Reklam
Beslenmeİlaçsız Market

Yasemin Çayı Faydaları Nelerdir? Yasemin Çayı Ne İşe Yarar?

Reklam

Yasemin çayı faydaları nelerdir? Yasemin çayı, yatıştırıcı bir aromaya ve yumuşak, çiçeksi bir tada sahiptir. Yasemin çayının faydaları arasında iltihapla mücadele etme, hücreleri oksidatif stresten koruma ve sağlıklı bir metabolizmayı destekleme özellikleri bulunmaktadır.

Tarihi kayıtlar, Çin’in Ming hanedanlığı döneminde 1300’lerin sonlarından itibaren yasemin çayının Asya’daki en popüler çaylardan biri haline geldiğini göstermektedir. Aynı zamanda Çin’den Batı’ya ihraç edilen ilk aromalı çaylardan biridir ve hala dünya çapında en çok aranan çaylar arasında yer almaktadır.

Reklam
Yasemin Çayı Nasıl Tüketilir❓Detaylı Bilgi İçin Youtube Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Yasemin Çayı Nedir?

Yasemin çayı, yasemin çiçeklerinin demlenmesi ile yapılan bir tür yeşil çaydır. Yasemin bitkileri, Oleaceae bitki ailesi olarak da adlandırılan zeytin ailesinin üyeleridir. Bu türü yapmak için kullanılan çiçekler genellikle (Jasminum offcinale) veya “Sampaguita” (Jasminumsambac) bitki türlerinden türetilmektedir. Bu bitkiler İran, Afganistan ve Pakistan başta olmak üzere genellikle Orta Doğu ülkelerine özgüdür. {1*} Yasemin çayı, bitkinin çiçekleri ile yeşil çay yapraklarının harmanlanması ile elde edilir.

Yasemin çayı faydaları ve zararları nelerdir? Yasemin çayı, polifenoller ve antioksidanlar içerdiğinden dolayı sağlığı iyileştirir ve iltihabı önler. EGCG ve polifenollerin, vücuttaki hücrelerin ve dokuların korunmasına yardımcı olan serbest radikal temizleme yeteneğine ve faydalı etkilere sahip olduğu bilinmektedir. {2*} Yasemin çayının bilinen ciddi bir zararı yoktur. Hamilelerin ve emziren kadınların doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir.

Yasemin Çayı Tadı Nasıldır?

Yasemin çayı yatıştırıcı, hafif, çiçeksi ve taze bir tada sahiptir. Genel lezzet profilini tanımlamak için kullanılan ifadelerden bazılar şunlardır:

  • Tatlı
  • Taze
  • Nemli
  • Lezzetli
  • Hoş

Yasemin çayı demleme yöntemine göre acı veya hafif bir tada sahip olabilir. Yasemin çiçeklerinin kendisinin de doğal olarak rahatlatıcı ve yumuşak bir kokuya sahip olduğu söylenmektedir. Bu yüzden bazı araştırmacılar bu çayın kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayacağını ve stresten kurtulmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Reklam

Yasemin Çayı Türleri

Yasemin çayının en çok üretilen türü yeşil çay ile yapılan türdür. Bazı durumlarda yasemin çiçeklerinin beyaz, oolong veya siyah çayda demlenmesiyle de yapılabilir. Yasemin çayı farklı aromalar ile karıştırılarak da kullanılabilir. Bu aromalardan bazıları şunlardır:

  • Lavanta veya papatya çiçekleri
  • Meyveler
  • Baharatlar
  • Yağlar
  • Doğal tatlandırıcılar

Yasemin çayı çeşitleri, çayda kullanılan yaprak ve çiçek tipine, çayın nasıl ve ne kadar demleneceğine bağlı olarak değişir. Yeşil çay yaprakları türlerine, nasıl hasat edildiklerine ve nasıl işlendiklerine bağlı olarak sınıflandırılır. Yasemin bitkisinin ekim dönemi geldiğinde katmanlama ve karıştırma yöntemi olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır.

Günümüzde bazı çay üreticileri, maliyetleri düşürmek için doğal yasemin aroması veya diğer çaylarla karıştırılmış yapay yasemin aroması kullanmaktadır. Ancak bunlar gerçek yasemin bitkisi ve yasemin çayı kadar faydalı değildir.

Yasemin Çayı Faydaları Nelerdir?

Yasemin çiçeği çayı faydaları nelerdir? Yasemin çayı zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu sayede vücuttaki iltihabın tedavi edilmesine, kişinin enerjik hissetmesine ve odaklanmasına yardımcı olur. Ayrıca rahatlatıcı bir koku ve aromaya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde doğal bir sakinleştirici olarak kullanılır.

Antioksidan Bakımından Zengindir

Yasemin çayının bilinen en önemli özelliklerinden biri antioksidan bakımından oldukça zengin olmasıdır. Özellikle içerisinde polifenoller bulunuyorsa antioksidan etkisi daha fazla görülür. Bu koruyucu bileşikler, kaliteli yeşil çay (Camellia sinensis bitkisinden) ile yapıldığında daha bol miktarda bulunur.

Reklam

Kateşinler ve EGCG gibi antioksidanların iltihaplanma tedavisine yardımcı olduğu, kolesterol dengesinin korunmasını sağladığı ve cildi, kalbi ve beyni serbest radikal hasarından korumaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca tümör hücresi büyümesini azaltıp tümör boyutunu küçülttüğü ve kanser hücrelerinin yayılmasını önleyerek kansere karşı yararlı olduğu düşünülmektedir. {3*}

Yasemin çayında bulunan bazı özel flavanoller ve antioksidanlar şunlardır:

  • EGCG
  • Epikateşin
  • Epigallokateşin
  • Gallokateşin
  • Gallat türevleri
  • Anti-inflamatuar etkileri olan ve sağlıklı dolaşımı destekleyen seskiterpenoidler {4*}

EGCG’nin, kilo alımını engelleyen metabolik aktiviteler ve termojenezde artış (vücudun enerji kullanarak ısı üretmesi) gibi yaşlanmaya karşı faydalı etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca iştahın ve kan şekerinin düzenlenmesinde de faydalı etkileri olduğuna inanılmaktadır.

Yaşlanma Karşıtı Yağ Çeşitleri Nelerdir?

Enerjik Hissettirir ve Odaklanmayı Artırır

Yasemin çayı sakinleştirir mi? Yasemin çayında, bazı uyarıcılarda görülebilen yan etkiler oluşmadan bilişsel fonksiyonları arttıran l-theanine amino asidi ile, konsantrasyonu ve motivasyonu artıran kafein bulunur. Geleneksel Çin tıbbında yasemin çayının kişiyi canlandıran özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Soğuk iklimlerde yaşayan, enerjisi düşük veya çok fazla çalışan, tükenmiş hisseden kişilerin kullanması tavsiye edilir.

Vücut Enerjisini Artıran Gıdalar Nelerdir?

Rahatlatıcı Bir Kokuya ve Tada Sahiptir

Yasemin çayı hem uyarıcı hem de sakinleştirici etkilere sahip olması bakımından benzersizdir. Yasemin çiçeğinin yapraklarında bulunan linaloolün sakinleştirici etkisi olduğu düşünülmektedir. Araştırmalarda linalool koklamanın, sinir sisteminin ve vücudun rahatlamasına yardımcı olan bölümünün, parasempatik sinir sistemini aktive ettiği bulunmuştur. Yasemin çayı vücudu ve zihni gevşeterek, kalp atış hızını düşürür ve kas gerginliğini azaltır. {5*}

Yasemin çayı ayrıca ruh halini yükseltici etkileri olan GABA adı verilen ve iyi hissetmeyi sağlayan kimyasal maddenin salınımını arttırır. Bu çayda bulunan L-theanine strese karşı etki gösterip gevşemeye ve daha iyi uyumaya yardımcı olur.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Yasemin çayı kilo verdirir mi? Yasemin çayı içmek, metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecini hızlandırır. Yasemin çayının yağ yakma özellikleri, kafein ve polifenol EGCG içeriği ile ilgilidir. Bu bileşikler ayrıca birbirlerinin yağ yakma etkilerini de artırabilmektedir. {6*}

Hızlı Kilo Verme Yolları Nelerdir? Nasıl Kilo Verilir?

Ağız Sağlığı İçin Faydalıdır

Yasemin çayının içeriğinde bulunan kateşinler, diş enfeksiyonlarını, diş çürümesini engellemeye ve plak oluşumunu durdurmaya yardımcı olur. {7*} Ayrıca yasemin çayı, ağız içerisinde kötü kokulara neden olan bakterilerin azaltılmasını sağlar.

Beyin Fonksiyonlarını Arttırır

Yasemin çayı, beyin fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. Yasemin çayının içeriğinde bulunan kafein, beyin ve vücut arasında sinyaller ileten bir kimyasal olan inhibitör nörotransmitter adenosini bloke ederek sinir sistemini uyarır. Bu durum da vücudun rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca, kafein beyin aktivitelerini arttırır ve dopamin ve serotonin gibi diğer ruh hali ile ilgili nörotransmitterlerin salınmasına yardımcı olur. {8*}

Alzheimer ve Parkinson Hastalığına Karşı Koruma Sağlar

Yasemin çayı, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının riskini azaltabilecek güçlü polifenollerle doludur. Yapılan çalışmalar, yasemin çayı içen kişilerin içmeyen kişilere kıyasla Alzheimer ve Parkinson hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. {9*}

MIND Diyeti Nedir? Alzheimer’dan Kurtulmaya Gerçekten Yardımcı Olabilir mi?

Diyabet Riskini Azaltır

Tip 2 diyabet en yaygın diyabet tipidir ve vücut insülini etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkar. İnsülin ise şekeri kandan hücrelere taşımaya yardımcı olan bir hormondur. Araştırmalar, yasemin çayı içmenin vücudun insülini daha etkili kullanmasına ve kan şekeri düzeylerini düşürmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu durum da Tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. {10*}

Kansere Yakalanma Riskini Azaltır

Yasemin çayı, serbest radikal hasarını azaltmaya ve kanserle mücadele etmeye yardımcı olabilecek antioksidanlarla doludur. Araştırmalar, yasemin çayı polifenollerinin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını baskılamaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ancak bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Adet Söktürücüdür ve Ağrıları Giderir

Yasemin çayı adet söktürür mü? Bazı kadınlarda hormonal dengesizliklerden dolayı adet düzensizlikleri meydana gelir. Bu durum adet dönemlerinde şiddetli kanama ve sancılara neden olur. Kurutulmuş bir avuç yasemin çiçeğini 1 bardak kaynar suya ekleyip demlendikten sonra süzerek ve içine limon sıkarak tüketebilirsiniz. Kısa sürede adet sancılarınızı azaltacak ve sancı çekmeden adet söktürmeye yardımcı olacaktır.

Yasemin Çayı Faydaları ve Kürleri

Yasemin çayı, kokusu ve görüntüsü ile insanı cezbeden ve varlığı çok eski uygarlıklara kadar dayanan bir çay çeşididir.

  • Karaciğer ve mide rahatsızlıklarını, baş, diş ve adet dönemi ağrılarını dindirmek için kullanılır.
  • Hoş bir kokuya sahip olması sebebiyle bitki çaylarına aroma vermek için kullanılır.
  • Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.
  • Göğsü yatıştırır ve solunum yolları rahatsızlıklarını hafifletir.
  • Antioksidan bakımından zengindir.
  • Enerjiyi ve odaklanmayı artırır.
  • Rahatlatıcı bir kokuya ve tada sahiptir.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Ağız sağlığına faydalıdır.
  • Beyin fonksiyonlarını artırır.
  • Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı korur.
  • Diyabet riskini azaltır.
  • Kansere yakalanma riskini azaltır.
  • Adet söktürücü etkilere sahiptir.

Yasemin Çayı Nasıl Yapılır?

Birçok yararlı etkiye sahip olan yasemin çayından maksimum faydayı sağlamak için, en doğal çayın nereden temin edileceğinin, çayın nasıl hazırlanacağının, günde ne kadar tüketileceğinin ve bu çayın yan etkilerinin bilinmesi gerekir. Yasemin çiçeği çayının kullanım miktarı; kullanacak kişilerin yaşı, sağlık durumu ve pek çok farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Fakat yasemin çiçeği için belirli bir kullanım miktarı bulunmaz. Yasemin çiçeği çayı kullanılmadan önce doktora ya da eczaneye danışılabilir.

  • Yasemin çiçeği yapraklarındaki hassas antioksidanların bozulmasını önlemek için çok sıcak olan ama kaynar olmayan, ideal olarak 60 – 80°C sıcaklıktaki su kullanılmalıdır. Kaynayan suyun çay yapraklarının üzerine dökülmeden önce bir dakika dinlendirilmesiyle doğru sıcaklık elde edilebilir.
  • Her bir bardak su için yaklaşık bir çay kaşığı yapraklı yasemin çayı eklenmelidir.
  • Yasemin çayı, çayın nasıl işlendiğine bağlı olarak 30 saniye ile 5 dakika arasında demlenmelidir. Çoğu uzman, yaklaşık 3 dakika demlenmesini önermektedir.
  • Demlenmiş çay soluk altın sarısı bir renkte ve ışıl ışıl bir görünümde olmalıdır.

Yasemin çayı içilirken, demlenmiş çayın biraz buruk bir tada sahip olduğu hissedilebilir. Böyle bir durumda, çayı demleme süresini azaltarak, demleme sıcaklığını düşürerek veya yüksek kaliteli yasemin çayı yaprakları veya çiçekleri satın alarak çayın tadı iyileştirilebilir.

Yasemin çayı nerede satılır? Yasemin bitki çayı aktarlardan ve online satış sitelerinden temin edilebilir.

Günlük olarak tüketilebilecek ideal çaylardan biridir. Kalp ve beyin gibi vücutta bulunan birçok organ için faydalı etkilere sahiptir.

  • 250 ml kaynamış (85°C) klorsuz temiz su içerisine 1-2 çay kaşığı yasemin eklenir ve 3-5 dakika demlenir.

Yemekten en az 30 dakika sonra içilir. Yasemin çayının tadı acı geliyorsa demleme sıcaklığını azaltın veya demleme süresini kısa tutun. Kaliteli ve iyi demlenmiş bir yasemin çayının tadı hafif ve ferah, kokusu ve aroması güzel, ağızda kalan tadı ise yumuşak olmalıdır.

Yasemin Çayı Zararları Nelerdir?

Yasemin çayı hamilelere zararlı mı? Yasemin çayını tüketmek genellikle güvenli olsa da kafein hassasiyeti olan kişiler dikkatli olmalıdır. Bazı araştırmalar fazla kafeinin kalp ritmini etkileyebileceğini gösterdiğinden, hamile ve emziren kadınlar günde bir veya iki bardaktan fazla yasemin çayı içmemelidir.

Kafeinli çayları aç karnına tüketmek de bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir. Böyle bir şikayet oluştuğu takdirde yemekle birlikte veya yemekten sonra tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Uyarılar

  • Belirtilen miktarlarda kullanıldığında herhangi bir yan etki oluşturmaz.
  • Yasemini taze tutmak için kuru, ışıktan, oksijenden ve nemden uzak, serin ve karanlık bir yerde muhafaza ediniz.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Yasemin Çayında Kafein Var Mı?

Yasemin bitki çayının bir yeşil çay türü olduğu düşünüldüğünde, diğer yeşil çaylarla aynı kafein içeriğine sahip olduğu tahmin edilebilir. Yasemin çiçeklerinin eklenmesi kafein miktarının artmasına sebep olmaz. Yeşil çay/yasemin çayında fincan başına 28 miligram kafein bulunur. Bu da kahveden (fincan başına 95 mg) ve siyah çaydan (fincan başına 47 mg) daha azdır.

Bardak başına kafein miktarı, çayın türüne, bitkinin nasıl işlendiğine ve hazırlandığına bağlı olarak değişebilir. Yasemin çayındaki kafein, onu kafeinsiz olan nane, zencefil ve papatya çayları gibi çoğu bitki çayından farklı kılar. Yan etki yaşamadan yasemin çayının faydalarından yararlanmak için günde yaklaşık 2-3 fincan tüketilmesi önerilir.

Kafein Baş Ağrısı Yapar Mı?

Her Gün Yasemin Çayı İçilebilir Mi?

Kalp ve beyin gibi vücudun birçok organına faydalı etkileri olduğu için yasemin çayı günlük olarak tüketilebilecek ideal bir çaydır.

Yasemin Çayı Nasıl Saklanmalı?

Yeşil çaylar genellikle satın alma tarihinden itibaren altı ay ile bir yıl arasında tüketilmelidir. Çayları taze tutmak için kuru, ışıktan, oksijenden ve nemden uzak, serin ve karanlık bir yerde saklanması önerilir.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31963359/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34681424/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28864169/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30946945/
  5. https://www.jbc.org/article/S0021-9258(20)61865-8/fulltext
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29887975/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1356551/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22448141/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12428980/

Reklam

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu