Reklam
Sağlık

Derin Doku Masajının Bilinmeyen 8 Faydası

Reklam

Derin doku masajı, spor yaralanmaları ve zorlanmalar gibi kas-iskelet sisteminde oluşan sorunların tedavisinde kullanılan bir masaj tekniğidir.

Masajlar hem fiziksel hem de psikolojik stresi azaltmak için dünya üzerinde binlerce yıldır kullanılmaktadır. Günümüzde yapılan araştırmalar, anksiyete, artrit ve kronik bel ağrısı gibi insanlarda yaygın görülen sağlık sorunlarının tedavisinde masaj terapisinin etkili bir yol olduğunu göstermektedir.

Reklam

Derin doku masajı, ağrı ve rahatsızlık hissini azaltmaya ve vücudun kendini iyileştirme yeteneğini geliştirmeye dayanır. Bu tür derin masajlar rahatlatıcı etkisinin yanında aynı zamanda sıklıkla gergin hissetmeye neden olan kasların uzayıp gevşemesine de yardımcı olmaktadır. [1*]

Vücutta stres, yanlış hareket yapmak gibi nedenlerle kaslarda sertlik ve kasılmalar görülebilmektedir. Bu bölgelerde yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürecek ağrılar gelişebilir. Derin doku masajı, bunun için en etkili masaj yöntemidir.

Derin Doku Masajı Nedir?

Derin doku masajı, eklemleri oluşturan fasya (kasları, kemikleri ve eklemleri çevreleyen koruyucu tabaka) ve diğer destekleyici dokular dahil olmak üzere vücuttaki kas dokusunun derin katmanlarını serbest bırakmak için fazla basınç ve hareket uygulanmasına dayanan bir masaj türüdür. Bu masajın amacı, bu katmanlara ulaşarak rahatlamak, esnemek ve kaslardaki zararlı tutulmaları serbest bırakmaktır. [2*]

Çoğu derin doku masajı, bel veya boyun gibi büyük kas gruplarına, ayrıca gerilme veya yaralanmalara karşı hassas olan eklemler ve tendonlara odaklanmaktadır. Stres anında gerilme eğiliminde olan omuzlar, boyun ve kalçalar gibi vücudun belirli bölgeleri, genellikle bu tür derin masajlardan en fazla fayda sağlanabilecek bölgelerdir.

Reklam
Sık Yemek Yemenin Zararları Nelerdir? Polifaji Nedir? Detaylı Bilgi Almak İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Derin Doku Masajı Nasıl Yapılır?

Derin doku masajına başlamadan önce masaj terapistinize tedavi uygulanmasını istediğiniz vücut bölgelerinizi bildirmeniz gereklidir. Derin doku masajı tüm vücudunuza veya sadece bir bölgeye uygulanabilmektedir.

Tedavi alan kişi uygun bir pozisyonda yüz üstü veya sırt üstü uzanır. Masaj terapisti başlangıçta daha hafif dokunuşlarla kasların ısınmasını sağlar. Bu işlemden sonra kaslarınızın ve bağ dokularınızın iç katmanlarını hedeflemek için sert ve derin vuruşlar uygulayarak sürekli basınç uygulanmaktadır.

Derin doku masajları kaslarla birlikte hareket etmekten ziyade kaslara karşı hareket eder. Bu durum acı verici olabilmektedir ancak derin masajlarda uygulanan basınç faydalı olması açısından gereklidir.

Derin doku masajları aynı zamanda diğer birçok masajdan daha uzun sürmektedir.(yaklaşık 1,5 saat) Bu süre kasların ısınması ve ardından rahatlaması için yeterlidir.

Derin Doku Masajı Faydaları

Derin doku masajının ağrıları azaltmak, artrit semptomlarını hafifletmek, kas gerginliğini azaltmak, kaygı bozukluğunu tedavi etmek, yara iyileşmesini hızlandırmak ve kan basıncının düşmesine yardımcı olmak gibi pek çok faydası vardır.

Reklam

Kronik Sırt Ağrısını Tedavi Eder

Terapötik masajla, derin doku masajının kronik sırt ağrısının tedavisindeki etkinliğini karşılaştıran bir çalışmada, 10 gün boyunca uygulanan derin doku masajı tedavisinin, ağrıların azalmasında terapötik masaja kıyasla daha büyük ölçüde iyileşme sağladığı bulunmuştur. [3*]

2014 yılında yayınlanan bir çalışmada, tek başına derin doku masajı tedavisinin, masaj ve birlikte kullanılan ağrı kesicilere kıyasla kronik semptomları olan kişilerde ağrıyı azaltmada daha etkili sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. [4*]

Yüksek Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olur

Yapılan bir çalışmada, derin doku masajının ağrı ve yüksek tansiyon semptomları olan yetişkinlerde sistolik, diyastolik ve ortalama arteriyel kan basıncı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. [5*]

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) ve Tedavisi İle İlgili Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Buraya Tıklayınız

Çalışmaya katılan orta veya şiddetli kas gerginliği bulunan 263 gönüllü bireye 45-60 dakikadan oluşan bir masaj tedavisi uygulanmıştır. Masaj tedavisi, hastalarda olumlu sonuç vermiş ve hastaların kan basınçlarında düşüş gözlenmiştir.

Stresi, Kaygıyı ve Kas Gerginliğini Azaltır

Masaj terapisi asıl olarak kan akışını hızlandırmaya ve kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olurken, aynı zamanda serotonin ve oksitosin gibi mutluluk hormonlarının salınımını artırdığı için stresi de azaltmaktadır.

Derin doku masajı bu stres giderici etkisini, kan damarlarının genişlemesini sağlayarak, otonom sinir sistemi düzenlenmesinden ve kortizol salgılanmasından sorumlu olan limbik sistemin aktivitesini düşürerek sağlar.

Yapılan araştırmalar derin doku masajının kortizol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini, yatıştırıcı etkileri olan ve vücudun rahatlamasını sağlayan oksitosin hormonunun üretimini artırdığını bulmuştur. [6*]

Yara Dokusunu İyileştirir

Derin doku masajları çoğunlukla yaralanmalardan sonra yapılmaktadır. Çünkü yapılan araştırmalar, iyileşmeyi daha zor hale getirebilen ve sertliğe yol açabilen yara dokusunu iyileştirmeye, masaj terapisinin yardımcı olduğunu öne sürmektedir.

Masajın, kan akışını uyararak ve hücrelere daha fazla oksijen sağlayarak kasları gevşettiğini ayrıca sinir sisteminin verdiği stres tepkisini azaltarak iltihabı ve kas kramplarını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Atletik  Performansı ve İyileşmeyi Olumlu Etkiler

Spor Tıbbı ve Fiziksel Uygunluk Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre gelişmiş atletik performans ve iyileşme açısından derin doku masajların olumlu olduğu bulunmuştur. [7*]

Araştırmalar, derin doku masajlarının, kas ağrısını, kas yorgunluğunu, yaralanmaları önlemeyi ve yaranın iyileşmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca masaj terapisi alan sporcular için masajın psikolojik faydaları olduğu da belirtilmektedir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte, masajın hem doku iyileşmesine olan katkısı hem de psikolojik etkileri sporcular için umut verici görünmektedir.

Doğum Sancısına ve Doğuma Yardımcı Olabilir

Hamilelik dönemindeki birçok kadın, doğum sancısını kontrol etmeye yardımcı olmak için alternatif/tamamlayıcı tıbba yönelmektedir.

Bazı araştırmalar, doğum öncesi ve doğum sırasında masaj terapisi uygulanan kadınların depresyon, kaygı, bacak ve sırt ağrısında azalmalar yaşadığını göstermiştir.

Bir çalışmanın sonuçlarına göre hamilelik döneminde masaj yaptıran kadınların ağrılarının önemli ölçüde azaldığı, ayrıca doğumlarının ortalama üç saat daha kısa sürdüğü ve ilaca daha az ihtiyaç duydukları görülmüştür.

Artrit Belirtilerini Azaltır 

Artrit Vakfına göre kronik eklem ağrısı, eklemlerde hareketsizlik, anksiyete ve uyku sorunları dahil olmak üzere birçok artrit tipinin ortak semptomlarını azaltmak için masaj terapisi sıklıkla kullanılmaktadır.

Otoimmün Hastalıklar Nelerdir? Daha Fazla Bilgi İçin Hemen Tıklayınız

Yapılan araştırmalar daha fazla basınçla yapılan sert masajların, daha hafif basınçla yapılan masajlara göre artrit ağrısında, daha fazla azalmaya neden olabileceğini göstermektedir.

Daha hafif basınçla yapılan masajlar, genellikle kalp atış hızını arttığı için uyandırıcı özelliktedir, rahatlatıcı etkisi yoktur. [8*]

Boyun ve Omuz Ağrısını Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Çalışmalar, yetişkinlerin yaşadığı en yaygın sağlık sorunlarından birinin özellikle omuzları ve dizleri etkileyen kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları olduğunu bulmuştur. Bu sağlık sorunu, dünya nüfusunun %20-50’sini etkilemektedir. [9*]

2017 yılında yapılan bir araştırma, masaj terapisinin omuz hareketlerini iyileştirmede ve üst vücutta ağrıya ve hareket açıklığının azalmasına neden olan kas sertliğini azaltmada etkili olduğunu göstermektedir. [10*]

Ne Sıklıkla Derin Doku Masajı Yapılır?

Birçok sağlık uzmanı yaklaşık ayda bir defa derin doku masajı yapılmasını önermektedir. Ancak akut bir yaralanmanız, kronik ağrınız veya farklı hastalıklarınız var ise masaj yapılma sıklığı sizin kişisel durumunuza göre değişiklik gösterecektir.

Yaralanan bireylerin ve sporcuların, derin doku masajını iki haftada bir veya haftada bir olacak şekilde daha sık yaptırmaları gerekebilmektedir.

Derin Doku Masajının Yan Etkileri

Derin doku masajının risklerini en aza indirmek için alanında uzman bir terapist bulmak oldukça önemlidir.

Derin doku masajı herkes için uygun değildir. Ameliyat sonrası dönemde iseniz, mevcut bir yaralanmanız veya sinir hasarınız varsa, hamilelik dönemindeyseniz, alçı veya korse kullanıyorsanız, derin doku masajı yaptırmadan önce doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

Derin doku masajında yan etki görülmesi nadirdir. Ancak masaj yanlış bir şekilde uygulandığında, derin doku masajı yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. Bu durum hastalarda morarma, ağrı, iltihaplanma gibi yan etkilere neden olabilmektedir.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu