Yulaf ezmesi günümüzün süper gıdası olarak adlandırılır ve içerisinde barındırdığı zengin mineral ve vitaminler ile sağlıklı beslenmeye çalışan bireylerin sıklıkla tercih ettiği bir besin kaynağıdır. Zengin içeriğe sahip bu besinin kullanımı, doktorlar tarafından obezite ve şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıklarından tedavisi için önerilmektedir.
Ayrıca düşük kalorili ve doyurucu olması yulafı diyet listelerinin vazgeçilmezi haline getirmektedir. Son olarak, yulafın geniş kullanım yelpazesi sunması onu popüler hale getirmiştir. Yulaf ezmesi ve yulaf unu hali ile tatlı ve tuzlu haliyle birçok farklı tarifin oluşturulabilmesini sağlamaktadır. Bu kapsamda yulafın her zevke ve her damak tadına hitap edebileceğini söylemek mümkündür.
Peki, yulaf yalnızca yiyecek olarak mı tüketilmektedir? Elbette ki hayır. Örneğin; sağlıklı ve pürüzsüz bir cildin kapılarını açan yulaf ezmesi banyosu yüzyıllardır kadınların güzellik sırları arasında yerini almaktadır.
Yulaf Ezmesi Banyosu Nedir?
Uzun ve yorucu bir günün ardından dinlenmek için eve geliyorsunuz. Banyoyu ılık su ile dolduruyor ve banyo suyunuza yulaf ekliyorsunuz. Yulafla banyo yapmak mı? Bu size biraz garip gelebilir. Fakat yulaf ezmesi banyosunun faydalarını öğrendiğinizde hemen uygulamaya geçeceksiniz.
Yulaf ezmesi banyosu adından da anlaşılacağı üzere banyo suyuna yulaf eklenmesi ile yapılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus yulafların ince taneli olmasıdır. Şayet iri taneli ise mutfak robotu veya kahve değirmeni ile bu sorun kolaylıkla çözülebilir.
Yulaf Ezmesi Banyosunun Faydaları Nelerdir?
Yulaf, zengin besin değerlerine sahip olması ile hem faydalı hem de doyurucu bir besindir. Bununla birlikte yulaf, cildi nemlendirmekte, cilt bariyerini korumakta ve şişlik, kaşıntı ve tahrişi azaltmaktadır.
Cildi Yatıştırır
Yulaf ezmesi banyosu tahriş olmuş, kaşıntılı ve egzamalı cildi yatıştırmak için kullanılabilir. Bunun yanı sıra güneş yanığından mustaripseniz ince yapılı yulaf ezmesi cildinizin rahatlamasını sağlayacaktır.
Cildi Nemlendirir
İnce yapılı yulaf ezmesi ile banyo yapmak cildinizi nemlendirirken aynı zamanda cildinizin sahip olduğu nemi daha uzun süre koruyabilmenizi sağlamaktadır. Antibakteriyel ve koruyucu etkileri sayesinde cildi temizler, nemlendirir ve ciltte koruyucu bir bariyer oluşturur. Bu sebeple kozmetik ürünlerinde yulaf sıklıkla tercih edilmektedir. [1*]
Cildi İyileştirir
Yulaf ezmesinin cildi iyileştirici etkisi bulunmaktadır. İçeriğindeki anti-inflamatuar sayesinde yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlamakta ve hücre hasarlarını önlemektedir. Şişlik, kaşıntı ve tahrişi azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte yulaf ezmesi banyoları güneş yanıklarını gidermekte, böcek sokmalarında ve zehirli bitki temasında acıyı hafifletmektedir. Çocuklar için de faydalıdır. Özellikle bebek bezlerinden kaynaklı tahriş olan bebeklerin ciltlerini kısa sürede onarmaktadır.
Güçlü Antioksidan İçerir
Bu özelliği ile yulaf ezmesi yaşlanma karşıtıdır. Erken yaşlanma belirtilerine savaş açmaktadır. Cildin ph dengesini korur ve cilt bariyerini güçlendirir. Böylelikle ciltte tahrişe veya hasara neden olan kir, bakteri ve çevresel faktörlerden korur.
Güneş Işınlarının Zararlı Etkilerinden ve Ultraviyole Işınlardan Korur
Yulaf ezmesi cildin güneş ışınlarının zararlı etkilerine ve ultraviyole ışınlara karşı korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple güneş kremlerinin bileşiminde yulafı görmek mümkündür.
İltihabı Azaltır
Yulaf ezmesi kuru, kaşıntılı ve hasarlı cildi yatıştırmaya yardımcı olur. Ayrıca cildin iyileşmesini ve sağlıklı yaşlanmayı teşvik eden yararlı antioksidanlar içerir. Bu sebeple atopik dermatit, kaşıntı, viral enfeksiyonlar ve sedef hastalığı dâhil olmak üzere birçok dermatolojik hastalıkta etkili olmaktadır.
Yulaf Ezmesi Banyosu Nasıl Yapılır?
Yulaf ezmesi banyosu yapmak için ince taneli yulaf ezmesi satın almanız veya yulafı mutfak robotu, blender veya kahve değirmeni ile öğütmeniz gerekmektedir.
Şimdi yatıştırıcı yulaf ezmesi banyosuna hazırsınız. İşte yapmanız gerekenler;
- Banyonuzu ılık su ile doldurun.
- Banyo suyunuza bir bardak ince taneli yulaf ekleyin.
- Yulafın bir dakika demlenmesine izin verin. Yulaf suda çözülmeli ve sütlü yapıda görünmelidirler.
- Küvete girip banyonuzun tadını çıkarabilirsiniz.
- Hazır olduğunuzda, banyo suyunu boşaltın, cildinizi durulayın ve dikkatlice dışarı çıkın.
- Eğer yulaf ezmesi yeterince ince taneli çekilirse küvet kolayca temizlenebilir. Ancak iri taneli kalmışsa banyoyu yıkamanız gerekecektir. Banyo yaptıktan ve kurulandıktan sonra cildinizi nemlendirmeyi unutmayın.
Yulaf Ezmesi Banyosu İçin Tarif Önerileri
Banyo suyunuza yulafla birlikte ekstra malzemeler ekleyerek yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz.
İşte bazı fikirler:
- Süt ekleyin: Hiç süt banyosunu denediniz mi? Cildinizi yatıştırır ve nemlendirir, iltihabı azaltır ve sağlıklı yaşlanmayı destekler. Yulaf ezmesi banyosuna 1-2 bardak süt eklemek iyileştirici etkileri artırabilir. Buna ilaveten Hindistan cevizi sütü, badem sütü gibi bitki bazlı süt içerikleri de tercih edilebilir.
- Bal ekleyin: Balın doğal antibakteriyel ve yara iyileştirici etkileri vardır. Genellikle akne ile savaşmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılır. Egzama gibi cilt hastalıklarını tedavi etmek için tarçınla da kullanılabilir. 1 yaşın altındaki bebeklerde bal kullanmamanız gerektiğini unutmayın!
- Lavanta ekleyin: Lavanta yağı sadece sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliklere sahip değildir. Aynı zamanda antibakteriyel bir ajan ve güçlü bir antioksidandır. Yulaf ezmesi süt banyosuna yaklaşık 5 damla lavanta yağı ekleyin.
- Elma sirkesi dökün: Cilt lekelerini gidermek, yara izlerinin rengini açmak, renk eşitliğini sağlamak için yulaf ezmesi banyonuza bolca elma sirkesi ekleyerek kullanabilirsiniz.
- Doğal tuzlar ekleyin: Yulaf ezmesi banyosuna bir fincan doğal yani rafine olmayan tuz ekleyerek ağrı ve iltihabı azaltabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz.
- Avokado yağı kullanın: Avokado yağı cilt için çok faydalıdır. Yoğun nemlendirici özelliğe sahiptir. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korur. Cildi yatıştırır. Cilt hasarlarını giderir. İltihabı önler. Yulaf ezmesi banyosuna 1-2 yemek kaşığı avokado yağı ekleyin. Evde avokado yağı yoksa zeytinyağı, argan yağı ve Hindistan cevizi yağı diğer faydalı olabilecek seçeneklerdir.
Riskler ve Yan Etkiler
İnce taneli, çekilmiş yulaf ezmesi banyo yaparken güvenlidir ve kolay emilim sağlar. Kişisel bakım ürünlerinde sıklıkla gördüğümüz yulaf ezmesi son derece düşük tahriş edici özelliğe sahiptir. Bu sebeple cilt bariyerine zarar vermez. Bununla birlikte alerjenik duyarlılık potansiyeli düşüktür. Fransız araştırmacılar üç yıllık bir araştırma ile yulaf ezmesi içerikli 440 binden fazla ürünün incelendiğini ve herhangi bir tüketiciden alerjenik reaksiyon yarattığına dair şikayet gelmediğini ortaya koymuştur. Bu sebeple atopik cilde sahip olanlar veya alerjik duyarlılığı olanlar rahatlıkla kullanabilir.
Fakat yulaf ezmesi banyosunda kızarıklık, yanma veya tahriş yaşarsanız, banyodan dikkatlice çıkın ve cildinizi duşta durulayın. Cildiniz yulafa tepki vermiş olabilir.
Yulaf ezmesi banyosu yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ise banyo süresinin 15 dakikayı geçmemesidir. Bunun temel sebebi yulafın zamanla kuruyabilmesidir. Ayrıca kızarıklık, tahriş ve benzeri etkiler meydana gelmesini önlemek için sıcak su yerine ılık su tercih edilmelidir.
Yulaf ezmesi banyosu evcil hayvanlar için de gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi ciltlerini yatıştırır. [2*]
Özet Bilgi: Yulaf ezmesi banyosu, ılık banyo suyuna ince taneli çekilmiş toz yulafın ilave edilmesi ile yapılmaktadır.
Yulaf ezmesi banyoları, hasarlı, kuru veya kaşıntılı cildi yatıştırma yetenekleri nedeniyle yüzyıllardır kullanılan popüler bir uygulamadır. Arı sokmasından, böcek ısırıklarına ve bebek bezi döküntülerine kadar, yulaf ezmesi iltihap ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olur.
Yulaf ezmesi banyosunun birçok avantajından yararlanmak için, ılık banyo suyuna bir bardak ince öğütülmüş yulaf ezmesi ekleyin ve yaklaşık 15 dakika boyunca tadını çıkarın.