Reklam
Uçucu Yağlar

Sedef Hastalığına İyi Gelen Uçucu Yağlar

Reklam

Sedef hastalığına iyi gelen uçucu yağlar nelerdir? Uçucu yağlar, sedef hastalığı için etkili olsa da tek başlarına kullanılmazlar. Uçucu yağlar, cilt üzerine uygulanan standart ilaçlar ve dahili olarak alınan ilaçlar ile birlikte kullanıldığında sedef hastalığı semptomlarında rahatlama sağlanabilir. Uçucu yağların sedef hastalığı tedavisinde kullanılabilmesi ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak uçucu yağlar geleneksel tıpta yer alan doğal tarifler uygulanarak kullanıldığı zaman işe yaramaktadır. Sedef hastalığına iyi gelen uçucu yağlar arasında lavanta yağı, çay ağacı yağı, nane yağı, sardunya yağı bulunur. Ancak, uçucu yağlar kullanılmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Sedef Hastalığı: Takviyeler, Gıdalar, Kremler ve Yağlar ❗ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Sedef Hastalığı İçin Lavanta Yağı Kürü

Lavanta yağı, tüm uçucu yağlar arasında en etkili olanıdır. Bakterilerle savaştığı ve rahatlamaya yardımcı olduğu için sedef hastalığına iyi geldiği gözlemlenmiştir, ancak sedef hastalığına tam anlamıyla iyi geldiğini kanıtlamak için araştırmalara devam edilmektedir. {1*}

Reklam

Lavanta yağının kalp atış hızı, kan basıncı ve ateş düşürücü etkileri olduğundan, stres sebebiyle tetiklenen sedef hastalığı semptomları lavanta yağı sayesinde azaltılabilir. {2*}

Lavanta yağı, yatıştırıcı ve antidepresan etkilere sahip olan doğal bir antiseptik, antibiyotik ve hafif antifungal ajandır. Lavanta yağı klinik şokun etkilerini hafifletir. Lavanta yağının kimyasal bileşenleri, antibakteriyel ve antiseptik özelliktedir. Yanıkların üzerine sürüldüğünde yanıkları iyileştirir ve acıyı giderir, tedavi sürecini hızlandırır.

Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağı kaşıntıyı hafifletmek için Hindistan cevizi yağı ile birlikte karıştırılıp sorunlu bölgelere masaj yapılarak uygulanır.

Reklam

Lavanta yağı ile stresi azaltmanın birkaç farklı yolu vardır.

  • Lavanta yağını difüzöre ekleyerek kullanabilirsiniz.
  • Banyo yapılan suya veya su dolu küvete ekleyerek kullanabilirsiniz.
  • Yastığın kenarına ya da bir mendile lavanta yağı damlatıp soluyabilirsiniz.

Sedef Hastalığı İçin Nane Yağı Kürü

Kas ağrıları ve mevsimsel alerji semptomlarından, enerji düşüklüğü ve sindirim şikayetlerine kadar bir dizi sağlık sorununu gidermek için aromatik, topikal ve dahili olarak kullanılabilir. Ayrıca enerjiyi artırmak ve hem cilt hem de saç sağlığını korumak için sıkça kullanılır.

Nane Yağı Nasıl Kullanılır?

Sedefe hangi yağ kullanılır? Nane yağı, mide rahatsızlıklarını yatıştırır, nefesi tazeler ve sedef hastalığına iyi gelir. {3*}

  • Cildin uçucu yağı daha hızlı emmesini sağlamak için 1 bardak kadar suya 5-7 damla nane yağı damlatılır ve sprey şişesine konur. Düzenli olarak sorunlu bölgelere püskürtülerek uygulanır.
  • 2-3 damla nane yağı, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, tatlı badem yağı veya jojoba yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırılır ve sorunlu bölgelere sürülür.
  • Küvet içerisine su doldurur ve birkaç damla nane yağı ekleyerek banyo yapılır.

Sedef Hastalığı İçin Çay Ağacı Yağı Kürü

Çay ağacı yağı güçlü bir yağ olduğundan Hindistan cevizi yağı veya Hint yağı ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Antimikrobiyal ve anti inflamatuar etkileri sayesinde sedef hastalığına iyi gelir. Çay ağacı yağının sedef hastalığına iyi gelmesi ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. {4*}

Çay Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?

Çay ağacı yağı sedef için nasıl kullanılır? Çay ağacı yağı antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bakteri ve virüslerin vücuttan atılmasını sağlar.

Reklam
  • Sorunlu bölgeler temizlenir ve kurulanır.
  • Çay ağacı yağı, 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı, Hint yağı veya argan yağı ile seyreltilir.
  • Hazırlanan karışım ile sorunlu bölgelere hafifçe masaj yapılır ve birkaç saat bekletilir.
  • Cildin tahriş olmasını önlemek için belirli bir süre sonra cilt yıkanmalıdır.

 Çay Ağacı Yağı Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çay ağacı yağı bazı yan etkilere sebep olabilir ve ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu sebeple bazı özel durumu olan kişilerin kullanmaması gerekir.

  • Hamile ve emziren anneler
  • Sık sık antibiyotik kullanan kişiler
  • Herhangi bir otoimmün hastalığa sahip olan kişiler
  • Çay ağacı yağına alerjisi olan kişiler {5*}

Sedef Hastalığı İçin Sardunya Yağı Kürü

Genellikle sivilce tedavisi ve yüz temizlemek için kullanılan sardunya yağı, anti-inflamatuar etkileri sayesinde sedef hastalığına iyi gelir. {6*}

Sardunya Yağı Nasıl Kullanılır?

Sardunya yağı tatlı bir aromaya sahiptir. Bu sayede kişiyi sakinleştirir ve topraklama etkisi yaratarak vücudu rahatlatır. Saç ve cilt sağlığı için de sıklıkla kullanılır.

  • 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağ içerisine birkaç damla sardunya yağı eklenir ve karıştırılır.
  • Üzerine 1 çay kaşığı elma sirkesi eklenir ve köpürene kadar karıştırılır.
  • Sorunlu bölgelere masaj yapılarak uygulanır. (Saç derisinde görülen sedef için de kullanılır)
  • 5 dakika bekletilir ve durulanır.

Sirkenin Cilde Faydaları Nelerdir?

Sedef Hastalığına İyi Gelen Diğer Yağlar

Sedef hastalığı tedavisinde en az uçucu yağlar kadar etkili olan başka yağlar da bulunur. Bu yağlar, sedef hastalığını yatıştırıcı etkiye sahiptir ve taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilirler.

Sedef Hastalığı İçin Hindistan Cevizi Yağı Kürü

Hindistan cevizi yağı sedef hastalığına iyi gelir mi? Hindistan cevizi yağı, sedef hastalığını yatıştırıcı etkiye sahiptir ve aynı zamanda taşıyıcı yağ olarak kullanılabilmektedir. Saf hindistan cevizi yağı (soğuk sıkılmış, ısıtılmamış) antioksidanlar bakımından zengindir ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için sedef hastalığı tedavisinde kullanılır. {7*}

Hindistan cevizi yağı, yumuşak yapısı sayesinde cilt tarafından kolayca emilir, bu sayede enfeksiyonları önlemeye yardımcı olan harika bir nemlendirici olarak kullanılır. Sedef hastalığı olan kişiler, ciltte ve saç derisinde oluşan kaşıntıları gidermek için Hindistan cevizi yağı kullanabilir. Ancak Hindistan cevizi yağına alerjisi olan kişilerin kesinlikle kullanmaması gerekir. {8*}

  • Birkaç yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı avuç içine dökülür ve saç diplerine masaj yaparak uygulanır.
  • Yağı saç derisine eşit olarak dağıtmak için ince dişli bir tarak ile saçlar taranmalıdır.
  • Nemi tutmak için başınızı havluyla sarın.
  • 1 saat ya da gece boyunca saçlarda bekletilebilir.
  • Uygulama sonrası saçlar kepek önleyici doğal şampuan veya sabun ile yıkanır, durulanır.

Sedef Hastalığı İçin Hint Yağı Kürü

Hint yağı yaklaşık 4.000 yıldır kullanılmaktadır. Aztekler ve eski Mısırlılar tarafından cilt ve bağırsak sorunlarını tedavi etmek için de sıklıkla tercih edilmiştir. Devam eden araştırmalara göre, içeriğindeki antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde sedef hastalığına iyi gelmektedir. {9*}

Cilde uygulanan tüm ürünlerin olduğu gibi Hint yağı da yan etkilere sebep olabilmektedir. Hint yağı kullanılmadan önce cildin ufak bir bölümünde test edilmeli ve alerjik reaksiyona sebep olmadığından emin olunmalıdır.

Saf, organik ve soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen Hint yağı kullanılmalıdır. Doğal olarak üretilmeyen bu tip ürünler cildin tahriş olmasına ve çeşitli yan etkilere sebep olur. Ürün içerisinde pestisit bulunmadığından emin olmak gerekir.

  • Hint yağı bir pamuk yardımıyla sedef olan bölgelere sürülür.
  • İsteğe bağlı olarak Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı ile karıştırılabilir.
  • Hint yağı losyon gibi emilmediği ve cilt yüzeyine oturması zaman aldığı için akşam vakitleri kullanılması daha uygundur.

Sedef Hastalığı İçin Çörek Otu Yağı Kürü

Eski zamanlardan beri kullanılan çörek otu yağının en faydalı yağ olduğu düşünülür ve o kadar çok sevilirdi ki, Kral Tutankhamun bile çörek otu yağı ile gömüldü. Ayrıca çörek otu yağı ile ilgili bazı bilgilerin İncil’de bulunduğu söyleniyor. {10*}

Güneybatı Asya’da bulunan bu çiçekli bitkinin tohumları ve yağı, anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve ağrı giderici özelliklere sahiptir. Çörek otu yağı nemlendirici özelliği fazla ve sedef hastalığını rahatlatmaya yardımcı olan faydalı bir yağdır. Çörek otu yağının kanser, diyabet, epilepsi ve bunun gibi pek çok hastalığı tedavi ettiğini bildiren araştırmalar bulunmaktadır. {11*}

Sedef hastalığında çörek otu yağı nasıl kullanılır? Düşük tansiyon, şeker hastalığı, kanama bozukluğu gibi hastalıkları olan kişilerin veya hamile ve emziren kadınların çörek otu yağı kullanması tavsiye edilmez.

  • Çörek otu yağı doğrudan cilde uygulanır veya Hindistan cevizi yağı ile seyreltilir.
  • Hazırlanan karışım ile sorunlu bölgelere masaj yapılır.
  • Yoğun nemlendirici özelliklerinden faydalanmak isteyen kişiler saç ve saç derisine çörek otu yağı uygulayabilirler.

Sedef Hastalığı İçin Argan Yağı Kürü

Argan meyvesinden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen bu yağ, vücudu kalp hastalığı, kanser, Alzheimer ve diğer birçok hastalıktan korumaya yardımcı olan E vitamini içerir. {12*} Ayrıca skualen adı verilen ve cildin nem dengesini koruyan, cilt hasarını önlemeye yardımcı olan, iltihabı azaltan ve yaraların iyileşmesini hızlandıran yardımcı maddeyi de bünyesinde barındırır. {13*}

Argan yağının saf haliyle kullanılabileceği söylense de seyreltilmeden kullanılmamalıdır. Bazı kişilerde yan etki yapabilir ve cilt problemlerine sebep olabilir.

  • 2-3 damla argan yağı doğrudan saç derisine veya sorunlu bölgelere uygulanır.
  • Dairesel hareketlerle hafifçe masaj yapılır.
  • Yağ saçlara uygulanıyorsa 1 saat ya da tüm gece boyunca bekletilir ve sabah şampuan ile yıkanır. Cilt üzerine uygulanıyorsa 1 saat bekletilip yıkanmalıdır.

Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri

Sedef hastalığı oluşumunu ve bu hastalık ile birlikte ortaya çıkabilecek diğer rahatsızlıkları engellemek için kendi kendinize uygulayabileceğiniz basit yöntemler bulunur.

  • Balık yağı takviyeleri: Sedef hastalığı olan kişilerin kalp hastalığı geliştirme riski daha yüksektir, bu nedenle omega 3 bakımından zengin yiyecekleri tüketerek veya omega 3 takviyeleri alarak kalp sağlığı desteklenmelidir. Önerilen günlük omega-3 alımı kadınlar için 1,1 gr ve erkekler için de 1,6 gr’dır. {14*}
  • D3 vitamini takviyeleri: D vitamini seviyeleri düzenli olarak takip edilmelidir. Çünkü vücuttaki D vitamini seviyesinin düşmesi ile sedef hastalığı oluşumu ilişkilidir. {15*}
  • Probiyotikler: Sedef hastalığına sahip olan kişiler, olmayanlara göre daha az bağırsak bakteri çeşitliliğine sahiptir. Araştırmalar, bağırsak bakterilerindeki dengesizliğin, sedef hastalığı ve IBH gibi inflamatuar bozukluklara neden olabileceğini göstermiştir. Bağırsak bakterilerini dengelemek, bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar ve vücuttaki iltihabı azaltır. {16*}

Sedef Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Ulusal Psoriasis (Sedef) Vakfı’nın sağlık kurulu, sedef hastalığı olan kişiler için düzenli olarak diyet önerileri sunmaktadır. Sedef hastalarının tüketmesi gereken yiyecekler olarak şunlar gösterilmiştir;

  • Probiyotik açısından zengin yiyecekler: Fermente gıdalar ve kefir.
  • Yüksek lifli gıdalar: Bağışıklık sistemini destekler ve bağırsaklardaki iyi bakterileri beslemek için faydalıdır.
  • Antioksidan içeriği yüksek besinler: Kabuklu yemişler, renkli meyveler ve sebzeler, cilt hücrelerini ve kalbi korumaya yardımcı olur.
  • Et, havuç ve kabak: Bu besinler A vitamini bakımından zengindir ve hücre büyümesine yardımcı olur.
  • Balık, keten tohumu ve soya: Kalbi ve beyni korumak için omega-3 açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerekir.
  • Anti-inflamatuar baharatlar: Zerdeçal ve zencefil.
  • Antimikrobiyal gıdalar: Sarımsak ve kekik gibi besinler anti-mikrobiyaldir ve bu besinleri tüketmek sedef hastalığını rahatlatmaya yardımcı olur.

Buğday ürünleri veya işlenmiş gıdalar gibi bağışıklık sistemini etkileyebilecek yiyecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

Stres, sedef hastalığının alevlenmesine neden olur, bu yüzden gevşemek ve rahatlamak sedef hastalığı tedavisinde çok önemlidir. Bu noktada akupunktur uygulaması yaptırmak ve meditasyon yapmak zihne ve vücuda iyi gelecektir.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5645596/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878871/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21144345/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/
  5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cod.12591
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8893526/
  7. https://greatist.com/health/genius-ways-to-use-coconut-oil#1
  8. https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781768/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6268483/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5633670/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
  14. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#en30
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486909/
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4280348/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu