Çuha çiçeği yağı faydaları nelerdir? Çuha çiçeği yağı, genellikle yemekleri tatlandırmak için kullanılır. Lezzetinin yanı sıra, hormon dengesi, cilt, saç ve kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Yağ, çuha çiçeği tohumlarının soğuk sıkımıyla elde edilir. Çuha çiçeğinin yağ asitleri hücre hasarını onarır ve yeni hücreler inşa etmeye yardımcı olur. {1*} PMS ve menopoz ağrılarını azaltmak, egzama, akne ya da sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını iyileştirmek için de oldukça etkilidir.
Çuha Çiçeği Yağı Faydaları Nelerdir?
Yağ asitleri insan sağlığı için gereklidir ancak vücut tarafından üretilemezler. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beslenme yoluyla alınması gerekir. Çuha çiçeği, özellikle omega-6 yağ asitleri açısından oldukça zengindir.
Omega-6 yağ asitleri, omega-3 yağ asitleri ile birlikte alındığında bağışıklık ve beyin sistemlerini olumlu yönde etkiler. Ayrıca, büyüme ve gelişmede de çok önemli rol oynar. Ek olarak yağ asitleri, A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini dahil olmak üzere yağda çözünen vitaminler için taşıyıcı görevi görür. Örneğin; karotenin A vitaminine dönüştürülmesi, mineral emilimi için diyet yağlarına ihtiyaç vardır.
Hormonları Dengeler
Çuha çiçeği, istenmeyen PMS belirtilerini doğal yollarla tedavi etmek ve menopoz belirtilerini azaltmak için dünyadaki birçok kadın tarafından kullanılır. Araştırmalara göre yeterli miktarda omega-6 yağı almak (yaklaşık 3-6 ay arası düzenli kullanım) vücutta genel hormonal işlevi ve hormon sağlığını destekler.
Kadınların adet öncesi döneminde meme hassasiyeti, şişkinlik, ödem, akne, depresyon, sinirlilik, aşırı düşünme ve baş ağrısı gibi belirtileri olur. Lipids dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, çuha çiçeği bu semptomları azalmaya yardımcı olabilir. {2*}
2013 yılında, bu yağın menopozdaki 56 kadın (45-59 yaş arası) üzerindeki etkilerini inceleyen bir araştırmanın sonuçları yayınlanmıştır. Araştırmacılar, yağ kullanımının sıcak basmalarını azalttığı ve psikolojik ve sosyal sıkıntıları giderdiğini bulmuştur. {3*}
Menopoz hakkında daha fazla bilgi almak için Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Doğurganlığı Artırır
Çuha çiçeği yağı, başarılı üreme sağlayan ve kısırlık için doğal bir tedavi olan servikal mukus üretimini arttırmaya yardımcı olur. Çünkü mukus sıvısı, sperm için etkili ortamın yaratılmasını sağlar. Çuha çiçeği yağında bulunan yüksek yağ asitleri, kas dokusunun kasılma ve gevşemesine de yardımcı olur. Bu durum, rahim üzerinde doğrudan etkilidir ve hamileliğe hazırlanırken uterus kaslarının güçlenmesini sağlar. {4*}
Çuha çiçeği, doğal yollardan hamile kalmak için kullanılır ancak hamile kadınlar için kullanımı zararlı olabilir. Çünkü hamilelik sırasında uterusun kasılması sorun yaratabiliir.
Akne Oluşumunu Engeller
Çuha çiçeğinin ve yağının sivilce için faydalarını kanıtlayan çok fazla çalışma olmamasına rağmen dermatologların bu yağı sivilce karşıtı bir rejimin parçası olarak önerdiği bilinir. {5*}
Akne problemi olan kişiler tarafından yağın doğrudan cilde uygulanması veya tüketilmesi cilt temizleme konusunda faydalıdır.
Çuha çiçeği yağında bulunan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin hormanları düzenlemesi, hormonlardan kaynaklanan aknelerin tedavisi ve önlenmesi için etkilidir. Bu yağ asitleri ayrıca hücre yenilenmesinde rol oynar, sinir fonksiyonunu iyileştirir ve cilt esnekliğini artırır. {6*}
Saç Dökülmesini Engeller
Hem erkekler hem de kadınlar saç dökülmesi ile mücadele eder. Bu durumu önlemenin en etkili yolu, hormonların dengesini sağlamaktır. Saç ve tüm vücut kılları ile hormonların arasında önemli bir bağlantı vardır.
Çuha çiçeği yağının cilt iltihabı ve kuruluğunu giderdiği bilinir. {7*} Bu faydalar saç derisi için de aynı şekilde etkilidir. Yağ, saçın hızlı uzaması ve güçlenmesi için birçok kişi tarafından kullanılır.
Sağlıklı saçlara sahip olmak için Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Sağlıklı Saçlar İçin Besleyici 10 Gıda yazımızı okuyabilirsiniz.
Cilt Problemlerini Giderir
International Journal of Cosmetic Science tarafından yayınlanan araştırmalar, çuha çiçeği yağının cilt dokularında bulunan kızarıklık, sertlik, pürüzleri giderdiği ve yorgunluğa karşı direnç kazandırdığını bulmuştur. Ayrıca bu yağ, yaşa bağlı olarak gelişen yapısal ve işlevsel hasarlara da yardımcı olur. {8*}
Egzama, vücudun yağ asitlerini işlemek için normal yeteneğe sahip olmadığı anlamına gelir. Sedef hastalığı da cilt hücreleri çok hızlı çoğaldığında ortaya çıkar. Bu hastalık sonucunda, iltihaplanmalar, beyaz yamalar ve döküntüler oluşur.
Çuha çiçeği yağı, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Çalışmalar, yağın kullanımı sonrasında kaşıntı, kızarıklık ve ödem dahil olmak üzere birçok egzama belirtisinin hafiflediğini gösterir. {9*}
Çuha çiçeği, iki hastalığın tedavisi için de oldukça etkilidir. Yapılan bir araştırma ile, kaşıntılı bir cilt hastalığı olan atopik dermatit belirtileri olan hastaların yağı kullandıktan sonra iyileşme gösterdiği bulunmuştur. Bu sebeple güvenli ve etkili bir yağ olarak görülür. {10*}
Romatoid Artriti İyileştirir
Bazı araştırmalar, çuha çiçeği yağının romatoid artrit yani iltihaplı romatizma için uygun bir doğal ilaç olabileceğini gösterir. Romatoid artrit, genellikle genetik, çevresel ve hormonal faktörlerin bir kombinasyonunun neden olduğu bir rahatsızlıktır.
Arthritis Research tarafından yapılan bir çalışmada, çuha çiçeği yağının 49 kişi üzerindeki etkileri ölçülmüştür. Veriler, çuha çiçeği yağı alan katılımcıların %94’ünün ağrı ve sabah tutukluğu da dahil olmak üzere hastalıkla ilgili semptomlarda önemli iyileşmeler bildirdiğini kanıtlar. {11*} Yağın etkisi 1-3 ay arasında ortaya çıkacağı için düzenli kullanmak gerekir.
Osteoporozu Önler
Osteoporoz, kemikte küçük delikler veya zayıf alanlar oluşması anlamına gelir. Bu durum, kırıklara, ağrıya ya da kambura (üst sırtta) neden olabilir. Araştırmalar, yağ asitlerinden yeterince almayan kişilerin kemik erimesi yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu gösterir. Balık yağı, kalsiyum ve çuha çiçeği yağı almak, osteoporozlu yaşlı kişilerde kemik erimesini azaltır ve kemik yoğunluğunu artırır.
Çuha Çiçeği Yağı Nasıl Kullanılır?
Çuha çiçeği yağı için dozaj önerileri kullanın nedenine bağlı olarak değişir. Genel tavsiye, günde 1-6 gram arasında, genellikle iki veya üç doza bölünerek alınmasıdır.
Ne kadar alınacağından emin olunmazsa, bölünmüş dozlarda (sabah ve gece) günde 1-2 gram ile başlanabilir. Çuha çiçeği yağı genellikle, bir seferde yaklaşık üç ila altı ay boyunca kullanılır.
- PMS ve menopoz semptomlarını yönetmeye yardımcı olmak için: Günde 2-3 kez 500 miligram alabilirsiniz.
- Doğurganlık desteği için: Günde 2-3 kez 500 miligram alınabilir.
- Kemik desteği için: Her gün 3-6 gram çuha çiçeği yağı ve balık yağı kombinasyonu kullanılabilir.
- Saç dökülmesinin tedavisine yardımcı olmak için: Çuha çiçeği yağı doğrudan saç derisine ve saça maske olarak uygulanabilir. Sürdükten sonra 30 dakika bekletin ve ardından normalde yaptığınız gibi saçınızı yıkayın.
- Hormonal sivilceleri yönetmek için: Çuha çiçeği yağını her gün bir kez doğrudan yüzünüze sürebilirsiniz. Alerjik reaksiyona sebep olup olmayacağını anlamak için kullanmadan önce cildinizin ufak bir bölümünde test yapmalısınız.
Çuha Çiçeği Yağı Zararları Nelerdir?
Çuha çiçeği yağı, önerilen dozlarda kullanıldığında güvenli kabul edilir. Nadir de olsa bildirilen yan etkiler arasında, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kızarıklık vardır. Çuha çiçeğinin yüksek dozda kullanımı yüksek omega-6 alımına sebep olabilir:
- Kan pıhtılaşması
- İltihap
- Yüksek tansiyon
- Sindirim sisteminin tahriş olması
- Depresif ruh hali
- Kısırlık
- Hücre çoğalması
- Kanser
- Aşırı kilo almak
Çuha çiçeği yağı, hamilelik döneminde doktara danışmadan kullanılmamalıdır. Emziren anneler için güvenli kabul edilir ama yine de sağlık uzmanı ile konuşmadan kullanılmaması önerilir. {12*}
Benzer şekilde, depresyon, kan sulandırıcı ya da tansiyon ilacı alıyorsanız, çuha çiçeği yağı tüketmeden önce sağlık uzmanınızla görüşmeniz gerekir. Şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçları kullananlar için nöbet geçirme riskini arttırdığı düşünülen bu yağ, hormon ilacı kullanan kişiler tarafından kullanıldığında da tehlikeli olabilir.
Kaynaklar
- http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=283027
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1943500/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23625331/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1814184/
- https://www.totalbeauty.com/content/blog/evening-primrose-oil-acne-170324
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/
- https://tspace.library.utoronto.ca/bitstream/1807/48223/1/dv08197.pdf
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492193/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24435467/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19052401/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10617996/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000954/