Fonksiyonel Tıp modeli, 20. yüzyıldan itibaren modası geçmiş ve etkisiz tedavi modellerinin yerini alabilecek, kronik hastalıkların değerlendirme, tedavi ve önlenebilmesi için güçlü bir yeni sistem ve model sunmaktadır.
Fonksiyonel Tıp, sistem odaklı bir yaklaşım kullanır. Hem hastayı hem de uygulayıcıyı terapötik bir ortaklığa dahil ederek, hastalığın altında yatan nedenlere odaklanır.
Fonksiyonel Tıp, içinde bulunduğumuz çağın sağlık hizmeti ihtiyaçlarını daha iyi karşılayan, tıp pratiğinde bir evrimdir.
Fonksiyonel Tıp Nedir?
Fonksiyonel Tıp hem hastaya hem de uygulayıcıya, hastalığın altında yatan nedenlerin ele alınması için bir iş birliği içinde çalışarak kişiselleştirilmiş, sistem odaklı bir modeldir.
Tıbbın geleneksel hastalık merkezli odağını, daha hasta merkezli bir yaklaşıma kaydırarak, yalnızca belirtilere değil, hastaya bütünüyle hitap eder, genetik ve yaşam tarzı koşulların arasındaki ilişkilere bakar. Bu şekilde, her birey için sağlık ve canlılığın benzersiz bir ifadesidir.
Genetik bilim, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin hastalığın ortaya çıkışını ve ilerlemesini nasıl etkilediğinin anlaşılmasındaki son gelişmeleri de içerir. Fonksiyonel tıp, aynı zamanda doktorların öngörücü ve kişiselleştirilmiş müdahalelerini sağlayarak, hastaları kendi sağlık durumlarında aktif rol almaları için güçlendirir.
Fonksiyonel Tıp Doktoru Ne Demek?
Fonksiyonel tıp doktoru, karmaşık hastalıkların altında yatan temel nedenleri bulmak için bazı özel teknikler uygulayan, semptomlara değil, hastalığa odaklanan kişidir.
Bir duruma ve bir semptoma neden olabilen farklı faktörleri inceleyebilir. Fiziksel, ruhsal, duygusal ve zihinsel olarak, yani bütünsel bir şifa uygulaması gerçekleştirir.
Fonksiyonel tıp doktorları, hastalığın semptomlarından ziyade hormonal değişimler, genetik faktörler, yaşam tarzı alışkanlıkları gibi faktörlere odaklanır. Bu tarz bir doktor, geleneksel tedavi yöntemleri ile yönetmesi zor olan kronik rahatsızlığa sahip kişiler için uygun bir seçenek olabilir.
Fonksiyonel Tıp Diyetisyenliği Nedir?
Fonksiyonel Tıp, özellikle son yıllarda çok hızlı büyüyen bir tıp alanıdır. Fonksiyonel Tıp diyetisyeni ile çalışmak ise, beslenme tedavi planı uygulamak, yaygın tuzaklardan kaçınmak ve sağlık sonuçlarının optimize edilmesi için en etkili seçeneklerden biri olabilir.
Fonksiyonel tıp diyetisyenleri neler yapar?
- Karmaşık yemek planlarını, kişiselleştirilmiş bir plana dönüştürür,
- Planın besleyici ve uygulanabilir olmasını, en sevilen atıştırmalıkların mümkün olduğunca plana dahil edilmesini sağlar,
- Yeme planını, kişisel yemek tercihlerinize, pişirme tarzınıza ve yaşam tarzınıza uygun olarak planlar
- Başarınızın önüne çıkan engelleri belirleyerek, bunların üstesinden gelmek için bilgi, beceri ve motivasyon kazandırır.
- Terapötik aşama tamamlandıktan sonra, diyetin genişlemesi için yardım sağlar.
- Düzenli iletişim ve destek sunar. Yani, yolculuğunuzda sizinle birlikte yürür.
Fonksiyonel tıp diyetisyeni, diyete ek olarak, uyku düzeni, sindirim, stres kaynakları, ilaçlar / takviyeler, fiziksel aktivite, enerji seviyesi, neşe kaynağı, doğada geçirilen zaman, çevresel toksinler ve ruh hali dahil olmak üzere bir kişinin yaşam tarzının birçok yönüne bakar. Bu yönlerden her birinin sağlığımız üzerinde derin bir etkisi vardır ve vücudumuz üzerinde bir sebep ve sonuç ilişkisi yaratır. Fonksiyonel tıp diyetisyeni, bunların her birinin neden ve sonuçlarına ilişkin eğitim aldıklarından, bu faktörleri ele alır.
Fonksiyonel Tıp Koçu veya Fonksiyonel Tıp Platformu Yaşam Koçu Nedir?
Fonksiyonel tıp koçu veya fonksiyonel tıp yaşam koçu, teşhis ve dönüşüme kadar olan boşluğu doldurmaya yardımcı olur. Hasta merkezlidir. Yani, her şeyden önce ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize odaklanır.
Çoğu zaman insanlar, sağlıklı olmak için yapmaları gerektiğini bildikleri şeyle bunu gerçekten yapmak arasında bir boşluk yaşarlar. Sizde de böyle oluyorsa, yalnız değilsiniz. Birçok insan, beslenme tarzında ya da yaşam tarzında değişiklik yapmakta zorlanır. Fonksiyonel tıp koçu veya fonksiyonel tıp yaşam koçu, kronik rahatsızlıkları yönetmenize, hareketi artırmanıza ve genel olarak fiziksel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Fonksiyonel Tıp Hangi Hastalıklara Bakar?
Kronik bir rahatsızlığı olan herkes, fonksiyonel tıptan yararlanabilir. Fonksiyonel tıp uzmanlarının tedavi ettiği en yaygın hastalıklardan bazıları şöyledir:
- Alzheimer
- Diyabet
- Gıda alerjileri
- Kalp ve damar hastalıkları
- Kanser
- Astım
- Adrenal problemler
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Sindirim sistemi problemleri
- PMS ve PKOS gibi kadın hastalıkları
- Fibromiyalji
- Tiroit problemleri
Fonksiyonel Tıp Eğitimi Nedir?
Fonksiyonel tıp eğitimi, doktor ve hasta ihtiyaçlarının artan karmaşıklığını ele alma becerilerini geliştirmek için yapılan bir eğitimdir. Mevcut biyomedikal sistemin sınırlarını ele almaya da yardımcı olabilir.
Bütünleştirici tıp, bütüncül tıp gibi isimlerle de bilinen fonksiyonel tıp alanında eğitim almak, kolay bir başarı değildir.
Geleneksel tıp, doktora yalnızca semptomları tedavi etmesi için yeterli zaman tanır ve herkese uyan tek bir yaklaşım benimser. Optimum sağlığı desteklemek için gereken zamanı veya eğitimi sağlamaz.
Ameliyat ya da acil bakım söz konusu olduğunda mükemmeldir, ancak kronik hastalığı tedavi edemez. Fonksiyonel tıp ise, kişiselleştirilmiş bir metot benimser. Hastalığın temel nedenine ulaşmak için çalışır ve hastayı optimal sağlığa nasıl ulaşacağı konusunda eğitir.
Diyabet ve obezite gibi yaşam tarzı hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları, kronik ağrılar ve hatta bağımlılıklar dahil olmak üzere, tedaviye direnç gösteren durumlar büyük bir artış göstermektedir. Ve bu koşulların belirleyicileri genellikle karmaşıktır.
Fonksiyonel tıp eğitimi, bu noktada olabileceği en etkili klinisyen olmak isteyenler için çok önemlidir.
Geleneksel sistem, kronik hastalıkları önleme veya tersine çevirme konusunda eğitim verecek şekilde tasarlanmamıştır. Örneğin, bir diyetisyen genellikle hastaya bir liste vererek göndermektedir.
Fonksiyonel tıp ise, bütünsel bir yaklaşım uygulayarak beslenme tarzı ve yaşam tarzı alışkanlıklarına odaklanarak, durumu kökünden çözmeye odaklanmaktadır.
Fonksiyonel Tıp Eğitimi Veren Kurumlar
Fonksiyonel Tıp Eğitimi Türkiye’de iki kurum tarafından verilmektedir. Bu kurumlar fonksiyonel tıp doktoru, fonksiyonel tıp diyetisyeni, fonksiyonel tıp eczacıları, fonksiyonel tıp sağlık koçları adı altında sertifika programları olan eğitimler vermektedir. Sertifikalandırmalar Sağlık Bakanlığı onayında değildir fakat sağlık bakanlığının Fonksiyonel Tıp modelini kabul etmeleri için görüşmeleri devam etmektedir.
Fonksiyonel Tıp Eğitimi veren kurumlar şunlardır:
- Fonksiyonel Tıp Akademisi (Fonksiyonel Tıp kitabı yazarı Dr. Mustafa Atasoy)
- Fonksiyonel Tıp Platformu (Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy)
Fonksiyonel Tıp Akademisi hakkında hazırladığımız makaleden daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Fonksiyonel Tıp Platformu hakkında hazırlanan makalemizden daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Fonksiyonel Tıp Yorumlar
Fonksiyonel tıp tecrübelerinizi, Fonksiyonel Tıp doktoru deneyimlerinizi, Fonksiyonel Tıp’la ilgili her türlü soru, görüş ve önerinizi aşağıda yorum kısmına yazabilirsiniz.
Fonksiyonel Tıp doktorları, Fonksiyonel Tıp diyetisyenleri, Fonksiyonel Tıp eczacıları, Fonksiyonel Tıp Yaşam koçları ve Fonksiyonel Tıp Sağlık koçları, sizlerde okuyucularımızın sorularını cevaplayabilir görüş ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.
Konuyu çok güzel anlatmışsınız, doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdiğiniz için teşekkürler.
Teşekkür ederiz.
Fonksiyonel Tıp doktorlarını nerden bulabiliriz yardimci olabilir misiniz?
Geçmiş olsun. Aşağıdaki linklerden bulunduğunuz İldeki doktorları görebilirsiniz.
Fonksiyonel Tıp Akademisi doktorları için bu linkten https://ilacsizyasiyoruz.com/fonksiyonel-tip/fonksiyonel-tip-akademisi/ daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Fonksiyonel Tıp Platformu doktorları için bu linkten https://ilacsizyasiyoruz.com/fonksiyonel-tip/fonksiyonel-tip-platformu/ daha fazla bilgi alabilirsiniz.