Reklam
Güzellik

Limon Cilt Lekesine İyi Gelir Mi?

Reklam

Limon cilt lekesine iyi gelir mi? Ciltteki koyu lekelerin oluşması sadece yaşa bağlı değildir. Güneş ışığı, çevresel faktörler veya hormonal dengesizlikler de ciltteki koyu lekelerin oluşmasına sebep olabilmektedir. Limon suyu kullanılarak kozmetik veya dermokozmetik ürünlere gerek kalmadan, ciltteki lekeler azaltılabilir ve hatta zamanla yok edilebilir. Doğal tedavi yöntemlerini uyguladıktan sonra birçok insan reçete edilen kremlerin kullanımı bırakmış, ciltteki kararmalar için kremler yerine limon suyu kullanmaya başlamıştır. Limon suyu cildi beyazlatmada, cilt lekelerinin giderilmesinde oldukça etkilidir. Limon suyu içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sebebiyle hiperpigmentasyon tedavisinde kullanılmaktadır. {1*}

🍋 Limonun Faydaları Nelerdir❓🍋 Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Limon Cilt Lekesine İyi Gelir Mi?

Cilt, kendi renginden sorumlu bir pigment olan melanin üretmektedir. Bir takım faktörler bu pigmentin fazla üretilmesine sebep olarak pigmentasyona ve koyu lekelere yol açmaktadır. Pigmentasyonun başlıca nedenlerinden biri sürekli olarak güneş ışığına maruz kalmaktır. {2*} Hormonal dengesizlik, vitamin/mineral eksiklikleri, gastro-intestinal sistemdeki bozukluklar ve stres gibi diğer faktörler ciltteki lekelerin oluşumuna sebep olabilmektedir.

Reklam

Limon suyu, koyu lekelerin azalmasına yardımcı olmak için tek başına veya diğer bileşenlerle birlikte kullanılabilen doğal bir beyazlatıcı olup aynı zamanda, diğer OTC (tezgah üstü) ürünlerle benzer ağartma özelliğine sahip bir besindir. Asidik olması, koyu ve kahverengi lekelerin aşamalı olarak azalmasını sağlamaktadır.

Limon suyu içerisindeki C vitamini, melanin üretimini (melanogenez olarak da adlandırılır) engellemektedir. Limon suyu genellikle cilt hiperpigmentasyonunu ve yaşa bağlı oluşan lekelerin tedavisinde kullanılmaktadır. {3*} Ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal ajan olarak da işlev görmektedir. {4*} {5*}

Not: Her şeyin fazlasının zarar olabileceği gibi limonun fazla kullanımının da cilt kuruluğuna sebep olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Yüze kullanmadan önce dirsek bölgesinde test edilip birkaç saat sonra ne etki yarattığına bakılmalı, kaşıntı veya ciltte tahriş gibi semptomların yaşanması halinde kullanımı bırakılmalıdır. Ayrıca limon suyu cildin ışığa duyarlılığını artırabileceğinden muhakkak bu süreçte güneşe çıkılmamalı, çıkıldığında da güneş kremi kullanılmalıdır.

Doğal Cilt Bakımında Etkili 13 Yöntem

Reklam

Cilt Lekelerini Gidermek İçin Doğal Yöntemler

Ciltteki koyu lekeleri doğal yoldan yok etmek için evde uygulanacak basit birkaç yöntem bulunmaktadır.

Zerdeçal ve Limon Suyu

Zerdeçal cildi güzelleştirmeye yardımcı bir baharattır. Yapılan bir çalışma, zerdeçal özü içeren bir nemlendirici kremin, insan cildindeki lekelerin, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azalttığını göstermektedir. {6*}

  • 1 çay kaşığı zerdeçal tozu
  • ½ çay kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı süt

Tüm malzemeler karıştırılarak krem kıvamına getirilir ve kararmış bölgelere uygulanıp yaklaşık 10 dakika kadar bekletilir. Ardından ılık su ile durulanır. Haftada iki gün uygulanmalıdır.

Hindistan Cevizi Yağı ve Limon Suyu

Hindistan cevizi yağında bulunan antioksidanlar, güneş ışığının ve çevre kirliliğin neden olduğu cilt hasarını azaltır. Hindistan cevizi yağı cildi UV radyasyonundan korur ve cilt bariyerinin işlevini artırır. {7*} Ayrıca Hindistan cevizi yağı cildi nemlendirme özelliklerine de sahiptir.

  • 2-3 damla Hindistan cevizi yağı
  • 2-3 damla limon suyu

Tüm malzemeler karıştırılır ve cilde masaj yapılarak uygulanır. 20-25 dakika bekletildikten sonra ılık suyla veya ılık suya batırılmış yumuşak bir havlu yardımıyla temizlenir. Günde bir kez uygulanmalıdır.

Reklam

Limon Kabuğunun Cilde ve Saça Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi ve Limon Suyu

Elma sirkesinin ton eşitleme ve peeling özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Cilt yüzeyindeki ölü derinin dökülmesine yardımcı olarak kararmış bölgeleri beyazlatmaya yardımcı olur.

  • ½ çay kaşığı elma sirkesi
  • ½ çay kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı su
  • Pamuk

Tüm malzemeler karıştırılır ve pamuk yardımı ile cilde uygulanır. 8-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Haftada birkaç kez, kararma kaybolana kadar uygulanmalıdır.

Maydanoz ve Limon Suyu

Maydanoz limon gibi C vitamini açısından zengindir. Ciltteki koyu lekelerin beyazlatılmasında da etkilidir. {8*} {1*} Yapılan bir çalışmada, maydanozun koyu lekelerin azaltılmasında hidrokinon krem kadar etkili olduğu görülmüştür. {9*}

  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Pamuk

İncecik çekilmiş maydanoz, su ile birlikte 15 dakika kaynatılır. Hazırlanan karışım süzülerek içerisine limon suyu eklenir ve soğumaya bırakılır. Karışım pamuk yardımıyla cilde uygulanır ve 30 dakika kadar bekletilip su ile durulanır. Günlük olarak uygulanmalıdır.

Salatalık ve Limon Suyu

Salatalık, koyu lekelerin kademeli olarak beyazlamasına yardımcı olan antioksidanlar ve silika içermektedir. {10*} Ayrıca cildi canlı tutmaya da yardımcı olur.

  • 1 yemek kaşığı salatalık suyu
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı bal

Salatalık rendelenerek suyu çıkarılır. Salatalık suyunun içerisine limon suyu ve bal eklenerek iyice karıştırılır. Karışım koyu lekelerin üzerine uygulanır ve 10 dakika kadar bekletildikten sonra su ile temizlenir. Günde 1-2 kez işlem tekrar edilmelidir.

Zeytinyağı ve Limon Suyu

Zeytinyağı, UV ışınlarına maruz kalınması sonucu oluşan cilt lekelerinin tedavisinde fayda sağlar. Yapılan bir çalışmada, test edilen yağlar arasında SPF’si (güneşten koruma faktörü) en yüksek olan yağın zeytinyağı olduğu tespit edilmiştir. {11*}

  • 1/2 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu

Zeytinyağı limon suyuyla karıştırılarak koyu lekelere uygulanır. 10-15 dakika bekletildikten sonra su ile durulanır. Günde 2 kez uygulanmalıdır.

Limon İle Kepekten Kurtulma Yolları

Yoğurt ve Limon Suyu

Araştırmalar, yoğurt içeren yüz maskelerinin cilt parlaklığını ve nemini artırabileceğini göstermektedir. {12*} Yoğurt, koyu lekelerin zamanla beyazlamasına da yardımcı olur.

  • Birkaç damla limon suyu
  • 3-4 yemek kaşığı doğal yoğurt

Ciltteki kararmış bölgelere limon suyu sürülür ve kuruması beklenir. Limon suyu kuruduktan sonra üzerine yoğurt sürülür ve 10 dakika bekletildikten sonra yıkanır. Günde bir kez yapılmalıdır.

Domates Suyu ve Limon Suyu

Domates, cildi güneş hasarından koruduğu bilinen antioksidanlardan olan likopen ve beta-karoten içermektedir. {13*}

  • 1 çay kaşığı domates suyu
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Domates suyu ve limon suyu karıştırılarak kararmış bölgelere uygulanır. 10 dakika kadar bekletildikten sonra su ile durulanır. Cilt kurulanır ve uygun bir nemlendirici ile cilt nemlendirilmelidir. Günde bir kez uygulanabilir.

Karbonat ve Limon Suyu

Karbonat, iyi bir eksfoliyatör görevi görmektedir. Karbonatın grenli dokusu, lekelerin bulunduğu cildin üst tabakasının dökülmesine yardımcı olur. Bu sayede cildin renginin açılmasını sağlar.

  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Birkaç damla limon suyu

Karbonat içerisine biraz limon suyu eklenerek karışım krem kıvamına getirilir. Kararmış bölgelere sürülür ve 3-4 dakika bekletildikten sonra yıkanır. Her gün tekrarlanmalıdır.
Ciltte limon suyu varken güneşe çıkmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü limon cildin UV ışınlarına karşı hassasiyetine sebep olabilir. {14*} Herhangi bir yan etki durumunda derhal hekime başvurulmalıdır.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843359/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5029232/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4252431/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708628/
  6. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(09)01591-6/fulltext
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27902522
  10. https://www.researchgate.net/publication/335227969_Potential_role_of_Unani_medicinal_plants_in_management_of_Kalaf_Chloasma_A_review
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22152494
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20854436
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4185147/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu