Hardal tohumu yağı faydaları nelerdir? Hardal yağı, binlerce yıldır kullanılan ve tıbbi faydalarıyla bilinen bir yağdır. Hindistan’da milattan önce 3000 tarihinde kullanıldığı bilinmektedir. Tekli doymamış yağlar bakımından zengindir ve anti-inflamatuar özellikleri bulunur. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, güçlü antioksidanlar ve esansiyel mineraller içerir. Yağın kullanımının; kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma, soğuk algınlığı ve öksürüğü hafifletme ve saç ve cilt sorunlarını giderme dahil birçok potansiyel faydası bulunur.
Hardal Yağı Nedir?
Hardal yağı, mutfakta olduğu kadar terapötik alanlarda da kullanılmaktadır. Bilimsel adı Brassica juncea’dır. Koyu kırmızımsı-sarı bir renge sahiptir. Keskin bir tada sahiptir ve güçlü, yoğun bir aroması bulunur. Yağın yanma noktası 250 derecedir. Hardal tohumlarından soğuk sıkım yöntemi kullanılarak elde edilir ve distilasyonla saflaştırılarak yağ elde edilir.
İki yolla hardal yağı üretilebilir: presleme ve öğütme. Presleme yöntemiyle yağ üretiminde, yağ elde etmek için hardal tohumları presle ezilir. Öğütmede ise, tohumlar öğütülür, suyla karıştırılır ve damıtılarak yağ elde edilir.
Hardal yağı binlerce yıldır Hindistan, Roma ve Yunanistan gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilinen ilk kullanımları, tıbbi amaçlarlaydı. Hipokrat, bazı ilaçları hazırlamak için hardal tohumlarını kullanmıştır. Yunan bilim adamı Pisagor, akrep sokmaları için doğal bir tedavi olarak kullanmıştır. Romalılar ise, şaraplarına hardal tohumu eklemişlerdir.
Hardal Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?
Hardal yağı; kardiyovasküler ve inflamatuar hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bilinen en önemli faydaları:
Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltır
Hardal yağı yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerir. Bu sağlıklı yağlar, kardiyovasküler hastalık gelişme riskini %50 azaltır. {1*} Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, hardalın hipokolesterolemik (kolesterol düşürücü) ve hipolipidemik (lipit düşürücü) etki gösterdiğini bulmuştur. {2*} Hardal yağının, LDL kolesterol seviyelerini düşürücü ve HDL kolesterol seviyelerini arttırıcı etkisi bulunur. Bu özelliğiyle de kalp sağlığını destekler ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
Antibakteriyel, Antifungal ve Anti-inflamatuar Özelliktedir
Hardal yağının anti-inflamatuar özelliklerinin selenyumdan kaynaklandığı düşünülmektedir. Selenyum minerali, ağrıyı ve şişliği azaltır ve böylece eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Hardal tohumu yağının bu anti-inflamatuar özelliği, bir anti-inflamatuar ilaç olan diklofenak formülasyonunda kullanılır. {3*} Yapılan güncel çalışmalar, hardal yağı içeren mikro emülsiyonların E. Coli’ye karşı antibakteriyel etki gösterdiğini bulmuştur. {4*} Hardal yağında bulunan glukozinolat, zararlı bakteri ve mikropların gelişimini engeller. Hardal yağının, deri döküntülerinin ve mantarın neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmeye yardımcı olan güçlü antifungal özelliği bulunur.
Çavdar ekmeğinin bozulmasına sebep olan mantarlara karşı uçucu yağların denenmesi ile yapılan bir çalışmada, hardal yağında bulunan alil izotiyosiyanat bileşiği sayesinde hardal yağının mantara karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. {5*}
Soğuk Algınlığı ve Öksürüğü Gidermeye Yardımcı Olur
Hardal yağı on yıllardır öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktadır. Solunum yollarındaki tıkanıklığı giderebilecek ısıtıcı özelliklere sahiptir. Sarımsak ile birlikte kullanıldığında, göğüs ve sırta masaj yapılarak uygulandığında oldukça etkili bir tedavi edicidir. {6*} Anekdot niteliğindeki kanıtlara göre, soğuk algınlığı ve öksürüğü gidermek için hardal yağı kullanmanın bir başka yöntemi de buhar tedavisidir.
Öksürük İçin Doğal Çözümler Nelerdir?
Doğal Uyarıcıdır
Bu konuda sınırlı araştırma bulunmaktadır. Hardal yağı ile cilde masaj yapıldığında, dolaşım sistemini ve ter bezlerini uyarır. Bu sayede, vücuttaki kan dolaşımının iyileşmesini ve terleme yoluyla cilt gözeneklerinin temizlenmesini sağlar. Hardal yağının bu terletici etkisi, vücut ısısının düşmesine ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Yine de bu etkilerin kanıtlanması için daha çok veriye ihtiyaç duyulmaktadır.
Kanser Riskini Azaltır
Hardal yağı, kanserle mücadele etme özelliğine sahiptir. Bol miktarda linolenik asit içeren hardal yağı, kanserli hücrenin gelişimini yavaşlatır. Yapılan bazı araştırmalar, linolenik asidin kolon kanserinin şiddetini azaltabileceğini göstermektedir. {7*} Güney Dakota Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da benzer sonuçlar bulmuştur. Çalışmada; hardal, mısır ve balık yağlarının kolon kanserinden etkilenen hayvanlar üzerindeki etkinliği test edilmiştir. Çalışma sonucunda, hardal yağının hayvanlarda kolon kanserini önlemede balık yağından daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. {8*}
Eklem Ağrılarını Azaltır
Hardal yağı, kan dolaşımını artırdığı için eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Bununla birlikte hardal yağı, omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asitleri eklem ağrıları ve artriti hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. {9*}
Organ İşleyişini Düzenlemeye Yardımcı Olur
Hardal yağı ile masaj yapmak, kan dolaşımını artırarak vücudun tüm bölgelerine kan taşınmasını ve vücutta yenilenmeyi sağlar. Geleneksel olarak hardal yağı, yeni doğan bebeklerde daha sağlıklı olmaları için masaj yapılarak kullanılmaktadır. {10*}
Lavanta Yağı Bebeklerde ve Çocuklarda Nasıl Kullanılır?
Astım Tedavisine Yardımcı Olur
Astım kalıcı tedavisi olmayan bir hastalıktır. Ancak semptomları ve etkileri yönetilebilir ve azaltılabilir. Hardal yağının, astımın etkilerini tedavi etmek için en güvenli ve en etkili ilaçlardan biri olduğu bilinmektedir. Göğse hardal yağı ile masaj yapmak, astım krizi sırasında akciğerlere hava geçişini kolaylaştırır. Bir diğer kullanım yöntemi ise, günde 3 kez, bir çorba kaşığı hardal yağı ve bal karışımı tüketmektir. Bu karışım, astım ataklarının sıklığını azaltmaya yardımcı olur.
Böcek Kovucu Olarak Kullanılabilir
Hardal yağının bu özelliği, Hindistan’da yapılan bir çalışmada değerlendirilmiştir. Hardal ve Hindistan cevizi yağlarının böcek kovucu özellikleri, Aedes (S.) albopictus sivrisineklerine karşı test edilmiştir. Hardal yağının, Hindistan cevizi yağına kıyasla daha uzun süre koruma sağladığı görülmüştür. {11*}
Diş Sorunlarını Tedavi Eder ve Dişleri Beyazlatır
Yapılan araştırmalar, hardal yağının diş sorunlarının tedavisine yardımcı olabildiğini göstermektedir. Yarım çay kaşığı hardal yağı, 1 çay kaşığı toz zerdeçal ve yarım çay kaşığı tuz karıştırılarak hazırlanan karışım günde iki kez dişlere ve diş etlerine uygulanır. Bu sayede diş yapısının daha sağlıklı olması sağlanır ve diş eti iltihabı ve periodontitis hastalığından korunur. {12*}
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Hardal yağı, niasin ve riboflavin gibi belirli B kompleks vitaminlerini içerir. Bunlar vücut metabolizmasını artırmayı ve kilo vermeyi destekler. Hardal yağı, kilo vermeye katkıda bulunabilecek diasilgliserolleri de içerir.
5 Günlük Elma Diyeti Nasıl Yapılır?
Beyin Fonksiyonunu Artırır
Hardal yağında, yüksek konsantrasyonda bulunan yağ asitleri, beyin fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olur. Bu konu ile ilgili henüz kesin bir araştırma sonucu bulunmamaktadır. Bazı anekdot niteliğindeki çalışmalar, hardal yağının hafızayı güçlendirebileceğine ve bilişsel işlevleri iyileştirebileceğine dair sonuçlar sunmaktadır. Yine de bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Kas Uyuşmalarını Önler
Kaslarda uyuşma hissini gidermek için geleneksel tedavilerde sıklıkla hardal yağı kullanılmaktadır. Hardal yağı ile, etkilenen bölgeye masaj yapmak, kaslardaki hisleri uyarmaya yardımcı olur. Ancak, bu bilgiler tamamen anekdot kanıtlara dayanmaktadır. Bu alanda somut araştırmalar eksiktir.
Hardal Tohumu Yağının Besin Değerleri
Hardal yağı, içerdiği yüksek omega-3 ve omega-6 yağ asitleri nedeniyle diğer yağlara kıyasla daha yüksek etkinliğe sahiptir. Doymuş yağ içeriği ise oldukça düşüktür.
Bir yemek kaşığı hardal yağı yaklaşık 124 kalori içerir. 8.3 gram tekli doymamış yağ, 2.9 gram çoklu doymamış yağ ve 1.6 gram doymamış yağ olmak üzere yaklaşık 14 gram yağ içerir. Hardal yağı, zeytinyağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği yağı ve yerfıstığı yağlarına kıyasla daha düşük tekli doymamış yağ içeriğine sahiptir.
Hardal yağının içerdiği yağ asitleri, arter duvarlarında birikmedikleri için sağlıklı yağlar olarak kabul edilir. Yağın keskin kokusu ve keskin tadı, alil izotiyosiyanat adı verilen bir bileşikten kaynaklanır. Ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip glukozinolatlar içerir. Hardal yağı karbonhidrat, lif, protein, vitamin ve mineral içermez. Bitkisel bir kaynak olan hardal yağı, temel bir omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit ve ALA içerir.
Bir çay kaşığı hardal yağı, yaklaşık 0.8 gram omega 3 yağ asidi içerir.
Zeytinyağı ve Üzüm Çekirdeği Yağı Farkları Nelerdir?
Hardal Yağı Nasıl Seçilir ve Nasıl Saklanır?
Piyasada birçok çeşit hardal yağı bulunur. Bu nedenle seçmek biraz zor olabilir. Hardal yağı seçerken üç ana hardal yağı hakkında bilgi sahibi olmak seçim konusunda yardımcı olacaktır.
- Kachi gani: Hardal yağının en popüler türüdür ve soğuk pres yöntemiyle elde edilir. Bu yağ türünün aroması doğaldır. Birçok antioksidan ve besin maddesi içerir.
- Agmark: Organik olarak yetiştirilen veya üretilen tüm tarım ürünlerinin Agmark sertifikalı olması gerekmektedir. Üzerinde Agmark etiketi olan bir hardal yağı tercih edilmeli, kaliteli ve organik olan ürünler satın alınmalıdır.
- 1.derece: Bu tür hardal yağları, sarı ve kahverengi hardal tohumlarının öğütülmesiyle elde edilen yağların bir karışımıdır. Bu yağın kalite kontrolünü yapmanın en iyi yolu, aroma testi yapmaktır. Tadına bakılarak kaliteli olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.
Hardal yağı satın alınırken dikkat edilecek bir diğer unsur ise, altı ay içinde tüketilebilecek miktarda satın almaktır. Hava almayacak bir şekilde buzdolabında saklamak, yağın sertleşmesini önlemeye yardımcı olur.
Hardal Yağı Nasıl Kullanılır?
Hardal yağı, yemek pişirmek ve kişisel bakım gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır.
Pişirme: Hardal yağı, birçok Hint yemeğinde, vejetaryen ve vejetaryen olmayan yemeklerin ana bileşeni olarak kullanılır. Limon ve bal ile birlikte salata sosu olarak, veya turşu yapımında kullanılmaktadır.
Kişisel Bakım: Bronzluğu gidermek, yaşlanma belirtilerini azaltmak ve ciltteki kaşıntı ve kızarıklığı tedavi etmek için yağın cilde 10 dakika boyunca masaj yapılarak uygulanması önerilir. Hardal yağı ile yapılan tam vücut masajı, cildi derinlemesine beslemeye ve vücudu rahatlatmaya yardımcı olur. Kına yaprakları ile kaynatılan hardal yağı, saç büyümesini destekler ve saç köklerini güçlendirir.
Hardal Tohumu Yağının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Hardal yağı, gıdalarla yüksek miktarda alındığında bazı yan etkilere neden olabilir.
- Fazla tüketildiğinde hassas ve alerjik bünyeye sahip kişilerde anemiye neden olabilir.
- Uzun dönemde aşırı tüketimi, akciğer kanseri riskini artırır.
- Aşırı hardal yağı tüketimi sonucu vajinal kanama ve düşük yapma riski artabilir.
- Fazla miktarda tüketilen hardal tohumu yağı, kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir.
Hardal Yağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hardal tohumu yağı ile ilgili merak edilen ve sıkça sorulan soruları sizler için derledik;
Hardal yağı ıslak saça uygulanabilir mi?
Evet, hardal yağı ıslak saça uygulanabilir. Ama yağı 6-8 saatten fazla saçta bekletmek, saç köklerine zarar verebileceği için sakıncalıdır.
Hardal yağı cilt tonunu koyulaştırır mı?
Hardal yağı, cilt tonunu koyulaştırmaz, tam aksine ciltte pigmentasyon sorunlarının tedavisine yardımcı olur.
Hardal yağı saçta kaç saat bekletilmeli?
Hardal yağını saçta 2-3 saat bekletmek yeterli olacaktır.
Hardal yağına alerji olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Hardal yağının yaygın alerji belirtileri arasında döküntü, kaşıntı, astım, öksürük, mide bulantısı, kusma ve nefes darlığı bulunur. Hardal yağı tüketildikten sonra bu belirtilerden biri görülüyorsa acilen yağın kullanımı bırakılmalı ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Hardal yağı zehirli midir?
Hardal yağı, aşırı tüketildiğinde toksik olabilen %40 erusik asit içerir. Bu nedenle ABD’de yağın satışı yasaklanmıştır. Fakat normal aralıklarda tüketiminde bir sakınca bulunmamaktadır.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4222885/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21621386/
- https://www.researchgate.net/publication/279316363_Thermal_Mechanical_and_Electrochemical_Characterization_of_Gelatin-Based_Physical_Emulgels
- https://www.researchgate.net/publication/235717159_MUSTARD_OIL_MICROEMULSION_FORMULATION_AND_EVALUATION_OF_BACTERICIDAL_ACTIVITY
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12631202/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1317296/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25336096/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12860286/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5041386/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1317296/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15119071/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/