Reklam
Sağlık

Böbrek Kisti Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Reklam

Böbrek kisti, böbreklerde oluşan sıvı dolu keselerdir. Her iki böbrekte çok sayıda kist oluşabilmektedir.

Kistler, basit kistler ve polikistik kistler olarak ikiye ayrılmaktadır. Polikistik kistlerin oluşmasına polikistik böbrek hastalığı (PKD) adı verilmiştir. Basit kistler böbreklerin işleyişini bozmamakta ve böbreklere zarar vermemektedir. Ancak PKD hastalığına sahip kişilerde böbreklerde birden çok kist oluşabilmekte ve bu kistler büyüdükçe böbreklere zarar verebilmektedir.

Reklam

Kistler genel olarak zararsızdır. Vücut taraması yapılmadığı sürece kistlerin farkına varılmayabilmektedir. Bazı kistler mikroskopla görülecek kadar küçükken, bazı kistler ise tenis topu büyüklüğüne ulaşabilmektedir. Kistler büyüdükçe diğer organlara baskı yapmakta ve ağrıya neden olmaktadır.

Böbrek Kistini Doğal Tedavi Yöntemleri❗ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Böbrek Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Basit kistler herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Ancak kistler büyürse veya enfekte olursa bazı semptomlar görülebilmektedir;

  • Yüksek ateş
  • Sırtta veya kaburgalarda ağrı (Ağrı hafif olabilir ancak kist patlarsa ağrı şiddeti de artış gösterir)
  • Karnın üst kısmında ağrı
  • Karın şişmesi
  • Normalden daha sık idrara çıkma
  • Kanlı idrar
  • Koyu idrar

Bu semptomların yanı sıra PKD rahatsızlığı olan insanlarda farklı semptomlar görülebilmektedir. Bu semptomlar şunlardır;

  • Sırtta ağrı
  • Yüksek kan basıncı
  • Kanlı idrar

Raşitizm Nedir? Raşitizm Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Reklam

Böbrek Kistinin Nedenleri ve Risk Faktörleri

Basit böbrek kistlerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu kistler hakkında birkaç olası iddia bulunmaktadır. Böbreklerde idrar toplayan yaklaşık bir milyon adet tübül bulunmaktadır. Bu tübüller dolduğu zaman böbreklerde kist oluşmaya ve büyümeye başlamaktadır. Diğer bir iddia ise tübüllerin zayıflayan bölgelerinde, divertikül adı verilen keselerin oluşup sıvı ile dolmasıyla kistlerin oluşmaya başlamasıdır.

Böbrek kistlerinin en büyük risk faktörlerinden birisi ise yaş faktörüdür. İnsanlar yaşlandıkça böbreklerde kist oluşma ihtimali artmaktadır. 40 yaşına kadar insanların yüzde 25’inde, 50 yaşına kadar ise insanların yüzde 50’sinde böbrek kisti bulunmaktadır. {1*} Erkekler böbrek kisti oluşumu konusunda kadınlardan daha riskli konumdadır. PKD hastalığı ise genetik durumlardan kaynaklanmaktadır.

Kistler genellikle insan vücudu için tehlike oluşturmamaktadır. Ancak bazen böbrek kistleri tehlikeli komplikasyonlara yol açabilmektedir;

  • Kistte enfeksiyon oluşması
  • Kistin patlaması
  • İdrarın böbrekte tıkanması
  • Yüksek kan basıncı

PKD zamanla böbreklere zarar verebilen bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip insanların neredeyse yarısı 60 yaşına kadar böbrek yetmezliği sorunu yaşayabilmektedir.

Böbrek Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek kisti teşhisi için uzman bir ürolog doktora muayene olunması gerekmektedir. Böbreklerin sağlığının kontrol edilmesi için idrar ve kan testi yapılması gerekebilmektedir. Bunların yanı sıra şu yöntemlerden de faydalanılmaktadır;

Reklam
  • Böbreklerin 3D görüntülerini alabilmek için X ışınları kullanan bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapılması
  • Böbreklerin fotoğrafını çekmek için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanan manyetik rezonans görüntüleme yapılması (MRI)
  • Böbreklerin resimlerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanan ve bir kistin büyüyüp büyümediğini gösterebilen ultrason görüntüleme yapılması

Böbrekte bulunan kist basit ve küçük bir kist ise tedavi edilmesi gerekmeyebilmektedir. Ancak kistin büyüyüp büyümediğini öğrenmek için 6-12 ayda bir kontrol edilmesi gerekmektedir.

Daha büyük kistler için ameliyat ve skeleroterapi tedavisi gerekli olabilmektedir.

Skeleroterapi

Skeleroterapi kistlerin içinde biriken sıvının alınması işlemidir. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Ultrason yardımıyla görüntülenen kistin içine iğne yerleştirilerek kist sıvısı boşaltılmaktadır. Bazı durumlarda kistlerin tekrar sıvı ile dolmaması için kistler alkol solüsyonu ile doldurulabilmektedir.

İdrar Rengi Nasıl Olmalı?

Ameliyat

Böbrek fonksiyonunu etkileyen büyük kistlerin ameliyat ile alınması gerekebilmektedir. Kistler genellikle  küçük insizyon yoluyla laparoskopik olarak böbrekten çıkarılmaktadır. Bu ameliyat kamera kullanılarak gerçekleştirilmektedir. İlk olarak kist boşaltılmaktadır sonrasında ise kistin duvarları kesilmekte ya da yakılmaktadır.

Böbrek Kisti Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

Böbrek kisti tedavisi için uygulanabilecek birden çok doğal yöntem vardır.  Bu yöntemler şunlardır;

Soğan Kürü

Soğan kürü, kistik yapılara karşı etkili yöntemlerden biridir. Böbrek kisti bitkisel tedavisi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından gündeme getirilmektedir. Saraçoğlu, böbrek kisti tedavisi için soğan kürünün 15 gün boyunca uygulanmasını önermektedir.

Soğan Kürü Hazırlanışı:

  • 1 orta boy soğanı dörde bölün.
  • Önceden kaynatılmış 2 su bardağı suyun içine soğanları koyun ve 5 dakika kaynatın.
  • Bu karışımı günde iki kere, yemekten önce 1 bardak tüketin.

Kırkkilit Bitkisi

Kırkkilit bitkisi çok bilinmese de böbrek kisti konusunda olumlu etkileri vardır. At kuyruğu olarak da bilinen kırkkilit bitkisi aktarlardan veya internet üzerinden kolayca temin edilebilmektedir. Böbrek kisti tedavileri için kırkkilit bitkisi çayı önerilmektedir. Kuru ya da taze kırkkilit bitkisinden yapılabilen bu çay 30 gün boyunca günde 1 defa tüketilmelidir.

Malzemeler;

  • 1 su bardağı su
  • 2 dal taze kırkkilit otu veya 2 çay kaşığı kurutulmuş kırkkilit otu

Hazırlanışı;

  • Öncelikle suyu kaynatın
  • Kaynayan suyun içerisine kırkkilit otunu ekleyin ve demlemeye bırakın
  • Kuru kırkkilit otunun demlenme süresi 10 dakikadır. Ancak taze kırkkilit otu kullanıyorsanız 20 dakika demleyin. Demlenme sonunda çayınız hazır olacaktır.

Arpa

Arpa böbrekleri temizlemekle birlikte diyabetin böbrekler üzerindeki etkisini azaltmaktadır. Ayrıca, böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Beslenme düzenine arpa eklemek böbrekler açısından sağlıklıdır. Örneğin; beyaz un yerine arpa unu yapılan yemeklerde tercih edilebilmektedir.  Bunun yanı sıra bir avuç arpayı suya koyarak sabahları suyunu içebilirsiniz. Arpa suyu böbreklerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Dutsu Meyveler

Çilek, ahududu, yaban mersini, frambuaz gibi meyveler dutsu meyvelerdir. Bu meyveleri düzenli olarak tüketmek böbrekte bulunan toksik maddelerin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Üreyi ve ürik asidi azaltarak böbrek sağlığını da korumaktadır.

Limon

Limon böbrek kistlerine faydalı olan antibakteriyel özellikte bir meyvedir. Limon böbreklerin çalışmasını düzenlemektedir. Ayrıca böbrek kumunun ve böbrek taşının acısız şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olmakla birlikte aynı zamanda doğal bir antioksidandır. Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketmek, böbreği serbest radikallerden korumakta ve böbrek kisti oluşumunu engellemektedir.

Karahindiba

Karahindiba bitkisi potasyum açısından oldukça zengindir. Ayrıca, böbrekler üzerinde diüretik etkisi bulunmaktadır. Karahindiba vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlamaktadır. Bu da böbreklerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Karahindibanın bu faydalarından yararlanmak için günde 3 kere, 10-15 damla karahindiba suyu tüketilmelidir.

Isırgan Otu Kürü

Isırgan otu böbrekleri iltihap ve toksinlerden arındırmaktadır. Isırgan otu, çay olarak tüketilebilmektedir. 2 bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı ısırgan otu ilave edin ve 5 dakika kaynatın. Hazırlanan bu çayın sabah ve akşam 1 su bardağı tüketilmesi gerekmektedir.

Maydanoz

Maydanoz, idrar yollarının ve böbreklerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Böbrekteki toksik maddeleri de temizleyen maydanoz böbrek kisti oluşumunu engelleyebilmektedir. Maydanozun bu faydaları için daha çok tüketebilir veya suyunu içebilirsiniz.

Su

Su, vücudumuz için yaşam kaynağıdır. Ayrıca, böbrekler için çok önemli bir yeri vardır. Su vücutta ve böbreklerde bulunan toksin maddelerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Böbrek ve vücut sağlığı için günde 8 bardak su içilmelidir.

Prof. İbrahim Saraçoğlu’na Göre Böbrek Kistinden Kurtulma Yolları

Prof. İbrahim Saraçoğlu’na göre böbrek kistleri böbrek taşları gibi farklı yapılarda olabilmektedir. Böbrek kistleri konusunda Prof. İbrahim Saraçoğlu bol miktarda dereotu tüketilmesini önermektedir. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde birer tutam olmak üzere 1 ay boyunca tüketilmelidir. Detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nu dinleyebilirsiniz.

Kaynaklar

[1] https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/simple-kidney-cysts 

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu