Reklam
Beslenme

Horasan Buğdayı (Kamut) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reklam

Horasan buğdayı (kamut) nedir? Faydaları nelerdir? Kamut, horasan buğdayına verilen ticari markalı bir isimdir. Horasan buğdayının besin değerleri oldukça yüksektir. Hipoalerjenik özelliklere sahiptir. Tadı ve dokusuyla da birçok kişinin beğenisini kazanan bir tahıldır. Tahıl tüketimi insanlar arasında giderek azalsa da kamut günümüzde popülerleşmeye başlamıştır.

Güçlü Bir Bağışıklığa Sahip Olmanız İçin Gereken Vitaminler! Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Kamut Nedir?

Horasan buğdayı olarak da bilinen kamut, Triticum Turgidum ailesine ait olan durum buğdayı ile aynı familyadandır. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İtalya, İsrail ve Rusya’daki bilim adamlarının hepsi kamutun kökeni ve kimliği ile ilgili araştırmalar yapmış fakat çok net bilgiler elde edememişltir.

Reklam

Kamut, nemli bir yapıya ve tereyağlı bir tada sahiptir, vücutta kolayca sindirilir. Besin içeriği bulgur pilavı ile çok benzerdir. Normal buğdaydan daha fazla protein, lipit,  amino asit, vitamin ve mineral içerir, bu nedenle oldukça besleyici bir tahıldır.

Horasan buğdayı, organik tarım için mükemmel bir mahsuldür. Çünkü suni gübrelere veya böcek ilaçlarına ihtiyaç duymadan yüksek kaliteli buğday üretir. Bunun nedeni mahsulün çeşitli koşullara karşı yüksek bir toleransa sahip olmasıdır. Kamut çekirdekleri, normal buğday tanelerinin iki katı büyüklüğündedir ve kendine has kambur şekilleri ile karakterizedir.

Horasan Buğdayı Besin Değerleri Nelerdir?

Horasan buğdayı, %40’a kadar daha fazla protein içerdiğinden, modern buğdaya kıyasla daha yüksek bir avantaja sahiptir. Ayrıca çinko, magnezyum, selenyum ile birçok polifenol ve yağ asidi bakımından zengindir. Rafine karbonhidratlardan daha fazla enerji sağlayan yüksek lipit yüzdesi nedeniyle “yüksek enerjili tahıl” olarak bilinir.

Bir fincan pişmiş Kamut’un besin değerleri:

Reklam
  • 251 kalori
  • 2 gram yağ
  • 10 miligram sodyum
  • 52 gram karbonhidrat
  • 7 gram diyet lifi
  • Sıfır gram şeker
  • 11 gram protein
  • 7 miligram niasin (günlük gereksinimin %24’ü)
  • 0,2 miligram tiamin (günlük gereksinimin %14’ü)
  • 14 miligram B6 vitamini (günlük gereksinimin %7’si)
  • 20 mikrogram folat (günlük gereksinimin %5’i)
  • 0,05 miligram riboflavin veya B2 vitamini (günlük gereksinimin %3’ü)
  • 2 miligram manganez (günlük gereksinimin %100’ü)
  • 304 miligram fosfor (günlük gereksinimin %30’u)
  • 96 miligram magnezyum (günlük gereksinimin %24’ü)
  • 0,4 miligram bakır (günlük gereksinimin %21’i)
  • 3 miligram çinko (günlük gereksinimin %20’si)
  • 3 miligram demir (günlük gereksinimin %19’u)
  • 17 miligram kalsiyum (günlük gereksinimin % 2’si)

Horasan Buğdayı Faydaları Nelerdir?

Kamutun sağlığa birçok faydası bulunur.

Kemik Sağlığını Destekler

Kamutta bulunan manganez, güçlü ve sağlıklı kemikleri destekler. Bu önemli mineral, özellikle daha yaşlı, zayıf kemiklere ve kırıklara daha yatkın kadınlarda kemik erimesini azaltmaya yardımcı olur. Manganez, hormonların ve enzimlerin düzenlenmesine yardımcı olduğu için kemik metabolizmasında da rol oynar.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan bir çalışmada, postmenopozal kadınlarda kalsiyum, çinko, bakır ve manganez kombinasyonu almanın omurgada oluşabilecek kemik erimesini azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Mineral eksikliklerinin osteoporoz nedeniyle kemik kırıklarına neden olabileceği doğrulanmıştır.

Osteoporoz genellikle uzun yıllar boyunca fark edilmeden gelişir ve kırık oluşana kadar hiçbir semptom veya rahatsızlık görülmez. Kemikte küçük delikler oluşur, bu da kırıklara ve ağrılara neden olur.

Bir fincanda önerilen günlük değerin %100’üne sahip olan kamut gibi manganez oranı yüksek yiyecekler tüketmek, kemiklerin korunması için önemlidir. Kamut, osteoporoz ve kemik hasarı semptomları için doğal bir tedavi işlevi görür.

Reklam

Osteoporoz doğal tedavi yolları için Osteoporoz Tedavisi İçin Kullanılan Uçucu Yağlar yazımızı okuyabilirsiniz.

Sindirim Sistemini Destekler

Kamut, lif oranı yüksek bir gıda olduğu için sindirim sisteminin düzenlenmesine ve işlevine yardımcı olur. Kamut gibi lifli karbonhidratlar vücudu temizler ve besinlerin emilimini artırdığı için bakteri ve toksinlerle savaşmaya yardımcı olur. Gıdalar, sindirim sisteminde birçok aşamadan geçer. Kolona ulaştığında, besin emiliminin çoğu gerçekleşmiş olur.  Ancak su, yağda çözünen vitaminler ve mineraller kolonda emilir ve atılmayı bekler.

Atıklar kolondan geçerken sıvıdır, daha sonra katı hale gelir. Lif, atığın katılaşmasına ve sistem içinde sorunsuz hareket etmesine, vücut atıklarının katı formu olan dışkıyı oluşturmaya yardımcı olur. Bakteri, vitaminler, işlem atıkları ve gıda parçacıkları da dâhil olmak üzere kolonda kalan her şeyi vücuttan atar.

Kamutta bulunan çinko da sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Çinko eksikliği, kronik sindirim sorunları ve ishal ile ilişkilidir. Bu nedenle çinko takviyesinin hastalığın önlenmesine ve ishalin tedavisine yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Vücudu Toksinlerden Arındırır

Sık sık baş ağrısı, şişkinlik ve gaz, yorgunluk, kas ağrıları, cilt sorunları ve ağız kokusu yaşayan kişilerin karaciğer detoksuna ihtiyacı olabilir.. Kamut, her gün yüzlerce hücresel aktivitede yer alan temel bir mineral olan önemli bir fosfor kaynağıdır. Fosforlu gıdalar ayrıca böbrek fonksiyonu için de önemlidir ve idrar yoluyla toksinleri ve atıkları ortadan kaldırarak vücudun detoksuna yardımcı olur.

Vücuttaki ürik asit, sodyum, su ve yağ seviyelerini dengelemek için böbrekler ve diğer sindirim organları fosfor, potasyum ve magnezyum gibi elektrolitlere ihtiyaç duyar.

Yüksek Protein Kaynağıdır

Protein vücudumuzdaki hücre, organ ve kasların yapısını oluşturur. Kamut, vücudumuzdaki hormonların, koenzimlerin, kan hücrelerinin ve hatta DNA’nın oluşturulmasına yardımcı olan yüksek bir protein kaynağıdır. Yüksek proteinli gıdaları tüketmenin en büyük faydası kilo kontrolüdür. Protein, yemek sırasında tokluğu (veya dolgunluğu) artırarak insanların genel olarak daha az yemesini sağlar.

American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan 2015 tarihli bir bilimsel inceleme, yüksek protein içeren diyetlerin, katılımcıların iştahını, vücut ağırlığı yönetimini ve kardiyometabolik risk faktörlerini iyileştirdiğini bulmuştur.

Kilo kaybına yardımcı yüksek proteinli gıdalar hakkında daha fazli bilgi almak için Hastalıklarla Savaşan ve Kilo Kaybını Kolaylaştıran En Etkili Bitkisel Kaynaklı Proteinli Gıdalar yazımızı okuyabilirsiniz.

Soğuk Algınlığını İyileştirir

Kamutta bulunan çinko, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar çinkonun nazal kanallarda mukus ve bakterilerin oluşmasına neden olan moleküler sürece müdahale edebildiğini gösterir. Çinko antiviral etkiye sahiptir, nazal epitel hücrelerindeki reseptörlere bağlanarak viral enfeksiyonu bloke eder.

Cochrane Sistematik İncelemeler Veritabanında yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma, çinko alımının soğuk algınlığı semptomlarını önemli ölçüde azalttığını bulmuştur. Yedi günlük tedaviden sonra soğuk algınlığı semptomları yaşayan katılımcıların oranının, kontrol grubundakilerden çok daha az olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, çinko tedavisi gören katılımcılarda antibiyotik alma insidansı azalmıştır.

Beyin Sağlığını Destekler

Horasan buğdayında bulunan manganez bilişsel sağlığı destekler ve horasan buğdayının bir beyin gıdası olduğunu doğrular. Manganez, beynin sinaptik yarığına salınır ve sinaptik sinir iletimini etkiler. Bu nedenle manganez eksikliğinin insanları akıl hastalığına, ruh hali değişikliklerine, öğrenme güçlüklerine ve hatta epilepsiye daha yatkın hale getirmesi mümkündür.

International Review of Neurobiology’de yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma, manganezin normal hücre fonksiyonu ve metabolizması için çok önemli olduğunu belirtir. 2003’te yayınlanan bir başka çalışma, manganez eksikliğinin epileptik fonksiyonlara duyarlılığı artırabildiğini, beyindeki manganez homeostazını etkilediğini ve muhtemelen bunu nöral aktivitenin değiştirdiğini belirtir. Ancak, manganezin aşırı tüketiminin beyin üzerinde toksik etki yapabileceği unutulmamalıdır. {1*}

Hormonları Dengeler

Çinko ve manganez vücuttaki hormonların doğal olarak dengelenmesinden sorumludur. Çinko, erkeklerde testosteronun doğal olarak artması dâhil olmak üzere hormon üretiminde önemli bir rol oynar. Kadınlarda hormonal sağlığa ve doğurganlığa fayda sağlar.

Çinko, kadın cinsiyet hormonlarını iyileştirir ve yumurtalıkların salınmasında rol oynar. Her ikisi de üreme sağlığını desteklediği için kadınlarda östrojen ve progesteron üretimi için gereklidir. Östrojen seviyelerinin çok yüksek veya çok düşük olması, adet görme, ruh hali değişimleri, kısırlık ve menopoz ile ilgili sorunlara neden olabilir ve hatta kanser riskini artırabilir.

İran’daki Şiraz Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde yürütülen bir 2010 araştırması, çinkonun hemodiyaliz uygulanan kronik böbrek yetmezliği hastalarında cinsel işlev bozukluğunu tedavi etme yeteneğini değerlendirmiştir. {2*}

Yüz erkek hastaya altı hafta boyunca her gün 250 miligram çinko takviyesi verilmiştir. Tedavinin sonucunda, testosteron seviyeleri önemli ölçüde artmıştır. Bu da çinkonun cinsel işlev bozukluğu ile mücadele eden hastaların cinsel işlevini iyileştirebildiğini düşündürmüştür.

Doğal yollarla testosteron seviyelirini artımak için Testosteron Hormonu Nasıl Artırılır? yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Yüksek Kolesterolü Düşürür

Horasan buğdayı gibi yüksek lifli gıdaları tüketmek, kolesterolü düşürmede etkilidir. Çünkü lif, sindirim sistemini destekler ve vücudun toksinlerden ve istenmeyen atıklardan kurtulmasına yardımcı olur. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma, Kamut buğdayını tam tahıllı buğdayla karşılaştırmıştır. {3*}

Katılımcılar, buğday türlerinden birinden yapılan makarna, ekmek ve kraker gibi ürünleri tüketmişlerdir. Sekiz haftalık bir tüketim döneminden sonra, laboratuvar analizi Kamut ürünlerinin metabolik risk faktörlerini, oksidatif stresi ve inflamatuar durumun semptomlarını azaltmada etkili olabildiğini göstermiştir.

Horasan Buğdayının Tarihi Nedir?

Anekdot raporlarına göre, horasan buğdayı, Mısır’da bir piramidin içinde bulunmuştur ve bazı çekirdekler 1949’da Portekiz’de görev yapan Amerikalı bir havacıya verilmiştir. Havacı onları Montana’da bir buğday çiftçisi olan babasına göndermiştir. Babası tohumları tarlasına ekmiş ve az miktarda tahıl elde etmiştir ancak bununla hiçbir ticari başarı elde edememiştir. Daha sonra 1977’ye kadar tahıla olan ilgi azalmıştır. 1990’a gelindiğinde, çiftçinin oğulları ürünü Kamut® olarak tescil ettirmiştir.

Horasan Buğdayı Nasıl kullanılır?

Kamut, online sitelerden veya yerel sağlıklı gıda mağazalarındaki tahıl veya un bölümünden satın alınabilir. Buğday, modern buğdaya benzer şekilde kullanılır ve unlu mamüllere, ekmeklere, makarnalara, waffle’lara ve kreplere eklenebilir. Bira yapımında bile kullanılabilir. Kamut, pürüzsüz dokusu, cevizli ve tereyağlı tadıyla bilinir. Kamut birçok şekilde tüketilebilir:

  1. Çekirdekler gece boyunca suda bekletilir.
  2. Daha sonra üç su bardağı suya bir su bardağı suda bekletilmiş horasan buğdayı eklenir ve karışım orta veya büyük boy bir tencerede kaynatılır.
  3. Kaynamaya başladıktan sonra ısı azaltılır. 30 ila 40 dakika veya tahıl yumuşayana kadar pişirilir.
  4. Çekirdekler gece suda bekletilmediyse bir saat pişirilebilir.

Kamut’u günlük diyete eklemenin birkaç yolu:

  • Kahvaltıda yulaf yerine kamut taneleri tüketilebilir. Kahvaltı kasesi oluşturmak için kamutun yanına meyve, fındık ve bal eklenebilir.
  • Soğuk bir makarna salatası veya sıcak bir makarna yemeği yapmak için kamut kullanılabilir.
  • Kamut taneleri çorbaya, güveç yemeklerine veya salatanın üzerine eklenebilir.
  • Bir tavada kamut taneleri kızartılıp tüketilebilir.
  • Kamut tahılı ızgara tavuk veya balıkla birlikte garnitür olarak kullanılabilir.
  • Atıştırmalık veya garnitür olarak kamut cips yapılabilir veya humusla birlikte tüketilebilir.
  • Kurabiye ve kek gibi unlu mamuller yapmak için kamut unu kullanılabilir.

Soğuk ve ferahlatıcı bir salataya pişmiş Kamut taneleri eklemek, salatanın protein ve lif içeriğini önemli derecede artırır. Ayrıca karışık sebzelere cevizli ve lezzetli bir tat katar. Kamut tüketimi kişiyi tok tutar ve kilo kontrolü sağlar. Kinoa içeren tariflerde, kinoa yerine kamut tahılı kullanılabilir. Kamut tahılı, çorbalara ve yahnilere ve güveçlere eklenerek tüketilebilir.

Horasan Buğdayı Yan Etkileri Nelerdir?

Kamut buğdayı tüketim için güvenlidir. Tam buğday ürünlerinden daha az glütene sahip olduğu ve daha kolay sindirildiği bilinir ancak çölyak hastalığı gibi ciddi bir glüten intoleransı olan bireyler kamut tüketiminden kaçınması gerekir.

Daha önce hiç Kamut tüketmeyen bireyler küçük miktarlar ile başlamalı, nasıl hissettiklerini kontrol etmelidir. Mide bulantısı, baş ağrısı veya cilt tahrişi gibi semptomlar kamut alerjisinin habercisi olabilir.

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu