Reklam
İlaçsız Yaşıyoruz

Cilt pH’ı Nasıl Dengelenir?

Cilt pH'ı nedir? Cilt pH'ı neden önemlidir? Cilt pH'ı nasıl ölçülür? Cilt pH'ı neden bozulur? Cilt pH dengesi nasıl korunur? Cilt pH'ı

Reklam

Cilt pH’ı nasıl dengelenir? Muhtemelen çoğu cilt bakımı markasının reklamlarında “pH dengesi” terimini duymuşsunuzdur ve bunu bir pazarlama hilesi olarak görmüşsünüzdür. Ancak, pH sanılandan daha önemli bir işleve sahiptir. Cildin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve sağlıklı bir görünüme kavuşabilmesi için cilt pH’ının dengede olması oldukça önemlidir.

‘pH’ terimi, ‘potansiyel hidrojen’ anlamına gelir. Başka bir deyişle, herhangi bir maddedeki hidrojen iyonlarının konsantrasyonunun ölçüsüdür. pH ölçeği, 1900’lerin başında Danimarkalı kimyager S.P.L Sorensen tarafından asitliği ve alkaliliği ölçmek için tasarlanmıştır. 0 (en asidik) ile 14 (en alkali) arasında değişir.

Reklam

Asit mantosu, cildin bariyeri olarak tanımlanır. Cilt sebum salgıladığında ve yağ asitlerini parçaladığında oluşur. Tüm mikropların ve toksinlerin cilde zarar vermesini engelleyerek cildi sağlıklı ve nemli tutmaktan sorumludur.

Asitlik ve alkalilik arasında sağlıklı bir denge oluştuğunda cilt en iyi halde çalışır ve görünür. Bununla birlikte, cilt pH’ında dengesizlikler birçok cilt problemine sebep olabilir.

Cilt pH’ı Neden Önemlidir?

Cildin asit mantosu çok alkali olduğunda, cilt hassaslaşır ve kurur. Kolajen seviyesini yok eden bazı enzimler nedeniyle iltihaplanma ve yaşlanma belirtileri de ortaya çıkabilir. Cilt pH’ının alkalileşmesi genellikle cilt bakım ürünlerinin çok sık değiştirilmesinden kaynaklanır.

Yüksek pH’lı (alkali) ürünler kullandığınızda cildin geçirgenliği etkilenir. Cildin geçirgenliği tehlikeye girdiğinde, cilt tahriş edici maddelere ve mikroorganizmalara karşı savunmasız hale gelir. Yüksek cilt pH seviyeleri, birçok cilt sorununa neden olabilir: {1*}, {2*}, {3*}

Reklam
  • Ichthyosis vulgaris
  • Atopik dermatit (veya egzama)
  • Candidal intertrigo (Candida albicans mayasının neden olduğu bir deri enfeksiyonu)
  • Tinea pedis (veya Atlet ayağı)
  • Akne (P. acnes, pH seviyesi 6 ile 6,5 arasında olduğunda ciltte gelişir)
  • Yüksek pH seviyesi cildin yaşlanma sürecini de hızlandırabilir

pH değeri 5.5 olan cilt bakım ürünleri cilt için idealdir. Yüksek pH’lı (8 ila 14) ürünler cildin sahip olduğu doğal yağlara zarar verebilir ve pH’ı çok düşük (4,5’in altında) olan ürünler cildi tahriş edebilir.

Kolajen faydaları hakkında bilgi almak için Kolajen Takviyesinin Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

İdeal Cilt pH’ı Nedir? Cildin pH’ı Nasıl Öğrenilir?

İdeal olarak, cilt hafif asidik olmalıdır. Bu nedenle, pH seviyesi 5.5 olmalıdır. Ancak 4,8 ile 6 arasında olması da sorun değildir. Cildin asidik olması, cilt bariyer fonksiyonunun aktif olmasını, cildi tüm toksinlere, bakterilere ve diğer dış etkenlere karşı korumasını sağlar.

Cildin ve saçın pH’ını doğrudan ölçmek zordur. Ancak, bir dermatolog bunu belirlemenize yardımcı olabilir. Cildinizin yüzeyini kapsamlı bir şekilde analiz etmek, pH seviyenizdeki değişiklikleri belirlemek ve cildinizin durumunu veya cilt sorunlarınızın durumunu değerlendirmek için bir pH ölçer kullanırlar.

Bununla birlikte, pH seviyelerinizin dengesiz olup olmadığını öğrenmenin bazı yolları vardır. Genellikle, bir dengesizlik oluştuğunda cildiniz size birçok şekilde işaret verir:

Reklam
  • Aşırı yağlanma
  • Kuru yamalar
  • Kızarıklık ve döküntüler
  • Egzama
  • Sedef hastalığı
  • Akne
  • Yaşlanma belirtileri (ince çizgiler, kırışıklıklar ve sarkan cilt)

Cilt pH’ı Neden Bozulur?

Cilt pH dengesini bozabilecek birçok faktör vardır.

Yaş

Yaşlandıkça, cilt daha alkali hale gelir. Kırışıklıklara, ince çizgilere, pigmentasyona ve diğer sorunlara neden olur. Epidermisin pH’ı 5’ten 5.5-6’ya yükselir. PH seviyesi yükseldikçe cildin koruyucu aktivitesi zarar görür. Yaşın artmasıyla birlikte cildin hidrasyonu azalır ve bu da doğal cilt mikrobiyomunu (N) etkiler.

Aşırı Güneşe Maruz Kalma

Güneşin zararlı UV ışınları cildin asit mantosunu zayıflatarak daha alkali hale getirir. Pigmentasyon, donukluk ve akne gibi sorunlara yatkın hale getirir. Gençlerde uzun süre güneşe maruz kalmak, pH dengesizliği sürecini hayatın erken bir döneminde başlatabilir. UVA ışığı dermise ulaşmak için cilde nüfuz edebilir.

Yüzü Sabunla Yıkamak

Sabunlar, cildin pH dengesinin bozulmasının ardındaki en büyük suçlulardır. Sabunların pH seviyesi genellikle cildin normal pH’ından çok daha yüksek olan 9 civarındadır. Yüzü sabunla yıkamak, ciltte alkali bir kalıntı bırakır, bu da cilt sorunlarına ve hasara neden olur.

Yeme Alışkanlıkları

Diyetin cildin pH seviyesi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Diyet çok asidik olmamalıdır. Vücutta çok fazla asit olması cildi kötü etkiler. Çok fazla kafein, şeker, maya (ekmek ve unlu mamullerde bulunur), işlenmiş tahıl ve alkol, vücudun asitlik seviyesini artırır.

Asidik gıdalar hakkında daha fazla bilgi almak için Sağlığa Zararlı Asidik Gıdalar Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Cilt Bakım Rutinleri

Bazı cilt bakım rutinleri de cildin pH seviyesini bozabilir:

  • Cildi sıcak suyla yıkamak
  • Cildi çok sert ovmak (neredeyse her gün yüzünüze kese ve el bezi kullanarak)
  • Sert temizleyiciler kullanmak
  • Uzun süre duş almak

Cilt pH Dengesi Nasıl Korunur?

Cilt pH seviyesini eski haline getirmek, bariyer işlevini onarmayı gerektirir. Cildinizin nem seviyelerinin korunmasına yardımcı olur, parlak ve ışıltılı kalmasını sağlar:

Sabun ve Sert Temizleyicileri Kullanmayın

Yüzünüzde kalıp sabun kullanmayın ve sert kimyasallar içeren temizleyicilerden kaçının. pH dengeli cilt bakım ürünlerini seçin. Ambalajın üzerindeki tüm bileşenlerden bahsetmeyen herhangi bir üründen kaçının. Yüzünüzü yıkamak için daima ılık veya oda sıcaklığında su kullanın.

Elma Sirkesi Kullanın

Elma sirkesi, cildinizin pH seviyelerini düzenlemek için mükemmeldir. Ancak yüzünüze uygulamadan önce suyla seyreltin. Yarım bardak elma sirkesini dört bardak suyla karıştırın. İyice karıştırın ve bir sprey şişesinde saklayın. Toner olarak kullanın.

Elma sirkesi faydaları hakkında bilgi almak için Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

İyi Yağlar ve Nemlendiriciler Kullanın

Yaşlandıkça cildin doğal yağlar ve sebum üretme yeteneği azalır. Sonuç olarak, asit manto zarar görerek cildin pH dengesini etkiler. Nazik nemlendiriciler ve yağlar kullanmak cildi nemli tutar ve nem bariyerini yeniden oluşturmaya yardımcı olur. Cildinizi nemlendirmek için jojoba yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Asitleri Dikkatli Kullanın

Retinoik asit, alfa ve beta hidroksi asitler ve amino meyve asidi gibi bileşenler cilt için iyidir ve asit dengesinin korunmasına yardımcı olabilir. Ancak doğru kullanılmadığında bu asitler cildin doğal savunmasına zarar verebilir. Bu asitleri içeren reçetesiz satılan ürünlerin çoğu tamponlanmıştır ve cildinizde kullanımı son derece güvenlidir. Bununla birlikte, cildiniz kurumaya başlarsa ve kırmızı ve hassas görünürse, bu, ürünün cildiniz için çok sert olduğu anlamına gelir. Hemen kullanmayı bırakın.

Güneş Koruyucu Kullanın

Düzenli olarak güneş koruyucu kullanmak, cildin pH seviyesini korumak ve daha fazla hasar görmesini önlemek için çok önemlidir. Geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanın ve her gün güneşe çıkmadan önce uygulamayı unutmayın. Aşırı güneşe maruz kalma, epidermal tabakadaki melanin üretimini artırabilir, böylece cilde koyu bir ten rengi verir.

Topikal Antioksidanlar Kullanın

Topikal antioksidanlar, cilt hücrelerinizi düzgün çalışması için güçlendirir. Cildinizi çevresel hasarlardan ve stresten korurlar. Cilt pH’ını dengelemesiyle bilinen C vitamini (L-askorbik asit formunda bulunur) kullanabilirsiniz. C vitamini formülasyonları hafif asidik olsa da ciltte güvenle kullanılabilir (aynı anda başka bir asitli ürün kullanmamak şartıyla).

Diyetinizi Değiştirin

Günlük diyetiniz, yapraklı sebzeler (ıspanak sağlığınız ve cildiniz için iyidir) ve meyveler (muz, çilek ve karpuz gibi düşük şekerli meyveleri tercih edin) gibi birçok antioksidan açısından zengin gıda içermelidir. Vücudunuzun asitliğini artırdığı için işlenmiş gıdalardan kaçının, bu da cildinizin pH seviyesini etkileyebilir. Salatalara yer açın ve şeker alımınızı azaltın.

Yağlı Cilt Daha Asidik midir?

Evet, sebum doğası gereği biraz asidik olduğundan yağlı cilt daha asidik olabilir.

Yüz Yıkama Jeli pH’ı Kaç Olmalıdır?

Yüz yıkama jeli ideal olarak hafif asidik olmalı ve pH seviyesi 5.6’nın altında olmalıdır.

Akne Eğilimli Ciltler için Hangi pH İyidir?

Akne, pH’ı 6’dan yüksek olan ciltlerde çoğalır, bu nedenle pH’ı 4,7 ile 5,75 arasında olan ürünler akne eğilimli ciltler için idealdir. Ancak akne eğilimli ciltler için ürün seçmeden önce dermatoloğunuza danışmanız önerilir.

Kaynaklar

  1. https://core.ac.uk/download/pdf/16432246.pdf
  2. https://www.medicaljournals.se/acta/content/html/10.2340/00015555-1531

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu