Reklam
Güzellik

Shea Yağı ve Jojoba Yağı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Reklam

Shea yağı ve jojoba yağı arasındaki farklar nelerdir? Shea yağı ve jojoba yağı değerli doğal yağlar arasında yer alır. İki yağ da vitamin ve mineral açısından zengindir. Cildi nemlendirme özellikleri yüksektir, cildi besler ve güzelleştirirler. Shea yağı ve jojoba yağını birbirinden ayıran en önemli özellik nemlendirme kapasiteleridir.

Lavanta Yağı Faydaları ve Kullanım Yöntemleri❗ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı, Afrika’ya özgü Vitellaria Paradoxa adlı shea ağacının yemişlerinden elde edilir. Shea cevizlerinin dış kabuğu çıkarılır ve ceviz kavrulur. Ortaya çıkan işlenmemiş tereyağı geniş bir kapta su ile karıştırılır ve su yüzüne çıkan yağ kenara ayrılır. Ayrılan yağ kaynatılır ve fazla suyu buharlaştırılır. Tüm işlemler sonucunda shea yağı elde edilir. Vanilya renklidir, yoğun kremsi bir yapısı vardır.

Reklam

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba yağı, Meksika jojoba çalısı Simmondsia chinensis’in tohumlarından elde edilir. Jojoba yağı olarak bahsedilen ürün aslında bir mum esteridir. Yani tohumdan elde edilen üründe alkol ve uzun zincirli yağ asidi monoesterleri bulunur. Saf jojoba yağı renksizdir, işlem görmüş jojoba yağı ise altın renklidir. Jojoba yağının kimyasal formülü, cildimizin ürettiği sebumun kimyasal formülüne çok benzer.

Shea Yağı ve Jojoba Yağı Arasındaki Fark Nedir?

Shea yağı da jojoba yağı da çok değerli yağlardır ve ikisinin de insan sağlığına birçok faydası bulunur. İki yağı birbirinden ayıran temel özellik; shea yağının cilt kuruluğunu onarmak için cilde derinlemesine nüfuz etmesi, jojoba yağının ise ciltte yüzeysel bir etki bırakmasıdır. Jojoba yağı ciltte yağlı bir his bırakmaz, günlük nemlendirme için uygundur.

Jojoba yağı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Jojoba Yağı Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Yoğunluk

Shea yağı ve jojoba yağı kendilerine has doku ve hisse sahiplerdir. Shea yağı kremsi bir yapıya sahiptir, jojoba yağı ise yağ yapıdadır.

Reklam
  • Shea yağı cilde uygulandığında hemen eriyen yoğun bir krem yapısındadır. Cilt üzerinde tamamen emilmezse yapışkanlık hissi bırakır.
  • Jojoba yağı cilde uygulandığı ilk anda yağlı bir his verir. Ancak insan sebumuyla benzer özellikler gösterdiği için cilt tarafından kolayca emilir. Ciltte yağlı bir his bırakmaz.

Raf Ömürleri

Kimyasal yapıları ve özellikleri farklı olduğu için shea yağı ve jojoba yağının raf ömürleri birbirinden farklıdır.

  • Shea yağı açıldıktan sonra iki yıl içinde bozulur.
  • Jojoba yağı oda sıcaklığında sabit özellikte kaldığı için uzun yıllar kullanılabilir, bozulma görülmez.

Yağ Asitleri Oranı

Cildin nemli, dolgun ve genç görünmesini sağlayan şey cilt bariyerinde bulunan yağ dokusudur. Dışarıdan alınan desteklerde bulunan yağ asitleri yağlı bariyere destek olur.

  • Shea yağında yüksek miktarda bulunan oleik asit ve stearik asit cildin daha sağlıklı ve genç görünmesini sağlar.
  • Jojoba yağı da shea yağı gibi oleik asit ve stearik asit içerir ancak oranları farklıdır. Shea yağı özellikle oleik asit açısından zenginken jojoba yağı daha yüksek miktarda stearik asit içerir.

Cilt Üzerindeki Etkileri

Jojoba yağı cildi nemlendirir, yumuşatır ve hızla emilir. Bu özelliklerinden dolayı günlük nemlendirme için idealdir. Shea yağı da cildi nemlendirir ve cilde ışıltı katar.

  • Shea yağı ciltteki gözeneklerin açılmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Antimikrobiyal özellikleri nedeniyle akne oluşturmaya meyilli ciltler için uygundur. İçerdiği antioksidanlar sayesinde cildi serbest radikallere karşı korur ve kırışıklık oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
  • Jojoba yağı shea yağına göre çok daha hızlı emilir. Anti-enflamatuar etkilidir. Gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur, akneli ciltler tercih edebilir. Cilt kızarıklıklarına iyi gelir, kırışıklıkların giderilmesini sağlar, yara izlerini iyileştirir.

Shea yağı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Shea Yağı Nedir ve Faydaları Nelerdir? Shea Yağı Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Saç Üzerindeki Etkileri

Shea yağı ve jojoba yağı saç için de oldukça faydalı yağlardır. Saç tipi ve yapısı göz önüne alınarak uygun yağ seçilebilir.

Reklam
  • Shea yağı ince ve kırılgan saçların bakımında iyi bir tercihtir.
  • Jojoba yağı kuru, kabarık ve kırılgan saçlar için kullanılabilir.

Shea Yağı mı Daha İyi Jojoba Yağı mı?

Shea yağı ve jojoba yağı cilt bakım rutinlerine dâhil edilebilecek sağlıklı yağlardır. Herhangi bir toksik etkileri yoktur, besleyici içeriğe sahiplerdir. Hangisinin daha iyi olduğu cilt tipine ve ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Alerjik reaksiyon göstermesi ihtimaline karşı, yüze uygulanmadan önce küçük bir miktar kolun iç kısmına sürülmeli ve kızarıklık, kaşıntı, yanma gibi herhangi bir etki gösterip göstermediği gözlenmelidir.

Shea Yağı ve Jojoba Yağı Birlikte Kullanılabilir mi?

Evet, shea yağı ve jojoba yağı birlikte kullanılabilir. Shea yağı ve jojoba yağı içeren evde kolaylıkla hazırlanabilecek bakım yağı cildi besler. Karışım şeffaf olmayan buzlu bir görünüme sahiptir, uygulandığında cildi yumuşatır.

Gerekli malzemeler:

  • 1 su bardağı shea yağı
  • ½ su bardağı jojoba yağı
  • ½ su bardağı Hindistan cevizi yağı
  • 10-30 damla lavanta yağı

Nasıl Hazırlanır?

  1. Shea yağı ve hindistan cevizi yağı bir kaba alınarak benmari usulü eritilir.
  2. Eriyen karışıma jojoba yağı ve lavanta yağı eklenir, karıştırılır.
  3. Karışım katılaşması için buzdolabında birkaç saat bekletilir.
  4. Katılaşan karışım yaklaşık on dakika boyunca çırpılır.
  5. Hazırlanan yağ cam bir kapta saklanır ve gerektiğinde kullanılır.

Nasıl Kullanılır?

Hazırlanan vücut yağı nemlendirici özelliği yüksek bir karışımdır. Nemlendirici vücut losyonu olarak kullanılabilir. Avuç içine alınan bozuk para büyüklüğündeki yağ ile ihtiyaç olan bölgeye masaj yapılabilir.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu