Reklam
Soğuk Sıkım Yağlar

Pamuk Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?

Reklam

Pamuk Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Uzmanlar tarafından son zamanlarda yemeklik yağların faydaları ve kullanımları çok fazla irdelenmeye başlanmıştır. Genel olarak insanlar “faydalı” ve “zararlı” yağlar arasında hangisini daha rahat kullanabilecekleri konusunda bir çözüm bulmaya çalışır. Faydalı veya zararlı yağlar arasında sıklıkla gündeme getirilen yağlardan biri de, pamuk tohumu yağıdır. Pamuk tohumu yağı, pamuk tohumlarından yapılan ve yaygın olarak kullanılan bir yemeklik yağ çeşididir.

Pamuk Tohumu Yağı Nedir?

Pamuk tohumu yağı, pamuk bitkisinin tohumlarından yapılan bir yemeklik yağ türüdür. Kanola yağı, soya fasulyesi yağı ve aspir yağı ile aynı kategoriye girer. Yüksek oranda işlenmiş ve yüksek ısı, ışık ve havaya maruz kaldığında da kolayca oksitlenebilen bir “bitkisel” yağdır.

Reklam

Pamuk yağı, pamuk bitkisini böceklerden koruyan ve tohum yağında doğal olarak oluşan bir toksin olan gosipolün giderilmesi için rafine edilir. Eğer doğal pestisit olarak görev yapan bu toksik madde pamuk yağından ayrıştırılmayıp tüketilirse, vücutta da toksik etki oluşturabilir. Bu nedenle yemeklik yağ veya un yapmak için kullanılan pamuk tohumlarından her zaman ayrıştırılır.

İşlenmiş ve paketlenmiş birçok gıdanın içindekiler listesinde pamuk tohumu yağı bulunur. Salata soslarında, unlu mamullerde, tahıl gevreklerinde ve daha fazla üründe de kullanılır.

Pamuk Tohumu Yağı Nerelerde Kullanılır?

Pamuk tohumu yağının birçok kullanım alanı bulunur. Kanola veya soya fasulyesi yağları gibi yemeklik yağ olarak da kullanılır. Aynı zamanda katı yağlarda ve paketlenmiş gıdalarda kullanılır.

Pamuk tohumu yağı içerebilecek bazı ürünler:

Reklam
  • Patates cipsleri,
  • Pişmiş ürünler (paketlenmiş kurabiyeler ve kekler gibi),
  • Krakerler,
  • Gofretler,
  • Hububat çeşitleri (Buğday, Arpa, Mısır, Pirinç, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar),
  • Salata sosları,
  • Mayonez,
  • Margarinler,
  • Hazır makarna sosları.

Pamuk tohumu yağı kokusuzdur. Gıdalarda kızartma yağı olarak, unlu mamullere nem katmak, krem şanti ve kremalara yumuşak bir kıvam sağlamak için kullanılır. Pamuk tohumu yağı bazı kozmetik ürünlerinde de bulunur. Bu yağ kuru ve çatlak ciltleri yumuşatabildiği için tercih edilir. Yüz ve vücut temizleyicileri, göz makyajı ürünleri ve rujlar da pamuk yağı içerir.

Pamuk Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?

Pamuk tohumu yağı bitkisel bir yağ olarak kabul edilir. Genellikle işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda kullanılır. Küçük miktarlarda tüketildiğinde, faydalı yağ asidi içeriği nedeniyle, birçok potansiyel sağlık yararı sunar.

Linoleik Asit İçerir

Rafine pamuk yağının yaklaşık yüzde 55’i linoleik asit gibi çoklu doymamış yağlardan oluşur. Linoleik asit, ölçülü olarak tüketildiğinde vücuttaki iltihabı azaltmaya, kalp hastalığı riskini düşürmeye, beyin işlevlerini iyileştirip artırmaya ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını güçlendirmeye yardımcı olduğu gösterilen bir omega-6 yağ asididir. {1*}

Linoleik asit ayrıca aspir yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı ve susam yağında da bulunur. Bu tür omega-6 yağ asitleri, omega-3 yağ asitleri ile birlikte tüketilmelidir.

Tükettiğiniz yağ asitlerini nasıl dengeleyeceğinizi bilmiyorsanız Omega 3-6-9 Yağ Asitleri Nasıl Dengelenir? yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Reklam

Oleik Asit Sağlar

Pamuk tohumlarından elde edilen yağın yaklaşık %20’si, bitkisel yağlarda doğal olarak bulunan bir omega-9 yağ asidi olan oleik asit içerir. Oleik asit, kan basıncını ve kolesterolü düşürme özelliği ile bilinir. Ayrıca tip 2 diyabetin önlenmesine, enfeksiyonlarla savaşılmasına ve beyin fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olur. {2*}

Zeytinyağı, badem yağı ve avokado yağı da yüksek miktarda oleik asit içerir.

Cilt Sağlığını Destekler

Pamuk tohumu yağı, nemlendirici ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde cilde birçok fayda sağlar. Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı, anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri olan E vitamini yağı içerir.

Pamuk tohumu yağı faydalarından dolayı yaygın şekilde doğrudan cilde uygularak kullanılır. Eğer organik bir pamuk tohumu yağı kullanmıyorsanız, yağ içeriğinde pestisitlerin mevcut olabileceğini unutmayın.

E vitamini hakkında daha fazla bilgi almak için E Vitamini Yağı Cilde Nasıl Uygulanır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Saç Sağlığını Korur

Pamuk tohumu yağı saçları ve saç derisini nemlendirmeye, kepeği azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda saç şekillendiricisi olarak da kullanılabilir. Saçlara parlaklık kazandırıp, elektriklenmeyi önler. Pamuk tohumu yağı bu sayede kimyasal katkı maddeleri içeren saç ürünlerine olan ihtiyacı da azaltır. Yüksek ısı ile şekillendirmeden önce saçlara bir miktar pamuk yağı uygulamak saçların kırılmasını ve zarar görmesini engeller.

Pamuk Tohumu Yağı Zararları Nelerdir?

Pamuk tohumu yağının birçok faydası vardır ancak genellikle sağlıksız yiyeceklerle birlikte tüketilir. Ayrıca içerdiği bazı kimyasallar da insan vücudunda toksik etki oluşturabilir.

Gossipol Zehirlenmesine Sebep Olabilir

Scientific World Journal’da yayınlanan araştırmalar, yüksek konsantrasyonlarda gossipol tüketmenin, solunum sıkıntısı, güçsüzlük, yorgunluk ve dengesiz vücut ağırlığı artışı gibi gossipol zehirlenmesinin klinik belirtilerine yol açabileceğini gösterir. Gosipol zehirlenmesi ayrıcac erkekler ve kadınlarda üreme sorunlarına ve bağışıklık sistemi işlevlerinde problemlere sebep olabilir. {3*}

Yemeklik olarak satın alınan pamuk yağı, içerdiği gossipolleri ayrıştırmak için kapsamlı bir rafinasyon sürecinden geçer. Gossipol zehirlenmesinin olabilmesi için, bu toksik bileşiğin yüksek konsantrasyonlarda tüketilmesi gerekir.

Pestisit İçerir

Pamuk bir gıda ürünü olarak sınıflandırılmaz, bu nedenlle genellikle yüksek düzeyde böcek ilacı ile yetiştirilir. Tek başına bir pamuk tohumu ürünü satın alınacaksa, saygın ve iyi bilinen bir yerden organik ürünlerin alınması gereklidir. Paketlenmiş ürünler genel olarak pamuk tohumu yağı içerdiği için bu bileşeni içeren gıdalara dikkat edilmelidir.

Yüksek Miktarda Omega-6 Yağ Asidi İçerir

Birçok bitkisel yağ gibi, pamuk tohumu yağı da yüksek miktarda omega-6 yağ asidi içerir. Omega-6 oranı yüksek ve omega-3 oranı düşük bir beslenme programı insan vücudunda iltihaplanmalara neden olur. Omega-6’lar genel olarak cips, pizza, salata sosları ve işlenmiş etler gibi birçok sağlıksız ve kolay tüketilebilen gıdalarda bulunur. İşlenmiş abur cuburlarla birlikte pamuk yağı tüketiliyorsa, insan sağlığına bir katkısı olmaz.

Pamuk Yağının Daha Sağlıklı Alternatifleri Nelerdir?

Pamuk tohumu yağı potansiyel toksik bileşikler ve yüksek miktarda omega-6 yağ asitleri içerdiğinden, yağ kullanımı açısından insan vücudu için daha sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir.

Sızma Zeytinyağı

Zeytinyağı, kalp sağlığı için oldukça faydalı olan oleik asit ve diğer tekli doymamış yağlar açısından zengindir. İnsan vücudundaki enflamasyon ile savaştığı ve kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini azalttığı bilinir. Diğer rafine bitkisel yağlar yerine sızma zeytinyağını salataların üzerine serpmek veya soslara ve hazır yemeklere lezzet katmak için kullanmak en sağlıklı tercihtir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, metabolizmayı hızlandırmaya, vücut enerjisini artırmaya ve beyin işlevlerini desteklemeye yardımcı olan MCT’ler içerir. Bu yağlar ayrıca Leptin hormonunun oluşumunu artırarak açlık hissinin oluşumunu engeller. Hindistan cevizi yağı, detoks içeceklerinde, unlu mamullerde ve yemek pişirmek için kullanılabilir.

Hindistan cevizinin detoks etkisi hakkında daha fazla bilgi almak için Hindistan Cevizli Detoks İçeceği Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Avokado Yağı

Avokado yağı yüksek ısıda yemek pişirmek için harikadır. Lutein gibi antioksidanlar ve tekli doymamış yağlar açısından pamuk tohumu ve diğer bitkisel yağlara kıyasla çok daha zengindir.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu