini engellemeye yardımcı olur. Buna ek olarak yüksek oranda C vitamini içerir ve yeni cilt hücrelerinin oluşmasını sağlar. Bakterilerin üremesini engellemek ve enfeksiyon riskini azaltmak için limon suyu kullanılabilir. {5*}

Çay Ağacı Yağı

Tıraş sonrası tahriş için ne yapılmalı? Çay ağacı yağı antibakteriyel özellikleri olan doğal bir yağdır. Ciltte oluşan tahrişi azaltmak için kesik bölgeye az miktarda uygulanmalıdır. Saf çay ağacı yağı çok güçlü bir etkiye sahip olduğundan cilde uygulanmadan önce su ya da taşıyıcı yağlar ile seyreltilmelidir.

Siyah Çay

Siyah çay, oluşan kızarıklığı ve iltihabı önlemeye yardımcı olan tannik asit içerir. Oluşan tıraş kesiğini tedavi etmek için bir miktar siyah çay demlenir ve temiz bir pamuk demlenen çay ile ıslatılır. Islatılan pamuk tıraş kesiği üzerinde 3 dakika bekletilir. Bu uygulama günde birkaç kez tekrarlanabilir.

Yeşil Çay Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Nasıl Demlenir? Yeşil Çay Kimlere Zararlıdır?

Karbonat

Karbonat, tıraş kesiklerinin neden olduğu batma hissinin ve kızarıklığın giderilmesine yardımcı olur. Bunun için bir bardak su ve bir yemek kaşığı karbonat karıştırılır. Ardından temiz bir pamuk yardımıyla hazırlanan karışım kesik bölgeye sürülür ve kuruması beklenir. Kuruduktan sonra ılık su ile temizlenir. Günde 2-3 kez uygulanabilir.

İngiliz karbonatı Nedir? İngiliz Karbonatının Faydaları Nelerdir? İngiliz Karbonatı Nasıl Kullanılır?

Lavanta Yağı

Rahatlatıcı ve iyileştirici özellikleriyle bilinen lavanta, özensiz bir tıraş sonucu ciltte oluşan tahrişleri ve kızarıklıkları gidermeye yardımcı olur. Lavanta yağı da çay ağacı yağı gibi güçlü bir etkiye sahip olduğundan Hindistan cevizi ve badem yağı gibi yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır.

Hindistan Cevizi Yağı ya da Zeytinyağı

Yüzdeki jilet kesiği nasıl geçer? Yemeklerde kullanılan Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı genellikle tıraş esnasında jiletin kolay bir şekilde kaymasını sağlamak için kullanılan yağlardır. Aynı zamanda cilt üzerinde tıraş sonrası oluşan kesiklerin iyileştirilmesi için de kullanılır. Birçok kimyasal madde içeren kayganlaştırıcı ürünler yerine bitkisel yağların kullanımı, tıraş sonrası cildin daha pürüzsüz bir hal almasını sağlar. Aynı zamanda bu yağlar, cildin yumuşamasını sağlarken ciltte bulunan gözenekleri tıkamaz. {6*}

Kaynaklar

  1. https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne
  2. http://woundcaresociety.org/how-to-stop-bleeding-on-lip-from-shaving
  3. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/hair/how-to-shave
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25751659/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1272392/pdf/westjmed00232-0025.pdf
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Shaving

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu