Reklam
Uçucu Yağlar

Uçucu Yağlar için 15 Taşıyıcı Yağ

Reklam

Uçucu Yağlar için 15 Taşıyıcı Yağ Son zamanlarda uçucu yağların kullanımı popüler hale gelmeye başlamıştır. Uçucu yağlar, enfeksiyonlarla savaşır ve cilt sağlığını iyileştirir. Uzmanlar uçucu yağları vücuda uygulamadan önce bir taşıyıcı yağ ile birleştirerek kullanmayı tavsiye eder. Bu nedenle uçucu yağlara uygun bir taşıyıcı yağ seçmek son derece önemlidir.

Taşıyıcı yağlar kişinin saç ve cilt tipine ve sağlık durumuna göre seçilmelidir. Taşıyıcı yağlar, uçucu yağların daha güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. İçerdikleri besin öğeleri sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunur. Çoğu taşıyıcı yağ esansiyel yağ asitleri, antioksidanlar, iltihap önleyici bileşikler ve cilt iyileştirici vitaminler açısından zengindir.

Reklam
En İyi 4 Antibakteriyel Uçucu Yağ❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Taşıyıcı Yağ Nedir?

Taşıyıcı yağlar, seyreltmek ve emilim oranlarını değiştirmek için uçucu yağlarla birlikte kullanılır. Uçucu yağlar son derece güçlüdür. Bu nedenle düşük miktarlarda kullanmak yeterlidir. Taşıyıcı yağlar, küçük miktarlarda kullanıldıklarında bile vücudun geniş bir yüzeyini kaplar. Bu nedenle herhangi bir olumsuz cilt reaksiyonuna neden olma olasılığı azdır.

Akneyle savaşmak ve cildi iyileştirmek için yüze uygulanan çay ağacı yağı için önerilen doz yaklaşık 1–3 damladır. Çay ağacı yağı çene, alın, burun ve boyna uygulanır. Ancak 1-3 damla çay ağacı yağı herhangi bir taşıyıcı yağ ile birleştirilirse daha etkili olur ve vücudun her bölgesine uygulanabilir.

Uçucu yağları hassas cilt bölgelerine uygularken veya çocuklarda kullanırken taşıyıcı yağların kullanılması özellikle önemlidir. Vücut nemlendiricileri, masaj ve spor losyonları, yüz temizleyicileri ve hatta cilt tonikleri oluşturmak için taşıyıcı yağlar ve uçucu yağlar birleştirilebilir. Genellikle 1-3 damla uçucu yağ yaklaşık yarım çay kaşığı taşıyıcı yağ ile karıştırılabilir. {1*}

Uçucu yağlar cilt tarafından hızla ve kolayca emilen çok küçük parçacıklardan oluşur. Taşıyıcı yağların bir diğer önemli rolü de uçucu yağların kolay buharlaşmasını engellemektir. Uçucu yağları vücuda uyguladıktan birkaç dakika sonra kokusu ve etkisi azalır. Bunun nedeni hızlıca emilmiş olmasıdır. Ancak taşıyıcı yağlar bir bitkinin yağlı kısımlarından yapıldığından ve o kadar hızlı buharlaşmadığından, bunları uçucu yağlara eklemek emilim oranını yavaşlatmaya yardımcı olarak daha büyük ve daha uzun bir etki sağlar. {2*}

Reklam

En İyi 15 Taşıyıcı Yağ Nedir?

Uçucu yağların içerisine eklenebilecek taşıyıcı yağlar:

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı , düşük moleküler ağırlığa sahip olduğu için etkili bir taşıyıcı yağ görevi görür ve cilde daha derinden nüfuz etmesini sağlar. Aynı zamanda cildin nemli kalmasına yardımcı olan doymuş yağlar içerir. Pürüzsüz ve eşit bir cilt tonu sağlamaya yardımcı olur. Buna ek olarak, hindistancevizi yağı antiseptik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle akne, egzama ve uçuk gibi cilt rahatsızlıklarını gidermek için mükemmel bir taşıyıcı yağdır.

Yapılan bir çalışmada, saf Hindistan cevizi yağının kuru, pürüzlü, kaşıntılı ve pullu cilt olarak tanımlanan kseroz hastalığının tedavisinde etkinliği araştırılmıştır. Otuz dört hasta, iki hafta boyunca günde iki kez bacaklarına Hindistan cevizi yağı veya mineral yağı uygulamıştır. Araştırmacılar, Hindistan cevizi yağı ve mineral yağının benzer etkilere sahip olduğunu ve her ikisinin de olumsuz reaksiyonlara neden olmadan kseroz semptomlarını iyileştirebildiğini bulmuştur. {3*}

Nasıl kullanılır:

  • Yaklaşık yarım çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ile 1–3 damla herhangi bir uçucu yağ birleştirilir ve karışım sorunlu bölgeye sürülür.
  • Takviye olarak uçucu bir yağ kullanılıyorsa (dikkatli olunmalı), yutmadan önce 1-2 damla yarım çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ile birleştirilebilir.

Hindistan cevizi yağı hakkında daha fazla bilgi almak için Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar? Hindistan Cevizi Yağı Cilde Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Reklam

Badem Yağı

Tatlı badem yağı, antioksidanlar içerdiği ve cildin güzel ve yumuşak kalmasına yardımcı olduğu için genellikle taşıyıcı yağ olarak kullanılır. Tarihsel olarak, Ayurveda ve Geleneksel Çin Tıbbında egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Badem yağı hafif bir hacme sahiptir ve cilt tarafından kolayca emilir. Bu nedenle çay ağacı veya lavanta gibi antimikrobiyal uçucu yağlarla birleştiğinde gözeneklere ve foliküllere girerek cildi nazikçe temizlemeye yardımcı olabilir. Badem yağı ayrıca yumuşatıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle teni ve cilt tonunu iyileştirebilir. {4*}

Nasıl kullanılır:

  • Portakal yağı ile birlikte ev yapımı duş jeli içerisine katılabilir.
  • Gözaltı kapatıcılarına eklenebilir.
  • Hafif olması ve uçucu yağların kokusunun yayılmasına yardımcı olması nedeniyle difüzörlerde kullanabilecek en iyi taşıyıcı yağlardan biridir.

Jojoba Yağı

Jojoba yağı mükemmel bir taşıyıcı yağdır. Kokusuzdur ve yumuşatıcı görevi görerek cildi yatıştırmaya, gözenekleri ve kıl köklerini sıkılaştırmaya yardımcı olur. Saç ve cilt sağlığı üzerinde de birçok olumlu etkisi bulunur.

Jojoba yağı aslında bir yağ değil bitki mumudur. Cildi nemlendirmek, korumak, temizlemek, jilet yanmasını önlemek ve saç sağlığını geliştirmek için kullanılabilir. Ayrıca jojoba yağı, güneş yanıkları ve yaraların tedavisine yardımcı olan E vitamini ve B vitaminleri içerir. Mantar ve iltihap oluşumunu önleyici özelliklere sahiptir. {5*}

Nasıl kullanılır:

  • Yağlı ciltler için ev yapımı nemlendiricilerde jojoba yağı kullanılabilir.  Ciltteki yağ üretimini dengelemeye yardımcı olur, yağlı bir his bırakmaz.
  • Hindistan cevizine alerjisi olan kişiler taşıyıcı yağ olarak jojoba yağı kullanabilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı sağlıklı yağ asitleri, antienflamatuar bileşikler ve antioksidanlar bakımından zengindir. Gerçek sızma zeytinyağı tüketmek sadece kalbe, beyne ve ruh haline fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda cildi nemlendirmeye, yara iyileşmesini hızlandırmaya ve hatta enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmak için bir taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir.

Araştırmalar, zeytinyağının seboreik dermatit, sedef hastalığı, akne ve atopik dermatit gibi ciltle ilgili durumlar için umut verici bir tedavi olabileceğini düşündürür. Enflamasyonu azaltarak ve bakterilerin büyümesiyle savaşarak bu cilt sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olur. {6*}

Nasıl kullanılır:

  • Zeytinyağı, saçlara uygulanabilir, DIY şampuanlara katılabilir.

Zeytinyağı faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için Zeytinyağı ve Avokado Yağı İle Cilt ve Saç Bakımı yazımızı okuyabilirsiniz.

Avokado Yağı

Pek çok taşıyıcı yağ gibi avokado yağı da tüketildiğinde ve cilde uygulandığında sağlığa birçok fayda sağlar. Nemli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kuru, pürüzlü cilde sahip kişilerde olumlu sonuçlar verir. Avokado yağı cilt dokusunu iyileştirmeye, makyajı çıkarmaya ve saçı nemlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, yapılan araştırmalar , avokado yağının iltihabı azaltmaya ve kolajen üretimini artırmaya yardımcı olabildiğini, cilt yaralarını tedavi edebildiğini gösterir. {7*}

Nasıl kullanılır:

  • Avokado yağı tek başına kullanılıyorsa bir pamuğa az miktarda eklenir. Yüzdeki kuru bölgelere, çatlamış topuklara, kuru tırnak etlerine ve kuru saça uygulanır.
  • Taşıyıcı yağ olarak kullanılıyorsa 1–3 damla herhangi bir uçucu yağ ile yaklaşık yarım çay kaşığı avokado yağı birleştirilir ve karışım sorunlu bölgelere sürülür.

Argan Yağı

Argan yağı omega-6 yağ asitleri, linoleik asit, antioksidanlar, A vitamini ve E vitamini açısından zengin, cilt için kullanılabilecek en iyi taşıyıcı yağlardan biridir. Tokoferol içerdiğinden kozmetik ürünlerinde sıklıkla yer alır. Hücre üretimini teşvik ederek cilt ve saç sağlığını iyileştirir.

Argan yağı hızla emilir ve hassas ciltlerde kullanılabilecek kadar yumuşaktır. Yağlı bir his bırakmaz. Jojoba yağı gibi argan yağı da yağlı cilde sahip kişilerde sebum seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu nedenle tüm cilt tipleri için harika bir taşıyıcı yağdır. Araştırmalar , argan yağının ayrıca cilt elastikiyetini artırmaya yardımcı olduğunu ve yaşlanma karşıtı etkileri olduğunu göstermektedir. {8*}

Nasıl kullanılır:

  • Argan yağı cildi nemlendirmek, jilet yanıklarını gidermek, sivilcelerle savaşmak ve cilt sağlığını iyileştirmek için tek başına kullanabilir veya uçucu yağlarla birleştirilebilir.
  • Limon otu, lavanta ve papatya gibi uçucu yağlar içeren ev yapımı yüz nemlendiricisine de eklenebilir.

Arnika Yağı

Arnika yağı pek çok cilt ve vücut için uygundur ve uçucu yağlar için en iyi taşıyıcı yağlardan biridir. Güçlü bir anti-inflamatuar bileşik olan helenalin , birkaç yağ asidi ve antibakteriyel aktivite gösterdiği bilinen timol içerir. {9*}, {10*}

Arnika yağı iltihabı azaltmak, kas ağrısını iyileştirmek ve morlukları gidermek için tek başına kullanılabilir veya güçlü bir taşıyıcı yağ olarak uçucu yağlara eklenebilir. Arnika yağı seyreltilmeden cilt üzerinde kullanılmamalıdır. Zeytinyağı veya badem yağı gibi ürünlerle karıştırılarak kullanılabilir. Ayrıca, arnika yağı açık yaralarda veya kesiklerde kullanılmamalıdır. Hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. Çok fazla arnika yağı kullanmak toksik etkiye neden olabilir.

Nasıl kullanılır:

  • Ev yapımı çürük kreminde kullanılabilir.
  • Kas ağrısını ve gerginliği azaltmak için lavanta gibi yatıştırıcı uçucu yağlar ile birleştirilebilir.

Kuşburnu Yağı

Pek çok popüler taşıyıcı yağ gibi kuşburnu yağı da hücre ve doku yenilenmesini destekleyen esansiyel yağ asitleri içerir. Kuşburnu ayrıca yüksek C vitamini içerir ve yaşlanmayı geciktirici etkileri vardır. Araştırmalar, genellikle güneş hasarından kaynaklanan yaşlılık lekelerini azaltmak, cilt tonunu ve dokusunu iyileştirmek, egzamayı azaltmak ve cilt enfeksiyonlarıyla savaşmak için kullanıldığını gösterir. {11*}

Kuşburnu yağı kuru bir yağ olarak kabul edilir. Cilt tarafından hızla emilir ve yağlı bir his bırakmaz. Bu nedenle, normal ve kuru cilde sahip kişilerde en iyi sonucu verir.

Nasıl kullanılır:

  • Kuşburnu yağı doğal nemlendirici olarak tek başına kullanılabilir.
  • Lavanta ve gül suyu kullanılan ev yapımı toniklere eklenebilir.

Brokoli Tohumu Yağı

Brokoliden 80-100 kat daha fazla sülforafan içeren küçük brokoli filizi tohumlarının soğuk preslenmesiyle yapılır. Ayrıca omega 3, 6 ve 9 yağ asitleri içerir. {12*}

Brokoli tohumu yağı mükemmel bir nemlendirici görevi görür. Hafiftir, kolayca emilir ve yağlı bir his bırakmaz. Aslında, cildin daha pürüzsüz ve saçların daha parlak görünmesini sağlamak için kozmetik ve güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılan silikonu taklit ettiği bilinmektedir.

Nasıl kullanılır:

  • Brokoli tohumu yağının taşıyıcı yağ olarak kullanılması iyileşmeyi hızlandırabilir, kuruluğu azaltabilir ve saç sağlığını iyileştirebilir.
  • Kuru ciltler gibi tek başına da kullanılabilir. Vücudun herhangi bir kuru bölgesine bir veya iki damla brokoli tohumu yağı sürülür ve yağ emilene kadar hafifçe masaj yapılır.

Keten Tohumu Yağı

Keten tohumu yağı sindirime yardımcı olur, kalp sağlığını iyileştirir, egzama gibi yaygın cilt rahatsızlıklarını gidermeye ve cilt elastikiyetini iyileştirmeye yardımcı olur. Enflamasyonu azaltmaya ve cilt ve saç sağlığını artırmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri ve alfa-linoleik asitler (ALA’lar) açısından zengindir.

Keten tohumu yağı smoothielerde, salatalarda kullanılabilir. Uçucu yağlar ile birlikte birleştirildiğinde cilde uygulanabilir. Ayurveda tıbbında cildin pH’ını dengelemek, yara iyileşmesini desteklemek ve cilt lekelerini gidermek için kullanılmıştır. Yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle hassas ciltli kişiler bu yağı rahatlıkla kullanabilir. {13*}

Nasıl kullanılır:

  • Keten tohumu yağı kuru cildi iyileştirmek, yara iyileşmesini desteklemek ve cilde parlak bir görünüm kazandırmak için kullanılabilir.

Keten tohumu yağı hakkında daha fazla bilgi almak için Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir? Keten Tohumu Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Greyfurt Yağı

Greyfurt yağı antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına karşı savaşma özelliğinden dolayı genellikle duş jellerinde, yara dezenfektan spreylerinde, diş macunlarında, ağız gargaralarında ve diğer kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. {14*}

Ayrıca zararlı kimyasallardan korunmak için çamaşırlara, nemlendiricilere, yüzme havuzuna ve hayvan yemlerine greyfurt çekirdeği özü eklenebilir.

Nasıl kullanılır:

  • Greyfurt yağı doğal ev ve vücut ürünlerinde taşıyıcı yağ olarak kullanılabilir.
  • Uçucu yağlara ek olarak eşit miktarda greyfurt yağı eklenebilir.

Magnezyum Yağı

Magnezyum yağı aslında bir yağ değil, magnezyum klorür pulları ve su karışımıdır. Yağ ile aynı dokuya sahiptir. Bu yüzden taşıyıcı yağ olarak bilinir. Magnezyum yağı kasları gevşetmeye ve fibromiyalji semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Rosacea ve akne gibi cilt tahrişlerini iyileştirebilir ve kan akışını hızlandırabilir. Yağlı cilde sahip insanlar için harika bir taşıyıcı yağdır. Çünkü yağları parçalamaya yardımcı olabilir ve ciltteki yağlı görünümü önleyebilir. {15*}

Nasıl kullanılır:

  • Magnezyum yağı uçucu yağlarla (lavanta gibi) bir sprey şişesinde karıştırılabilir. Karışım, duştan sonra cilde uygulanabilir.
  • Magnezyum yağı, kas gevşetici bir masaj yağı için taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir.
  • Kasları gevşetmeye ve stresin vücut üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için cilde uygulanabilecek ev yapımı bir magnezyum vücut yağı yapılabilir.

Neem Yağı

Neem yağı , antioksidanlar açısından zengindir. Doğal cilt ve güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Neem yağı ayrıca yağ asitleri ve E vitamini bakımından da zengindir. Bu nedenle cildin dış katmanlarına hızla emilir ve yağ hissi bırakmadan kuru veya hasarlı cildi rahatlatmaya yardımcı olur. Neem yağı cilt elastikiyetini artırmaya ve cilt hücrelerini gençleştirmeye yardımcı olur. {16*}

Neem yağını diğer taşıyıcı yağlardan ayıran fark, doğal bir böcek ilacı olarak hizmet etme yeteneğidir. Sivrisinek, sinek ve güvelerden korunmak için kullanılabilir.

Nasıl kullanılır:

  • Neem yağı, sivrisinek ısırıkları için doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Limon veya okaliptüs gibi uçucu yağlarla karıştırılabilir.
  • Neem yağı jojoba yağı ve lavanta ile karıştırılarak nemlendirici bir krem oluşturulabilir.

Deniz Topalak Yağı

Deniz topalak yağı akne, dermatit, egzama ve çatlak izleri gibi cilt sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca güneş yanığını gidermek ve yara iyileşmesini hızlandırmak için de yaygın olarak kullanılır. Deniz topalak yağı , karotenoidler de dâhil olmak üzere birçok antioksidan içerir. Bu da vücudu virüslerin, bakterilerin ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olduğu anlamına gelir. Yağ ayrıca esansiyel yağ asitleri, amino asitler ve A, C, D ve E vitaminleri açısından zengindir. {17*}

Nasıl kullanılır:

  • Deniz topalak yağı, uçucu yağlarla birleştirilebilir ve cilt tahrişlerini ve ten rengini iyileştirmek için kullanılabilir.
  • Kuru veya hasarlı cildi onarmak için ev yapımı nemlendiricilere eklenebilir.

Çuha Çiçeği Yağı

Çoğu taşıyıcı yağ gibi, çuha çiçeği yağı da esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. Genellikle cilt tahrişlerini iyileştirmek için kullanılır. Çuha çiçeği yağı ayrıca bir anti-inflamatuar ajan olarak çalışır. Sinir fonksiyonunu ve cilt elastikiyetini iyileştirmek için kullanılır. {18*}

Bu yararı kanıtlayacak yüksek kaliteli çalışmalar olmamasına rağmen çuha çiçeği yağı saç uzamasını da destekleyebilir.

Nasıl kullanılır:

  • Akne ve diğer cilt koşullarını iyileştirmek, cilt sağlığını artırmak veya hormon seviyesini dengelemek için, çuha çiçeği yağı çay ağacı yağı gibi antimikrobiyal bir uçucu yağ ile birleştirilebilir.
  • Bu saç uzatma tarifi de denenebilir: Lavanta, selvi ve limon otu gibi uçucu yağlarla birlikte çuha çiçeği yağı saç derisine sürülür veya yağ şampuanlara eklenir.

Taşıyıcı Yağ Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Kişiler taşıyıcı yağlara alerjisi veya hassasiyeti olup olmadıklarını anlamaları için ilk olarak küçük bir test yapabilirler. Yağlar vücudun geniş bir bölgesine uygulanmadan önce daha küçük bir bölgede denenmeli ve semptomlar gözetilmelidir. Çoğu insan bu yağları tolere edebilse de bazı kişilerin bu maddelere alerjileri olabilir.

Taşıyıcı yağların çoğu çevrimiçi sitelerden veya yerel sağlık gıda mağazalarından satın alınabilir. Taşıyıcı yağlar, sıkı kapatılmış koyu cam kavanozlarda saklanmalıdır.

Çoğu taşıyıcı yağ buzdolabında veya karanlık, serin bir yerde saklanabilir. Zamanla, taşıyıcı yağlar sertleşir. Bu da yağın acı bir kokuya sahip olmasına neden olur. Kokusu değişen taşıyıcı yağlar direkt atılmalıdır.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885180/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26161938
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20129403/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24442052
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23449131/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614059/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25673976
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645735
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28401567
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629881/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12165191
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26343101
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791507/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11803254

 

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu