Reklam
Sağlık

Böbrek Taşı İçin Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Reklam

Böbrek taşı, böbrek kanalları içerisinde bazı minerallerin birleşmesiyle oluşan sert yapılardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Bununla birlikte böbrek taşı tedavi ile yok edilse bile tekrar oluşma eğilimi gösterebilir. Tedavi edilmediği durumlarda ise böbrek kanallarının tıkanmasına yol açarak böbrek içinde basınç artışına neden olur. Bu basınç artışı sonucu şiddetli ağrı ile birlikte böbreklerde fonksiyon bozuklukları meydana gelir.

Böbrek taşının oluşma nedeni tam olarak belirlenememiştir. Ancak böbrek taşı oluşumu riskini artıran faktörler şunlardır;

Reklam
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • Daha önce böbrek taşına sahip olmak
  • Doğumsal böbrek anomalileri
  • Yetersiz fiziksel aktivite
  • Böbrek hastalıkları
  • Gut hastalığı
  • Kronik bağırsak sorunları

Oldukça rahatsız edici olsa da böbrek taşı kendi kendine düşebilir. Fakat bunun yerine böbrek taşının verdiği ağrıyı azaltıcı ilaçlar kullanılarak ve daha az acı çekerek böbrek taşlarının düşürülmesi sağlanabilir. Bu ilaçlara örnek olarak asetaminofen (Tylenol) veya Ibuprofen (Advil), Naproksen (Aleve) verilebilir.

Taş düşürülene kadar ilaç tedavisine devam edilmeli ve alkol tüketimi kesilmelidir. Ayrıca bu ilaçları taş düşürüldükten sonra da kullanmaya devam etmek yeni taş oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır.

Düşürülen taş test için doktora götürülebilir. Doktor taşın türünü inceleyerek yeni taş oluşumunu önleyici bir plan geliştirebilir.

Kutsal Fesleğen (Tulsi) Nedir? Faydaları Nelerdir? Detaylı Bilgi Almak İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz. 

Böbrek Taşı İçin Su Tüketiminin Önemi

Bol sıvı tüketimi, böbrek taşının kolay bir şekilde düşürülmesine yardımcı olur ve yeni taş oluşumunu engeller. Tüketilen sıvı, idrar yolunda meydana gelen taşların ve kumların hareket etmesini sağlayarak vücuttan atılmalarına destek olur. Hekim tarafından verilen  böbrek taşı düşürmeye yardımcı bir ilaç içildikten sonra bir su bardağı su tüketmek ilaç içerisindeki bileşenlerin vücut sisteminde taşınmasını kolaylaştırabilir.

Reklam

İlaçlara ek olarak, evde hazırlanabilen ve böbrek taşının düşürülmesine yardımcı olduğu bilinen bazı içecekler bulunmaktadır. Ancak evde hazırlanan bu içeceklere başlamadan önce, tedavi sürecine uygun olup olmadığını ve çeşitli komplikasyonlar geliştirip geliştirmeyeceği ile ilgili bilgi almak için doktora danışılmalıdır.

Su

Böbrek taşı düşürme aşamasında su alımını artırmak süreci hızlandırmaya yardımcı olur. Örneğin günde 8 bardak su içen biri su tüketimini 12 bardağa çıkardığında taş düşürme hızı artacaktır. Bununla birlikte taş düştükten sonraki her gün 8-12 bardak su tüketimine devam edilmelidir. Dehidrasyon problemi böbrek taşları için ana risk faktörlerinden biridir. Vücutta dehidrasyon olup olmadığını anlamak için idrar rengi sık sık kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir insanın idrarı çok açık bir sarı rengindedir. Koyu sarı rengindeki idrar dehidrasyon belirtisidir.

Damıtılmış Su İçilebilir mi? Damıtılmış Su Nasıl Elde Edilir?

Nar Suyu

Nar suyu geleneksel tıpta böbrek sorunlarını gidermek için kullanılan bir içecektir. Böbrekleri sağlıklı tutmaya yardımcı olan ve böbrek taşı oluşmasını engelleyen antioksidanları içermektedir. Bununla birlikte idrarın asit seviyesini azaltır. İdrardaki asitliğin azalması ise ileride böbrek taşı oluşturma riskini ortadan kaldırır.

Gün boyu içilen nar suyunun yan etkisi bulunmadığından istenilen miktarda tüketilebilmektedir. Ancak bazı ilaçlar nar suyu ile birlikte alındığında bazı komplikasyonlara neden olabilmektedirler. Bu ilaçlar şunlardır;

Reklam
  • Karaciğer ilaçları
  • Klorotiyazid (Diuril) gibi kan basıncı ilaçları
  • Rosuvastatin (Crestor)

Limon Suyu

Limon, kalsiyum taşlarının oluşmasını engelleyen bir kimyasal (Sitrat) içerir. Sitratın küçük taşları parçalayarak idrar yollarından daha kolay geçmesini sağladığı da görülmüştür. Bu yüzden limonlu su tüketmek taş düşürme aşamasında kişiye yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte limon doğal bir C vitamini deposudur ve bakteri üremesini engellemeye yardımcı olduğu bilinir.

Kereviz Sapı Suyu

Kereviz suyu, böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunan toksinleri uzaklaştırır. Geleneksel tıpta uzun zamandır kullanıldığı bilinmektedir. Bunun için birkaç kereviz sapının üzerine su eklenir ve kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülerek tüketilir. Gün boyunca tüketilen kereviz sapı suyu böbrek taşının vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Kereviz sapı suyunun tüketilmemesi gerektiği durumlar şunlardır;

  • Kanama bozukluğu
  • Düşük kan basıncı
  • Yakın tarihli planlanmış bir ameliyat

Kereviz sapı suyuyla birlikte tüketilmemesi gereken ilaçlar şunlardır;

  • Levotiroksin (Synthroid)
  • Lityum (Litan)
  • İzotretinoin (Sotret) gibi güneş hassasiyetini artıran ilaçlar
  • Alprazolam (Xanax) gibi anksiyete bozukluğunda kullanılan ilaçlar

Barbunya Suyu

Barbunya, Hindistan’da sıklıkla tüketilen geleneksel bir yemektir. Pişmiş barbunyadan elde edilen su, böbrek ve idrar sağlığını iyileştirmek için kullanılır. Bununla birlikte böbrek taşlarının çözünmesine ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bunun için barbunyayı haşladıktan sonra suyunu süzün ve elde ettiğiniz suyu gün içinde birkaç bardak tüketin. Bu küre 5-6 gün boyunca devam edebilirsiniz. Kullanmadığınız barbunya suyunu buzdolabında muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Buğday Çimi Suyu

Buğday çimi, böbrekleri temizlemede etkili birçok besin içermesiyle uzun süredir sağlık için kullanılan bir bitkidir. Buğday çimi suyu böbrek taşlarının düşmesini kolaylaştırmak için idrar akışını artırır. Günde bir bardak buğday suyu tüketilebilir. Yan etkileri önlemek amacıyla karışım bir bardaktan daha az bir miktarda başlanmalı ve kademeli olarak günde bir bardağa çıkarılmalıdır. Taze buğday çiminin bulunmadığı durumlarda buğday çimi tozu kullanılabilir. Ayrıca bu karışımın aç karnına tüketilmesi mide bulantısına, iştahsızlığa ve kabızlığa sebebiyet verebilir.  {1*}

Elma Sirkesi

Elma sirkesi doğal bir asetik asit kaynağıdır. Asetik asit böbrek taşlarının çözünmesine yardımcı olan bir maddedir. Elma sirkesi idrar yollarını temizlemenin dışında taşların neden olduğu ağrıları azaltmaya yardımcı olur.

Bunun için bir bardak suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi eklenir ve tüketilir. Günde bir bardaktan fazla tüketilmesi vücuttaki potasyum seviyesinin düşmesine ve osteoporoz riskinin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca elma sirkesi salatalara veya salata soslarına eklenerek de tüketilebilir.

Şeker hastaları bu karışımı içerken oldukça dikkatli olmalıdır. Gün boyunca şeker seviyesi izlenmelidir. Ayrıca spironolakton (aldactone) benzeri diüretikler, digoksin (digoks) ve insülin gibi ilaçların kullanıldığı durumlarda elma sirkesi tüketilmemelidir.

2019’da yayınlanan bir araştırma makalesinde elma sirkesinin böbrek taşı oluşumunu azaltmada etkili olduğu görülmüştür. Ancak kesin ve net bir sonuç için bu konu ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır.

Fesleğen Çayı

Fesleğen çayı geleneksel tıpta ilk olarak sindirim ve inflamatuar bozukluklar için kullanılmıştır. Buna ek olarak fesleğen, böbrek ağrısını azaltan ve böbrek taşlarını parçalamaya yardımcı olan asetik asit içerir. Fesleğende bulunan antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere sahip maddeler böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur. {2*}

Fesleğen çayı hazırlamak için taze veya kuru fesleğen yaprakları suyla kaynatılıp soğumaya bırakılır. Ardından süzme işlemi gerçekleştirilerek tüketilir. Hazırlanan fesleğen çayı 6 haftadan fazla tüketilmemelidir. Uzun süreli kullanım sonrası meydana gelen durumlar şunlardır;

  • Düşük kan şekeri
  • Düşük kan basıncı
  • Artan kanama

Kutsal Fesleğen (Tulsi) Nedir? Kutsal Fesleğen Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Atkuyruğu Otu Çayı

Atkuyruğu otu böbrek taşlarını düşürmeye ve idrar akışını artırmaya yardımcı bir bitkidir. Aynı zamanda şişliği yatıştırıcı ve iltihap önleyici özellikleri vardır. Ayrıca antibakteriyel ve antioksidan özellikleri sayesinde genel idrar sağlığına oldukça yararlıdır.

Atkuyruğu otu çayı 6 haftadan fazla kullanılmamalıdır. Uzun süreli kullanımlarda potasyum kaybı, B vitamini seviyesinde azalma ve nöbet atakları gibi yan etkileri meydana gelebilir. Bununla birlikte lityum, digoksin ve diüretik gibi kalp ilaçları ile birlikte kullanılması tavsiye edilmemektedir. Atkuyruğu otu çayı nikotin içerdiğinden nikotin bandı kullanan kişiler, sigarayı bırakmaya çalışanlar, çocuklar, hamileler ve emziren kişiler için önerilmez.

Atkuyruğu otunun tüketilmemesi gereken durumlar şunlardır;

  • Alkol bağımlılığı
  • Şeker hastalığı
  • Potasyum seviyesinin düşük olması
  • Tiamin seviyesinin düşük olması

Karahindiba Kökü Çayı

Karahindiba kökü safra üretimini artırarak, vücut atıklarını ortadan kaldırmaya, sindirimi iyileştirmeye ve idrar çıkışını artırmaya yardımcı olur. Tüm bu faydalarının yanında karahindiba A, B, C, D vitaminleri ve potasyum, çinko, demir gibi minerallere sahiptir.

2018’de yapılan in vitro (laboratuvar ortamında) bir çalışmada karahindibanın böbrek taşı oluşumunu önlemede etkili olduğu görülmüştür. {3*}

Taze karahindiba suyla kaynatılarak ya da çay olarak alınıp demlenerek tüketilebilir. Günde 3-4 bardak tüketilmesi önerilmektedir. Aroma vermesi açısından portakal kabuğu, elma ve zencefil de eklenebilir.

Karahindiba kökü çayıyla birlikte tüketilmemesi gereken ilaçlar şunlardır;

  • Kan sulandırıcılar
  • Antasitler
  • Antibiyotikler
  • Lityum
  • Spironolakton (Aldactone) gibi diüretikler

Karahindiba birçok ilaçla tepkimeye girebilir. Bu yüzden tüketilmeden önce doktora başvurulmalıdır. Bununla birlikte bazı insanlarda mide ekşimesi yaptığı görülmüştür.

Karahindiba Kansere İyi Gelir Mi?

Doktora Ne zaman Gidilmelidir?

Böbrek taşı 6 hafta içerisinde düşmezse veya ciddi semptomlar görülmeye başlanmışsa derhal doktora başvurulmalıdır. Örnek semptomlar şunlardır;

  • Şiddetli ağrı
  • İdrarda kan
  • Ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Böbrek ve Mesane Temizlenmesi

Kaynaklar

  1. https://www.iosrjournals.org/iosr-jpbs/papers/Vol11-issue2/Version-4/I1102045764.pdf 
  2. https://www.scielo.br/j/rn/a/wMG6rfWnyW8bkpkwCCyMNhM/?format=pdf&lang=en  
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6014465/ 

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu