Reklam
İlaçsız MarketUçucu Yağlar

Misk Adaçayı Yağı Faydaları Nelerdir?

Reklam

Misk adaçayı yağı faydaları nelerdir? Misk adaçayı, eski zamanlardan beri şifalı bir bitki olarak kullanılır. Geleneksel tıpta özellikle kadın hastalıklarında önemli rol oynar. Misk adaçayı yağı ise antibakteriyel ve anti efektif nitelikleriyle doğal bir antidepresandır ve cildi güzelleştirme özelliği vardır.

Adaçayının Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Misk Adaçayı Nedir?

Bilimsel adı Salvia sclarea olan Misk adaçayı Salvi cinsine ait çok yıllık bitkilerden biridir. Genellikle Akdeniz iklimine özgü bir bitkidir ve yüksek sıcaklıklarda yetişebilir. Pembe-mor renkli salkımlar halinde açan çiçekleri vardır. Adaçayı yağı bitkinin yapraklarından ve tomurcuklarından elde edilir. Yağın başlıca etken maddeleri sklareol, alfa terpineol, geraniol, linalil asetat, karyofillen, neril asetat ve germakren-d’dir. Ester konsantrasyonu yüksektir.

Reklam

Misk Adaçayı Yağı Faydaları Nelerdir?

Misk adaçayının krampları, hormonal dengesizlikleri, dolaşım problemlerini ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını tedavi ettiğine dair önemli çalışmalar vardır.

Adet Rahatsızlıklarını Giderir

Misk adaçayı, hormon seviyelerini dengeleme özelliğine sahiptir. Adet döngüsünün düzenlenmesini sağlar. Şişkinlik, kramp, ruh hali değişiklikleri ve yemek yeme isteğindeki değişimler gibi birçok adet öncesi sendromu semptomlarını iyileştirir. İnsanın kontrol edemediği sinir iletimlerine etki ederek spazmların çözülmesini sağlar.

Birleşik Krallık’ta bulunan Oxford Brooks Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada aromaterapinin doğum yapan kadınlarda kaygı, korku ve ağrıya olan etkileri analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda doğum sırasında kullanılan uçucu yağlardan en etkili olanların adaçayı yağı ve papatya yağı olduğu belirlenmiştir. {1*}

Başka bir çalışmada ergenlik çağındaki kızların adet döngüsü sırasında aromaterapinin ağrı kesici etkileri ölçülmüştür. Badem yağının içerisine adaçayı, mercanköşk, tarçın, zencefil ve sardunya yağı eklenmiş, katılımcıların karın bölgesine bu yağ ile masaj yapılmıştır. Sonuç olarak aromaterapi uygulanan gruptaki ağrının azalmasının ağrı kesici kullanan gruba göre çok daha yüksek olduğu görülmüştür. {2*}

Reklam

Hormonları Dengeler

Misk adaçayı, içerisinde bulunan diyet östrojenleri olarak adlandırılan fitoöstrojenler sayesinde vücut hormonlarını etkiler. Fitoöstrojenler adaçayının östrojenik özellikler kazanmasını sağlar. Bu durum östrojen seviyelerini düzenleyerek rahmin sağlıklı çalışmasını destekler, yumurtalık kanseri riskini azaltır.

yüksek östrojen seviyeleri sonucunda oluşabilen kısırlık, polikistik over sendromu ve östrojen gibi sağlık sorunlarında misk adaçayı östrojen seviyelerini dengeler ve hastalıkları engeller. Yapılan bir araştırmaya göre adaçayı yağının solunması, kortizol seviyelerini %36 oranında azaltır ve tiroid hormonu seviyelerini iyileştirir. {3*}

Uykusuzluğu Giderir

Adaçayı yağı doğal bir yatıştırıcıdır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yapılan bir çalışmada gece vardiyasında çalışan hemşirelere lavanta yağı, greyfurt yağı, neroli yağı ve adaçayı yağı içeren bir masaj yağı hazırlanmıştır. Bu yağ ile masaj yapılması sonucu hemşirelerde uyku kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir.

Adaçayı Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Dolaşım Sistemini Destekler

Misk adaçayı kan damarlarını açarak kan dolaşımının artmasını sağlar. Beyin ve arterlerin gevşemesini sağlar, kan basıncını doğal olarak düşürür. Böylece kaslara giden oksijen miktarı artar ve organ fonksiyonu desteklenerek metabolik sistemin performansı artırılır.

Reklam

Kore Cumhuriyeti’ndeki Temel Hemşirelik Bilimleri Bölümünde adaçayının kadınlarda idrar kaçırma ve istemsiz idrara çıkma üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Katılımcılar üç ayrı gruba ayrılmış; birinci gruba misk adaçayı yağı, ikinci gruba lavanta yağı ve üçüncü gruba da badem yağı verilmiş ve altmış dakika bu yağları solumaları istenmiştir. Çalışma sonucunda misk adaçayı grubunun diğer gruplara kıyasla sistolik kan basıncında önemli bir düşüş, lavanta yağı grubuna kıyasla diyastolik kan basıncında düşüş ve badem yağı grubuna kıyasla solunum hızında önemli bir düşüş yaşadığı gözlemlenmiştir. Bu veriler, misk adaçayı yağı solunumunun idrar kaçırma sorunu yaşayan kadınlarda idrara çıktıklarında kasılıp gevşeme problemlerine yararlı olabileceğini düşündürmektedir. {4*]

Kalp Sağlığını Destekler

Adaçayı yağı antioksidan ve antienflamatuar özellikleri sebebiyle kalbi korur. Duygusal stresi azaltır ve dolaşımı iyileştirir. Bu iki önemli özellik sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca misk adaçayının sistolik ve diyastolik kan basıncını düşürmesi ve solunum hızını yavaşlatması, kalp sağlığını desteklemekte büyük rol oynamaktadır.

Stresi Azaltır

Misk adaçayı kaygı için kullanılabilecek en önemli doğal ilaçlardan biridir. Kaygı ve başarısızlık duygularını azaltır, zihinsel gücü ve özgüveni artırır. Kişiye neşe ve rahatlık hissi veren öforik özelliklere sahiptir. Düzenli olarak kullanıldığında kortizol seviyesini düşürür.

Yapılan küçük bir çalışmada stresli bir dönemden geçen bir grup kadının misk adaçayı soluması sonucu rahatlama hissettiği ve kan basınçlarının düştüğü gözlemlenmiştir. {4*}
2010 yılında Güney Kore’de  yapılan bir araştırma sonucu misk adaçayı yağının depresyon hastaları için tedavi edici olarak kullanılabileceği bulunmuştur. Çalışmada farklı maddelerin antidepresan özellikleri ölçülmüş ve en yüksek antistres etki gösteren maddenin misk adaçayı yağı olduğu tespit edilmiştir. {5*}

Dopamin Nedir? Dopamin Ne İşe Yarar?

Enfeksiyonla Savaşır

Misk adaçayı bakteri ve mantarların neden olduğu enfeksiyonun büyümesini ve yayılmasını engeller. Antibakteriyel özelliği sayesinde su veya yiyeceklerle vücuda alınan bakterilerin tehlikeli davranışını durdurarak sindirim ve boşaltım sistemini korur.

Yapılan bir çalışma adaçayı yağının antimikrobiyal özellikleri nedeniyle yara ve cilt enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini kanıtlamıştır. Çalışma sonucu misk adaçayı yağının Staphylococcus aureus, S. epidermidis ve S. xylosus gibi mikroorganizmalar üzerinde etkili olduğu görülmüştür. {6*} Bunun yanı sıra, antiseptik özelliği nedeniyle misk adaçayı yağı yaralara uygulandığında mikrop bulaşmasını engeller ve yarayı koruyarak hızlı iyileşmesini sağlar.

Cilt Sağlığını Destekler

Misk adaçayı yağı içerisinde linalil asetat isminde önemli bir ester barındırır. Linalil asetat cilt iltihabını azaltır ve ciltteki kızarıklıklar için kullanılabilecek doğal maddelerden biridir.  Ayrıca ciltteki yağ üretimini düzenleyerek cildin daha sağlıklı hale gelmesini sağlar.

Sindirime Yardımcı Olur

Sindirim sistemi insan sağlığının temelini oluşturur. Sindirim sisteminin düzgün çalışması için sinir, hormon, bakteri ve dolaşımın dengeli olması gerekir. Misk adaçayı sindirim sürecini hızlandırır ve kolaylaştırır. Mide ve safra sıvılarını artırır böylece hazımsızlık semptomlarını hafifleterek kramp, şişkinlik ve batın bölgesindeki rahatsızlıkları giderir.
Misk adaçayı yağı, mide rahatsızlıklarını önler ve vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırır. Geleneksel tıpta bağırsak hareketlerini düzenlemek, kabızlığı gidermek ve mide ülserini iyileştirmek için kullanılır.

Kabızlık ve Kronik Hazımsızlık Doğal Tedavisi

Menopoz Septomlarını Hafifletir

Misk adaçayı yağının vücuttaki östrojeni taklit etmesi nedeniyle menopozun bazı belirtilerini azaltmada etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar ayak tabanına uygulanan adaçayı yağının sıcak basmalarını azalttığını göstermiştir. {7*}

Lösemiyle Savaşabilir

Yunanistan’ın Atine kentinde Helen Antikanser Enstitüsü İmmünoloji Departmanı’nda yürütülen bir çalışmada adaçayı yağında bulunan sklareol maddesinin lösemiyle mücadelede önemli bir rol oynayabileceği bulunmuştur. {8*}

Misk Adaçayı Yağı Nasıl Kullanılır?

Misk adaçayı yağı evde birkaç basit tarif hazırlanabilir ve kullanılabilir.

  • Stresli anlarda birkaç damla misk adaçayı yağı damlatıp odaya yayılmasını beklemek kişinin rahatlamasını sağlar.
  • Ruh halini iyileştirmek ve eklem ağrılarını azaltmak için ılık banyo suyuna birkaç damla misk adaçayı yağı eklenebilir. Banyo tuzu kullanan kişiler epsom tuzuna veya karbonata misk adaçayı yağı ekleyebilir.
  • Göz bakımı için ılık ve temiz bir havluya birkaç damla misk adaçayı yağı damlatılır. Gözler kapatılır ve on dakika boyunca havlu her iki göze de bastırılır.
  • Kramp ve ağrı oluşan bölgeler için misk adaçayı içeren bir masaj yağı hazırlanabilir. Jojoba yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağa beş damla adaçayı yağı eklenir, ilgili bölgeye masaj yapılır.
  • Cilt bakımı için eşit oranda adaçayı yağı ve bir taşıyıcı yağ karıştırılır. Karışım doğrudan cilde uygulanabilir.
  • Misk adaçayı yağı su, bal ya da hazırlanan meyve sularına eklenerek tüketilebilir.
  • Kabızlık problemi yaşayan kişiler misk adaçayı yağını taşıyıcı bir yağ ile aynı oranda karıştırabilir ve karın bölgesine dairesel hareketlerle masaj yapabilir ya da içerisine birkaç damla misk adaçayı yağı damlatılmış su ile karın bölgesine sıcak kompres uygulayabilir.
  • Astım semptomlarını hafifletmek için adaçayı yağı ve lavanta yağı karıştırılarak sırta veya göğse masaj yapılabilir.
  • Saçları güçlendirmek için banyo sırasında saç derisine misk adaçayı yağı ve biberiye yağı ile masaj yapılabilir.

Misk Adaçayı Yağı Zararları Nelerdir?

Misk adaçayı hamilelik sırasında, özellikle ilk üç aylık dönemde kullanılmamalıdır. Kullanımı tehlikeli rahim kasılmalarına neden olabilir. Hamilelik sırasında kullanılacaksa mutlaka doktora danışılmalıdır. Misk adaçayı yağı bebeklerde ve çocuklarda kullanılmamalıdır.

Misk adaçayı yağının gözleri parlattığı, görüşü iyileştirdiği ve yaşlanmaya bağlı görme kayıplarının önüne geçtiğine dair mitler bulunmaktadır. Bu iddialara dair kesin bir bilgi yoktur, direkt olarak kesinlikle göze damlatılmamalıdır.

Alkol kullanımı sırasında veya sonrasında adaçayı yağı kullanımından kaçınılmalıdır. Yapılan araştırmalar bunun gerçekçi rüyalara ve uyku sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir.

Yağ topikal olarak kullanılacaksa geniş bölgelere uygulamadan önce mutlaka ciltte hassasiyet yaratıp yaratmadığı test edilmelidir. Kolun iç kısmı bu test için ideal bir bölgedir. Yanma, kızarıklık, kaşıntı gibi problemlerde hemen bol su ile yıkanmalı ve doğrudan cilde uygulanmamalıdır.

Misk Adaçayı Yağı İlaçlarla Birlikte Kullanılabilir Mi?

Kloralhidrat ve hekzobarbiton adaçayı yağı ile etkileşime girer. Adaçayı yağı uyuşukluğa neden olan bu iki ilacın yatıştırıcı etkilerini artıracağından birlikte kullanılmaları önerilmez.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11033651/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21949670/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24802524/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23360656/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20441789/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4360007/
  7. https://files.achs.edu/mediabank/files/melissa_clanton.pdf
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10071073/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu