Reklam
Beslenme

Göz Hastalıklarına İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?

Reklam

Göz hastalıklarına iyi gelen bitki çayları nelerdir? Göz sağlığı, kaliteli bir yaşam sürmek için oldukça büyük bir öneme sahiptir. İnsanlar bilgisayar ve diğer elektronik cihazlarla uzun süre vakit geçirdiği için göz kuruluğu ve çeşitli göz hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Oluşan göz kuruluğu görme fonksiyonlarında bozulmaya sebep olabilir. Daha ciddi vakalarda glokom ve hatta körlük de görülebilir.

Hazımsızlık gözlerin en büyük düşmanıdır. Yaşlansanız dahi gözlerinizin kartal gibi keskin olmasını isterseniz, kendinizi bu çayları her gün içmeye alıştırmalısınız.

Reklam

Bitki çaylarının sağlık üzerinde olumlu birçok etkisi bulunmaktadır. Göz sağlığını koruyan ve göz kuruluğunu gideren bir çok bitki çayı çeşidi bulunur.

Biberiyenin Faydaları ve Kürleri ❗ Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

Papatya Çayı

Papatya çayı göz sağlığını korumada en etkili çaylardan biridir. Yetiştirilmesi ve işlenmesi kolaydır. Papatya çayı, göz sağlığını iyileştiren A vitamini açısından zengindir. Geleneksel Çin tıbbında genellikle çeşitli göz hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Bir fincan papatya çayı göz ve beyin sağlığını iyileştirir. Özellikle uzun süre bilgisayar başında çalışanlarda göz kuruluğunu gidermeye yardımcı olur.

Birkaç parça kuru papatya, 1 bardak sıcak suda birkaç dakika demlenir ve sıcakken tüketilir. Ayrıca papatya çayı demlenerek gözlere pansuman yapılır.

Rezene Çayı

Makula dejenerasyonu yaşa bağlı görme kaybının önde gelen nedenidir. Rezenede bulunan flavonoidler, C vitamini ve çinko gibi iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar, görüşü iyileştirmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.

Reklam

Yüksek flavonoid, C vitamini ve mineral içeriği sayesinde rezene, oksidatif hasarı ve iltihabı azaltmaya, makula dejenerasyonunu önler. Ayurveda tıbbında rezenenin gözleri ve beyni beslediği kabul edilir ve gaz gibi sindirim şikâyetlerini giderdiği bilinir.

Anasonlu Rezene çayı: 1-2 tatlı kaşığı rezene veya anason tohumu havanda ezilir, 150 gr. kaynar suyla karıştırılır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür ve soğuduktan sonra göz banyosu için kullanılır.

Rezene Çayı: Taze rezene yaprağı ve tohumları ezilerek çayı yapılır. Hazırlanan karışım ılıdıktan sonra gözlere 2’şer damla damlatılır. Bu sayede Trahom’a iyi gelir.

Trahom: Konjonktivayı, korneayı ve göz kapaklarını saran, genellikle ne zamana kadar süreceği ve ne zaman biteceği belli olmayan, tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olan bir çeşit göz hastalığıdır. Gözlerde ve göz kapaklarında kaşıntı, tahriş ve iltihaplı akıntılara sebep olur.

Yasemin Çayı

Yasemin çayı, aromalı bir yeşil çay türüdür. Polifenoller açısından zengindir ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Göz yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur ve kan basıncını düşürür. Yasemin çayındaki kafein kişiyi rahatlatır. Yasemin ayrıca bol miktarda aromatik yağa ve rahatlamaya yardımcı olabilecek güçlü bir aromaya sahiptir.

Reklam

5 gr yasemin çayı, 1 bardak sıcak su içerisinde birkaç dakika demlenir. Tatlandırmak için bal veya limon eklenerek tüketilir.

Reyhan Çayı

Reyhan çayı A vitamini eksikliğinden kaynaklanan göz ağrıları ve gece körlüğü için oldukça etkilidir. İki damla reyhan çayı göz sağlığını korumaya ve göz ağrılarını yatıştırmaya yardımcı olur. Ayrıca reyhan çayı ile gözleri yıkamak bakteri ve mantar enfeksiyonlarının neden olduğu konjonktivit, çıban ve diğer göz problemlerinden korunmaya yardımcı olur.

Reyhan yaprağı, yaşlanma belirtilerini ve ince çizgileri azaltmak için göz çevresinde de kullanılabilir. Reyhan yaprağı çiğnemek, görme problemleri, katarakt ve glokom gibi serbest radikallerin neden olduğu göz problemlerini önlemeye de yardımcı olur.

Tulsi (Kutsal Fesleğen)

Kutsal fesleğen, anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde Ayurveda’da genellikle pembe göz olarak da bilinen konjonktivit ile savaşmak için reçete edilir.

Fesleğen yaprakları ayrıca glokom ve makula dejenerasyonu gibi ciddi göz rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Katarakt ve diğer görme sorunlarının tedavisinde de önemli bir rol oynar. Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. SK Gupta’ya göre, zerdeçal ve kutsal fesleğen özleri içeren bir bitkisel göz damlası karışımı, oksidatif strese ve katarakta yol açan çözünmeyen protein oluşumuna karşı savaşmaya yardımcı olur.

Tulsi çayı, 5 dk demlenerek hazırlanır. Zencefil ve bal ile karıştırılıp içilebilir.

Biberiye Çayı

Biberiye çayında bulunan diterpenler, sinirleri gevşetmeye, zihinsel durumu ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur. İş yerindeyken veya ders çalışırken bir fincan biberiye çayı içmek, rahatlamaya, hafızayı geliştirmeye ve göz yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur.

Güllü Siyah Çay

Geleneksel Çin tıbbında güllü siyah çay sıklıkla kullanılmaktadır. Güllü siyah çayın karaciğer ve göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. Siyah çay ve gül çayı, karaciğer toksinlerinin atılmasına ve karaciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur.

20 adet kuru gül, 1 tatlı kaşığı siyah çay, 400 ml sıcak su ile demlenir ve biraz bal ile tatlandırılarak içilir.

Sinameki – Papatya – Alıç Çayı

Tıpkı gül çayı gibi sinameki tohumunun da karaciğer sağlığı üzerinde faydalı etkileri vardır. Papatya ve alıç bitkisinin birlikte demlenmesi göz sağlığını iyileştirir. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan bu bitki çayı tarifi, sadece göz kuruluğunu gidermeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hazımsızlık şikâyetlerini de giderir.

10 gr sinameki çayı, 5 gr kurutulmuş papatya ve 15 gr alıç çayı 30 dakika boyunca sıcak suda kaynatılır ve süzüldükten sonra sıcak olarak tüketilir.

Yeşil Çay

Yeşil çay gözlere iyi gelir mi? Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, yeşil çayın içerisindeki kateşinlerin göz hastalıkları üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Kateşin tüketiminin gözleri oksidatif hasar ve görme kaybından korumaya yardımcı olabildiği bulunmuştur. Çalışmaya katılan bilim adamları, kateşinlerin sindirim sisteminden göz dokularına geçebildiğine ve 20 saate kadar oksidatif stresi azalttığına dair kanıtlar elde etmişlerdir.

Kaynamış suda 2-3 dk demlenerek içilir.

Ekinezya Çayı

Ekinezya bitkisi ve içinde ekinezya bulunan ürünler, üveit ve göz iltihabının tedavisine yardımcı olur. Romatoid artrit gibi kronik enflamatuar problemleriyle mücadele eden kişiler, düzenli olarak ekinezya bitki çayı tüketmelidir.

4 tatlı kaşığı ekinezyayı 1 litre kaynar su içerisine atın. Yaklaşık 5 dakika demleyin ve süzdükten sonra sıcak olarak tüketin.

Osmanthus – Yeşil Çay

Osmanthus’un akciğer sağlığını iyileştirmek ve cildi beyazlatmak gibi faydaları bulunmaktadır. Osmanthus’un keskin kokusu sinirleri gevşetir ve mental sağlığı geliştirir. Osmanthus’u yeşil çay ile demlemek göz yorgunluğunu ve ağız kokusunu giderir.

Demlenmiş yeşil çayın içine biraz osmanthus çayı eklenir ve bir süre demlendikten sonra sıcak içilir.

Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer?

Ginkgo Biloba Çayı

Ginkgo biloba çayı kan için faydalı olan bitki çaylarından biridir. Kan damarlarındaki yabancı maddeleri temizler, aterosklerozu ve serebral trombozu önlemeye yardımcı olur. {1*}
Araştırmalar ginkgo biloba çayının göz yorgunluğunu gidermede de etkili olduğunu göstermektedir. Gözün arkasındaki kan damarlarını genişletir, oküler kan akışını iyileştirir ve retina hassasiyetini artırır. Genel kan basıncını veya kalp atış hızını etkilemez.

2-3 gr ginkgo biloba çayı, 1 bardak sıcak su içerisinde 5-10 dakika demlenir ve tüketilir.

Çiğ, yabani ginkgo biloba doğrudan çay yapmak için kullanılmaz. Doğal ginkgo biloba, yüksek miktarda ginkgo asidi içerir ve suda çözünebilir. Doğrudan tüketilmesi paroksismal spazm, sinir felci, damar genişlemesi, alerji ve diğer toksik yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle piyasadan işlenmiş ginkgo biloba çayının satın alınması tavsiye edilmektedir.

Goji Berry (Kurt Üzümü) Çayı

Goji berry, diğer adıyla kurt üzümü çayı, son yıllarda popüler olan ve Çin’de sıklıkla kullanılan bir bitki çayıdır. Göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Karoten, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini, kalsiyum ve demir bakımından zengindir.

Bir tutam kuru goji berry, 1 bardak sıcak suda birkaç dakika demlenir ve sıcak içilir. Demlendikten sonra goji berry taneleri çiğnenerek tüketilebilir.

Buddleja Officinalis (Kelebek Çalısı) Çayı

Buddleja officinalis, anti-inflamatuar ve antioksidan faydaları olan flavonoidler, uçucu yağlar, triterpenoid, iridoid glikozit içerir. Kuru göz hastalığı, katarakt, keratomalazi için tedavi edici özelliklere sahiptir. Birçok göz damlası buddleja officinalis özü içerir. Bu bitki ile hazırlanan çayların tüketilmesi göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca ekrana çok uzun süre bakmaktan kaynaklanan göz hasarını da iyileştirir.

10g goji berry ve 3g buddleja officinalis, 85℃ su içerisinde yaklaşık 15 dakika demlenir ve hemen tüketilir.

Göz Otu Çayı

Göz otu bitkisi, eski çağlardan beri Avrupa’da göz tedavilerinde ilaç olarak kullanılmaktadır. Antik Yunan kayıtlarında, göz otu bitkisinin göz enfeksiyonları için bir ilaç olarak kullanıldığı görülmüştür.

Göz otu, göz sağlığını koruyucu bitki bileşikleri açısından zengindir ve güçlü bir büzücü etkiye sahiptir. Göz çevresindeki mukoza zarının dış tabakasının korunmasını sağlar, gözyaşı bezi salgısını iyileştirir ve siliyer kas gerginliğini rahatlatır.

Bir miktar göz otu, 1 bardak sıcak su içerisinde demlenir ve sıcakken tüketilir. Göz otu çayı gözlere kompres yapmak için de kullanılabilir. Göz otu çayına batırılmış bir sıcak havlu veya pamuk gözlerin üzerinde bir süre bekletilir. Bu uygulama göz yorgunluğunun giderilmesini sağlar.

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu