Tüm dünyanın yarısından fazlası yanlış oturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, tahmini 3,2 milyon ölüm, fiziksel aktivite eksikliğine bağlıdır. Hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve kalp hastalığı riskinin yanında, kas ve kemik gücü kaybımızı da artırmaktadır. {1*}
İnsan vücudu hareket etmek için yaratıldı. Binlerce yıldır, insanların yaptığı tam olarak buydu. Sürekli hayatta kalma mücadelesi ile, yiyecek bulmak, avcılardan kaçmak ve daha verimli topraklara göç etmek için hareket ettik.
Teknolojik gelişmelerle, otomobil kültüründe artış ve ofis çalışma düzenine geçmeyle fiziksel olarak aktivitelerde düşmeye başladı.
Bugün, hayatımızın hemen her alanında her zamankinden daha fazla seçeneğimiz olduğu zamanlarda da birçoğumuz hareketsiz olmayı seçiyoruz.
50 yaşın üzerindeki 3.141 yetişkin üzerinde 2017 yılında yapılan bir araştırma, hareket azlığı etkileri kırılganlık seviyenizi artırdığı sonucuna varmıştır. {2*}
Hareketsiz Bir Yaşam Tarzı Vücudumuza Nasıl Zarar Verir?
Çok fazla oturmak sadece kilo alma, bel fıtığı, ve gerilim tipi baş ağrıları haricinde, sigara içmek kadar tehlikeli olarak kabul edilmektedir. {3*}
Günde bir saat egzersiz yaparak işte çok fazla oturmanın neden olduğu erken ölüm riskinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
2016’da 1 milyondan fazla insanın hareketsiz davranışlarını ve ölüm riskini inceleyen 16 farklı çalışmayı gözden geçiren bir makale yayınladıktan sonra, bir grup bilim insanı kararında: “Yüksek düzeyde orta yoğunlukta fiziksel aktivite (yani günde yaklaşık 60-75 dakika), yüksek oturma süresiyle ilişkili ölüm riskini ortadan kaldırıyor gibi görünmektedir. Bununla birlikte, bu yüksek etkinlik düzeyi, yüksek TV izleme süresiyle ilişkili artan riski azaltır, ancak ortadan kaldırmaz.” yazmaktadır. {4*}
Yukarıdaki bilimsel çalışmaya güvenerek, hareketsiz yaşam sürüp 1 saat egzersiz yapanlar için kötü haber: “Amerikan Kalp Derneği, egzersizin çok fazla oturanlar için kurtarıcı olmadığını ve hareketsiz kalma süresini azaltmanın yollarını bulmaları gerektiğini söylüyor. {5*}
Benzer bir çalışma: “Mayo Clinic Proceedings’de yayınlanan ve araştırmacıların, iki saatlik oturmanın 20 dakikalık egzersizden elde edilen kardiyovasküler faydaları sildiğini keşfettiği raporunda yazıyor. {6*}
Gününüze daha fazla aktivite katmanın sayısız yolu vardır. Masanızda, günlük rutininize dahil edebileceğiniz sandalye egzersizleri ve esnemeler gibi yapabileceğiniz egzersizler vardır. Fakat masanızda egzersiz yapabileceğiniz çeşitli yöntemlerin dışında, sırt ağrısını ve boyun sertliğini gidermenin en iyi yollarından biri yanlış oturmamaktır.
Dürüst olalım, tüm oturuş pozisyonlarına rağmen, başımızı çok fazla öne eğiyoruz. Başımız ağırdır ve omurgamızla aynı hizada olmalarının aksine, başlarımız daha ileride olursa, daha ağır hale gelirler.
Yanlış oturmak yani başı öne doğru eğerek oturmak, kafatasının tabanında korkunç baş ağrılarına neden olan tüm sinirleri sürekli sıkıştırır. Kronik olarak hizasızlık, yorgunluğa ve ağrılara neden olur. Astım, siyatik sinir ağrısı, disk sıkışması ve artrit kadar şiddetli sonuçlara yol açabilir.
Yanlış Oturmanın Zararlarından Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?
Çağdaş insanın zararlı bir alışkanlığı da sandalye ve koltukta oturma alışkanlığıdır. Sandalyede otururken aldığımız pozisyon karın ile bacaklardaki kan ve enerji dolaşımını zorlaştırır; bağırsakların çalışmasını yavaşlatır, kabızlığa, prostat ve yumurtalık hastalıklarına, basura, varise, eklem ve omurga hastalıklarına davetiye çıkarır.
Bağdaş kurarak, dizüstü, bir bacak üzerine ikincisini bükerek, bacaklar arasında yerde oturmak veya çömelmek kan dolaşımını ve enerji dolaşımını kolaylaştırır. Yanlış oturmanın zararlarından korur.
Sandalye ve koltukta oturanlar, gün boyu sadece oturup kalkarken hareket ederken yerde oturmak, kaslar, eklemler ve tüm organlar için oturulduğu sürece devam eden mükemmel bir egzersizdir. Yerde oturanlar, yukarıda anlatılan hastalıklardan emin olur. Çocuklar, anne-babaları sandalye ve koltukta oturmaya alıştırıncaya kadar, hep yerde otururlar.
Yanlış oturmanın zararlarında tuvaletteki oturma şeklide önemlidir. Büyük ve küçük abdest için alaturka tuvaleti tercih etmek ve çömelerek oturmak gerekir. Klozet üzerinde oturarak ihtiyacı gidermek tabiata aykırı ve sağlığa zararlıdır. Klozette otururken vücudun aldığı şekil, dışkının kalın bağırsaktaki hareketini engeller, kalın bağırsağın hareketi yavaşlar; düz bağırsak, dışkının oluşturduğu baskıyla genişler ve kabızlık meydana gelir.
Büyük, küçük abdesti ve gazı fazla tutmak zararlıdır. Bu durumda, idrar, dışkı ve gazlardaki zararlı maddeler kana karışır, organları zehirleyerek yaşlanmayı hızlandırır.
Kaynaklar
{1*} https://www.who.int/teams/health-promotion/physical-activity {2*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28827436 {3*} https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001917 {4*} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27475271 {5*} https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000440 {6*} http://www.mayoclinicproceedings.org/pb/assets/raw/Health%20Advance/journals/jmcp/jmcp_pr89_7_1.pdf