İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz

İlaçsız Yaşıyoruz > Beslenme > Turunç Nedir ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?🍊

Turunç Nedir ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?🍊

Yazan Tansu Sungar
16 Temmuz 2021 - Updated on 21 Temmuz 2021
Turunç Nedir Ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?

Turunç Nedir ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?

Turunç, portakal, mandalina, limon, greyfurt, bergamot, lime ve kamkat gibi bitkilere turunçgiller veya narenciye denmektedir. Turunç meyvesi, görünüm olarak her ne kadar portakala benzese de portakaldan daha ekşi ve acımsı bir tada sahiptir.

Beslenme Tüyoları İçin Tıklayınız

Ekşi portakal ve Sevilla portakalı olarak da bilinen turunç, çok sayıda kullanım alanı olan bir narenciye meyvesidir. Fonksiyonel tıpta bitkisel zayıflama takviyelerinde ve marmelat gibi bazı yiyeceklerde ve soslarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Turunç Nedir Ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?
Turunç Meyvesi Nedir?

İçindekiler

  • Turunç Meyvesi Nedir?
  • Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
  • Turunç Meyvesi ve Özleri
  • Turunç Bileşikleri ve Besinleri
    • Sinefrin (P-sinefrin)
    • Limonen
    • Oktopamin (P-oktomapin)
    • Diğer Bileşikler
  • Turunç Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?
  • Turunç Nasıl Kullanılır?
  • Turunç Çayı Nasıl Yapılır?
  • Turunç Reçeli Nasıl Yapılır?

Turunç Meyvesi Nedir?

Turunç meyvesi doğada kendiliğinden yetişen 2 – 2,5 metre boyundaki yaprağını dökmeyen turunç ağacında yetişmektedir. Sağlam kökleri, dikenli dalları ve çok çatallı tacı ile ayırt edilmektedir. Portakalla birlikte limon da turunç ağacının aşılanması ile türetildiği için turunç ağacı, turunçgillerin atası sayılmaktadır.

Turunç meyvesi başlangıçta koyu yeşil renkte iken olgunlaştığında canlı parlak bir turuncu renk kazanarak tıpkı portakala benzer. Turunç meyvesinin tadı dışında portakaldan asıl farkı ise kalın kabuğu ve acılığıdır. Kabuğu diğer turunçgillere oranla da daha kalın ve pürüzlü olan turunç meyvesi, görünümü ile portakaldan ayırt edilemese de ele alındığında farkı anlaşılır.

Doğu Afrika, Arap Yarımadası, Suriye ve Güneydoğu Asya’ya özgü olan turunç, şimdi Akdeniz bölgesinde, Kaliforniya ve Florida’da dahil olmak üzere başka birçok ülkede yetiştirilmektedir.

Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Çiçeği, yaprağı, kabuğu ve meyvesi faydalı olan turunç meyvesinin kabuğu, çay yapılarak içilirse iştah açar ve susuzluğu giderir. İştah açarken aynı zamanda vücuda kuvvet ve enerji verir.

Turunç yaprağı, çiğnenerek tüketildiğinde ağız kokusuna iyi gelmektedir. Turunç çekirdeği ya da turunç meyvesinden hazırlanan turunç suyu yılan, akrep gibi böcek sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılmaktadır.

Turunç meyvesi, mideyi kuvvetlendirici ve etkiye sahiptir. Şerbeti veya suyu içilirse mideyi temizler ve özellikle kusma, bulantı, safra gibi durumlara karşı iyileştirici etki göstermektedir. Ayrıca meyvesi çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.

Turunç kabuğunun iç kısmı, kanın temizlenmesini sağlar ve kalbi kuvvetlendirir. Özellikle çarpıntı gibi durumlara karşı geleneksel tıpta başvurulan turunç, kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur.

Sinirleri yatıştırıcı etkiye sahip olan turunç, sakinleştirici etki gösterir ve rahatlama sağlar. Üzüntü ve sıkıntıyı gidermek için de kullanılmaktadır. Özellikle stres kaynaklı depresyon rahatsızlıklarının önlenmesinde etkili bir besindir.

Tansiyonu dengelerken aynı zamanda kan şekerini düşürmek de turunç meyvesi faydaları arasında yer alır. Kan şekerini düşürmesine rağmen şeker hastaları tarafından dengeli ve doğru kullanılması büyük önem taşır.

  • Turunç çayı ve turunç suyu iştah açar, insanı serinletir ve susuzluğu giderir.
  • Turunç suyu sinirleri yatıştırır, çarpıntıyı önler. Sinir ve stres dolayısıyla oluşan heyecanı, üzüntüyü, çarpıntıyı ve sıkıntıyı gidermeye yardımcı olur.
  • Turunç doğru oranda kullanıldığında şeker hastalığına karşı faydalıdır.

Turunç, geleneksel Çin tıbbında hazımsızlık, mide bulantısı ve kabızlık için kullanılmıştır.

Günümüzde, mide ekşimesi, burun tıkanıklığı, kilo kaybı, iştah arttırma ve atletik performans arttırmak için turunç ürünleri kullanılmaktadır. Turunç ayrıca ağrı, morluklar, mantar enfeksiyonları ve yatak yaraları için cilde uygulanabilmektedir. Turunç pişirilen yemeklere, bira ve alkollü içeceklere lezzet katmak için de kullanılmaktadır.

Turunç kabuğu, çiçeği, yaprağı meyvesi ve meyve suyu ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Turunç Meyvesi ve Özleri

Turunç bitkisi subtropikal bölgelerde yetişmektedir. Ancak don gibi olumsuz çevre koşulları meydana geldiğinde kısa süreliğine de olsa dayanabilmektedir. [1*]

Oval veya hafif dikdörtgen şeklinde olan turunç, olgunlaştığında kırmızı-turuncu renktedir ve belirgin şekilde kalın, çukur çukur gözenekli bir kabuğa sahiptir.

Turunç yani diğer bilinen adı ile acı portakal, bazen diyetlerde takviye amacı ile kullanılmaktadır. Kurutulmuş turunç kabuğundan ekstrakte edilen birkaç güçlü bitki bileşiği içermektedir. Turunç özü, P-sinefrin, Advantra Z ve Kinetiq gibi bitkisel zayıflama takviyelerinin içerisinde bulunmakta ve kapsül şeklinde satılmaktadır.

Uçucu yağlar, toz ve sıvı takviyeler şeklindeki formları da bulunmaktadır.


Güçlü Bir Bağışıklığa Sahip Olmanız İçin Gerekli Vitaminler Nelerdir? Öğrenmek İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.


Turunç Nedir Ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?
Turunç Bileşikleri Ve Besinleri

Turunç Bileşikleri ve Besinleri

Turunç; diyet posası, pektin, bitkisel protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, polifenol, A, B1, B2, B3 (niyasin) ve C vitaminleri içeriyor.

B Vitaminleri Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur? Öğrenmek İçin Buraya Tıklayınız

Turunç meyvesi, p-sinefrin ve diğer doğal oluşumlu kimyasalları içermektedir. P-sinefrin yapısal olarak efedra bitkisinin ana bileşeni olan efedrine benzemektedir. Ancak p-sinefrin farklı farmakolojik özelliklere sahiptir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, kan basıncını yükselttiği ve kalp krizi ve felç ile bağlantılı olduğu için diyetlerde kullanılan takviyelerinde efedra kullanımını yasaklamıştır. Turunç diyet listelerinde ve diğer takviye ürünlerinde yaygın olarak efedra yerine kullanılmaktadır. [2*]

Protoalkaloidler olarak adlandırılan turunç içerisindeki bitki bileşikleri, 20 yılı aşkın bir süredir kilo verme, atletik performans, cilt bakımı, iştah kontrolü ve beyin sağlığı ile parfümeri gibi birçok alanda takviyeleri kullanılmaktadır.

Sinefrin (P-sinefrin)

Turunç bitkisinin ana özü olan P-sinefrin, bitkisel zayıflama takviyesi efedranın ana bileşeni olan efedrine benzer bir yapıya sahiptir. [3*] Bu takviye kan basıncını yükselttiği, kalp atış hızını arttırdığı ve bazı tüketicilerde kalp krizlerine ve felce neden olduğu için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yasaklanmıştır. [4*] Bu sebeple turunç özleri içeren takviyelerin güvenilirliği hala sorgulanmaktadır.

Bununla birlikte bazı araştırmalar, turunç özlerinin doğal şekilde kullanımının, bazı uyarıcıların yaptığı gibi kalbinize ve sinir sisteminize zarar vermediğini, hatta sinir sistemi aktivitesini canlandırdığını göstermektedir. [5*] [6*] [7*]

P-sinefrin ayrıca diğer narenciye meyvelerinde ve mandalina ve clementine gibi meyvelerin sularında da bulunmaktadır.

Limonen

Diğer turunçgiller gibi, turunç meyvesi de anti-inflamatuar ve antiviral özelliklere sahip olduğu bilinen bir bileşik olan limonen içerir. Araştırmalar sonucunda, limonenin kolon kanserini önleyebileceği düşünülmektedir. Devam eden bir çalışma da Covid-19 için bir tedavi olarak limonenin kullanımı araştırılmaktadır. Araştırmalar hala devam etmektedir. Bu sebeple limonenin Covid-19’u önleyip önleyemediği bilinmemektedir.

Oktopamin (P-oktomapin)

Turunç meyvesinde bulunan bir diğer protoalkaloid, p-oktopamindir. Turunç özlerinde çok az p-oktopamin bulunur. Ayrıca meyvenin tamamının tüketiminden sonra karaciğerde çok hızlı metabolize olduğu düşünülmektedir. Vücuda herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir.

Diğer Bileşikler

Turunç bitkisinin yaprakları, antioksidan görevi gören C vitamini bakımından zengindir. Kabuğu ise yüksek tıbbi değeri olan güçlü antioksidanlar yani yüksek flavonoid içermektedir. Antioksidanlar, hücre hasarını önleyerek vücudunuzu hastalıklardan koruyabilen maddelerdir. Hücrelerinize zarar veren, iltihaplanmayı ve hastalık risklerini artıran serbest radikallerle savaşarak vücudu hastalıklara karşı korumaktadırlar.

Turunç Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?

Turunç ve diğer narenciye çeşitleri kilo vermede etkilidir. Ancak bu konunun doğruluğu ile ilgili kanıtlar sınırlıdır. Kilo vermede kullanılan takviyeler, diğer bileşenlerle birlikte turunç özlerini de içermektedir. Özellikle p-sinefrinin yağ yakımını artırdığı, enerji verdiği ve tokluk hissi yarattığı bilinmektedir. Bu sebeple de kilo vermede yardımcı olabildiği düşünülmektedir. Ancak turunç bitkisinin kilo verdirip verdirmediği hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Turunç Nasıl Kullanılır?

Çiçeğinden kabuğuna kadar birçok farklı şekilde tüketilen turunç, ferahlatıcı tadıyla yalnızca evlerde değil farklı sanayi ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Kabuğundan ve çiçeklerinden elde edilen uçucu yağdan parfüm yapılmaktadır. Çiçekleri oldukça güzel bir kokuya sahip olduğu için esans yapımında kullanılır. Bu esansı sabunlara, şampuanlara katılarak harika kokulara sahip ürünler elde edilmektedir. Ayrıca esansı gıda sanayiinde de tatlandırıcılara koku vermesi için eklenmektedir.

Çiçeklerinden daha farklı bir koku taşıyan turunç kabuğunun aromatik kokusu yemeklere tat vermek için kullanılır. Genelde kabukları rendelenerek yemeklere turunç aroması katmak ve aromasını güzelleştirmek için kullanılmaktadır. Çoğu zaman özel tariflerin ana malzemesi olarak da yemeklere konulmaktadır.

Mutfakta yine salatalara ya da et yemeklerine tat vermek için limona alternatif olarak tercih edilmektedir. Nar ekşisi gibi turunç ekşisi de yemeklere lezzet katması için üretilmektedir. Ayrıca güzel kokusu sayesinde kabuklarından merhem, tentür ve macun yapılır.

Kabuklarının besin değeri yüksek olduğu için kurutulur ve turunç yaprakları ile birlikte çay ya da şurup yapılarak değerlendirilir.

Kabuklarının ve çiçeklerinin yanı sıra turunç çiğ meyve olarak da yenir. Acımsı tadı yüzünden doğrudan yenmesi zor olan bu meyvenin bazı yörelerde acılığını alması için üzerine şeker serpilerek ya da bal dökülerek tüketilmektedir.

Turunç Nedir Ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?
Turunç Çayı Nasıl Yapılır?

Turunç Çayı Nasıl Yapılır?

  • 1 portakal
  • 1 kan portakalı
  • 1 greyfurt
  • 2 mandalina
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 karanfil
  • 500 ml su

Meyvelerin kabuklarını soyup iri iri küp şeklinde doğrayın. Bir tencereye suyu, meyveleri, şekeri ve karanfili ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın ve 3 dakika daha kaynatın. Sıcak servis yapın.

Turunç Nedir Ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?
Turunç Reçeli Nasıl Yapılır?

Turunç Reçeli Nasıl Yapılır?

Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan turunç, mutfakta tatlılardan marmelatlara kadar birçok tarifte kullanılmaktadır. Acımsı ekşi bir tada sahip olduğu için meyve olarak pek fazla çiğ tüketilmemektedir. Buna rağmen marmelat ve tatlı yapımlarında tercih edildiği için çokça aranan bir meyvedir.

Turunç reçeli tarifi için malzemeler;

  • 20 adet turunç
  • 1,5 kilo toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Turunçların dış kabuklarını rende ile hafifçe alın. Daha sonra kabuklarını dilim dilim ayırın ve kabukların içerisinde kalan beyaz kısımları temizleyin. Bu işlemler bittikten sonra 5 gün boyunca kabuklar acısını bırakana kadar suda bekletin ve sabah akşam suyunu değiştirin. Suda beklettiğiniz kabukları, rulo şekilde sarıp bir iğne yardımıyla, tencerenize sığacak şekilde tek tek ipe geçirin. İpe dizilmiş turunçları üstünü geçecek kadar su koyup kaynatın. Kaynama başladıktan sonra 15 dakika boyunca turunçları haşlamaya devam edin. Bu işlemi 3 kez tekrarlayın. (Her defasında yeniden su ekleyip yeniden kaynatın)

Kaynama işlemleri bittikten sonra şekeri ve 4 su bardağı suyu ekleyip orta ateşte kıvam alana kadar suyu pişirin. Yaklaşık olarak 30-40 dakika piştikten sonra üzerine 3-4 damla limon suyu ekleyin, karıştırın ve biraz daha kaynatıp altını kapatın. Biraz soğuduktan sonra üzerindeki ipleri söküp bir kavanozda dinlenmeye alın.

Ek Bilgi: Turunç kabuklarını suda bekletirken, soğuk ortamda olmalarına dikkat edin. Balkonda veya buzdolabında bekletmeniz turunç kabuklarının yumuşamasını engelleyecektir.

  • Püf Noktalar: Suda beklettiğiniz turunç kabuklarını 5 gün boyunca 12 saatte bir yıkayarak suyunu değiştirmelisiniz.
  • Reçelin altını kapatmaya yakın tencereye ekleyeceğiniz bir çay kaşığı tereyağı reçelin daha parlak görünmesini sağlar.
Please login to join discussion

Editörün Seçtikleri

Çatlaklar İçin Ev Yapımı Doğal Çatlak Kremi
Güzellik

Ev Yapımı Doğal Çatlak Kremi Nasıl Yapılır?

Yazan Nur Su Yaman
30 Ağustos 2021 - Updated on 6 Aralık 2021
0

Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan çatlaklar, cilt üstünde yaralı bir görünüme...

Read more
Antidepresan İlaçların Yaygın Yan Etkileri Ve Depresyon Için 7 Doğal Çözüm

Antidepresan İlaçların Yan Etkileri ve Depresyon için 7 Doğal Çözüm

7 Aralık 2021 - Updated on 25 Şubat 2022
Kolesterol Düşürücü Etkileri Olan Beta-Sitosterol Nedir?

Kolesterol Düşürücü Etkileri Olan Beta-Sitosterol Nedir?

12 Ekim 2021 - Updated on 26 Ekim 2021
İç Baygınlığı Neden Olur? Ani Halsizlik Nasıl Geçer?

İç Baygınlığı Neden Olur? Ani Halsizlik Nasıl Geçer?

13 Ağustos 2021 - Updated on 14 Ağustos 2021
Vajinal Mantar Enfeksiyonundan (Vajinit) Nasıl Kurtulursunuz?

Vajinal Mantar Enfeksiyonundan (Vajinit) Nasıl Kurtulursunuz?

18 Temmuz 2021
Okaliptüs Yaprağının 7 Etkileyici Faydası

Okaliptüs Yaprağının 7 Etkileyici Faydası

13 Eylül 2021 - Updated on 22 Eylül 2021
Kulak Enfeksiyonu İçin Sarımsak Nasıl Kullanılır?

Kulak Enfeksiyonu İçin Sarımsak Nasıl Kullanılır?

17 Şubat 2022
Zehirli Sarmaşık Alerjisi Nedir? Zehirli Sarmaşık (Poison Ivy) Alerjisi Doğal Tedavi Yöntemleri

Zehirli Sarmaşık Alerjisi Nedir? Zehirli Sarmaşık (Poison Ivy) Alerjisi Doğal Tedavi Yöntemleri

6 Mart 2022 - Updated on 7 Mart 2022
Bebeklerde Ateşli Havale

Bebeklerde Ateşli Havale

11 Temmuz 2020 - Updated on 13 Mayıs 2021
Amalgam Dolgu Nedir? Amalgam Dolgu Nasıl Sökülür?

Amalgam Dolgu Nedir? Amalgam Dolgu Nasıl Sökülür?

10 Ağustos 2021 - Updated on 11 Mayıs 2022
Kekreyemiş Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kekreyemiş Nedir? Faydaları Nelerdir?

16 Nisan 2021 - Updated on 4 Haziran 2021
Dar Kotlar Kötü Mü? Sürekli Dar Kot Giymenin Yan Etkileri

Dar Kotlar Kötü mü? Sürekli Dar Kot Giymenin Zararları

27 Temmuz 2021 - Updated on 2 Ağustos 2021
Genital Siğil Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genital Siğil Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

8 Aralık 2021 - Updated on 25 Şubat 2022
Lipom Nedir? Lipom Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?

Lipom Nedir? Lipom Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

11 Kasım 2021 - Updated on 15 Şubat 2022
Geçirgen Bağırsak Sendromu Gıda Takviyeleri

Geçirgen Bağırsak Sendromu Gıda Takviyeleri

4 Mart 2022
Köknar İğnesi Yağı Nasıl Kullanılır? Köknar İğnesi Yağı Faydaları Nelerdir?

Köknar İğnesi Yağı Nasıl Kullanılır? Köknar İğnesi Yağı Faydaları Nelerdir?

3 Ekim 2021 - Updated on 8 Aralık 2021
Kolesterol Düşürücü Diyet Nasıl Yapılır

Kolesterol Düşürücü Diyet

15 Şubat 2021 - Updated on 27 Haziran 2021
Epilepsi Sara

Epilepsi Sara

8 Temmuz 2020 - Updated on 13 Mayıs 2021
Saç İçin Uçucu Yağlar Ve Faydaları Nelerdir?

Saç İçin Uçucu Yağlar ve Faydaları Nelerdir?

29 Eylül 2021 - Updated on 15 Mayıs 2022
Detoks İçecekleri Ne İşe Yarar?

Detoks İçecekleri (Meyveler, Çaylar ve Sular)

17 Aralık 2021 - Updated on 10 Şubat 2022
Menengiç Yağı Faydaları Nelerdir? Bıttım Yağı Nasıl Kullanılır?

Menengiç Yağı Faydaları Nelerdir? Bıttım Yağı Nasıl Kullanılır?

8 Mart 2022 - Updated on 18 Mart 2022
Yumurta Kolajeni Nedir? Yumurta Kolajeni Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?

Yumurta Kolajeni Nedir? Yumurta Kolajeni Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?

11 Ekim 2021
Mide Ülseri

Mide Ülseri ve 5 Doğal Tedavi

7 Ağustos 2020 - Updated on 5 Aralık 2021
Donuk Omuz Sendromu Nedir? Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir?

Donuk Omuz Doğal Tedavileri ve Donuk Omuz Egzersizleri

28 Ekim 2021 - Updated on 9 Kasım 2021
İncirin Faydaları Nelerdir?

İncirin Faydaları Nelerdir?

8 Temmuz 2020 - Updated on 29 Eylül 2021
Yavaş Yemek

Yavaş Yemek!

12 Kasım 2020 - Updated on 20 Eylül 2021
7 Doğal Yağla Sivilce Tedavisi

7 Doğal Yağla Sivilce Tedavisi

11 Mayıs 2021 - Updated on 25 Nisan 2022
Menopoz Tedavisi

Menopoz Tedavisine Alternatif Yöntemler

31 Ocak 2021 - Updated on 18 Haziran 2021
Aşırı Aktif Mesane Nedir? Aşırı Aktif Mesane Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşırı Aktif Mesane Nedir? Aşırı Aktif Mesane Tedavisi Nasıl Yapılır?

22 Şubat 2022 - Updated on 4 Mart 2022
Metastaz Nedir

Metastaz Nedir?

12 Nisan 2021

TAKİP ET

  • VİTAMİN ve MİNERAL EKSİKLİĞİNE BAĞLI RAHATSIZLIKLAR❗
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#ciltsağlığı #kırışıklık #vitamin #mineral #b12 #potasyum #çinko #sedefhastalığı #gözkuruluğu #kaskrampları #dişetikanaması #sivilce #saçdökülmesi #vitamineksikliği #mineraleksikliği #iyvitaminvemineraleksikliği #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam #ilaçsızmarket
  • Fonksiyonel tıp, bütüncül tıp, alternatif ya da geleneksel tıp alanlarının her birinde hastalar mümkün olan en iyi şekilde dinlenmelidir. Hastaların hayatına odaklanıp yaptıkları yanlışları düzeltebilirseniz eğer, iyileşmeyecek hasta yoktur. 

İlaçsız Yaşıyoruz doktorlarından Dr. Felemez Arslan
  • ÜLSERATİF KOLİTİ OLANLAR NE YEMELİ❗
Takviyeler ve Doğal Çözümler❗

Ülseratif kolit, her yaştan insanı etkileyebilen bir çeşit inflamatuar kalın bağırsak hastalığıdır. Bağışıklık sistemi, virüs ve kötü bakteriler ile savaşırken anormal bir tepki verdiğinde bu hastalık oluşur. Sindirim sisteminde uzun süreli inflamasyona ve ülser semptomlarına veya yaralara neden olur. Genellikle vücudumuzdaki bağırsağın son bölümü olan rektumdan başlayarak iç kısımlara doğru yayılım gösterir. Ülseratif kolit hastalığına sahip kişiler, omega 3 yağ asitleri, probiyotikler, demir ve folat açısından zengin gıdalar ve zerdeçal gibi doğal ve sağlıklı besinleri tüketmelidir.

🌟Ülseratif Kolit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
• Kanlı veya irinli ishal
• Karın ağrısı ve kramp
• Rektal ağrı
• Rektal kanama
• Ateş
• Kilo kaybı
• Dışkıyı boşaltma aciliyeti hissetmek
• Aciliyete rağmen dışkıyı boşaltamamak
• Yorgunluk veya kronik yorgunluk sendromu
• Büyüme geriliği (çocuklarda)

🌟Ülseratif kolit zaman içerisinde vücutta ciddi başka hastalıklara neden olur.
• Şiddetli kanama
• Kolonda delinme
• Şiddetli dehidrasyon
• Karaciğer hastalığı
• Kemik kaybı
• Deri, eklem ve göz iltihabı
• Ağız astarında yaralar (aft)
• Artan kolon kanseri riski
• Hızla şişen kolon
• Damarlarda ve atardamarlarda kan pıhtılaşması riskinde artış

🌟ÜLSERATİF KOLİTİ OLANLAR NE YEMELİ?

🌟Omega 3 Yağ Asitleri
Journal of the Royal Society of Medicine’de yayınlanan 2010 tarihli bir incelemede, ülseratif koliti olan ve tedavisinin bir parçası olarak omega-3 yağ asitleri kullanan 38 yaşındaki bir kadın değerlendirilmiştir. Hasta ilk olarak 1998 yılında 27 yaşındayken 10 günlük kanlı ishal ve alt karında kramp ağrısı şikayetiyle acil servise başvurmuştur. İlerleyen zamanlarda hasta yaklaşık altı kilo vermiştir. Ayrıca dehidrasyon problemi yaşamıştır...
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#ülseratifkolit #ülseratifkolitlemücadele #ülseratifkolittebeslenme #ülseratifkolitdoğaltedavi #kalınbağırsak #omega3 #probiyotik #demireksikliği #folat #zerdeçal #balıkyağı #iyülseratifkolitiolanlarneyemeli #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızmarket
  • SAÇ DÖKÜLMESİNE DOĞAL ÇÖZÜMLER❗

🌟Kabak Çekirdeği Yağı: Günde 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği yağı tüketmek, vücutta DHT hormonu üretimini engelleyerek saç sağlığını destekler. #imkabakçekirdeğiyağı

🌟Çinko: Çinko, bağışıklığı güçlendirmeye, bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve saç problemlerini gidermeye yardımcı olur. Çinko içeren gıdaların veya çinko takviyelerinin alınması önerilir.

🌟Biberiye Yağı: Biberiye yağı, saç sağlığına iyi gelen önemli uçucu yağlar arasındadır. Saç büyümesi için hücresel metabolizmanın uyarılmasını sağlar. #imbiberiyeyağı

🌟Uçucu Yağlar: Lavanta, kekik, sedir ağacı, adaçayı ve nane yağı saç derisinde kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Saçların hızlı uzaması için, 3-4 damla nane yağı, biberiye yağı ve adaçayı yağını bir çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Günde bir veya iki kez saç derisine masaj yaparak uygulayın. #imlavantayağı #imnaneyağı

🌟Elma Sirkesi: Saç dökülmesini önler ve saçların uzamasını sağlar. Elma sirkesi, saç derisinin pH dengesini korumaya yardımcı olur ve kaşıntı, kepek gibi saç derisi sorunlarına neden olan bakterileri yok eder. 2 yemek kaşığı elma sirkesi bir bardak suda seyreltilir. Duştan hemen sonra kökten uca tüm saça dökülür. Durulamaya gerek yoktur. #imelmasirkesi

🌟Zencefil: Zencefildeki besin öğeleri saç köklerini besler, saç derisinde kan dolaşımını artırır ve saçların uzamasına yardımcı olur. Saçların kurumasını ve kırılmasını önlemeye yardımcı olan nemlendirici özelliklere sahiptir. Baharatın antimikrobiyal etkileri, kepek ve saç derisiyle ilgili diğer problemleri önlemeye de yardımcı olur.
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#saçdökülmesi #kabakçekirdeğiyağı #çinko #biberiyeyağı #uçucuyağ #elmasirkesi #zencefil #aloevera #bvitamini #hindistanceviziyağı #balıkyağı #çemenotutohumu #soğansuyu #kahve #limonsuyu #iysaçdökülmesinedoğalçözümler #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaş
  • KARANFİL YAĞI NASIL KULLANILIR❓

🌟Sentetik koku, boya, koruyucu, Sülfat, SLS, paraben, SLES içermeyen, vegan, doğa dostu, %100 doğal karanfil yağını @ilacsizmarket in sitesi www.ilacsizmarket.com dan alabilirsiniz.🌟

✅Candida
1-2 damla karanfil yağı, günde 1 kez, 250 ml suya damlatarak içilir. 2 haftadan fazla kullanmayın. 15 günlük ara vererek 2-3 kez tekrarlanabilir.
Vajina ağzı, makat gibi hassas bölgelerin kaşıntısı ve temizliği için 2 çay kaşığı Hindistan cevizi yağına 5 damla karanfil yağı eklenir, iyice karıştırılır ve sorunlu bölgelere sürülür. Vajina ve makat içine sürmeyin.
Ağızdaki pamukçuklar için, 1/3 su bardağı (yaklaşık 60 ml) su içerisine 1 damla karanfil yağı damlatılır ve iyice karıştırılır. Ağızda 5 dakika çalkalanır ve tükürülür.

✅Diş Ağrısı
• 1 çay kaşığı (5ml/50 damla) zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı içerisine 3 damla karanfil yağı damlatılır ve iyice karıştırılır.
• Hazırlanan karışıma temiz bir pamuk batırılır ve karışım doğrudan ağrıyan dişin ve diş etinin üzerine 5-10 dakika konulur.
• Tadı çok keskin ise biraz daha taşıyıcı yağ ekleyerek seyreltebilirsiniz.
• Uygulanan kür etkisini 2-3 saat boyunca gösterir.

✅Soğuk Algınlığı ve Grip
• 1 çay kaşığı (5ml/50 damla) Hindistan cevizi yağı içerisine 4-5 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır. Boyun ve göğüs bölgesine masaj yapılarak uygulanır.

✅Kaşıntı
1 çay kaşığı (5ml/50 damla) Hindistan cevizi yağı içerisine 3 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır. Kaşınan bölgelere masaj yaparak uygulanır.

✅Cilt Lekeleri, Sivilce İzleri ve İnce Çizgiler
• 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı içerisine 3-4 damla karanfil yağı eklenir ve iyice karıştırılır.
• Yüz doğal bir sabun ile yıkanır ve durulanır.
• Karışım cilde nazikçe uygulanır, 30 dakika bekletilir, sonra yıkanır....
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#karanfilyağı #uçucuyağı #candida #kaşıntı #regl #soğukalğınlığı #dişağrısı #ağızsağlığı #karanfilyağınasılkullanılır #grip #depresyon #yüksektansiyon #ciltlekesi #sivilce #bilekburkulması #iykaranfilyağınasılkullanılır #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam
  • SAÇ DÖKÜLMESİNE NE İYİ GELİR❓

Sağlıklı bir insanın her gün 20-30 adet saçı dökülür. Günde 50-100 adet saç teli kaybı normal sayılıyor olsa da dökülen saç miktarını azaltmak oldukça önemlidir. Kimyasal madde üreten fabrikalara yakın bölgelerde oturmak, bilgisayar başında çok fazla çalışmak, kimyasal içerikli temizlik ürünlerini çok fazla kullanmak, kortizon ve doğum kontrol hapı gibi sentetik ilaçları, antiromatizmal ve antidepresan ilaçları, kimyasal saç boyalarını ve şampuanları kullanmak saç dökülmesine sebep olabilir.

Ayrıca şampuanlar östrojen hormonunu taklit eden kimyasalları, koku maddelerini ve daha birçok zararlı bileşeni içerdiği için insan sağlığını tehdit eder ve saçların kirlenmesine ve dökülmesine sebep olur. 

🌟PEKİ NE YAPILMALI?
🌟Bu Gıdalardan Uzak Dur!
• Şeker
• İşlenmiş Gıdalar
• Kafein
• Alkol ve Sigara
• Trans Yağlar

🌟Bu Gıdaları Tüketin
• Kimyasal İçermeyen Gıdalar: Kimyasal madde içermeyen gıdalar, saç sağlığını korumaya yardımcı olur. Çünkü kimyasallar endokrin sistemi bozarak hormon dengesizliklerine ve sonucunda da saç dökülmesine yol açar.
• Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği ve yağı içerdiği çinko sayesinde saç sağlığını korumaya ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda çinko eksikliğinin hipotiroide ve saç dökülmesine sebep olduğu tespit edilmiştir.
• Balıklar: Somon gibi yüksek omega-3 içeriğine sahip balıkların tüketilmesi, saç uzamasına yardımcı olur ve saç sağlığını destekler.
• Yeşil Çay: Yeşil çay düşük seviyelerde kafein içeren içeceklerden biridir. Kontrollü tüketimi ile saç dökülmesinin önüne geçilebilir.
• Tohumlar: Chia tohumu, keten tohumu ve kenevir tohumu gibi lifli gıdalar saç büyümesine yardımcı olabilecek sağlıklı yağları içerir.
• Kemik Suyu: Protein, kolajen ve amino asitler bakımından zengin içeriklere sahip olan kemik suyu, saçların sağlıklı büyümesine yardımcı olur...
.
.
⬅️⬅️Detaylı Anlatımını Kaydırarak Okuyabilirsiniz.
.
.
.
.
.
#saçdökülmesi #saçsağlığı #kellik #saçseyrekliği #şeker #kimyasalgıdalar #alkol #kötübeslenme #saçdökülmesineneiyigelir #omega3 #kabakçekirdeği #yeşilçay #iysaçdökülmesineneiyigelir #ilaçsızyaşıyoruz #sağlık #sağlıklıbeslenme #sağlıklıyaşam #ilaçsızyaşam

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • Aydınlatma Metni
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • Üyelik Sözleşmesi
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market

Güncellenen İçerikler

Yasemin Çiçeği Faydaları Nelerdir? Yasemin Çayı Ne İşe Yarar?

Yasemin Çayı Faydaları Nelerdir? Yasemin Çayı Ne İşe Yarar?

22 Eylül 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Civanperçemi Ne İşe Yarar?

Civanperçemi Ne İşe Yarar?

11 Ağustos 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

5 Ekim 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022
Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar? Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir?

Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar? Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir?

29 Eylül 2021 - Updated on 20 Mayıs 2022

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.



Profesyonel Web Tasarım sistemleri ile hazırlanmıştır.


No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
  • Güzellik
  • Takviyeler
  • İlaçsız Market

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - VagonSoft Web Tasarım.

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayafasını ziyaret edebilirsiniz.