Reklam
Sağlık

Diş Enfeksiyonu Nasıl Geçer? Diş Enfeksiyonu Doğal Çözümler

Diş Enfeksiyonu Belirtileri, Diş Enfeksiyonu Ateş Yapar mı? Diş Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer? Diş Enfeksiyonu Ne İyi Gelir?

Reklam

Diş enfeksiyonu, yeterli düzeyde diş bakımının yapılmaması, yetersiz ve sağlıksız beslenme, genetik sebepler ve bazı rahatsızlıklar sonucunda dişlerde ve diş etlerinde oluşan irin birikmesi olarak bilinmektedir. Bir diş enfeksiyonu, bakteriler dişe bir boşluk veya çatlak yoluyla girdiğinde meydana gelmektedir.

Dişlerdeki enfeksiyonların diğer dişlere, çeneye veya diş etlerine yayılma ihtimali bulunmaktadır. Bir diş enfeksiyonu tedavi edilmezse, ciddi sağlık sonuçları doğurabilmektedir. Bu nedenle diş enfeksiyonu belirtileri varsa derhal tedavi etmesi için bir diş hekimine görünmeniz önemlidir.

Reklam

Diş enfeksiyonu sonucunda gelişen ağrının şiddetini azaltmak ve enfeksiyonun yayılıp kötüleşmesini engelleyebilmek adına evde yapılabilecek doğal çözümler bulunmaktadır.

Tuzlu Su

Diş enfeksiyonunun ağrısını azaltmak ve enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla yapılacak en kolay şey, ılık su ve tuz ile hazırlanmış karışımla gargara yapmaktır. Tuzlu su ile gargara yapmak, ağız içinde birikmiş bakterilerin atılmasına ve ağzın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda birikmiş olan irinin parçalanmasını sağlayarak enfeksiyonu azaltabilmektedir.

Tuzlu su gargarası için bir fincan arıtılmış su ya da kaynak suyu ile yarım çay kaşığı tuzu karıştırabilirsiniz. Ardından suyu bir miktar içerek yutmadan ağzınızın içinde çalkalayın ve bir süre sonra tükürün. Hazırladığınız karışım bitene kadar bu işlemi tekrar edebilirsiniz.

Kabartma Tozu

Diş enfeksiyonun bir diğer doğal çözümü ise kabartma tozu ve su karışımı ile yapabileceğiniz gargaradır. Kabartma tozu, anti bakteriyel özelliklere sahip bir üründür. Ağzı kabartma tozu ve ılık su karışımı ile çalkalamak, ağızdaki plak miktarını azaltmaya ve ağrıyı gidermeye yardımcı olmaktadır.

Reklam

Kabartma tozu ve ılık su ile hazırlanan karışımı macun kıvamına getirerek doğrudan enfeksiyonun oluştuğu bölgeye sürebilir ya da karışımın su miktarını arttırarak gargara yapabilirsiniz.

Uçucu Yağlar

Uçucu yağlar yüzyıllardır tıbbi özellikleri için kullanılmaktadır. Uçucu yağlar, bitki yaprakları ve gövdelerindeki yağı çıkartmak için buharla damıtılarak veya soğuk sıkım yöntemi ile üretilmektedir.

Enfeksiyon ağrısını hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için bir pamuğa veya pamuklu bir beze birkaç damla uçucu yağ koyun ve ardından pamuğu enfeksiyonun olduğu bölgeye bastırın. Enfeksiyon da dahil olmak üzere herhangi bir diş sorununu tedavi etmede başarılı olduğu kanıtlanmış birçok uçucu yağ vardır:

  • Çay ağacı yağı

Uçucu yağları kullanırken, %100 saf içeriğe sahip yağlar kullandığınızdan emin olmalısınız.

Bitki Çayları

Bitki çayları, birçok rahatsızlığın tedavisi ya da semptomların hafifletilmesi için kullanılan bir başka ev ilacıdır. Diş enfeksiyonunu tedavi edebilmek için çeşitli bitkilerin yapraklarını ve saplarını sıcak suda bekleterek kendi bitki çaylarınızı yapabilirsiniz.

Reklam

Dişleriniz enfeksiyon nedeniyle hassasiyet oluşturduysa çayın 15 dakika kadar demlenmesini bekleyin ve içmeden önce oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Çemen otu çayı, diş enfeksiyonu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan popüler bir çaydır. Çemen otunun tıbbi özelliklere sahip olduğu belgelenmiştir. Ancak bu özelliklerin diş enfeksiyonunun evde tedavisi için faydalı olduğunu kanıtlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Diş enfeksiyonu için önerilen diğer çay, Altınmühür çayıdır. Altınmühürün içeriğinde, zerdeçal ile aynı anti-inflamatuar ve bağışıklık güçlendirici özelliklerin çoğu bulunmaktadır. Ayrıca Altınmühür bitkisi, diş enfeksiyonu için doğal anti bakteriyel ve antibiyotik özelliklere de sahiptir. Diş enfeksiyonunu yok etmeye yardımcı olmak için günde üç fincana kadar içebilirsiniz.

Sarımsak

Taze çiğ sarımsakta, dişteki enfeksiyonu azaltabilen veya ortadan kaldırabilen önemli ağrı kesici ve anti bakteriyel özelliklere sahip Allicin adlı bir bileşik bulunmaktadır. Diş enfeksiyonunun etkilerini hafifletebilmek için bir diş sarımsağı soyup enfeksiyonlu dişinizle hafifçe ısırabilirsiniz. Etkili olması için sarımsak parçasını birkaç dakika dişinizde bırakmanız yeterli olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının bazı güçlü anti bakteriyel özellikleri bulunmaktadır. Bu nedenle sıvı hindistan cevizi yağı kullanarak gargara yapmak, enfeksiyon süresini kısaltmaya veya semptomları daha yönetilebilir hale getirmeye yardımcı olabilmektedir.

Soğuk Kompres

Diş enfeksiyonundan dolayı şişmiş bir yüzünüz varsa şişkinliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak oldukça fayda sağlamaktadır. Doğal ev ilaçları, diş ağrısının ve enfeksiyonun azalmasında etkilidir. Ancak soğuk kompres, şişliği azaltmak için yapabileceğiniz en iyi şeydir.

Bir bez ya da havluya buz sarabilir ya da havluyu bir süre dondurucuda tutarak havlunuzun soğumasını bekleyebilir ve ardından şişmiş bölgeye soğuk kompres yapabilirsiniz. Aynı zamanda dondurucuda bulunan dondurulmuş ürün paketlerinin yardımıyla da soğuk kompres uygulayabilirsiniz.

Aloe Vera Jeli

Aloe vera jeli genellikle yanıkları, kesikleri veya cilt tahrişlerini tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ancak aynı zamanda enfekte bir dişin ağrısını durdurmak ve diş enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek için oldukça etkili bir bileşendir.

Diş enfeksiyonunda kullanmak üzere alacağınız aloe vera jelinin tüketmeye uygun olarak yetiştirildiğinden emin olmalısınız. Jeli, enfeksiyonun oluştuğu bölgeye parmağınız yardımıyla sürebilirsiniz.

Doğal ilaçlar diş enfeksiyonunun semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilmektedir. Ancak yine de diş enfeksiyonu tedavisi için bir diş hekimine görünmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu