Reklam
Sağlık

Kostokondrit Nedir? Kostokondrit Belirtileri Nelerdir?

Reklam

Kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan kıkırdakların iltihaplanmasına kostokondrit adı verilmektedir. Hissedilen ağrı, şiddetli kalp krizi ağrısı ile benzerlik göstermektedir. Bazı hastalar için bu durum bir iki gün sürse de hastalık bir yıla kadar uzayabilir. Ancak çoğu vaka bir hafta içerisinde iyileşme gösterir. İyileşme sürecinde semptomları gidermeye yardımcı tedaviler ve ilaçlar önerilmektedir. 

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Öğrenmek İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Kostokondrit Nedir? 

Kostokondrit kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan kıkırdaklarda meydana gelen iltihaplanmanın neden olduğu, oldukça ağrılı bir hastalıktır. Hastalık; göğüs duvarı ağrısı, kostosternal sendrom veya kostokondrondia olarak da bilinmektedir. Gözle görülür bir şişlik oluştuğu durumlarda ise Tietze sendromu adı verilir. Genellikle bu hastalıktan en çok sol göğüs kafesi etkilenmektedir. Semptomlar kalp krizi ile oldukça benzer olduğundan doğru teşhis çok önemlidir.  

Reklam

Oldukça yaygın olan bir hastalık olan kostokondrit Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık olarak 200.000 kişide görülmektedir. Çoğu durumda hastalığın nedeni bilinmemektedir ve tedavi süreci vücudun kendi kendini tedavi etmesiyle tamamlanmaktadır. 

Bazen semptomlar hafif olsa da çoğu zaman ciddi semptomlara neden olabilmektedir. Bu semptomlar yaşamı tehdit ettiği için göğüs ağrısı hissedildiğinde derhal doktora başvurulmalıdır. Ancak yine de tıbbi açıdan ciddi bir durum olarak kabul edilmez. Çünkü kostokondrit, neden olduğu semptomlar dışında vücuda herhangi bir zarar vermemektedir. 

Kostokondritin Diğer Hastalıklarla Bağlantısı 

Kontokondrit veya normal ağrı ile karıştırılabilen birçok hastalık ve durum vardır. Bu hastalıklar şunlardır: 

Kostokondrit kansere neden olmaz fakat Tieze sendromu sonucu oluşan şişlik kanserle karıştırılabilmektedir. Bununla birlikte göğüs bölgesinde var olan tümör dokuları da kaburgadaki kıkırdağı tahriş ederek kostokondrit ağrısına benzer bir ağrıya neden olur. Bu yüzden tümörler de Tieze sendromundaki şişlikle karıştırılabilir.  

Reklam

Limon Otu Yağı Ne İşe Yarar? Limon Otu Yağı Faydaları

Kostokondrit Belirtileri 

Kostokondrit hastalığının birçok semptomu bulunmaktadır. Bu hastalığa ait yaygın semptomlar şunlardır: {1*} 

  • Göğüs kemiğinin sol tarafında ağrı 
  • Şiddetli göğüs ağrısı 
  • Göğüste basınç hissi 
  • En az bir kaburgayı etkileyen şiddetli ağrı 
  • Derin nefes alırken ya da öksürürken ağrı şiddetinin artması 
  • Göğsün ön tarafından arkaya veya mideye giden ağrı 
  • Dinlenince veya yavaş nefes alma sonucu ağrıda azalma 

Kostokondrit Nedenleri ve Risk Faktörleri 

Kostokondritin ortaya çıkma nedenleri genellikle belirsizdir. Bununla birlikte bilinen genel nedenleri şunlardır: {2*} 

  • Göğüste yaralanma veya travma 
  • Kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan kıkırdak üzerinde büyüyen veya baskı yapan göğüs tümörleri (Tümörler kanserli olabilir.) 
  • Ağır egzersiz veya ağır eşyaların kaldırılması 
  • Zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları veya ağır öksürüğe neden olan diğer hastalıklar 
  • Tüberküloz, frengi gibi çeşitli virüsler ve bakteriler veya mantarlar gibi eklem iltihabına neden olabilen enfeksiyonlar 
  • Ameliyat sonrası veya intravenöz iğne enfeksiyonları 
  • Artrit 

Hastalığa ait en yaygın risk faktörleri ise şunlardır;  

  • Ağır kaldırmak 
  • Aşırı aktif faaliyetlerde yer almak 
  • Kişi alerjiye sahipse, alerjik maddelere sürekli olarak maruz kalmak 
  • 40 yaşında veya üzerinde olmak 
  • Romatoid artrit, ankilozan spondilit veya reaktif artrite sahip olmak 

Konvansiyonel Kostokondrit Tedavisi 

Vücutta oluşan ağrı, kostokondrit teşhisi olarak onaylandıktan sonra gerekli tıbbi tedaviler alınmalıdır. Bu tedaviler genellikle ağrının şiddetine bağlı şekillenir. Şiddetli ağrısı bulunan veya kronik kostokondrite sahip vakalarda ağrı hissedilen kaburga eklemlerine doğrudan uyuşturucu veya kortikosteroid enjekte edilebilmektedir. Bu ağrıyı ve iltihabı hafifleterek hastanın rahatlamasını sağlar. Kostokondrit tedavileri arasında fizik tedavi de bulunabilir.  

Reklam

Kostokondrit Semptomlarını Önlemede 5 Doğal Yol 

Kostokondrit semptomları yaklaşık olarak bir hafta içinde yok olmaktadır. Tedaviler yardımıyla bu semptomların süresi azalır. Bununla birlikte bu süreç içerisinde oluşan ağrıyı en aza indirmenin doğal yolları da bulunmaktadır. Kostokondrit semptomlarını önlemeye ve azaltmaya yardımcı beş doğal yol bulunmaktadır. 

101 Çeşit Şifalı Bitki ve Baharatlar 9. Bölüm

Kostokondrite Özel Esneme Hareketleri Uygulamak 

Kostokondrit egzersizleri göğüs kafesindeki ağrıyı azaltmada oldukça etkili bir yöntemdir. Yapılan klinik bir çalışma esneme egzersizlerinin, kontrol grubuna kıyasla kostokondritli hastalardaki ağrıyı önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Egzersizler genel olarak kol, göğüs ve sırt kaslarını esneterek yapılmaktadır. {3*} 

Kostokondrit Egzersizleri 

Duvar Destekli Egzersiz

Kişi ayakta durmalı ve sırtını duvara dayamalıdır. Kollar, parmak uçları tavanı gösterecek şekilde havaya kaldırılmalıdır. Kollar bu hareket yapılırken duvara yaslanmalı ve ardından kişi duvara yaslanmış şekilde aşağı ve yukarı kendini kaydırarak hareket etmelidir. Bu uygulama 10-12 kez tekrar edilmelidir. 

Skapula Sıkma Egzersizi

Bu egzersiz yapılırken dik durulmalıdır. Ardından omuzlar yukarı ve aşağıya doğru hareket ettirilmeli ve omuz kemikleri olabildiğince sıkılarak serbest bırakılmalıdır. 10 kez tekrar edilmelidir. 

Pecs Egzersizi

Bu egzersiz yapılırken kollar olabildiğince yüksek bir noktaya kadar kaldırılmalıdır. Egzersizi tutunabileceğiniz bir yerde yapmalısınız (Kapı eşiği gibi) Havaya kaldırdığınız elleriniz ile kapıdan tutunarak, ayaklarınızı hiç hareket ettirmeden öne doğru göğsünüzü çıkartacak şekilde esnemelisiniz. Bu hareket esnasında sırtın dik durması ve kasılması için karın kasları sıkılmalıdır. Birkaç saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönülmelidir. 5-10 kez tekrarlanabilir. 

Toraks Stretch (Esneme) Egzersizi

Öncelikle düz bir zemine dik oturulmalı ve bacaklar öne doğru uzatılmalıdır. Eller uylukların yanında yerde bulunmalıdır ve kişi yavaşça bacakların üzerine doğru eğilmeli ve elleri ile ayak topuklarına temas edebilecek kadar esnemelidir. Birkaç saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna dönülmelidir. 10 kez tekrarlanmalıdır. 

Yan Stretch (Esneme) Egzersizi

Düz bir zemine dik oturulmalı ve bacaklar öne doğru uzatılmalıdır. Sağ dirsek, dizlere götürülerek esneme gerçekleştirilmelidir. Birkaç saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna dönülmelidir. Aynı egzersiz sağ ve sol dirsek sıra ile diz üzerine konularak, 10-12 kez tekrarlanmalıdır. 

Ağrıyan Bölgeye Isı ya da Buz Kullanmak 

Konsokondrit ağrısı çeşitli ısı pedleri ve buz kalıpları kullanıldığında hafifleyebilmektedir. Bir seferde 15 dakikadan daha fazla ısı veya buz kullanmaktan kaçınılmalıdır. Cildin zarar görmemesi için ısı ya da buz kalıbının bir bezle sarılması tavsiye edilmektedir. 

İltihap Önleyici Gıdaları ve Takviyeleri Tüketmek 

Anti-inflamatuar besinler tüketmek konsokondrit semptomlarını gidermeye veya azaltmaya yarar sağlamaktadır. Örnek anti-inflamatuar besinler şunlardır: {4*} 

Anti-inflamatuar gıdaların yanında tüketilmesi gereken takviye gıdalar da önemlidir. Fakat takviye gıdaların bazıları steroidler, diyabet ilaçları gibi diğer ilaç türleriyle etkileşime girebileceğinden beslenme türüyle ilgili değişiklikler doktora danışılarak yapılmalıdır. İltihap önlemeye yardımcı takviyeler şunlardır: {6*} 

  • Zerdeçal (İltihapla mücadelede kullanımı oldukça önemlidir. Bununla birlikte artrit yönetiminde de sık kullanılır.) {7*} 
  • Glukozamin (Özellikle osteoartrit gibi durumlarda iltihabı hafifletmeye, ağrıyı azaltmaya ve kıkırdağı iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak çoğu durumda NSAID’lerle birlikte alınmamalıdır. Çalışmalar, günde en fazla 1500 mg alınması gerektiğini göstermiştir.) {8*} 
  • Arnika 
  • Yaban mersini 
  • Boswellia 
  • Bromelain 
  • Papatya 
  • Şeytan pençesi 
  • Rezene 
  • Zencefil 
  • Ginseng 
  • Üzüm çekirdeği özütü 
  • Isırgan otu 
  • Silymarin (Silibin veya devedikeni tohumu özü) 

Evcil Hayvanlar İçin Uçucu Yağ Kullanımı

Ağrıyı Azaltmayı Hedeflemek 

Kostokondrit ağrısının birçok nedeni bulunmaktadır. Oluşan ağrıyı engellemenin veya en aza indirmenin yolları şunlardır: 

  • Zatürre, kronik öksürük, tüberküloz, solunum yolu enfeksiyonları gibi herhangi bir enfeksiyon için tedavi almak 
  • Alerjenlere maruz kalmaktan kaçınmak 
  • Yorucu fiziksel aktiviteden kaçınmak ve dinlenmek 
  • Derin nefes alma, sertçe sarılma, yüz üstü uyuma, şarkı söyleme, nefes darlığı vb. gibi ağrıyı daha da kötüleştiren şeylerden kaçınmak 
  • Öksürük kesmek için doğal tedaviler tercih etmek. Örneğin; bolca su tüketmek, kemik suyu içmek, boğazları yumuşatması için bal tüketmek, hava nemlendiricisi kullanmak vs. 
  • Bazı doğal ağrı kesicileri denemek 

Alınması Gereken Önlemler 

Kostokondrit ağrısı evde teşhis veya tedavi edilmemelidir. Kostokondrit, kalp krizi ile kolayca karıştırılabilen bir hastalık olduğundan semptomlar için acil değerlendirme istenmelidir. Ağrı şiddeti değiştiğinde veya tedaviye yanıt vermediğinde derhal doktora danışılmalıdır.  

Kaynaklar

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/costochondritis/symptoms-causes/syc-20371175 
  2. https://medlineplus.gov/ency/article/000164.htm 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19827277/ 
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5427773/ 
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15351109/ 
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23391017/ 
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150191/ 
  8. https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/supplement-and-herb-guide-for-arthritis-symptoms

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu