Reklam
GüzellikUçucu Yağlar

Sivilce Tedavisi İçin Karanfil Yağı Nasıl Kullanılır?

Reklam

Sivilce tedavisi için karanfil yağı nasıl kullanılır? Akne, tedavisi zor ve zaman alan bir cilt hastalığıdır. Yaygın bir halk sağlığı sorunu olduğu için birçok tedavisi bulunur fakat tüm tedaviler geçerli ve güvenilir değildir. Karanfil çiçeklerin bitkisinden elde edilen karanfil yağı, baharatlı yoğun bir aromaya ve soluk sarı renge sahiptir. Antibakteriyel etki gösterir. Akneye neden olan birçok bakteri üzerinde toksik etki gösterir. Analjezik ve antiseptik özelliği, cildi akne gibi enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur. Cilt bariyerinin altında bulunan kiri çıkararak enfeksiyon riskini azaltır. Kistik aknenin neden olduğu ağrıyı da hafifletir. {1*} {2*}

Akne, yağ bezeleri (yağ salgılayan bezler) tarafından oluşturulur. Yüz, boyun, omuzlar, göğüs, sırt ve üst kollar akneden etkilenen bölgelerdir. Akne ağrılı ve kalıcı olabilir. Yetersiz beslenme, uyku düzensizliği, hormonal bozukluklar, çevresel etmenler, stres ve aşırı kozmetik ürün kullanımı nedeniyle akne oluşabilir.

Reklam
Karanfil Yağı Faydaları ve Kürleri❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Sivilce Tedavisi İçin Karanfil Yağı Nasıl Kullanılır?

Karanfil yağı, terapötik etkileri sayesinde, evde hazırlanabilecek birçok tarifle akne tedavisinde kullanılabilmektedir.

Akneler İçin Kullanılması Gereken Uçucu Yağlar Hangileridir? Akne Tedavisinde Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

Karanfil Yağı

Sivilce üzerine 2-3 damla karanfil yağı sürülür. 10 dakika bekletildikten sonra yağsız bir yüz temizleyici ve su ile cilt temizlenir. Cilt nazikçe kurulanır ve yağsız bir nemlendirici uygulanır. Bu yöntem özellikle sivilce lekelerinin tedavisinde kullanılır. Karanfil yağı, antioksidanlar bakımından zengindir ve ciltte akneye neden olabilecek bakterilere karşı toksik etki gösterir. {2*} Alerjisi olan kişilerde yan etkiler görülebilir. Bu nedenle cilde uygulanmadan önce kolun iç kısmındaki küçük bir bölgede test edilmesi önerilir.

Karanfil Yağı ve Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, koruyucu olarak çalışan antioksidanlardan ve mantar ve enfeksiyonlara karşı tedavi edici görevi olan antimikrobiyaller bakımından zengindir. Bu sayede sivilceleri tedavi etmeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı, antibakteriyel özellik gösterir. İçerdiği sağlıklı yağlar cildi besler ve nemlendirirken, gözenekleri tıkayan kir ve yağlar çözünerek ciltten uzaklaştırılabilir hale gelir. Karanfil yağı ile birlikte kullanıldığında akne üzerindeki etkileri artar. {3*} {4*}

Reklam

Malzemeler:

Uygulanışı:

3-5 damla karanfil yağı ve 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı karıştırılır. Karışım cilde uygulanmadan önce, gözeneklerin açılması için 5 dakika buhar banyosu (kaynar sudan çıkan buhar yüze tutulur) yapılır. Ardından karışım cilde hafifçe ve dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulanır. 10 dakika boyunca masaja devam edilir. Cilt yağsız bir temizleyici ve su ile yıkanır. Bu uygulama günde bir kez tekrarlanabilir.

Karanfil Yağı ve Zeytinyağı

Zeytinyağı, antimikrobiyal aktiviteyi artırır ve gözeneklerin temizlenmesini sağlayarak cilt sağlığını iyileştirir. Yara izlerini ve cilt problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Cilt tonu eşitsizliklerini giderir. Cilde uygulanacak zeytinyağının %100 saf olduğundan emin olmak gerekir. Saf olmadığında, cilt sorunlarını daha kötü hale getirebilir. {4*} {5*}

Malzemeler:

Reklam
  • 1 yemek kaşığı saf zeytinyağı
  • 3-5 damla karanfil yağı

Uygulanışı:

3-5 damla karanfil yağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Karışım cilde uygulanmadan önce, gözeneklerin açılması için 5 dakika buhar banyosu yapılır. Karışım cilde hafifçe dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulanır. 10 dakika masaj yaptıktan sonra yağsız yüz temizleyici ile cilt temizlenir. Günde bir kez kullanılabilir.

Zeytinyağı ve Badem Yağı Karşılaştırması

Karanfil Yağı ve Biberiye Yağı

Biberiye yağı, sebum üretimini düzenlemeye yardımcı olduğu için, gözenekleri temizler ve cildin daha az yağlanmasına yardımcı olur. Anti-inflamatuar özellikleriyle cildin yapısını bozmadan sivilce izlerini giderir ve şişkinlik görüntüsünü azaltır.

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 5 damla karanfil yağı
  • 2 damla biberiye yağı

Uygulanışı:

5 damla karanfil yağı, 2 damla biberiye yağı ve 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı karıştırılır. Karışım cilde uygulanmadan önce gözeneklerin açılması için 5 dakika buhar banyosu yapılır. Karışım cilde dairesel hareketlerle nazikçe, 10 dakika masaj yapılarak uygulanır. Sivilce izlerinin olduğu yerlere yoğunlaşarak masaj yapılması tavsiye edilir. Masaj sonrası cilt yağsız bir temizleyici ile temizlenir.

Karanfil Yağı ve Tarçın Yağı

Tarçın yağı, sivilce ve sivilce izlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Cildin daha iyi görünmesini sağlar. Antibakteriyel özellikleriyle cilt enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılır. Akne ağrısını hafifletir.

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • ½ yemek kaşığı yeşil çay tozu
  • ½ çay kaşığı karanfil yağı
  • ½ çay kaşığı tarçın yağı

Uygulanışı:

Tarçın yağı ve karanfil yağı iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım yeşil çay tozu içerisine eklenir ve karıştırılır. Krem kıvamına gelmesi için 1 yemek kaşığı gül suyu eklenir. Hazırlanan karışım temiz cilde eşit miktarda uygulanır ve 20 dakika bekletilir. Ardından ılık su ile durulanarak cilt yağsız bir nemlendirici ile nemlendirilir.

Karanfil Yağı ve Bal

Doğal içerikli bal, akne tedavisi için oldukça etkilidir. Çünkü bal antiseptik özellik göstererek akneye neden olan bakterilerin gelişimini önler ve cildin iyileşmesini destekler.

Malzemeler:

  • ½ yemek kaşığı doğal bal
  • 5 damla karanfil yağı

Uygulanışı:

Küçük bir kapta bal ve karanfil yağı karıştırılır. Hazırlanan karışım pamuklu çubuk yardımıyla aknelerin üzerine uygulanır. Karışım kuruyana kadar bekletilir ve ılık su ile durulanır. Günde 1 kez kullanılması önerilir.

Deri Altı Sivilceleri Nasıl Geçer? Uçsuz Sivilce Nasıl Oluşur?

Karanfil Yağı, Bal ve Limon Suyu

Karanfil yağı, bal ve limon suyu, birlikte kullanıldığında akne üzerinde gösterdikleri etki artmaktadır. Ağrılı akne tedavisinde kullanılabileceği gibi, leke tedavisi için de tercih edilebilir.

Malzemeler:

  • ½ yemek karışı doğal bal
  • ½ yemek kaşığı limon suyu
  • 5 damla karanfil yağı

Uygulanışı:

Tüm malzemeler küçük bir kasede karıştırılır ve hafif hareketlerle masaj yapılarak cilde uygulanır. 25 dakika cilt üzerinde bekletilir ve ılık su ile durulanır. Akne tedavisi için haftada 2 defa kullanılması önerilir. Her kür sonrası cilt yağsız bir nemlendirici krem ile nemlendirilmelidir.

Kistik Akne Tedavisinde Karanfil Yağı Kullanılır Mı?

Laung olarak da adlandırılan karanfil, uzun süreli terapötik tedavi için kullanılmaktadır. Damıtılmış karanfil tohumlarından elde edilen karanfil yağı; kalsiyum, demir, fosfor, sodyum ve A vitamini bakımından zengindir. Bu nedenle akne tedavisinde kullanılabilecek en iyi doğal yağlardan biridir.

Karanfil Yağı Mantar (Fungal) Akne İçin Kullanılır Mı?

Karanfil yağının, akneye neden olan bakterileri cilt üzerinde etkisiz hale getirdiği bilinmektedir. Analjezik ve antiseptik özelliği sayesinde cilt enfeksiyonları ve akne tedavisinde kullanımı olumlu etki göstermektedir. Fungal aknenin neden olduğu iltihabı ve ağrıyı azaltır, cildi kirleten faktörlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Karanfil Yağı Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Karanfil yağı, sivilce tedavisinde sıklıkla tercih edilen uçucu yağlardan biridir. Fakat kullanırken dikkatli olmak gerekir.

Karanfil yağının ciltte çok uzun süre kalması sakıncalıdır. Kullandıktan sonra mutlaka suyla yıkanması gerekir. Ayrıca hassas cilde sahip kişilerin, kullanmadan önce mutlaka cildin küçük bir bölümünde bilekte veya kulağın arkasında test yapması önerilir. Karanfil yağı kullanımı sonucu olumsuz bir komplikasyon görülürse mutlaka bir dermatologla iletişime geçmek gerekir.

Kaynaklar

  1. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/711838
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/
  3. https://www.stylecraze.com/articles/best-coconut-oil-face-masks-for-glowing-skin/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6780878/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu