İlaçsız Yaşıyoruz
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim
No Result
View All Result
İlaçsız Yaşıyoruz
İlaçsız Yaşıyoruz
No Result
View All Result
REKLAM

İlaçsız Yaşıyoruz > Soğuk Sıkım Yağlar > Avokado Yağı Faydaları Nelerdir? Avokado Yağı Ne İşe Yarar?

Avokado Yağı Faydaları Nelerdir? Avokado Yağı Ne İşe Yarar?

Avokado yağının cilde faydaları nelerdir? Avokado yağının saça faydaları nelerdir? Avokado yağı içilir mi? Avokado yağının yüze faydaları nelerdir? Avokado yağının cilde zararları nelerdir? Avokado yağı nereye sürülür? Avokado yağı ciltte ne kadar bekletilmeli?

Yazan İrem Sari
18/08/22 - Updated on 20/08/22
avokado yağı faydaları nelerdir? avokado yağı ne i̇şe yarar?

Avokado Yağı Faydaları Nelerdir? Avokado Yağı Ne İşe Yarar?

REKLAM
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da PaylaşLinkedin'de PaylaşPinterest'te Paylaş

Neler Okuyacaksınız -->

  • Avokado Yağının Besin Değerleri
  • Avokado Yağı Faydaları Nelerdir?
    • Oleik Asit Bakımından Zengindir
    • Kalp Sağlığına Faydalıdır
    • Göz Sağlığını Korur
    • Vitamin Emilimine Yardımcı Olur
    • Artrit Semptomlarını Hafifletir
    • Cilt Sağlığını İyileştirir
    • Antioksidanlar Bakımından Zengindir
    • Avokado Yağı Kullanımı Kolaydır
  • Avokado Yağı ve Zeytinyağı Karşılaştırması
  • Avokado Yağı Nasıl Kullanılır?
  • Avokado Yağının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Avokado yağı faydaları nelerdir? Avokado yağı, Batı yarım küreye özgü bir ağaç türü olan avokado ağacının (Persea americana) meyvesinden üretilir. Avokado çekirdeğini çevreleyen etli kısımdan preslenerek elde edilir. Bu özelliğiyle, tohumdan elde edilen yağlardan ayrılır. Avokado posası, oleik asit ve temel yağ asitleri bakımından zengindir. Soya fasulyesi, pamuk tohumu ve aspir yağı gibi yüksek oranda işlenmiş ve kokulu bitkisel yağlarla karşılaştırıldığında, avokado yağı yüksek oranda tekli doymamış yağ asidi içerir. Bu yüzden sıklıkla tüketilen yağlar yerine tercih edilmesi, kalp sağlığına yararlıdır.

Antioksidanlar dergisinde 2019 yılında yayınlanan bir araştırma, avokadonun kanser, mikrobiyal ve enflamatuar rahatsızlıklar, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine ve tedavisine yardımcı olduğunu bildirmiştir. {1*}

SOĞUK SIKIM YAĞLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Uyuz İçin Etkili 7 Doğal Tedavi❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.


Avokado Yağının Besin Değerleri

Karbonhidrat bakımından zengin meyvelerin aksine avokado, sağlıklı yağlar ve E vitamini bakımından zengindir. Kolesterol ve trans yağ içermez. Tiamin, riboflavin ve A vitamini alımı için iyi bir kaynaktır. Avokado çeşitlerine göre değişiklik görülse de genellikle %25 oranında doymamış yağ içerir. Ancak, avokado yağı, avokado meyvesinin tüm özelliklerini içermez.

Avokado yağı, yüksek ısılarda kullanmak için ideal olan yemeklik yağlardan biridir. Avokadodan elde edilen ve rafine edilmemiş avokado yağı, yağlı bir kokuya sahiptir ve yeşil renktedir. Yağ rafine edildiğinde renk sarıya döner ve kokusunun keskinliği azalır.

Bir yemek kaşığı %100 saf avokado yağının besin değerleri; {2*}

  • Kalori: 125
  • Yağ: 14 gr (1,5 gram doymuş yağ, geri kalanı tekli doymamış ve çoklu doymamış)
  • E vitamini: 3,6 mg (günlük gereksinimin %23’ü)
  • Karbonhidrat, şeker ve sodyum içermez

Avokado yağının 14 gramı, günlük yağ ihtiyacının %22’sini karşılar. Yağ içeriği yüksek olsa da sağlıklı yağlar içerdiği için tercih edilmelidir.

Avokado Yağı Faydaları Nelerdir?

Yemek, salata ve tatlı yapımında kullanılan avokadonun yalnız meyvesi değil yağı da bir o kadar faydalıdır. Cilt ve saç sağlığına fazlaca katkısı olan bu yağ kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Oleik Asit Bakımından Zengindir

Avokado yağının %70’i, tekli doymamış bir yağ asidi olan omega-9’dan oluşur. {3*} {4*} {5*} Oleik asit, zeytinyağının da ana bileşenidir. Sağlıklı bir yağın 3:1 omega-6/omega-3 oranına sahip olması gerekir. Avokado yağının omega-6/omega-3 oranı 13:1’dir. Fakat omega-6 toplam miktar olarak düşüktür. Tekli doymamış yağlar, kalp sağlığı için koruyucu etki gösterirler.

Kalp Sağlığına Faydalıdır

Avokado yağı, kalp sağlığına fayda gösterdiği bilinen tekli doymamış yağlar bakımından zengindir. {6*} 13 denek ile yapılan bir çalışmada, katılımcılara tereyağı (25 gram doymuş yağ) kullanılarak normal bir yemek ve avokado yağı (25 gram doymamış yağ) kullanılarak özel bir yemek hazırlanmıştır. Yemekten 240 dakika sonra kan testleri yapılmış ve test sonucunda avokado yağı ile yapılan yemeği tüketenlerin, tereyağlı yemeği tüketen gruba kıyasla trigliserit, LDL kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. {7*}

Hayvanlar üzerinde yapılan bir başka çalışmada, 45 gün boyunca avokado yağı ve kan basıncı düzenleyici bir ilaç olan losartan karşılaştırılmıştır. Avokado yağının, diyastolik kan basıncını %21.2, sistolik kan basıncını %15.5 oranında azalttığını ve losartana benzer etkiler gösterdiği bulunmuştur. {8*} Yapılan bir başka araştırma, avokado yağının trigliserid ve LDL kolesterol düzeylerini düşürmede etkili olduğunu göstermektedir. Çalışmada, HDL kolesterol seviyelerinde değişim gözlenmemiştir. {9*}

Kolesterol Düşürücü Etkileri Olan Beta-Sitosterol Nedir?

Göz Sağlığını Korur

Avokado yağı, lutein (gözde doğal olarak bulunan bir karotenoid ve antioksidan) bakımından zengindir. {10*} {11*} Yapılan çalışmalar, lutein ve zeaksantin karotenoidleri bakımından zengin besinleri tüketmenin göz sağlığı için faydalı olduğunu göstermektedir. Yaşa bağlı oluşan göz hasarı riskini azaltabileceği düşünülmektedir. {12*} {13*} Lutein vücutta üretilmez. Bu yüzden beslenme ile alınması gerekmektedir.

REKLAM

Vitamin Emilimine Yardımcı Olur

Yağda çözünen A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitaminlerinin emilimine yardımcı olur. Bu vitaminlerin emilimi için yağ gereklidir çünkü yağda çözünürler. Özellikle beta karoten, likopen, lutein ve zeaksantin karotenoidleri yağ olmadığında emilimleri neredeyse hiç gerçekleştirilemez. Karotenoid içeriği zengin meyvelerin yağ içeriği oldukça düşüktür. Bu yüzden yağ ile birlikte tüketilmeleri gerekmektedir. {14*} {15*}

Yapılan bir çalışmada, havuç, marul ve ıspanak ile hazırlanmış bir salataya avokado yağı eklenerek karotenoidlerin 4.3-17.4 kat daha iyi emildiğini kanıtlamıştır. {16*}

Artrit Semptomlarını Hafifletir

Artrit, eklemlerdeki ağrılı bir iltihap hastalığıdır ve tüm dünyada yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. {17*} En yaygın türü eklemlerdeki kıkırdağın parçalanması sonucu oluşan osteoartrittir. Yapılan çalışmalar, avokado yağının osteoatrit ile ilişkili ağrı ve sertliği azalttığını kanıtlamaktadır. {18*} {19*} {20*} Faydalar, özellikle diz ve kalçada başlayan osteoartrit üzerinde görülmektedir. {21*}

Romatoid Artrit Nedir? Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?

Cilt Sağlığını İyileştirir

Avokado yağı, cilt için faydalı yağ asitleri ve vitaminler bakımından zengindir. Cilt zarını yenilemeye yardımcı olan A ve E vitaminlerini içerir. {22*} Plak sedef hastalığı olan kişilerle yapılan bir çalışmada, avokado yağı ve B12 vitamini içeren bir krem kullanılmıştır. 12 haftalık tedavi sürecinin ardından sedef semptomlarında iyileşme gözlemlenmiştir. {23*} Yapılan diğer çalışmalarda, avokado yağı ve B12 gibi nemlendirici unsurlar birlikte kullanıldığı için, avokado yağında tek başına bu etkilerin bulunduğu söylenemez.

REKLAM

Doymamış yağ asitleri ve A ve E vitamini bakımından zengin besinlerin tüketiminin cilt sağlığını iyileştirmeye olan etkisi kanıtlanmıştır. {24*} {25*} {26*} Bu sebeple avokado yağının yara tedavisinde kullanılması uygundur, fakat açık yara üzerine doğrudan uygulanmaması gerekir.

Antioksidanlar Bakımından Zengindir

Antioksidanlar bakımından zengin besinlerin tüketilmesi, hücrelere zarar veren kararsız radikallere karşı hücreleri korur ve yenilenmeye yardımcı olur. Kararsız radikaller, antioksidan yokluğunda hücrelere zarar vererek oksidatif strese yol açarlar. Bunun sonucunda tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve kanser ortaya çıkabilir. {27*} {28*}

Avokado Yağı Kullanımı Kolaydır

Avokado yağı günlük beslenme rutinine rahatlıkla eklenebilir. Soğuk bir şekilde yemeklerin üzerine dökülerek tüketilebilir. Ayrıca yüksek ısıda pişirmek için de uygundur. 271 dereceye kadar kararlı yapıda kalır. Bu ısıda bile güvenli ve sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. {29*}


avokado yağı faydaları nelerdir? avokado yağı ne i̇şe yarar?
avokado yağı ve zeytinyağı karşılaştırması

Avokado Yağı ve Zeytinyağı Karşılaştırması

Avokado yağı ve zeytinyağı, tekli doymamış yağlar ve E vitamini bakımından zengindir ve benzer faydaları bulunur. Her ikisi de, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur. İnflamasyonu azaltırlar ve cilt sağlığına fayda sağlarlar.

Bu iki yağın en temel farkı, tatları ve yanma dereceleridir. Avokado yağı, zeytinyağından daha yüksek yanma noktasına sahiptir. Avokado yağının yanma noktasının 480°F (250°C) olduğu tahmin edilirken, zeytinyağının yanma noktası yaklaşık 375°F (191°C). Bu nedenle kavurma, fırınlama veya ızgara gibi pişirme işlemlerinde avokado yağı kullanmak daha sağlıklıdır. Zeytinyağı yemeklerin üzerine eklenerek veya yemeklerin yanında tüketilmeye daha uygundur.

Soğuk Sıkım Yağları Satın Almak İçin İlaçsız Market’i Ziyaret Edebilirsiniz

Avokado Yağı Nasıl Kullanılır?

Avokado yağını satın alırken kaliteli ve %100 saf olduğundan emin olmak gerekir. Doğru olmayan yöntemlerle elde edilen avokado yağı, sağlıklı yağ profili içermeyebilir.

Rafine edilmemiş avokado yağı orta derecede bir kaynama noktasına sahiptir, bu nedenle düşük ısıda pişirme işlemleri veya sos yapımı için daha uygundur. Rafine avokado yağı, 400ºF’lik (204°C) çok yüksek kaynama noktasına sahiptir ve genellikle yüksek ısıda pişirme için kullanılır.

Avokado yağı zeytinyağında olduğu gibi saf haliyle tüketilerek kullanılabilir. Aynı zamanda bu yağ, evde hazırlanacak olan saç ve cilt maskeleri için de kullanılabilir. Avokado yağının (ağzı açılmamış şişe) raf ömrü yaklaşık 24 aydır. Avokado yağının kullanılmaya başlandıktan sonraki altı ay içinde tüketilmesi önerilir. Yağ, her zaman ısı ve ışıktan uzakta, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Avokadolu Ispanaklı Krep Tarifi

Avokado Yağının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Avokadoya alerjisi olan kişilerin avokado yağı kullanması alerjik semptomları tetikleyecektir. Bu sebeple alerjisi olan kişilerin avokado yağı tüketmemesi gerekir. Benzer şekilde lateks alerjisi olan kişiler, muz, kestane, kivi, avokado ve çarkıfelek meyvelerini de tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü bu gıdalar latekste bulunan alerjenlerin bazılarını bünyesinde barındırmaktadır. {30*}

Avokado yağı, kan sulandırıcı olan varfarin isimli ilaç ile etkileşime girebilmektedir. {31*} Kronik hastalığı olan, düzenli ilaç veya kan sulandırıcı kullanan kişilerin avokado yağı tüketmesi tehlikelidir.

Kaynaklar
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826385/
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/555324/nutrients
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29622225/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6600360/
  5. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173573/nutrients
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618306583?via%3Dihub
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464617305315?via%3Dihub
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29753173/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955619/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17177553/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22559899/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23571649/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23684437/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534869/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15735074/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518992/
  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18042410/
  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25621100/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31328413/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20631466/
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806803/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146365/
  25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27401878/
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24160273/
  27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25452175/
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
  29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26434313/
  30. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/latex-allergy/symptoms-causes/syc-20374287
  31. https://www.consumerlab.com/answers/is-avocado-oil-safe-to-use/avocado-oil-safety/
Share740Tweet463SendShare130Pin167

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Gizlilik Sözleşmesini kabul ediyorum.

REKLAM

En Çok Okunan Yazılar

apandisit ameliyatı ağrısı için 19 yöntem
Sağlık

Apandisit Ameliyatı Ağrısı için 19 Yöntem

Yazan Ebrar Dikmen
12 Mayıs 2023 - Updated on 13 Mayıs 2023
0

Apandisit Ameliyatı Ağrısı için 19 Yöntem. Karnın sağ alt tarafında...

Read more
ölmez otu yağı nasıl kullanılır? ölmez otu yağı faydaları nelerdir?

Ölmez Otu Yağı Nasıl Kullanılır? Ölmez Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

23 Eylül 2021 - Updated on 20 Ekim 2021
(rosacea) gül hastalığı doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

(Rosacea) Gül Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

3 Haziran 2022 - Updated on 16 Mart 2023
gut hastalığı nedir? gut hastalığı (nikris) belirtileri nelerdir?

Gut Hastalığı Nedir? Gut Hastalığı (Nikris) Belirtileri Nelerdir?

20 Haziran 2022 - Updated on 20 Ağustos 2022
Daha fazla yükle

Editörün Seçtikleri

evde uygulanabilecek 10 kahve peelingi tarifi

Evde Uygulanabilecek 10 Kahve Peelingi Tarifi

12 Ocak 2023
evde bronzlaştırıcı yağ nasıl yapılır? zeytin yağı bronzlaştırır mı?

Evde Bronzlaştırıcı Yağ Nasıl Yapılır? Zeytin Yağı Bronzlaştırır Mı?

4 Eylül 2021 - Updated on 27 Nisan 2022
detoks i̇çecekleri ne i̇şe yarar?

Detoks İçecekleri (Meyveler, Çaylar ve Sular)

17 Aralık 2021 - Updated on 10 Şubat 2022
fonksiyonel tıp akademisi

Fonksiyonel Tıp Akademisi Nedir?

30 Mart 2021 - Updated on 5 Haziran 2021
Daha fazla yükle
REKLAM

Diyetler

b kan grubu diyeti nasıl yapılır?

B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

11 Temmuz 2021 - Updated on 22 Aralık 2021
a kan grubu diyeti nasıl yapılır?

A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?🩸

8 Temmuz 2021 - Updated on 24 Aralık 2021
akdeniz diyeti nedir?

Akdeniz Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

1 Ocak 2021 - Updated on 5 Aralık 2021
miyom diyeti

Miyom Diyeti

3 Mart 2021 - Updated on 18 Eylül 2021
Daha fazla yükle
REKLAM

Bilgilendirme

  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
  • Eliminasyon Diyeti Danışmanlık Programı
  • Diyet PDF’leri
  • İLAÇSIZ YAŞIYORUZ AYDINLATMA METNİ
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
  • İLAÇSIZ YAŞIYORUZ ÜYELİK SÖZLEŞMESİ
  • Çerezler ve Gizlilik Politikası

Destek

Bize Ulaşın

Önemli Diyetler

  • Eliminasyon Diyeti
  • Online Diyet
  • Karatay Diyeti
  • İsveç Diyeti
  • Aristo Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Gaps Diyeti
  • Su Orucu
  • Aralıklı Oruç Diyeti
  • AB Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • 0 Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • B Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?
  • A Kan Grubu Diyeti Nasıl Yapılır?

Kategoriler

  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışverişİndirim

Güncellenen İçerikler

yemek yaparken kullanılabilecek faydalı yemeklik yağlar

Yemek Yaparken Kullanılabilecek Faydalı Yemeklik Yağlar

8 Haziran 2023 - Updated on 9 Haziran 2023
otizme i̇yi gelen yiyecekler, takviyeler ve uçucu yağlar

Otizme İyi Gelen Yiyecekler, Takviyeler ve Uçucu Yağlar

9 Haziran 2023
aynısefa faydaları nelerdir

Aynısefa Faydaları Nelerdir?

9 Şubat 2023 - Updated on 8 Haziran 2023
hindistan cevizi kefiri nasıl yapılır faydaları nelerdir

Hindistan Cevizi Kefiri Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

13 Şubat 2023 - Updated on 8 Haziran 2023

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi

© Her Hakkı Saklıdır.

İlaçsız Yaşıyoruz logo_dark

ilacsizyasiyoruz.com © 2021 İlaçsız Market ve Yazılım Teknoloji Limited Şirketi © Her Hakkı Saklıdır.

Sevgili okuyucu, yazılarımızda konular ile ilgili açıklamalar, faydalı özellikler ve doğru ve etkili kullanımları ile ilgili belirli tavsiyeler verilmektedir. İlgili besinin ya da ürünün verilen tariflerin ve tavsiyelerin uygulama aşamalarında, her bünyede farklılıklar göstereceğini unutmayın. Sunmuş olduğumuz bilgiler teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Tarif ve tedavileri uygulamadan önce yazı içerisinde yapılan uyarılara dikkat etmeli ve doktorunuzun görüşünü almanız tavsiye edilmektedir.

No Result
View All Result
  • Sağlık
    • Fonk. Tıp
  • Uçucu Yağlar
  • Soğuk Sıkım Yağlar
    • Maserasyon Yağlar
  • Beslenme
    • Diyetler
    • Tarifler
    • Glütensiz
    • Takviyeler
  • Güzellik
  • İlaçsız Market
  • Alışveriş

© 2021 İlaçsız Yaşıyoruz - İlaçsız Market.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra
Sitemiz daha iyi performans için çerezler kullanır. Devam ederek bunu onayladığınızı varsayıyoruz. Daha fazla detay için Gizlilik ve Çerez Politikaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.