Reklam
Beslenme

Su Kefiri Nedir? Su Kefiri Faydaları Nelerdir?

Reklam

Su kefiri nedir? Su kefiri faydaları nelerdir? Kafkas Dağları’nın kuzey bölgelerinden dünyaya yayıldığı düşünülen kefirin etimolojik kökeni Rusya ve Frasça’dan gelir. Sütten elde edilen kefir mutfaklarda kullanılmasının yanı sıra sağlığa olan sayısız faydası ile de bilinir. Süt kefirinin yanı sıra su kefirinin ise Avrupa Meksika veya süt kefirinin olduğu gibi Kafkas Dağları yakınlarındaki bir bölgeden geldiğini gösteren farklı çalışmalar vardır. Su kefiri fermente bir içecektir. Lezzetli aroması ile mutfaklarda kendisine yer bulan su kefirinin bağırsak sağlığını desteklemek başta olmak üzere pek çok faydası bulunur. Bunların yanı sıra su kefiri süt içermediğinden vegan beslenen kişilerin de rahatlıkla tüketebileceği bir içecektir.

Elmanın Faydaları Nelerdir❓Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Su Kefiri Nedir?

Su kefiri; şekerli suya kefir taneleri eklenmesi ve en az 24-48 saat mayalanmaya bırakılması ile elde edilen fermente bir içecektir. Halk arasında yaygın olarak bilinen süt kefirinin aksine su kefiri hayvansal herhangi bir ürün içermez. Ayrıca süt kefiri ile kıyaslandığında daha hafif bir içecek olan su kefiri çeşitli otlar ve baharatlarla tatlandırılarak tüketilebilir.  lezzetinin yanı sıra su kefirinin sağlık üzerinde sayısız faydası vardır.

Reklam

Su Kefiri Besin Değerleri

Su kefiri probiyotikler bakımından oldukça zengindir. Ayrıca kalorisi düşük bir içecek olan su kefiri beslenmesine özen gösterenlerin de tüketebileceği ürünlerden bir tanesidir. Yapılan bir araştırmada su kefirinin içerisinde yaklaşık olarak 56 çeşit maya ve bakteri olduğu bu sayede en iyi probiyotik kaynaklarından bir tanesi olduğu görülmektedir. {1*}

Su kefiri içerisinde bulunan başlıca probiyotikler:

  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
  • Lactobacillus helveticus
  • Lactobacillus kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
  • Lactobacillus kefiranofaciens subsp. kefir granum
  • Yoğurt mayası
  • Lactococcus lactis subsp. laktis
  • Lactococcus lactis subsp. krem
  • Streptokok termofilus
  • Leuconostoc mesenteroides subsp. krem
  • Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroidler.

Odaklanma problemi yaşıyorsanız Odaklanmayı ve Hafızayı Güçlendiren 15 Besin Maddesi yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Su Kefirinin Faydaları

Su kefirinin sağlığa birçok faydası vardır.

Reklam

Bağırsak Sağlığını Korur

İnsan vücudunda sağlığa faydalı olan bazı bakteriler bulunur. Bu bakterilerden bir kısmı ise bağırsaklarda yer alır. Probiyotikler; bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olan başlıca bakterilerdendir. Su kefiri iyi bir probiyotik kaynağıdır. Bazı bilimsel çalışmalara göre probiyotikler sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. {2*} Su kefiri yapımında kullanılan kefir taneleri birbirinden önemli probiyotikleri içerisinde barındırır.

Bağışıklık Sistemini Destekler

Su kefirinin faydaları bağırsak sağlığı ile sınırlı değildir. Su kefirinin içerisinde bulunan probiyotikler bağışıklık sistemi için de oldukça önemlidir. 2014 yılında yapılan bilimsel bir çalışmada probiyotikler bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde aktif rol oynar. {3*} Bu sayede vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olurlar. Bunlara ek olarak; kefir tanelerinin vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar da vardır. {4*} Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ise su kefirinin antienflamatuar ve anti alerjik özelliklere sahip olduğu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğu görülmektedir. {5*}

Kanser Hücreleriyle Savaşır

Bazı bilimsel araştırmalara göre su kefiri yapımında kullanılan kefir taneleri başta meme, kolon ve kan kanseri olmak üzere kanserli hücrelerin büyümesinin ve yayılmasının engellenmesine yardımcı olur. {6*}, {7*}, {8*}
Buna ek olarak probiyotikler üzerine yapılan bir araştırmada probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, iltihaplanmayla savaşarak kanserin oluşmasına ve ilerlemesine engel olabileceği düşünülmektedir. {9*}

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Su kefiri meyve suyu veya gazlı içecekler gibi içeceklerle kıyaslandığında kalorisi düşük içeceklerden bir tanesidir. Bu içeceklerin yerine su kefiri tüketmek kalori alımını sınırlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Buna ilave olarak bazı çalışmalar kefirin içerisindeki probiyotiklerin bağırsaklardaki iyi bakterileri artırarak metabolizmayı hızlandırdığını, iştahı kontrol etmeye yardımcı olduğunu ve böylece kilo verme sürecini desteklediğini ileri sürmektedir. {10*}

Sağlıklı ve fit bir vücut için Hastalıklarla Savaşan ve Kilo Kaybını Kolaylaştıran En Etkili Bitkisel Kaynaklı Proteinli Gıdalar yazımızı okuyabilirsiniz

Reklam

Her Diyete Uygundur

Su kefiri süt kefirinin aksine vegan beslenen kişiler gibi hayvansal gıda tüketmeyen veya herhangi bir sebeple süt ve süt ürünleri tüketemeyen kişilerin de rahatlıkla kullanabileceği bir içecektir.

Su Kefiri, Süt Kefiri ve Hindistan Cevizi Kefiri Arasındaki Farklar

Kefir, Rusça ve Farsça’da “köpük” ve “kabarcık” anlamına gelen bir sözcüktür. Birkaç farklı malzeme ile kefir yapmak mümkündür. Halk arasında yaygın olarak bilinen geleneksel kefir çeşidi kefir tanelerinin inek, keçi veya koyun sütüne eklenmesiyle elde edilen fermente bir içecektir. Süt kefiri de güçlü bir probiyotik kaynağıdır.

Süt ve süt ürünleri tüketmeyenler ise su kefiri veya hindistan cevizi kefirini tercih edebilir. Su kefirinde şekerli su ve kefir taneleri karıştırılır, hindistan cevizi kefirinde ise su yerine hindistan cevizi suyu kullanılır. Su ve hindistan cevizi kefiri süt kefirine kıyasla daha akışkandır, süt kefiri ise yoğurt kıvamındadır. Bu kefir çeşitleri içerisinde süt kefiri kalorisi en yüksek olan, ancak en zengin besin değerlerine sahip olan kefir çeşididir. Hindistan cevizi kefiri ise potasyum,magnezyum ve manganez gibi mineraller bakımından oldukça zengindir. Su kefiri ise probiyotikler bakımından zengin ancak vitamin ve mineral çeşitliliği bakımından diğer kefirlere kıyasla daha düşük besin değerlerine sahiptir.

Su Kefiri, Kombu Çayı ve Elma Sirkesi

Kefir, kombu çayı ve elma sirkesi fermente edilmiş ürün sevenler tarafından beğenilerek tüketilen ürünlerdir. Su kefirinde olduğu gibi kombu çayında da yüksek oranda probiyotik bulunur. Kombu çayı; simbiyotik bir bakteri ve maya kullanılarak demlenmiş siyah ve yeşil çaydan elde edilir.

Elma sirkesi de elma suyunun fermente edilmesi sonucunda elde edilen bir besindir. Bu sayede içerisinde birbirinden değerli probiyotikleri ve enzimleri barındırır. Ancak elma sirkesinin faydaları bunlarla sınırlı değildir. Bilimsel araştırmalara göre elma sirkesi yüksek kan şekeri seviyesini düşürmeye, insülin direncine bağlı semptomları hafifletmeye yardımcı olur. {11*} Buna ek olarak, kilo verme sürecini destekler. {12*} ve yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. {13*} Faydaları bunlarla da sınırlı olmayan elma sirkesi güneş yanıklarına bağlı semptomları hafifletmek, dişleri beyazlatmak ve mide asidinin geri kaçması sonucunda görülen reflü şikayetlerini en aza indirmek konusunda da oldukça etkilidir.

Elma sirkesinin faydalarını öğrenmek için Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Su Kefirinin Geleneksel Tıpta Kullanımı

Probiyotik içeriği yüksek fermente ürünler geleneksel tıpta her zaman kendilerine yer bulur. Özellikle mide ve bağırsak sorunları bulunan kişilerde fermente edilmiş ürünler sindirim sistemini destekler ve besinlerin emilimini kolaylaştırır. Ayrıca probiyotikler bağırsak mikrobiyotasının korunmasına yardımcı olarak bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur. Özellikle geleneksel Çin tıbbında eski bira üretim tekniklerinden bu yana fermentasyon sürecinden faydalanılır. {14*}

SU Kefiri Nerede Bulunur ve Nasıl Kullanılır?

Su kefiri veya hindistan cevizi kefirini piyasada bulmak çok kolay değildir. Bunun yerine kefir tanesi satan bazı mağazalardan kefir taneleri almak ve evde kefir üretimini gerçekleştirmek daha kolaydır.

Evde Su Kefiri Nasıl Yapılır?

Evde su kefiri yapmak için öncelikle su ve kefir tanelerine ihtiyaç vardır.

  1. Yaklaşık yarım su bardağı sıcak suyu çeyrek su bardağı şekerle bir kavanozda karıştırın
  2. Üzerine 3 bardak ılık su ile birlikte kefir taneleri ilave edin.
  3. Kavanozun kapağı kapatın ve hazırlanan karışımı 24-48 saat mayalanmaya bırakın.

Mayalanma işlemi bittikten sonra kefir tüketime hazır hale gelir. Su kefirine farklı otlar ve baharatlar ekleyerek aroma katmak da mümkündür. Bunun için arzu edilen ürünler hazırlanan karışıma eklenir ve ikinci kez 24-48 saat boyunca mayalanmaya bırakılır.

Su Kefirinin Olası Yan Etkileri

Su kefiri, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde genellikle herhangi bir yan etki göstermez. Ancak özellikle bağışıklık sistemi ile ilgili herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin su kefiri kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında fayda vardır. Yapılan pek çok araştırmada probiyotiklerin bağışıklık sistemi sorunları bulunan kişiler tarafından da kullanılabileceği görülse de probiyotiklerin bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyon riskini artırabileceğini gösteren çalışmalar da vardır. {15*}

Kefir fermantasyon sürecinden geçen bir içecek olduğundan fermantasyon süresi uzadıkça içerisindeki alkol oranı artar, bu nedenle tüketmeden önce bu duruma  dikkat etmek gerekir.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4854945/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045285/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23621727/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17869642/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17887934/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25189203/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21448298/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27144297/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4761174/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14694010/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19630216/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627162/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5063545/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu