Reklam
Sağlık

Evde Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reklam

Evde diş çürüğü tedavisi nasıl yapılır? İnsanlar genelde diş çürüklerinin tedavi edilemeyeceğini düşünür. Tek çözüm diş dolgusu olarak bilinse de çürükleri tedavi edecek farklı yöntemler de vardır.  Yapılan araştırmalar diş çürüklerinin yapılan diyetlerle engellenebileceğini ve tedavi edilebileceğini ortaya koymuştur. {1*}

Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Besin açısından zengin gıdalar diş çürüğü tedavisinde kullanılabilir ve diş çürüklerini engelleyebilir. Çürükle dişlere yapılan amalgam dolgu zararlıdır. Çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmada katılımcılar 3 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki çocuklar tahıllı besinleri içeren bir diyet, ikinci gruptaki çocuklar normal diyetin yanı sıra D vitamini içeren bir diyet, üçüncü gruptaki çocuklar ise tahıllı besin içermeyen ve D vitamini içeren bir diyetle beslendi. Araştırma sonucunda üçüncü grupta bulunan çocukların dişlerinde bulunan çürüklerin iyileştiği kanıtlandı. {2*}

Reklam

Diş Neden Çürür?

Diş çürümesi genel olarak beslenme tarzına bağlıdır. Eski kabilelerde yaşayan insanların dişleri sağlıklıdır ancak günümüzde tüketilen besinler genel olarak diş sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Diş çürüğü gıdaların dişte kalmasıyla oluşur. Şeker ve karbonhidrat içeren gıdalar çürüklere neden olur. Ağızda yaşayan bakteriler dişte kalan bu gıdalardan beslenir ve asit üretmeye başlar. Bir süre sonra bu asitler diş minesine zarar vererek dişlerin çürümesine neden olur.  Ancak bunun yanında dişlerin çürümesine neden olan başka faktörler de bulunur:

  • Mineral eksikliği (kalsiyummagnezyum ve fosfor eksikliği)
  • Yağda çözünen vitamin eksikliği (A, D, E ve K vitamini)
  • Fitik asit içeren gıdaların tüketilmesi
  • İşlenmiş şeker tüketimi

Evde Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş çürüklerini önlemenin ve diş çürüğü tedavisinin en etkili yolu dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi yardımıyla temizlemektir. Bunun yanında çürükleri önleyecek bazı yöntemler de bulunur.

Şeker Tüketimini Azaltın

Diş çürüklerinin başlıca nedeni şekerdir. Diş çürüğü tedavisi için veya diş çürüklerini engellemek için şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketiminin azaltılması gerekir. Şeker ağızda bulunan bakterileri besler. Aynı zamanda şeker asidik özelliği nedeniyle dişlerde bulunan kirecin azalmasına neden olur ve dişleri demineralize eder. {3*}

Reklam

Fitik Asit Tüketimini Azaltın

Fitik asit tahıllarda, kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve fasulyelerde bulunur. Fitik asit aynı zamanda enzim inhibitörüdür. Fitik asidin yüksek olduğu diyetler mineral eksikliklerine ve osteoporoza neden olur. Tahıl ve fasulyede bulunan fosforun %80’i fitik aside bağlı olduğu için vücutta tamamen emilmez.  Emilemeyen bu moleküller vücuttaki fosfor miktarının yanı sıra kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko ağız sağlığı için önemli olan minerallerin miktarını etkiler. Fitik asit içeriği yüksek gıdalar tüketmek, magnezyum emilimini %60 ve çinko emilimini ise %20 azaltır. Fitik asit sadece vücuttaki mineral emilimini azaltmakla kalmaz, vücutta bulunan minerallerin vücuttan atılmasına da neden olur. {4*}

Fitik asit, sindirim bozukluğuna, iştahsızlığa, besin eksikliğine ve diş çürümesine neden olur. Bu yüzden tahıl ürünleri kullanımının azaltılması diş çürüğü tedavisi ve vücut sağlığı için oldukça faydalıdır.

GDO’lu ürünler fosforlu gübreler ile yetiştirildiği için bol miktarda fitik asit içerir. Diş çürüklerinin iyileşmesi için fasulye, tahıl, fındık ve soya gibi ürünlerin tüketiminin azaltılması gerekir.  Tahılları ve sert kabuklu besinleri ıslatarak filizlendirebilirsiniz. Bu yöntem ile ekşi maya fermantasyonu yapılarak gıdalarda bulunan fitik asit oranı %50-100 oranında azaltılabilir. {5*}

Ekşi mayanın faydaları ve ekşi mayalı ekmek tarifi için Ekşi Mayalı Ekmek Nedir? Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Çiğ Süt ve Besin Açısından Zengin Gıdalar Tüketin

Çiğ süt ağız sağlığını destekleyen birçok mineral ve vitamin içerir.  Çiğ süt ürünlerinde bol miktarda kalsiyum, K2 vitamini, D3 vitamini, magnezyum, fosfor ve yağda çözünen vitaminler bulunur. Kefir, çiğ sütle yapılmış peynir ve doğal tereyağı ağız sağlığı için faydalı gıdalardır.

Reklam

Çürük dişlerin tedavisi için vücuda yağda çözünen vitaminlerin alınması önemlidir:

  • Kemik suyu, et, balık ve yumurta gibi hayvansal gıdalar
  • Sebze, özellikle yeşil yapraklı sebzeler.
  • Kefir, peynir ve doğal tereyağı
  • Meyve
  • D vitamini takviyesi
  • Hindistan cevizi, avokado, zeytin ve balık gibi sağlıklı yağlar içeren besinler
  • Sadece filizlenmiş fındık ve fasulye.
  • Ekşi maya ile yapılan gıdalar

Yeşil yapraklı sebzeler hakkında daha fazla bilgi almak için Yeşil Yapraklı Bitkiler Nelerdir? Sağlığa Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Ağzınızı Hindistan Cevizi Yağıyla Çalkalayın

Hindistan cevizi yağını ağzınızda 20 dakika kadar çalkalayabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı antiseptik ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağı, diş çürüğü tedavisi için kullanılabilir. Ayrıca diş eti rahatsızlıklarını, baş ağrılarını ve diyabet riskini azaltır.

  • 20 dakika kadar yağı ağzınızda gezdirin.
  • Yağı tükürdükten sonra ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın.
  • Sonrasında ise dişinizi normal bir şekilde fırçalayın.

Mineralli Diş Macunu Kullanın

Diş macunu seçimi diş sağlığı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Diş macununun diş sağlığını koruması için florürsüz olması gerekir. Eğer böyle bir diş macunu bulamıyorsanız diş çürüğü tedavisi için evde kendi macununuzu yapabilirsiniz.

Ev Yapımı Diş Macunu Nasıl Yapılır?

  • 4 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 2 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı ksilitol veya 1/8 çay kaşığı stevia
  • 20 damla nane veya karanfil yağı
  • 20 damla mineral (kalsiyum veya magnezyum tozu)

Tüm malzemeleri homojen bir karışık elde edinceye kadar karıştırın ve kolayca kullanabileceğiniz bir tüpe ya da kaba yerleştirin. Diş macununu buzdolabında saklayın ve karışımı 10 gün içinde bitirin.

Kaynaklar

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2520490/
  2. http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/03/reversing-tooth-decay.html
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22313822/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1786937/
  5. https://www.researchgate.net/publication/248588622_Dephytinization_of_wheat_bran_by_fermentation_with_bakers’_yeast_incubation_with_barley_malt_flour_and_autoclaving_at_different_pH_levels

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu