Reklam
Beslenmeİlaçsız Market

Üzümün Faydaları Nelerdir? Üzüm Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Reklam

Üzümün faydaları nelerdir? Üzüm sirkesi nasıl kullanılır? Halk arasında çok bilinmese de üzümün pek çok faydası bulunur.  Üzüm ömrü uzatmaya, diyabet ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca üzüm beyin ve kalp sağlığını destekler.

Detoks İçecekleri Ne İşe Yarar❓ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Üzümün Besin Değerleri Nelerdir?

Üzüm, besin değerleri bakımından da oldukça zengin bir meyvedir.

Reklam

150 gram üzümün besin değerleri;

  • 104 kalori
  • 27.3 gram karbonhidrat
  • 1.1 gram protein
  • 0.2 gram yağ
  • 1.4 gram lif
  • 22 mikrogram K vitamini
  •  16.3 miligram C vitamini
  • 0,2 miligram bakır
  • 288 miligram potasyum
  • 0.1 miligram tiamin
  • 0.1 miligram riboflavin
  • 0.1 miligram B6 vitamini
  • 0.1 miligram manganez

Üzümün diğer faydalı içerikleri

  • Stilbenler – resveratrol, piceatannol,  pterostilben
  • Flavanoller – kateşinler, epikateşinler, prosiyanidinler, proantosiyanidinler, viniferonlar
  • Flavonoller – kersetin, kaempferol, mirisetin, isorhamnetin
  • Fenolik asitler – kafeik asit, kumarik asit, ferulik asit, gallik asit
  • Karotenoidler- beta-karoten, lutein, zeaksantin

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Üzüm, asma adı verilen dallar üzerinde yetişir. Subtropikal, Akdeniz ve Kıta-ılıman iklim koşullarında yetişen üzüm vitaceae familyasına aittir. Üzümler,  genetiğine göre çekirdekli veya çekirdeksiz olabilir. Üzüm antioksidan, lif, C ve K vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu sebeple üzümün sağlığa pek çok faydası bulunur.

Ömrü Uzatır

Üzümde bulunan stilben bir fitobesin olan resveratrolün ömrü uzatmaya yardımcı olduğu bilinir. Yapılan araştırmalar, resveratrolün yapısının genetiğe göre değiştiğini ortaya koymuştur. Resveratrol kabuklarda yapraklardan daha fazla bulunur. Bu da ömrü uzatmaya yardımcı olduğu anlamına gelir.{1*}

Reklam

Obezite ve Tip-2 Diyabet Riskini Azaltır

Yapılan araştırmalar, üzümde bulunan polifenollerin obezite ve tip-2 diyabet riskini azaltabileceğini ortaya koymuştur. {2*}

Üzüm, 43-53 arasında değişen GI değerleri ile düşük glisemik indeksli (GI) bir gıda olarak sınıflandırılmır. Düşük Gl değerlerine sahip olması kan şekeri için faydalı olduğu anlamına gelmez ancak üzüm ve üzüm içeren gıdalar kan şekeri dengesini, sağlıklı insülin regülasyonunu ve insülin duyarlılığının artmasını sağlayabilir.

Yapılan bir başka çalışma, glikoz toleransını iyileştirdiğini ve iltihabı azalttığını ortaya koymuştur. Ayrıca üzüm çekirdeği ekstresi bağırsak sağlığını iyileştirmekte, tip 2 diyabet ve obezite riskini azaltabilmektedir. {3*}

Obezite hakkında daha fazla bilgi almak için Kilo Alımına ve Obeziteye Neden Olan Obezojenler yazımızı okuyabilirsiniz.

Antioksidan Açısından Zengindir

Üzümde bulunan flavonoidler, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan yüksek antioksidan özelliklere sahiptir. Yapılan araştırmalar, flavonoidlerin insan vücudundaki metabolik dönüşümlerinin bir sonucu olarak, serbest radikalleri temizlemede ve diğer antioksidanların etkisini iyileştirmede önemli etkileri olan yüksek miktarlarda basit fenolik asitler üretebildiğini ortaya koymuştur. Üzümün tamamı vücut için sağlıklı olmasına rağmen kabuğu ve çekirdeği antioksidan bakımından zengindir.

Reklam

İltihabı Önler

Üzümde bulunan polifenoller kronik iltihabı azaltır. Doğal bileşikler olan üzüm flavonoidleri ve proantosiyanidinleri, kronik inflamasyon tedavisinde sentetik ilaçlardan daha etkili olabilir.

Kalp Sağlığını Destekler

Üzümün kardiyovasküler sistem üzerinde birçok faydası bulunur. Yapılan araştırmalar, üzümün kardiyovasküler sisteme olan faydalarını ortaya koymuştur. {4*}

  • Endotel fonksiyonunun artırır.
  • LDL oksidasyonunu azaltır.
  • Vasküler fonksiyonu iyileştirir.
  • Kan lipidlerini ve kolesterol seviyelerini dengeler.
  • Kan basıncını düzenler.
  • İnflamatuar süreçleri modüle eder.

Kanseri Önler

Üzümün bir diğer faydası da kanseri önlemeye yardımcı olmasıdır. Üzümde bulunan antioksidanlar, üzümün kanserle savaşmasını sağlar.  Ayrıca serbest radikal hasarı ve kronik iltihaplanmayı azaltmaya da yardımcı olur.

60 gram üzüm ortalama 1 gram lif içerir. Bu yüzden üzüm, kolon sağlığının korunmasına ve kolon kanserinin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yapılan bir araştırma, üzümün kolon kanseri hücrelerinin malignitesini düzenlediğini ortaya koymuştur. {5*}

Yapılan farklı bir araştırma, üzüm ve üzüm kabuğunun meme kanserine karşı olumlu kemoterapötik etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca kuru üzüm, içerdiği antioksidanlar sayesinde pankreas ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır. {6*}, {7*}

Beyin Sağlığını Destekler

Flavonoid bakımından zengin üzüm ve üzüm ürünlerinin tüketimi beyin fonksiyonu ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Üzümde bulunan flavonoidler, özellikle antosiyaninler, nöro-inflamasyonu inhibe eder ve oksidatif stresi azaltarak nörodejeneratif süreçleri önlemeye yardımcı olur.

Yapılan bir araştırma, kırmızı üzüm suyunun unutkanlık sorunu yaşayan yaşlı yetişkinler üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymuştur. Ayrıca üzüm Alzheimer riskini de azaltır. {8*}

Hafıza problemi yaşıyorsanız Odaklanmayı ve Hafızayı Güçlendiren 15 Gıda yazımızı okuyabilirsiniz.

Antimikrobiyaldir

Üzüm, içerdiği quercetin gibi flavonoidler sayesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Üzümün çekirdeği, kabuğu ve suyu gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları önler. {9*}, {10*}

Ayrıca alkolsüz şarap özü candida mantarları üzerinde antifungal özelliklere sahiptir. Üzüm ürünlerinin bu mantar önleyici etkinliği, üzümün cilt bakım ürünlerinde kullanılmasının nedenlerinden biri olarak kabul edilir.

Hangi Renk Üzüm Tüketilmelidir?

Üzümün birçok rengi bulunur. Kırmızı ve yeşil, üzümün en yaygın renkleridir. Yeşil üzüm flavonoid, resveratrol bakımından daha zengindir. Bütün üzümlerde ortak bulunan bazı besin bileşikleri vardır:

  • Kafeik asit
  • Kateşin gallat
  • Epikatetik
  • Gallik asit
  • Protokateşik asit
  • Rutin

Kırmızı üzüm şarap için mayalandığından dolayı kırmızı şarap resveratrol bakımından zengindir. Ayrıca üzüm çekirdeği yağı, omega-6 ve lineoik asit bakımından oldukça zengindir. Güçlü bir E vitamini kaynağı olan üzüm çekirdeği yağı saç ve cildi nemlendirmek için kullanılabilir.

Üzüm çekirdeği yağı hakkında daha fazla bilgi almak için Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Üzüm Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Dünya genelinde en çok tüketilen sirke üzüm sirkesidir. Üzüm sirkesinin birkaç çeşidi vardır. Örneğin; balzamik, kırmızı şarap ve beyaz şarap yaygın üzüm sirkesi çeşitlerindendir. Her bir üzüm sirkesi çeşidi farklı faydalar sunar.

Metabolik Sendromla Mücadele Eder

Üzüm sirkesi vücudu metabolik sendromdan korumaya yardımcı olabilecek bir dizi antioksidan içerir. Üzüm sirkesinin sağlığı iyileştiren antioksidanları arasında kuersetin, polifenoller, tanenler, proantosiyanidinler, kateşin ve flavonoidler yer alır.

Kuersetin insülin metabolizmasını yavaşlatarak diyabetin önlenmesine yardımcı olur. Polifenoller ve tanenler ise her ikisi de kalp krizi ve inme için ciddi risk faktörü oluşturan tromboz (pıhtı) oluşumunu engeller. Tanenler ayrıca iyi kolesterol olarak adlandırılan yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin kan seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Üzüm sirkesinde buunan proantosiyanidinler arter duvarlarında plak oluşumunu geciktirir. Son olarak, kateşin ve flavonoidler de kolesterol seviyelerini sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Metabolik sendrom hakkında daha fazla bilgi almak için Metabolik Sendrom Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Üzüm sirkesi genellikle %5 ila %10 arasında asetik asit içerir ve araştırmalar bunun doğal bir iştah bastırıcı olduğunu gösterir. İsveç’teki Lund Üniversitesi’ndeki beslenme araştırmacıları, değişen asetik asit seviyelerindeki üzüm sirkesinin tokluk hisleri üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırma sonucunda, üzüm sirkesindeki asetik asit seviyesindeki artmayla orantılı olarak glikoz ve insülin tepkilerinin düştüğünü ve tokluğun arttığını bildirmiştir.

Tahrişi Azaltır

Sirke Enstitüsü, çoğu üzüm sirkesi üreticilerinin çoğunu temsil eden uluslararası bir ticaret birliğidir. Sirke enstitüsünün araştırmalarına göre, küçük cilt tahrişleri için bir dizi çözüm sunar. Ayrıca, bir arı veya denizanası sokması durumunda acıyı yatıştırmak için etkilenen bölge üzüm sirkesi ile tedavi edilebilir.

Kabarcık oluşumunu önlemek için hafif dereceli güneş yanıklarına soğuk üzüm sirkesi uygulanabilir. Sirke ayrıca güneş yanığı olan cildin ağrısını da giderir. Ek olarak, kuru ve kaşıntılı bir cilde sahipseniz üzüm sirkesi eklenmiş ılık banyo suyuyla duş alabilirsiniz.

Ayak Mantarını Tedavi Eder

Üzüm sirkesi antifungal özellik taşıdığı için ayak mantarı tedavisinde kullanılabilir. Ayaklar, mantar tamamen geçene kadar günde 10-15 dakika sirkeli suda bekletilebilir. Suda bekletme süresini kademeli olarak artırmalısınız. Düzenli olarak uygulandığında semptomlarda 2-3 haftada iyileşme görülür.

Üzüm Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Üzüm sirkesi yağ hücrelerini parçalamaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan organik asitler içerdiği için genellikle kilo vermek için kullanılır. Yemek pişirmek için sirke kullanılabilir ancak 2 yemek kaşığından fazla kullanılması önerilmez. Kilo vermek için üzüm sirkesi tüketecekseniz yemeklerden önce 1 bardak soğuk suya 1 çay kaşığı üzüm sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Üzümün Yan Etkileri Nelerdir?

Üzüm geleneksel yöntemlerle yetiştirildiğinde pestisit içerebilir ancak organik yetişen üzümlerde pestisit bulunmaz. Yapılan araştırmalar, organik üzümlerin, geleneksel yöntemle yetiştirilen üzümlere göre daha az pestisit içerdiğini ortaya koymuştur.

Üzüm tüketilirken organik olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bazı üzüm çeşitleri çekirdeksiz olabilir ancak üzümün çekirdeksiz olması GDO’lu olacağı anlamına gelmez.

Üzüm çok fazla tüketildiğinde kan şekeri dengesini olumsuz etkileyebilir. Günde en fazla 1 tabak tüketilmesi önerilir.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634843/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26207855/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3916869/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728695/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25705818/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8695238/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019280/
  8. https://www.researchgate.net/publication/40759101_Concord_grape_juice_supplementation_improves_memory_function_in_older_adults_with_mild_cognitive_impairment
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6155908/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4689022/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu