Reklam
Güzellik

7 Doğal Yağla Sivilce Tedavisi

Reklam

Bu yazımızda sizden 7 Doğal Yağla Sivilce Tedavisi nasıl yapılır bundan bahsetmek istiyoruz. Çoğu insan özellikle ergenlik yıllarında sivilce (akne) sorunları yaşar, ancak sivilce ve aknelerle yaşamak kader değildir. Yetişkinler de gençler gibi özellikle 50’li ve 60’lı yaşlarda sivilce sorunları ile karşılaşabilir.

Hangi yaşta olursa olsun insanlar özellikle yüz bölgelerindeki sivilcelerden hızlıca kurtulmak ister ve özellikle alın bölgesinde oluşan yüzdeki sivilcelerin nasıl geçeceği ile ilgili çeşitli kaynaklara başvurur. Sizlere başta ergenlik sivilceleri olmak üzere sivilce ve akneleri evde nasıl geçirebileceğinizi anlatmak için bu yazıyı hazırladık. Diğer bütün tedavi yöntemlerinde olduğu gibi doğal yağlar ile yapılan tedavi de kişiden kişiye değişiklik gösteren bir yöntemdir ancak adını bile zor telaffuz edeceğiniz kimyasallar yerine bitkisel yağlar kullanarak sivilce ve aknelerle doğal yollardan savaşmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Reklam

7 Doğal Yağla Sivilce Tedavisi

Bitkisel yağların son dönemlerde popülaritesinin artmasındaki en büyük etken oldukça etkili bir yöntem olmasıdır. Tamamiyle doğal olan bu yağları kullandığınızda cildinize kimyasal maddeler ile verebileceğiniz zararlardan da kaçınmış olursunuz. Doğal yöntemle sivilce tedavisi var mı? Sivilce tedavisi bitkisel ürünleri nelerdir? Evde sivilce tedavisi nasıl yapılır? Merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

Sivilce (Akne) Neden Olur?

Özellikle gençlik yıllarında ciltte oluşan sivilcelerin ana nedenlerinden biri hormonlardır, özellikle de androjen hormonu. Hem erkeklerde hem de kadınlarda ergenliğe girildikçe, vücut daha fazla androjen hormonu üretmeye başlar ve bu hormon bireylerin cinsiyet özellikleri üzerinde oldukça büyük bir rol oynar.

Vücut daha fazla androjen üretmeye başladıkça, yağ bezlerinden salgılanan ve yağ açısından oldukça doygun olan sebum maddesinin üretimi de artar. Aşırı yağ üretimi sivilce ve akne oluşumunun temel nedenlerinden sadece biridir.

Aknelerin artmasına sebep olan sebum maddesinin dışında üç büyük neden daha sayabiliriz.

Reklam
  • Bakteriler
  • Ölü deri hücreleri ve yağ ile tıkanmış saç kökleri
  • Stres

Stres, tıpkı kullanılan bazı ilaçlar ve sivilceye neden olan bakteriler gibi yetişkinlerde akne oluşumuna sebep olan tetikleyicilerden biridir.

En Çok Görülen Akne Çeşitleri Nelerdir?

Özellikle ülkemizde 2 çeşit akne çok fazla görülmektedir. Bunlar:

  • Fungal Akne
  • Kistik Akne

Fungal Akne Nedir?

Fungal akneler yüzün özellikle alın kısmı ve çene bölgesinde yoğunlaşan, ancak kol, göğüs ve sırtta da oluşabilen, küçük pütürcükler şeklinde görülen bir cilt hastalığıdır. Bilimsel adıyla Malassezia Folliculitis, halk arasında ise Mantar Sivilce olarak adlandırılır. Tedavisi son derece güç olan bu küçük sivilceler sık sık akne ile karıştırılsa da, aslında bir mantar problemidir.

Fungal aknenin bu kadar zor tedavi edilmesinin en büyük sebebi ise akne ile karıştırılıyor olması ve geçmesi için sivilce odaklı tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. İlk etapta bir dermatologa görünüp sorunun tam olarak ne olduğu öğrenilmelidir.

Fungal Akne Neden Olur?

Fungal aknesine direkt olarak gözeneklerdeki yağ neden olmaz, ancak yağ ve sebum maddesi, mantar sivilcesine neden olan bakterileri besleyen en önemli besin kaynaklarıdır.

Reklam

Bu bakteriler sivilce benzeri yumrular ve tahriş olmuş bir cilde sebep olur.

Mantar sivilcelerinden sorumlu bakteriler her zaman cildinizde bulunur. Vücudunuzun aynı zamanda cildinizin bir parçası olan bakteriler, diğer mantarlar ve bakterileri dengeleyebilir.

Ancak bu doğal denge bozulursa, aşırı büyüme meydana gelebilir. İşte o zaman enfeksiyon gelişir ve akne benzeri semptomlar ortaya çıkar.

Aşağıdakiler dahil çeşitli koşullar veya olaylar bu bakteri ve mantar dengesini bozabilir:

  • Hapsolmuş nem. Çok uzun süre terli egzersiz kıyafetleri giymek mantar büyümesini sebep olabilir.
  • İlaç tedavisi. Yoğun antibiyotik kullanımı ciltteki bakteriler azaltılabilir. Bu durum mantarın aşırı büyümesine sebep olabilir.
  • Zayıf bağışıklık sistemi. Bağışıklığı zayıf olan kişilerde mantar büyümesi daha sık ve yoğun görülebilir.
  • Yeme değişiklikleri. Mantarlar ve bakteriler yağ ve karbonhidratlarla beslenir, bu nedenle yağ ve karbonhidrat açısından zengin yiyecekler alımınızı azaltmak mantar büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
  • Sıkı giysiler giymek. Düzenli olarak nefes almayan giysiler giymek cildin etrafında ekstra ter ve nemi oluşmasını sağlar. Bu, mantarların büyümesi için uygun bir cilt ortamını oluşmasına sebep olur.

Fungal Akne Nasıl Geçer?

Eğer fungal akneye yani mantar akneye sahip olduğunu düşünüyorsan, mutlaka bir dermatologla görüşmeli ve tedaviyi bu şekilde gerçekleştirmelisin. Fungal akne inatçı bir cilt problemi olduğu için, evde uygulayacağın sivilce bakımı işe yaramaktan ziyade, şikayetlerinin artmasına neden olabilir.

Mantar sivilceleri tamamen önlenemese de, aşağıda sıraladığımız adımlar enfeksiyonun
gerileme olasılığını arttırmaya yardımcı olabilir.

  • Düzenli olarak kepek şampuanı kullanmak. Kepek şampuanını düzenli olarak kullanmak ve iyi durulamak, cildinizde sağlıklı bir mantar dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.
  • Nefes alabilen kumaşlar giymek. Nefes alabilen kumaşlar, mantar gelişimini arttıran sıcak, nemli ortamları azaltacak olan düzenli hava akışına izin verir.
  • Terledikten sonra duş almak. Spor salonundaki bir antrenmandan veya terli bir günün ardından hızlı bir duş, mantar büyümesini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Dengeli beslenin. Bakteriler gibi mantarlar daha çok yağ ve karbonhidratlar üzerinde gelişir, bu nedenle aşırı büyümeyi engellemeye yardımcı olmak için yemeklerinizi meyveler , sebzeler ve proteinlerle dengeleyin.

Kistik Akne Nedir?

Kistik akne en ciddi sivilce türlerinden biridir. Cildinizin derinliklerinde kistler oluşturarak gelişir. Bu kistler gözeneklerinize hapsolmuş bakteriler, yağ ve kuru cilt hücrelerinin bir kombinasyonundan oluşabilir.

Sivilce problemi herkeste gözükse de yağlı cilde sahip kişilerde kistik sivilce oluşma eğilimi daha yüksektir. Ayrıca hormonal dengesizlikleri olan gençlerde, kadınlarda ve yaşlı yetişkinlerde daha yaygın görülen bir akne türüdür.

Genellikle kistik akne yaşla birlikte düzelebilir. Ancak inatçı ve ağrılı yumrular kendiliğinden geçmez. Kistik sivilceniz olduğundan şüpheleniyorsanız ve bu kistleşmiş sivilcelerin nasıl geçeceği ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız ilk önce dermatoloğunuza danışmanız gereklidir. Cildinizi temizlemeye yardımcı olacak ilaçlar ilk tercihiniz olmalıdır.

Kistik Akne Nasıl Tedavi Edilir?

Kistik aknenin ciddi bir hastalık olması sebebiyle kullanacağınız reçetesiz ilaçlar tedavi için yeterince güçlü değildir. Kistik akne tedavisi için hızlı bir şekilde dermatoloğunuzdan destek almanız gereklidir. Tedavi süreci ortalama 8 hafta sonrasında sonuç göstermeye başlamaktadır.

Kistik akne tedavisi için reçeteyle satılan güçlü bir ilaç olan izotretinoin (Accutane), çeşitli antibiyotikler, A vitamini bakımından zengin olan retinoidler, Aldactone ve bazı doğum kontrol hapları kullanılabilir.

Kistik akne tedavi sonrası ciltte yara izleri, lekeler bırakabilir. Oluşabilecek bu lekeler için yazımızın devamında sizler için çeşitli tedavi yöntemlerinden bahsettik.

Bitkisel Yağlarla Sivilce Tedavisi?

Akneleri tedavi etmek için doğal yağlardan faydalanmak, daha önce duymadığınız bir tedavi yöntemi olabilir. Ancak bu yöntem kimyasal maddelerin kullanımı gibi sorunu daha da kötüleştirmeyen, aknelerinizi tedavi etmenin doğal ve güvenilir bir yoludur.

Bu doğal yağlar, üretildikleri bitkilerin antienflamatuvar, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerini içinde barındırır. Dikkat etmeniz gereken en büyük husus bu saf bitkisel yağları direkt olarak deri ile temas ettirmemektir. Bunun yerine, jojoba yağı veya kuşburnu yağı gibi seyreltici bir yağ ile birlikte, öncelikle kol içi gibi bir cilt bölgesine çok az miktarda damlatarak alerjik reaksiyonları test ettikten sonra, yüzünüzde kullanmak sizin için en iyi sonuçları verecektir.

Evde sivilce tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için İbrahim Saraçoğlu’nun videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca cildinizde portakal, limon veya misket limonu gibi narenciye bazlı yağları da asla kullanmamanızı tavsiye ederiz. Bunlar gibi bitkisel yağlar, özellikle yaz aylarında güneşin UV ışınlarına direkt olarak maruz kaldığında ciltte kızarıklık, kabarma veya şişmeye neden olabilecek ışığa duyarlılığına neden olur. Bu etki, fitofotodermatit veya margarita dermatiti olarak bilinir.

Akne Sivilce Tedavisi Taşıyıcı Yağlar

Seyreltici olarak kullanılabilen yaklaşık yirmi yağ varken, akne tedavisi için en iyileri yukarıda bahsettiğimiz gibi jojoba ve kuşburnu yağlarıdır.

Jojoba yağı, akne tedavisi için mükemmel bir seçim olmasını sağlayan birçok özelliğe sahiptir. Jojoba antibakteriyeldir, sebum üretimini kontrol eder, sebuma olan kimyasal benzerliğinden dolayı vücut farkı ayırt edemez ve üretimi azaltır. Cilt kızarıklığının azalmasına yardımcı olur, cildi nemlendirir ve ayrıca iltihap önleyici doğal maddeler içerir. Bunların dışında ek olarak ciltteki çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur.

Kuşburnu yağı da akne tedavisi için harika bir taşıyıcı yağdır. Kuşburnu meyvesinin tohumlarından elde edilir. Cildi nemlendirir, stresi azaltan güçlü bir antioksidandır ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir.

Akne Sivilce Tedavisi İçin Taşıyıcı Yağlar Nasıl Seyreltilir?

İstediğiniz etkiyi elde etmek için büyük miktarlarda bitkisel yağ kullanmanıza hiç gerek yoktur, damla adediyle kullanmanız bile etkili sonuçlar almanız için yeterli olacaktır. Seyreltici yağları da aynı şekilde çay kaşığı ölçeği ile kullanmanız yeterli olacaktır. Önce cildiniz için hangi yağ grubunun faydalı olacağını belirleyin, ardından uygun miktarlarda yağları karıştırın.

Örneğin, yüzde iki oranında seyreltme istiyorsanız, iki çay kaşığı taşıyıcı yağa altı damla bitkisel yağ eklemeniz yeterli olacaktır. Yüzde üç oranında seyreltme istiyorsanız, iki çay kaşığı taşıyıcı yağa dokuz damla bitkisel yağ eklemeniz yeterli olacaktır.

Akne Sivilce Tedavisi İçin Kullanılan Bitkisel Yağlar Nelerdir?

Akneleri kurutmak ve tekrar oluşmasını engellemek için her yağın farklı bir etki yöntemi vardır. Tüm bitkisel yağları aynı anda kullanmak zorunda olmadığınızı unutmayın. Yalnızca cildiniz için hangi yağ grubunun faydalı olacağını belirlemeniz yeterli olacaktır.

1. Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, sivilce ve aknelerle savaşta çok etkili olan antiseptik ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir. Bu yağ, sivilce çıkmasına neden olan bakterileri öldürür ve sivilcelerin tekrar oluşmaması için kurumasını sağlar. Sivilce üzerine çok az çay ağacı yağı sürmeniz ve cildinizin kurumasını engellemek için ardından eser miktarda nemlendirici kullanmanız yeterli olacaktır.

2. Biberiye Yağı

Biberiye yağı ciltteki yağ üretimi azaltır. antienflamatuvar özellikleri ile cildinizdeki kızarıklık ve şişkinliği de önler. Daha temiz bir cilt istiyorsanız, bu yağ size gerçekten yardımcı olacaktır.

3. Buhur Yağı

Buhur yağı hassas bir cildiniz varsa ve sivilcelerinizden hızlı ve doğal bir şekilde kurtulmak istiyorsanız sizlere kullanmanızı tavsiye edeceğimiz bir yağdır. Buhur her tür cilt için, hatta çok kuru ciltler için doğru bir tercih olacaktır. Akneleri tedavi ettiği gibi sivilcelerin patlamasından dolayı oluşan yara izlerinin iyileşmesine de yardımcı olur.

4. Kekik Yağı

Akne lekeleri nasıl geçer merak ediyorsanız size Kekik yağından bahsetmek istiyoruz. Kekik yağı sivilcelerin oluşturduğu cilt lekelerinden kurtulmak için en başarılı bitkisel yağlardan biridir. Taşıyıcı bir yağ ile birlikte cildinizde görünen lekelerin üzerine sürmeniz yeterli olacaktır. Kekik yağı sivilcenin kurumasına sağlayan antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

5. Nane Yağı

Nane yağındaki mentol, cilt gözeneklerini açmak için çok faydalı bir maddedir. Ciltteki Siyah noktaların nedeni, oksijen alamadığı için kahverengiye veya siyaha dönen tıkalı gözeneklerdir. Nane yağı ayrıca iltihap önleyici etkilere sahiptir, böylece cildinizde bulunan çatlakların şişmesini ve iltihaplanmasını azaltabilir.

Nane yağının sahip olduğu diğer faydaları hemen buradan okuyun.

6. Sandal Ağacı Yağı

Sandal ağacı yağı, iltihap önleyici, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip olması sebebiyle çok yönlü kullanıma olanak sağlayan bir yağdır. Ayrıca sivilcenin, merkezinde irin olan sivilce yumruları veya kırmızı yumrular olan papüllerin ilerlemesini de önler.

7. Limon Otu Yağı

Limon otu yağı, yağlı bir cildiniz olsa bile sivilcelerden kurtulmak için oldukça doğru bir tercihtir. Antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve tıkalı gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Limon otu ciltte yanma hissine sebep olabilir, bu nedenle cildinize sürerken seyreltici bir yağ kullanmak çok önemlidir. Ayrıca, cildinizin yanmaması veya tahriş olmaması için uygun oranda seyrelttiğinizden emin olmanız gereklidir.

Bitkisel Yağlar ile İlgili Dikkatli Edilmesi Gereken Hususlar

Bitkisel yağların kullanımı genellikle güvenlidir. Ancak, cilt yapılarının farklılık göstermesinden dolayı vücudunuzun vereceği tepkileri önceden bilemeyebilirsiniz. Cildinizde, özellikle de yüzünüzde bitkisel yağlar kullanırken her zaman dikkatli olun. Doğal yağları asla seyreltici yağ olmadan kullanmayın ve kullanmadan önce bu yağlara alerjinizin olup olmadığını kesinlikle öğrenin. Eğer kullandığınız yağ vücutta alerjik reaksiyonlar oluşturursa, hemen tedaviyi durdurun ve bir dermatoloğun tavsiyesini alın.

Akne ve Sivilcelerde Yağ Kullanımı Son Not

Akne ve sivilce sadece bir cilt problemi gibi görünebilir, ancak bundan daha fazlası olarak ele alınmalıdır. Maalesef çoğu kişi için sivilce ciddi özgüven sorunlarına sebebiyet verir. Uygulayabileceğiniz bütün tedavi yöntemlerini denediğinizde bile sivilceleriniz geçmeyebilir, hatta daha da şiddetlenebilir, bu durumda belki evden bile çıkmak istemeyebilirsiniz.

Neyse ki, sağlık endüstrisinde artık birçok doğal seçenek var. Cildinizi daha önce denemiş olduğunuz tüm kimyasallardan arındırmak ve ona hava aldırmak istiyorsanız bitkisel yağlar harika bir alternatiftir.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu