Reklam
Sağlık

Kalp Üfürümü Nedir? Kalp Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

Reklam

Kalp sağlığı söz konusu olduğunda özellikle kalp üfürümlerine sahip olmak bireyleri korkutabilmekte veya kafa karışıklığı yaşamalarına neden olabilmektedir. Kalp üfürümü, kalp atışları arasındaki ek bir ses duyulması durumudur. Üfürüm bir hastalık olarak sayılmamaktadır. Fakat özellikle yetişkinlerde anormal olarak yaşanan bir kalp üfürümü, kalp kapakçıklarıyla ilgili bir sorunun işareti olabilmektedir. Bu bağlamda kalp sağlığı için düzenli doktor kontrolleri yaptırmak gerekmektedir. 

Kalp üfürümü düzensiz kalp atışı veya taşikardi ile karıştırılabilmektedir, fakat üfürüm sadece kalp kapakçıklarından kan akarken çıkan ek sesler ile ilgilidir. Kalp atışlarında fazladan bir ses duyulduğunda, bu kalp üfürümü olarak tanımlanmaktadır.

Reklam
Kutsal Fesleğen (Tulsi) Nedir? Faydaları Nelerdir? Öğrenmek İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Kalp Üfürümü Nedir? 

Kalp üfürümü, kalp atışları arasında duyulan fazladan veya olağandışı bir sestir. Valfler kapandığında ve kan kalpte hareket ettiğinde kalp atışı “lub-dupp” veya “lub-dub” sesleri çıkarmaktadır. Kalp üfürümü ise başka bir ses türüdür ve genellikle çok hafiften yüksek sese kadar değişen bir vızıltı veya hışırtı şeklindedir. 

Isı valfleri, kanın kalbe doğru olan yönde hareket etmesini sağlamaktadır. Sızdıran veya dar bir kalp kapağından kan akarken veya kalp kapağındaki kan akışında bir artış olduğunda kalp üfürümü oluşmaktadır. 

Kalp üfürümlerinin çoğu zararsız olarak kabul edilmektedir, ancak bazı durumlarda anormal olarak nitelendirilebilirler. Üfürümler, doğum sırasında ortaya çıkan doğuştan kalp kusuru veya yetişkinleri etkileyen bir kalp kapakçığı hastalığı gibi daha ciddi bir kalp rahatsızlığının işareti olabilmektedirler. {1*}

Kalp Damar Hastalıkları Tedavisi

Reklam

Kalp Üfürümünün Semptomları Nelerdir? 

Zararsız ve anormal (zararlı) olmak üzere iki çeşit kalp üfürümü bulunmaktadır. Zararsız veya masum bir kalp üfürümü, stetoskopla algılanan olağandışı ses dışında genellikle herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. 

Anormal kalp üfürümleri ise en yaygın olarak diğer kalp sorunlarının semptomlarıyla ilişkilidir. Zararlı kalp üfürümlerinin belirtileri şunlardır: {2*}

  • Nefes darlığı 
  • Kalp çarpıntısı 
  • Baş dönmesi veya bayılma 
  • Göğüs ağrıları 
  • Mavi görünen cilt (özellikle parmak uçları ve dudaklar) 
  • Ani kilo alımı 
  • Kronik öksürük 
  • Aşırı terleme 
  • Büyüyen karaciğer 
  • Genişlemiş boyun damarları 
  • Tükenmişlik hissi 

Bu belirtiler kalp üfürümünün yanı sıra daha ciddi sorunların da nedeni sayılmaktadır. Bu belirtilerden herhangi birini yaşayan her bireyin en kısa sürede doktora gitmesi önerilmektedir. 

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Kalp Üfürümünün Nedenleri Nelerdir? 

Kalp üfürümü, kalp odacıkları ve kan damarlarında kanın çalkantılı hareketi, kalp kası ve kapakçıklarında anatomik değişiklikler veya kan damarlarında daralma olduğunda meydana gelmektedir. {3*}Zararsız veya masum kalp üfürümlerinin varlığı, otomatik olarak bir kalp probleminin varlığına işaret etmemektedir. Aslında bu üfürümler sağlıklı bebek, çocuk ve ergenlerde çok yaygındır ve her zaman doktorlar tarafından kolaylıkla tespit edilmektedir. Çocuklarda kalp üfürümlerinin yaklaşık %50-70’i klinik olarak önemsizdir. 

Reklam

Ancak doğuştan kalp sorunları yaşayan çocukların kalp üfürümleri kontrol ettirilmelidir. Bu tarz sorular, kalbin yapısındaki bazı problemlerden kaynaklanmaktadır. Bu problemler şunlardır: {4*}

  • Kalpteki delikler (septal kusurlar olarak bilinmektedir) 
  • Kardiyak şantlar (kalp odaları veya kan damarları arasında anormal kan akışı) 
  • Kalp kapağı anormallikleri 

Ailede var olan kalp sorunları öyküsü veya hamilelik sırasında kızamıkçık enfeksiyonu gibi bazı rahatsızlıkların yaşanması, çocukların kalp kusurları ve kalp üfürümü geliştirme riskini arttırmaktadır. 

Düzensiz Kalp Atışı Nedir? Nedenleri ve Tedavileri Nelerdir?

Yetişkinlerde de kanın kalpten normalden daha hızlı akması sonucu masum kalp üfürümleri ortaya çıkmaktadır. Yetişkinlerde zararsız bir kalp üfürümüne neden olabilecek bazı faktörler şunlardır: 

Zararsız kalp üfürümleri kendiliğinden kaybolabilmektedir veya ek bir soruna neden olmadan bireyde yaşam boyu kalabilmektedir. Bir yetişkinde anormal bir kalp üfürüm tespit edildiğinde, çoğunlukla kalp kapakçıklarının şeklini ve esnekliğini değiştiren bir kalp kapakçığı hastalığından kaynaklanmaktadır. Kalp kapakçığı sorunlarına şunlar neden olmaktadır: {5*}

  • Yaşlanma: Kalpte yaşa bağlı değişiklikler kapakları etkileyebilmektedir. Bu, kapakçıklarda oluşan ve kan akışını sınırlayan kalsiyum birikintilerinin sonucu olarak oluşmaktadır. 
  • Kapak kireçlenmesi: Kalp kapakçıklarının kalınlaşması veya sertleşmesi, kanın kalpten akmasını zorlaştırmakta ve üfürüme neden olmaktadır. 
  • Enfeksiyonlar: Kalp zarının bir enfeksiyonu olan endokardit gibi kalbi ve kapakçıkları etkileyen enfeksiyonlar, vücudun diğer bölümlerinden gelen bakteriler kalbe gittiğinde kapakçık sorunları ortaya çıkmaktadır. 
  • Romatizmal ateş: Strep boğaz veya kızıl hastalığı uygun şekilde tedavi edilmediğinde kalp kapakçığı sorunları ortaya çıkmaktadır ve bu durumlar normal kan akışını etkilemektedir. 
  • Yüksek tansiyon: Bu, kalbi ve kalbin ana arterlerini büyütmektedir. 
  • Ateroskleroz: Kan damarları kalınlaştığında ve sertleştiğinde, kalp problemi riski artmaktadır.

Hipertiroid Takviyeleri ve Uçucu Yağlar

Kalp Üfürümü Nasıl Teşhis Edilmektedir? 

Bir kalp üfürümünün daha ciddi bir durumun işareti olup olmadığını belirlemek için, doktor üfürümün yüksekliğini, perdesini, yerini ve zamanlamasını dinlemek için stetoskop kullanmaktadır. Ayrıca doktorlar, üfürümün ne zaman olduğunu, örneğin kalp kanla dolarken veya boşalırken mi meydana geldiğini ve nefes alma, fiziksel aktivite gibi belirli eylemlerin üfürümün sesini nasıl etkilediğini kontrol etmektedir. 

Doktor bir sorun tespit ederse, hastayı bir kardiyoloğa yönlendirmekte ve daha sonra kalp ritmini, yapısını ve işlevini değerlendirmek için göğüs röntgeni, EKG (elektrokardiyogram) veya ekokardiyogram (yankı) gibi diğer testler istemektedir. Bu testler, üfürüme neden olabilecek altta yatan kalp problemlerini tespit etmek için kullanılmaktadır. Üfürümün nedeni netleştikten sonra hasta ve doktor bir tedavi planına karar vermektedirler. 

Kalp Üfürümü Nasıl Tedavi Edilir? 

Çoğu kalp üfürümü zararsızdır ve herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. Zararsız bir kalp üfürümünde herhangi bir semptom fark edilmemektedir. Üfürüme ateş, enfeksiyon veya tiroid sorunları gibi bir durum neden oluyorsa, hastalık tedavi edildiğinde genellikle ortadan kalkmaktadır. 

Anormal kalp üfürümünün tedavisi, bu soruna neden olan kalp sorununun türüne ve ciddiyetine bağlıdır. Genel olarak, kalp kapakçığı hastalıklarını ve ilgili kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar kullanılmaktadır. {6*}

Koroner kalp hastalığını önlemek için kan damarlarını genişletmek, yüksek tansiyonu düşürmek, yüksek kolesterolü düşürmek, düzensiz kalp atışlarını önlemek, kan pıhtılarını önlemek ve kalbin iş yükünü azaltmak için ilaçlar kullanılmaktadır. 

Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar kalp kapağındaki sorunu çözmezse ameliyat olmak gerekmektedir. Doktorlar, daha fazla hasarı ve kötüleşen semptomları önlemek için hasarlı bir kalp kapakçığını onarmayı tercih etmektedirler. Bu genellikle dokunun çıkarılmasını, eklenmesini veya yeniden şekillendirilmesini veya birbirine kaynaşmış valf kanatlarının ayrılmasını içermektedir. 

Kalp kapakçığını onarmak veya değiştirmek için yapılabilecek bazı ameliyat türleri şunlardır: {7*}

  • Balon Valvotomi: Tam olarak açılmayan kalp kapakçıklarını invaziv bir kateter kullanarak onarma yöntemidir. 
  • Kalp Kapakçığı Ameliyatı: Arızalı kapağı çıkarma ve invaziv bir kateter ile insan yapımı veya biyolojik bir kapakçık (domuz, inek veya insan kalp dokusundan yapılmış) ile değiştirme işlemidir. 
  • Transkateter Aort Kapağı İmplantasyonu: Yeni bir kapağı genişletmek için bir balon kullanarak arızalı aort kapaklarını değiştirme işlemidir. 
  • Ross Operasyonu: Arızalı aort kapağını çıkartma ve kendi pulmoner kapağı ile değiştirme işlemidir. Bu işlem de ölen bir donörden alınan kapakla yapılmaktadır. {8*}

Kolesterol Düşürücü Etkileri Olan Beta-Sitosterol Nedir?

Kalp Sağlığını Korumak İçin Ne Yapılmalıdır? 

Kalp sağlığını korumak oldukça önemlidir. Kalbinizin sağlığını korumak için pek çok yöntem bulunmaktadır. 

Düzenli ve Doğru Beslenme

Kalbe iyi gelen yiyecekler şunlardır: 

  • Yüksek lifli gıdalar: Yulaf ve glütensiz tahıllar (kahverengi pirinç, mısır, karabuğday ve kinoa dahil) gibi lif bakımından zengin gıdalar, kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve koroner kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olmaktadır. {9*}
  • Omega-3 içeren gıdalar: Taze somon balığı, ceviz, chia tohumu ve keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar iltihabı azaltmaya, kan basıncını düşürmeye ve felç riskinizi azaltmaya yardımcı olmaktadır. 
  • Yapraklı yeşillikler: Lahana, ıspanak, pazı ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler A vitamini, folat, magnezyum ve potasyum gibi kalp sağlığına faydalı besinlerle doludur. Kronik hastalıklarla savaşmak ve kalp problemleri riskinizi azaltmak için bu yeşillikler tüketilmelidir. 
  • Meyveler: Yaban mersini, böğürtlen, çilek ve ahududu gibi meyveler, hastalıklarla savaşan antioksidanlarla doludur. Meyveler iltihabı azaltmaya, kan basıncınızı normalleştirmeye, LDL kolesterolü düşürmeye ve sağlıklı şekilde vücut ağırlığını artırmaya yardımcı olmaktadır. {10*}
  • Yumurtalar: Kalp hastalığı riskini azaltma ve iltihapla mücadele etme yetenekleri de dahil olmak üzere yumurtanın sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Yumurtalar ayrıca kolesterol emilimini düzenleyerek LDL ve HDL kolesterol oranını dengelemeye yardımcı olmaktadır. {11*}
  • Otlar ve baharatlar: Otlar ve baharatlar, kalbinizin sağlığını destekleyebilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. En faydalı olanları zerdeçal, çiğ sarımsak, tarçın, zencefil ve biberiyedir. 
  • Kalp sağlığını korumak için kurabiye, kraker, cips ve kek gibi işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların yapımında kullanılan rafine karbonhidratları tüketmeyi bırakmak gerekmektedir. Soda ve diğer şekerli içecekleri ve trans yağ oranı yüksek gıdaları (margarin gibi) yememelisiniz. 

Düzenli Spor Yapmak

Günlük yaşantınıza fiziksel aktiviteleri ekleyerek aktif kalmak önemlidir. Egzersiz, kronik hastalıkları azaltmakta ve özellikle yüksek tansiyonu düşürerek, kan dolaşımını iyileştirip kalp sağlığına yararlı olmaktadır. {12*}

Haftada beş gün en az 30 dakika egzersiz yapılmalıdır. Özellikle yürüme, koşma, bisiklete binme, yoga, pilates, jimnastik ve ağırlık kaldırma (fitness) sporları tercih edilmelidir. Fakat kalp sağlığı sorunları olan kişiler nefes darlığına neden olabilecek egzersizlerden kaçınmalıdır.  

Sigara İçmemek

Sigarayı bırakmak zor olabilmektedir. Bu yüzden bu süreci fiziksel, davranışsal ve bilişsel olarak ele almak gerekmektedir. Araştırmalar, sigara bırakma terapilerinin sigarayı bırakma şansını ikiye veya üçe katlayabileceğini göstermektedir. Bunun nedeni, duygu ve davranışları etkileyen zihin-beden bağlantısıdır. {13*}

Sigarayı bırakmak için meditasyon, yoga, manipülasyon, akupunktur ve masaj terapisi gibi zihin-vücut uygulamalarını denemenin olumlu sonuçları olduğu bilinmektedir. Bu, sigarayı bırakmayı zorlaştıran duygusal ve davranışsal yoksunluk belirtileriyle başa çıkmaya da yardımcı olmaktadır.

Akupunktur Kulak Tohumu (Ear Seeds) Nedir?

Stresten Uzak Durmak

Stres yönetilmediğinde, kalp ve diğer ana organların sağlığını etkileyen inflamatuar bir tepkiye yol açabilmektedir. Kronik stres, koroner kalp hastalığının oluşumunu tetikler ve yaşamı tehdit eden kardiyak olay riskini arttırmaktadır. {14*}

Stres seviyesini azaltmak için günlük rutinlerin içerisine dışarıda yürüyüş yapmak, meditasyon yapmak, aile ve evcil hayvanlarla vakit geçirmek, dua etmek, yeterince uyumak ve egzersiz yapmak gibi aktiviteleri eklemek gerekmektedir. Lavanta, limon otu ve zencefil gibi rahatlatıcı, stresi azaltan esansiyel yağların kullanılması da stresin azalmasına yardımcı olmaktadır. 

 Bu yaşam tarzı değişiklikleri tek başına yardımcı olmazsa, stres azaltma konusunda uzmanlaşmış bir terapistten profesyonel yardım almak gerekmektedir. 

İdeal Kiloyu Korumak

Araştırmalar, aşırı kilonun kadın ve erkeklerde artan kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir.{15*} Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için haftada birkaç kez sağlıklı, ödem atıcı yiyecekler yemek, fiziksel aktivite (açık havada uyanmak, dans etmek veya yoga yapmak gibi) yapmak gerekmektedir. Hangi yiyecekleri yiyeceğinden emin olamayan bireyler, bir sağlık koçu veya diyetisyenden yardım alabilir. 

Dengeli ve sağlıklı bir diyet yapmak, optimal sağlık için ihtiyaç olan besinlerin alınmasını sağlayacaktır. Ayrıca Omega-3 balık yağı, kurkumin, koenzim Q10 ve D vitamini gibi kalp sağlığını destekleyen vitaminleri almak da kalp sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. {16*}

Diş Sağlığını Korumak

Kalp sağlığını desteklemek için diş hijyenine odaklanmak garip görünebilir, ancak zararlı kalp üfürümüne neden olabilen endokardit enfeksiyonu genellikle diş etlerindeki bakterilerin yayılması ve diş çürümesi ile oluşmaktadır. Bakteriler kan dolaşımına girerse, kalp kapakçıklarına zarar verebilmekte ve kalp üfürümüne ya da diğer ciddi semptomlara yol açabilmektedir. {17*}

Endokarditi önlemek için dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş hekimine görünmek gerekmektedir. Diş fırçalarını düzenli olarak (en az üç ayda bir) değiştirmek ve yumuşak kıllı fırçalar kullanmak gerekmektedir.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5585808/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0023249/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4851509/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727508/
  5. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/heart-valve-disease
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0062945/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0062945/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4251476/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3898422/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804301/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25871489/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4969029/
  13. https://www.nccih.nih.gov/health/quitting-smoking
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633295/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2940230/
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4985400/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu