Reklam
İlaçsız Yaşıyoruz

Aydınlık Bir Cilt için 10 Ayurvedik Tedavi

Ayurveda tıbbı nedir? Cilt doğal yollarla nasıl aydınlatılır? Ten rengi sonradan açılır mı? Cilt aydınlatan kürler nelerdir? Cilde iyi gelen bitkiler nelerdir? Cildi güzelleştiren doğal yollar nelerdir?

Reklam

Aydınlık bir cilt için 10 ayurvedik tedavi. Ayurveda, tamamen doğal bileşenleri kullanarak mükemmel sağlık ve güzel bir cildin anahtarını elinde tutan zengin bir bilgi içerir. Eski Ayurveda tedavileri, bugünlerde yaşanılan birçok cilt problemi için çözüm üretebilir.  Parlak ve aydınlık bir cilt elde etmeye yardımcı olan birçok tedavi seçeneği vardır. Ancak, sabırlı olmak ve tedaviyi tutarlı olarak takip etmek gerekir.

Sandal Ağacı ve Badem Tozu

Sandal ağacı ve badem tozu, cilt gençleştirmek için Ayurveda tedavilerinde yaygın olarak kullanılır. Sandal ağacı antiviral ve antiseptiktir. Ayurveda’da doğal bir soğutucu olarak kabul edilir. Pitta’yı (vücutta bulunan ısı enerjisi) sakinleştirmeye yardımcı olur. Ciltteki sivilce, akne ve çıbanları yok eder. Badem tozu sadece cilt tonunu aydınlatmakla kalmaz, aynı zamanda cilt sağlığını artıran besinler de sağlar. {1*}, {2*}

Reklam

Gerekli malzemeler:

Pürüzsüz bir macun oluşturmak için sandal ağacı tozu, badem tozu ve Hindistan cevizi yağını bir kasede karıştırın.
Yüzünüze uygulayın ve 20 dakika bekletin. İyice durulayın. Haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz.

Zerdeçal ve Pirinç Unu

Zerdeçal ve pirinç unu, cilt parlaklığını iyileştirmek için mükemmel ayurvedik peelinglerdir. Zerdeçal antiseptik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda mükemmel bir peeling maddesidir. Pirinç unu cilt beyazlatma aktiviteleri sergiler ve donuk cildi aydınlatır. Ayrıca, tarifte kullanılan domates suyu ciltteki koyu lekelerin rengini açar. {3*}, {4*}

Gerekli malzemeler:

Reklam
  • 2 çay kaşığı zerdeçal
  • 2 çay kaşığı pirinç unu
  • 2 çay kaşığı domates suyu

Bir kase alın ve içine zerdeçal ve pirinç unu ekleyin. Domates suyunu kaseye dökün ve iyice karıştırın. Macunu yüzünüze ve boynunuza nazikçe uygulayın ve yarım saat kurumasını bekleyin. Yüzünüzü soğuk suyla durulayın. Haftada 3-4 kez uygulayın.

Pirinç faydaları hakkında bilgi almak için Saç için Pirinç Suyu Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Aloe Vera Ve Limon

Cilt nemlendirmesi için limon ve aloe vera kullanabilirsiniz. Aloe vera antioksidan özelliklere sahiptir. Cildi serbest radikal hasarından korur, iltihaplanmayı azaltır ve cildi sıkılaştırır. Limon ise cildi temizler ve parlatır. {5*}

3 yemek kaşığı aloe vera jeline 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı cildinize uygulayın (nemlendirici gibi) ve gece boyunca bırakın. Sabah durulayın ve kurulayın. Her gece yatmadan önce yapabilirsiniz.

Safran ve Zeytinyağı

Safran, lekeleri ve sivilceleri tedavi eder, cildi aydınlatır ve cilt dokusunu iyileştirir. Cilt gençleştirme için Ayurvedik temizleyicilere safran da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı beyaz noktalarla ve siyah noktalarla savaşır.

Reklam

Bir bardak damıtılmış suda 2-3 parça safranı ıslatın. Su sarımsı bir renk alınca üzerine 2-3 damla zeytinyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Bir parça pamuğu sıvıya batırın ve yüzünüze nazikçe uygulayın. 15 dakika bekletin ve ardından soğuk suyla durulayın. Haftada 3-4 kez yapın.

Kumkumadi Yağı

Kukumadi yağı, safran, kırmızı sandal ağacı, Hint nilüferi, gül suyu, keçi sütü ve susam yağından yapılan eski bir Ayurveda formülasyonudur. Kumkumadi yağı, bronzlaşmayı giderir ve yüzünüzdeki lekelerin görünümünü azaltır. Cilt sağlığına da yardımcı olabilir.

Kumkumadi yağını avuçlarınızın arasına sürün ve 5 dakika boyunca cildinize nazikçe masaj yapın. 20 dakika kalmasına izin verin. Ilık suyla durulayın. Haftada 3-4 kez uygulayabilirsiniz.

Fesleğen ve Neem

Neem, donuk cildi canlandırır ve sivilceleri azaltır. Fesleğen cilt tahrişlerini ve yaralarını tedavi eder ve cilt hücresi metabolizmasını hızlandırır.

Gerekli malzemeler:

  • 10 kutsal fesleğen yaprağı
  • 10 neem yaprağı
  • 2 çay kaşığı gül suyu

Kutsal fesleğen yapraklarını ve neem yapraklarını bir macun haline getirin ve gül suyu ekleyin. İyice karıştırın.
Macunu yüzünüze uygulayın ve 20-40 dakika bekletin. Durulayın. Haftada 3-4 kez yapın.

Bektaşi Üzümü ve Papaya

Bektaşi üzümü (amla) antibakteriyel ve büzücü özelliklere sahiptir. Cilt tonunu ve ten rengini iyileştirir. Papaya cildi temizler ve ölü cilt hücrelerini temizler. {6*}

Gerekli malzemeler:

  • 2 çay kaşığı toz Bektaşi üzümü
  • 2 çay kaşığı papaya
  • Ilık su

Bektaşi üzümü tozunu ve papayayı bir kaseye ekleyin ve macun kıvamına getirmek için içine ılık su dökün. Yüzünüze uygulayın ve 20-30 dakika bekletin. İyice durulayın. Haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz.

Bal ve Limon

Bal ve limon cilt için etkili ayurveda bileşenleridir. Bal cildi onarır ve çevresel zararlardan korur. Ayrıca cildi nemlendirir, yatıştırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.

1 çay kaşığı bala 2 çay kaşığı limon suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Macunu cildinize nazikçe uygulayın ve 20 dakika bekletin. İyice durulayın. Her gün uygulayabilirsiniz.

Cilt bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için Daha Aydınlık ve Parlak Bir Cilt İçin 9 Yöntem yazımızı okuyabilirsiniz.

Ubtan Ve Gül Suyu

Ubtan, koyu halkaları azaltan en etkili ayurveda bitkisidir. Ayrıca yüzdeki tüyleri azaltır ve lekeleri ve kusurları temizler. Gül suyu ise çok rahatlatıcıdır. Cilt detoksu için ubtan ve gül suyuyla banyo da yapabilirsiniz.

2 yemek kaşığı ubtan ve 3 çay kaşığı gül suyunu bir kapta karıştırın. Macunu yüzünüze uygulayın ve 40 dakika bekletin. İyice durulayın. Haftada bir veya iki kez uygulayın.

Meyan Kökü ve Limon

Meyan kökü cildi temizler ve güneş ışınlarından korur. Limon sivilceleri önler ve cilt tonunu iyileştirir.

2 yemek kaşığı meyan kökü tozunu 3 çay kaşığı limon suyuyla karıştırın. Macunu yüzünüze uygulayın ve 30 dakika bekletin. İyice durulayın. Haftada bir veya iki kez uygulayabilirsiniz.

Ayurveda Tedavilerinin Yan Etkileri Nelerdir?

Ayurveda tedavileri genellikle güvenlidir. Ancak kullanılan malzemeler hassas cilde sahip kişilerde alerjiye neden olabilir. Alerji oluşumunu önlemek için tedaviye başlamadan önce bir yama testi yapmak önemlidir.

Cilt için En İyi Ayurveda İçeceği Nedir?

Daha aydınlık bir cilt elde etmek için zerdeçal gibi bitkisel içeriklerin kullanıldığı birçok içeceği kullanabilirsiniz.

Ashwagandha Yaşlanmayı Geciktirir mi?

Araştırmalar, Ashwagandha kökünün yaşlanma belirtilerini geciktirdiğini kanıtlamıştır. Cildi güzelleştirir, kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmaya yardımcı olur. {7*}

Ayurveda Hiperpigmentasyonu Tedavi Eder mi?

Evet, en iyi Ayurveda seçeneklerinden biri olan zerdeçal, hiperpigmentasyonu tedavi etmeye yardımcı olabilir. {8*}

Cilt için En İyi Ayurveda Bitkisi Nedir?

Cilt sağlığını iyileştirmek için kullanabileceğiniz bitkilerle yapılmış birçok Ayurveda yüz bakımı ve formülasyonu vardır. Manjistha, cildin genel durumunu iyileştiren çok popüler bir Ayurveda bitkisidir. {9*}

Ayurveda Tedavileri Cildi Sıkılaştırır mı?

Cildinizi sıkılaştırmak ve canlandırmak için susam yağı ve lavanta yağı gibi Ayurvedik yağlarla her gün cildinize nazikçe masaj yapın. {10*}

Lavanta yağı faydaları hakkında bilgi almak için Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://ar.iiarjournals.org/content/anticanres/35/6/3137.full.pdf
  2. http://www.plantarchives.org/PDF%20181/1048-1056%20(PA3%203612).pdf
  3. http://wgbis.ces.iisc.ac.in/energy/water/paper/Turmeric/Pub_%20Phytochemical%20and%20Pharmacological%20Importance%20of%20Turmeric%20(1).pdf
  4. https://wjpr.s3.ap-south-1.amazonaws.com/article_issue/1564830058.pdf
  5. https://www.researchgate.net/publication/315917684_Antioxidant_activity_of_true_aloe_Aloe_vera_extract_in_model_systems
  6. https://www.researchgate.net/publication/352909617_Potential_medicinal_plants_of_centurion_university_of_technology_and_management_Bhubaneswar_and_their_medicinal_uses
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7096075/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623628/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215426/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu