Reklam
Beslenmeİlaçsız Market

Ayva Faydaları Nelerdir? Ayva Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Reklam

Ayva faydaları nelerdir? Ayva sirkesi nasıl kullanılır? Bilimsel adı Cydonia oblonga olan ayva, yumrulu, armut biçimli, parlak sarı renkli bir meyve türüdür. Genellikle bir elma ve armut karışımı olarak kabul edilse de, daha güçlü bir aromaya, daha sıkı bir dokuya ve sert, süngerimsi bir yapıya sahiptir. Ayva birçok faydası ve besleyici özelliği nedeniyle, bugün diyetinize yapabileceğiniz en sağlıklı eklemelerden biridir. Ayva lif ve birkaç temel vitamin ve mineral içerir, bu da onları hemen hemen her diyete besleyici bir katkı yapar.

Kanser Diyeti❗ Kanserle Savaşan Besinler❗Youtube Videomuzu İzleyerek Bilgi Alabilirsiniz.

İlginçtir ki, ayva meyvesi aslında inanılmaz derecede zengin bir tarihe sahiptir. Hatta İncil’de Aden Bahçesi’nde ve Ezgiler Ezgisi’nde bahsedilen elmanın aslında ayva olduğuna inanılır. Antik Yunanistan’da ayva bitkisi, sevgi ve doğurganlığın sembolüdür ve düğünlerin temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Yunan efsanesine göre, Truva Savaşı’nı tetikleyen ‘Altın Elma’ aslında bir elma değil, ayvadır. {1*}, {2*}

Reklam

Ayvanın Besin Değerleri Nelerdir?

92 gramlık ortalama boyuttaki bir ayvanın besin değerleri: {3*}

  • Kalori: 52
  • Yağ: 0 gram
  • Protein: 0.3 gram
  • Karbonhidrat: 14 gram
  • Elyaf: 1,75 gram
  • C Vitamini: Günlük tüketilmesi gereken değerin (DV) %15’i
  • Tiamin (B1 vitamini): DV’nin %1,5’i
  • B6 Vitamini: DV’nin %2’si
  • Bakır: DV’nin %13’ü
  • Demir: DV’nin %3,6’sı
  • Potasyum: DV’nin %4’ü
  • Magnezyum: DV’nin %2’si

Gördüğünüz gibi, bu meyve orta miktarda C vitamini ve bakır, ayrıca az miktarda B vitamini, demir, potasyum ve magnezyum sağlar. Ayvalar, belirli bir bileşik açısından olağanüstü derecede zengin olmasa bile çok az kalori karşılığında çok çeşitli besinler sunar.

[su_button url=”https://ilacsizmarket.com/organik-ayva-sirkesi-500-ml” target=”blank” style=”glass” background=”#74029E” size=”7″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: heartbeat”]Organik Ayva Sirkesi Satın Almak İçin Hemen Tıkla[/su_button]

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Ayva meyvesi harika bir C vitamini ve lif kaynağıdır. Ayrıca bakır, potasyum ve demir de dahil olmak üzere çok sayıda başka önemli besin içerir.

Reflü Tedavisine Yardımcı Olur

Birkaç çalışma, ayvanın reflü olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) semptomlarını yönetmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Reklam

Reflü hastası olan 80 çocukta yapılan 7 haftalık bir çalışma, günlük ayva tüketiminin semptomları hafifletmek için geleneksel olarak kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğunu bulmuştur. {4*}

137 hamile kadın üzerinde yapılan başka bir çalışma ise yemeklerden sonra alınan 10 mg’lık ayva şurubunun da benzer şekilde reflü semptomlarını hafifletmede geleneksel ilaçlar kadar etkili olduğu göstermiştir. {5*}

Ek olarak, reflüsü olan 96 çocukta yapılan 4 haftalık bir çalışmada, geleneksel ilaçlarla birlikte ayva tüketmenin kusma, geğirme, bulantı, karın ağrısı gibi reflü semptomlarını, ilacı tek başına kullanmaya kıyasla daha iyi iyileştirdiği gözlemlendi. {6*}

Reflü için doğal tedavi yolları arıyorsanız Mide Reflüsü Doğal Tedavi yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelik Bulantılarını Önler

Hamileliğin erken döneminde en sık görülen semptomlardan bazıları mide bulantısı ve kusmadır. Bazı araştırmalar, ayva tüketiminin bulantıyı hafifletebileceğini göstermektedir.

Reklam

76 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırma, 1 yemek kaşığı (15 ml) ayva şurubunun, hamileliğin neden olduğu mide bulantısını azaltmada 20 mg B6 vitamininden daha etkili olduğunu tespit etti. {7*}

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Aynı kategorideki diğer meyvelere (elma ve armut) benzer şekilde, Ayva’nın kalorisi de son derece düşüktür, 100 gram taze ayva yaklaşık 57 kaloriye sahiptir. Kalorisinin düşük olmasına rağmen içeriği lifler ve önemli besin bileşenleri açısından oldukça zengindir. Düşük kalorisiyle tokluk hissi sağlayarak daha az yemek yemeye sebep olabilir. Ek olarak sağladığı sağlıklı vitaminler ve minerallerle antrenman diyetini tamamlayabilir.

Bağışıklık Sistemini Destekler

Ayva meyvesi, C vitamini açısından inanılmaz derecede zengindir ve tek başına günlük ihtiyacın %25’ini karşılayabilir. C vitamini, bağışıklık sistemini destekler ve bazı enflamatuar hastalıkları tedavi etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, ayvanın antibakteriyel özellikleri, zararlı bakterilerin büyümesini ve yayılmasını önlemek için de gereklidir. E.Coli ve S. aureus tedavisinde takviye olarak tüketilebilir.

Antioksidan Kaynağıdır

Ayva vücut hücrelerini hasara karşı koruyan antioksidanlar açısından zengindir ve böylece serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Enflamasyonla mücadelede, metabolik stresi azaltmada ve kronik hastalık riskini önlemede faydalıdır. Bunların yanı sıra ayva suyunda bulunan yüksek düzeydeki antioksidanlar, cildi gençleştirmeye, yaşlanma ve stresin neden olduğu hasarı onarmaya yardımcı olur.

Quercetin ve kaempferol gibi meyvelerde bulunan flavonoid, kardiyovasküler sistem hastalıkları riskini azaltabilir. {8*}, {9*}

Grip Tedavisinde Kullanılır

Birden fazla araştırma, ayvanın fenolikler açısından son derece zengin olduğunu bulmuştur. Bu bileşik, geleneksel doğu ve batı tıbbında yıllardır tıbbi ilaçların grip önleyici aktivitesini arttırmak için kullanılır.

Ayvanın antioksidan ve antienflamatuar yararlarının yanı sıra anti-viral özelliği, soğuk algınlığı, mevsimsel grip ve benzeri viral patojenlerle mücadelede ve bunları önlemede oldukça etkilidir.

Grip ve soğuk algınlığı tedavileri için daha fazla bilgi almak için Grip ve Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir? Doğal Yollarla Tedavisi Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Bağırsak Problemlerini Giderir

Ayva, geleneksel tıpta yüzyıllardır sindirim sistemi sorunlarını çözmek için kullanılırken, son araştırmalar bu bitkinin sahip olduğu faydalı özellikleri doğrulamıştır. Ayva, bağırsak dokusunu, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve ülseratif kolit gibi çeşitli sindirim bozukluklarına karşı korumada etkilidir. {10*}

Kalp ve Damar Sağlığını Destekler

Genel olarak çekirdekli meyveler (armut, elma, ayva, kiraz ve kayısı) kardiyovasküler sistemin sağlığı için inanılmaz derecede faydalıdır. Faydanın temel sebebi, bu meyvelerin kateşinler ve proantosiyanidinler ile birlikte klorojenik asitler, antosiyaninler ve flavonoller açısından zengin olmalarıdır.

Yapılan birçok araştırma, elma, kiraz ve ayvanın birlikte tüketilmesinin kan basıncını düşürmeye veya dengelemeye yardımcı olabileceğini kanıtlamıştır ancak bu meyvelerin faydalarını belirgin olarak görebilmek için düzenli bir şekilde tüketmek gerekir.  {11*}

Yaraların Hızlı İyileşmesini Sağlar

Geçmişte, ayva tohumları ve yaprakları yara iyileşmesini hızlandırmak ve doku onarımını desteklemek için kullanılmıştır. Daha yakın zamanlarda, çeşitli çalışmalar bu meyvenin güçlü iyileştirici özelliklere sahip olabileceğini doğrulamıştır. {12*}

Ayva tohumları üzerinde yapılan bir çalışma, tohumların yaralanmadan sonra yeni doku büyümesini uyararak yara iyileştirici maddeler olarak hareket edebildiğini buldu. Ayrıca, başka bir hayvan çalışması, tohum özü merheminin topikal olarak uygulanmasının farelerde ikinci derece yanık yaralarını iyileştirmede etkili olduğunu buldu. {13*}

Kolesterol Seviyelerini Dengeler

Ayva, doğal çözünür lifler açısından zengindir ve kolesterol içermez. Yani, yüksek kolesterol hastası olan insanlar herhangi bir yan etki olmadan günlük diyetlerine ayvayı ekleyerek kolesterol seviyelerini dengede tutabilirler.

Kolesterol hastasıysanız Yüksek Kolesterole Ne İyi Gelir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kanser Riskini Azaltır

Ayva bahsedilen birçok antioksidan özelliğinden dolayı kanser riskini azaltmak için potansiyel olarak yararlıdır.

Ayva özü ve ayva suyu, içeriğinde bulunan kateşin ve epikateşin adı verilen tanenler sayesinde, mukus büzücü özelliklere sahiptir. Bu bileşikler mukoza zarlarını kanser hücrelerinden korurlar. Bunu genellikle kanserden sorumlu olan toksinlere bağlanarak ve onları nötralize ederek yaparlar.

Stresi Azaltır

Düzenli olarak ayva tüketmek hızlı tempolu bir yaşam tarzı ve günlük görevlerden kaynaklanan stresten etkilenen kişilerde stres düzeylerini azaltabilir. Bu özelliğe meyvede bulunan yüksek miktardaki antioksidanlar sebep olur. Özellikle gün boyunca zihninizi dinç tutmak için ayvanın diyete eklenmesi oldukça önemlidir.

Ayva aynı zamanda sakinleştirici özelliğinden dolayı yogilerin en sevdiği yiyeceklerden biridir. Ayva çayları, reçelleri, sirkeleri ve meyve suları günümüzde büyük ölçüde bulunabilir ve meditasyon ve yoga seansından sonra kullanılabilir.

Zihninizi dinç tutmak istiyorsanız Beyni Ne Güçlendirir? Beyin Güçlendirici İçecekler Nelerdir? yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Göz Sağlığını Destekler

Ayva, yüzyıllardır göz sağlığı ile ilgili durumları tedavi etmek için geleneksel batı ve doğu tıbbında kullanılmıştır. Ayva zengin içeriğiyle görme fonksiyonunu iyileştirir. Ayvanın içindeki antioksidanlar iyileştirmenin ana sorumlusudur. Ek olarak, B1, B3, B6, Kalsiyum, Potasyum, Çinko gibi göz sağlığımızı koruyabildiği kanıtlanmış bazı temel vitaminler ve bileşikler de göz sağlığını olumlu yönde etkiler. Düzenli ayva tüketimi ayrıca daha ciddi göz hastalıklarından etkilenme riskini azaltmaya yardımcı olur.

Alerji Semptomlarını Hafifletir

Ayvalar, alerjik reaksiyonlardan sorumlu belirli bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskılayarak çeşitli alerji semptomlarını hafifletebilir. Yapılan çalışmalara göre ayva alerjik reaksiyon, astım atakları ve alerjik dermatit, burun akıntısı, kaşıntılı gözler gibi yaygın alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. {14*}

Ticari bir alerji ilacı olan Gencydo, limon suyu ve ayva meyve özünü birleşimiyle oluşur. Bazı uzmanlar, ayva ürünlerinin geleneksel alerji ilaçlarına güvenli bir alternatif olabileceğini düşünüyor olsa da bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ayva Nasıl Yenir?

Daha popüler meyvelerin aksine ayva nadiren çiğ olarak yenir. Olgunlaştığında bile çiğ ayvalar çok sert bir yapıya ve ekşi, buruk bir tada sahiptir. Bu nedenle meyvenin en rahat tüketim şekli pişmiş halidir.

Suyla pişirdiğiniz ayvaları tek başına yiyebilir veya yulaf ezmesi, yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz. Ayrıca turtalara ekleyerek lezzetli bir aroma elde edebilirsiniz.

Ayva Sirkesi Nasıl Tüketilir?

Ayvayı tüketmenin bir diğer yolu da ayva sirkesidir. Günde üç kaşık ayva sirkesi tüketmek güvenli kabul edilir. Suyla seyreltilerek günlük olarak tüketilebilir. Salatalarda, yemeklerde sos olarak kullanılabilir. Ayva sirkesi yemeklerin bozulmasını engelleyerek daha uzun süre tüketilebilmelerini sağlar.

Ayva sirkesi kalsiyum açısından oldukça zengindir. Kalsiyum eksikliği olan kişilerin düzenli olarak ayva sirkesi tüketerek kalsiyum seviyelerini normale döndürebilir.

Ayva sirkesi ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak çeşitli hastalıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Ayva sirkesi ayrıca üst solunum yolları hastalıklarına karşı koruma sağlar ve balgam ve öksürük gibi rahatsızlıkları engelleyerek boğazın rahatlamasını sağlar.

Ayva sirkesinin mikrop öldürücü etkisi de vardır. Sebze ve meyvelerin yıkanmadan önce ayva sirkeli suyun içinde bekletilmesi zararlı bakterilerin, tarım ilaçlarının veya kimyasal maddelerin sebze ve meyvelerden uzaklaşmasını sağlar.

Ayva sirkesinin antioksidan etkisi saç ve cilt bakımında da kullanılabilir. Suyla seyreltilen ayva sirkesi tonik olarak kullanılabilir.

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva reçel olarak kahvaltılarda tüketilebilir. Eğer ayva reçeli yapacaksanız şeker içeriğine dikkat etmeniz tavsiye edilir.

Gerekli malzemeler:

  • 2 adet ayva
  • 4 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Nasıl Yapılır?

  1. Ayvaları yıkayın ve küçük küpler halinde veya ince dikdörtgen şeklinde parçalar halinde kesin.
  2. Dilimlemek yerine rendelemek isterseniz ayvanın içindeki sert odunsu dokuya gelene kadar rendeleyin.
  3. Bir bıçak veya sivri uçlu bir çay kaşığı kullanarak çekirdek bölmelerinin içinde bulabileceğiniz tüm tohumları çıkarın. Tohumlar ayva reçelinin koyulaşmasına yardımcı olan pektin bakımından zengindir.
  4. Doğranmış veya rendelenmiş ayvayı tencereye alın ve şekeri üstüne dökün.
  5. Tencerenin kapağını kapatın ve ayva ve şekeri 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
  6. Şeker eridikten sonra, su ve ayva çekirdeklerini de tencereye ekleyip kaynamaya bırakın.
  7. İstediğiniz kıvamı elde edene kadar kaynatabilirsiniz.
  8. Ocağı kapatmadan önce limon suyunu da ekleyin ve bir müddet daha kaynatın.
  9. Ocaktan aldığınız reçeli soğumadan kavanozlara dökün ve ağzını kapatın.

Ayvanın Yan Etkileri Nelerdir?

Çoğu sağlıklı yetişkin için ayva meyvesi, çok yönlü bir diyete besleyici ve lezzetli bir katkı sunabilir. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken birkaç yan etki vardır. Elma, armut, kayısı, erik ve şeftali gibi diğer meyvelerle yakından ilişkili olduğu için, bu diğer meyve türlerinden herhangi birine alerjiniz varsa ayva yerken dikkatli olmanız gerekir. Kaşıntı, hırıltılı nefes alma veya döküntü gibi olumsuz yan etkiler yaşarsanız kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.

Ek olarak, ayva müsilaj adı verilen özel bir lif türü içerdiği için, ilaçların emilimini bozabileceği ve etkinliğini azaltabileceği için ayva ile ilaç almaktan kaçınmak gerekir. Alternatif olarak, ayva tüketmeye devam etmek istiyorsanız, ayva tüketmeden en az 1-2 saat önce veya sonra ilaç alın.

Kaynaklar

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27069399/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445806/
  3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168163/nutrients
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26573454/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29553843/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31331564/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28631509/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23461298/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28620474/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445806/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24472663/
  12. http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-390-en.html
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866719/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445806/

Reklam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu