Reklam
Sağlık

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Pişiği Önlemenin Yolları Nelerdir?

Reklam

Bebeklerde pişik, alt karın, iç uyluk ve perine bölgesindeki iltihaplanmaya ve kızarıklık oluşumuna verilen addır. Halk arasında pişik olarak bilinen bez dermatiti ciltte leke şeklinde görülmektedir ve genellikle kaşıntılıdır. Pişikler tedavi edilmezse maya enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve kandida enfeksiyonuna yol açarak bebeklerde daha fazla rahatsızlığa ve huzursuzluğa neden olabilir.

Genellikle bebeklerde görülen pişik oluşumu yatalak hastalarda ya da idrarını tutamayan yaşlı kişilerde de görülebilmektedir.

Reklam
🍏 Elma Tarçın Çayının Faydaları 🍎 Detaylı Bilgi Almak İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Pişik ya da bez dermatiti genellikle sık değiştirilmeyen bebek bezleri, boşaltım sistemindeki rahatsızlıklar ve emziren kişinin tükettiği yiyecekler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Pişik oluşumunun diğer nedenleri ise şunlardır; {1*}

  • Antibiyotik kullanımı
  • Çeşitli hastalıklar
  • Sıkı bağlanan bebek bezi
  • Çamaşır deterjanları
  • Bakteriyel ya da maya enfeksiyonları
  • Alerjiler
  • Bebek bezlerine karşı hassasiyet
  • İdrarda bulunan amonyak

9-12 aylık bebekler katı gıdaya başladıklarında bağırsak hareketlerindeki asit değişikliklerinden dolayı pişik oluşumu meydana gelebilir. İdrar ve dışkının cilde temas etmesi, bakterilerin cildin koruyucu bariyerini parçalamasına neden olur. Bu temas sonucu kirlenen bez uzun bir süre değiştirilmediğinde bebeklerde pişik oluşumu meydana gelebilir. Buna ek olarak pişik, çok fazla aynı pozisyonda yatmanın ve oturmanın sonucu olarak da oluşabilmektedir.

Pişik tedavi edilmediği takdirde maya enfeksiyonuna evrilebilir. Mayalar bebek bezlerinin sağladığı nemli, sıcak ve karanlık ortamda kolayca üreyebilen canlılardır. Yapılan bir araştırmada 1200’den fazla bebekte oluşan pişiğin bebek bezi kullananlarda daha fazla görüldüğü saptanmıştır.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Pişik İçin Doğal Yöntemler

Bebeklerde pişik, mantar ya da bez dermatitini tedavi etmek için eczanelerden temin edilen kremler dışında evde uygulanabilen doğal pişik tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri şunlardır:

Reklam

Bebek Bakımı

1- Magnezyum Yağı Kullanmak

Steroidler gibi cilt üzerine uygulanan kremlerin kullanımı yaygın bir tedavi yöntemidir. Ancak hassas ciltler için sorun oluşturabildiği de bilinmektedir. Anti-inflamatuar ve yara iyileştirici özellikleri olan magnezyum yağı pişiklerin hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

Hajar Hastanesi Pediatri Kliniği’nde yapılan çalışmalarda bez dermatiti olan iki yaşından küçük 64 bebek, %2 magnezyum ve aynısefa içeren pişik kremi ile tedavi edilmiştir. Tedavinin sonunda bebeklerde bez dermatitinin hızlı bir şekilde iyileştiği gözlenmiştir. {2*}

2- Sık Sık Bez Değiştirmek

Pişik oluşumunun en büyük nedeni, bebeğin üzerinde idrar ve dışkı içeren kirli bezlerin uzun süre kalmasıdır. Günde 8 ya da 10 kere bebek bezlerinin değiştirilmesi gereklidir. Oluşan pişikler tedavi edilmediği takdirde çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar ve sedef hastalığı meydana gelebilir. Bu yüzden bebek bezleri sık sık değiştirilerek bez bölgesi kuru ve temiz tutulmalıdır. {3*}

Bebeklerde Ateşli Havale

Reklam

3- Bentonit Kil Kullanmak

Bentonit kili oldukça emicidir ve sıvıya doyduğunda toksinleri, ağır metalleri ve diğer yabancı maddeleri cilt dokusundan uzaklaştırmaya yardımcı olan hafif bir elektrik yükü oluşturur. Böylece nemi kontrol eder ve pişiği kötü etkileyen bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.

Bentonit kili vücuttaki toksinleri ve yabancı maddeleri uzaklaştırma özelliğinden dolayı cildi sivilcelerden temizlemesi ile bilinir. Yapılan bir araştırmada bentonit kil içeren bir şampuanın 6 saat içinde pişik oluşumundan kaynaklanan lezyonların %93,3’ünü iyileştirdiği görülmüştür. {4*}

Kullanım Önerisi

  • Az miktarda bentonit kili suyla karıştırılarak macun kıvamına getirilir.
  • Bebeğin poposuna macun kıvamındaki kil yayılır ve kuruması için 10-15 dakika beklenir.
  • Kuruma süresinin ardından bebeğin poposu ılık suyla kilden arındırılır.

4- Evde Doğal Pişik Kremi Yapmak

Reçete ile satılan çoğu pişik kremi cilde deri yoluyla girebilen kimyasal içerikli emülgatörler içermektedir. Bu kimyasal maddeleri içeren bebek pişik kremleri yerine Hindistan cevizi yağı, nergis ve bal mumu karışımı pişiğin bulunduğu bölgeye uygulanabilir.

Ayrıca shea yağı ve aynısefa bitkisi de pişiğin iyileşmesine yardımcı olur. Aynısefa bitkisi anti-inflamatuar özellikler içererek tahrişi azaltmaya yardımcı olurken shea yağı ise mantar ve iltihap oluşumunu önler.

Ev Yapımı Doğal Pişik Kremi

5- Islak Mendil Kullanmamak

Bebek mendilleri, hassas bebek ciltlerini tahriş edebilecek bileşenler içermektedir. Bu bileşenler şunlardır;

  • Endokrin bozucular (paraben),
  • Propilen glikol
  • Fenoksietanol
  • Ftalatlar
  • Kanserojen maddeler

Kimyasal maddeler içeren bu mendillerin kullanılması çevreye oldukça zarar vermektedir. Islak mendil yerine bir bez ya da kâğıt havluyu su ile ıslatıp kullanmak hem tahrişi önler hem de çevreyi zararlı kimyasallardan korur.

6- Bebeklerde Pişik Yapan Yiyeceklerden Uzak Durmak

Tahrişlerin ve pişiklerin bir nedeni de ishaldir. Bunun için bebekler bir süre ekmek, pirinç ve elma püresi gibi gıdalarla beslenir. Bu beslenme şekli bebeklerde ishalin giderilmesinde oldukça etkilidir.

Bebeklerin ishal durumunda neler yiyebileceği yaşlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin yürümeye yeni başlayan bebekler makarna, haşlanmış yumurta ve yoğurt gibi yiyecekleri tüketebilir.

Bebeklerde Pişik İçin Ne Yapılmalı? Pişiği Önlemenin Yolları

Bebekleri korumanın ya da hızlı iyileştirmenin birden fazla yolu bulunmaktadır. Bu yollar bebeğin durumunu daha kötü bir hale getiriyorsa uygulanan tedavi durdurulmalı ve doktora danışılmalıdır.

Pek çok ebeveyn, bebek bakımı sırasında bebeğin bez bölgesindeki nemi gidermek amacıyla bebek pudrası kullanmaktadır. Bebek pudralarının içeriğindeki kimyasal maddeler, oluşan pişiği daha kötü bir hale getirerek iyileşme süresini uzatır. Bu yüzden bebek pudralarının kullanımı önerilmemektedir.

Bebek Mamalarında Bulunan Ağır Metal Oranı Nedir? Kaçınılması Gereken Bebek Mamaları Hangileridir?

Kaynaklar

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Ammonia
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26894161/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26051065/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25414900/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu